Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς κομματική συνδιάσκεψη η εκλογή προέδρου της ΝΔ
  • [02] Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα
  • [03] Τα εθνικά μας θέματα δεν παζαρεύονται, δήλωσε ο Β.Μεϊμαράκης από τη Χίο
  • [04] Ρ. Σβίγκου: Επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία πίσω από την υπόθεση Πανούση
  • [05] Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αύριο Πέμπτη
  • [06] Το Σαββατοκύριακο η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Δ. Τσανακόπουλος
  • [08] Τη συμβολή της Χίου στην ιστορία των Ελλήνων, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [09] Η θέση της Ιστορίας μέσα στο σχολείο στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης
  • [10] Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη
  • [11] Σκίμπε: «Κοινός στόχος η προσφορά στην Εθνική»
  • [12] Έγγραφο «καίει» τον Μπεκενμπάουερ για το Μουντιάλ 2006
  • [13] Ο Ντιάκ παραιτήθηκε από επίτιμο μέλος της ΔΟΕ

  • [01] Χωρίς κομματική συνδιάσκεψη η εκλογή προέδρου της ΝΔ

    Δεν θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν κομματική συνδιάσκεψη της ΝΔ για να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, πριν από την εκλογή της 22 Νοεμβρίου.

    Μετά την επιστολή του ενός εκ των υποψηφίων, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος ζητούσε την διοργάνωση τουλάχιστον μίας συνδιάσκεψης, το θέμα συζητήθηκε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και ακολούθως ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, επικοινώνησε με τους υποψηφίους για την ηγεσία. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαμιμίκος στο ΑΠΕ «δεν διαπίστωσε συμφωνία όλων των υποψηφίων στην πρόταση για συνδιάσκεψη» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία.

    Σημειώνεται, ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος, από την στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία των υποψηφίων, ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα εφόσον το επιθυμεί να συγκαλέσει συνδιάσκεψη, είναι ο πρόεδρος του κόμματος.

    [02] Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα

    Στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο προσφυγικό και στις διμερείς σχέσεις, θα επικεντρωθεί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

    Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην 'Αγκυρα, στις 18.11.2015 σε συνέχεια πρόσκλησης που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στο ταξίδι του στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας, για τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης.

    [03] Τα εθνικά μας θέματα δεν παζαρεύονται, δήλωσε ο Β.Μεϊμαράκης από τη Χίο

    Μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε από την Χίο όπου βρίσκεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον τουρκικό ζυγό, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγοντας:

    «Τα εθνικά μας θέματα δεν παζαρεύονται. Αποτελούν κόκκινη γραμμή για μας. Και εκπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν». Ακολούθως έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «ότι επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί τους, να έχουμε μια συναδέλφωση και μια αγαπημένη συμβίωση. Και πρέπει αυτό να το καταλάβουν, γιατί πολλές φορές δυστροπούν, προκαλώντας μας. Ελπίζω ότι έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι, παρότι υπάρχει κρίση οικονομική, ίσως και κάποιων αξιών και αρχών, εντούτοις τα εθνικά μας θέματα δεν παζαρεύονται. Αποτελούν κόκκινη γραμμή για μας. Και εκπτώσεις δεν πρόκειται να γίνουν».

    Μήνυμα όμως έστειλε και στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Και αυτό, πρώτα απ? όλα, πρέπει να το καταλάβουν και οι ξένοι. Και να το πει έτσι ο Πρωθυπουργός σε όποιον συνομιλητή έχει».

    [04] Ρ. Σβίγκου: Επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία πίσω από την υπόθεση Πανούση

    Στην ευθεία καταγγελία ότι με όχημα την υπόθεση Πανούση και την «Πανουσιάδα», που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα, επιχειρείται η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, προχώρησε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή στης στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Η κ. Σβίγκου κατήγγειλε ότι κάποιοι παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη δημοκρατία επιχειρώντας να συνδέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με την τρομοκρατία.

    «Σίγουρα επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια τα οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να εκτυλίσσονται πίσω από την υπόθεση Πανούση», είπε η κ. Σβίγκου και προσέθεσε πως στόχος είναι να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να πληγεί η κυβέρνηση, να υπονοηθούν ή να καταδειχθούν σχέσεις δήθεν του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

    «Αυτό είναι που βλέπουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων. Αλλά πίσω απ' αυτό παίζεται και ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την ίδια τη Δημοκρατία», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «βλέπουμε να εκτυλίσσεται στα δελτία ειδήσεων μια άθλια "Πανουσιάδα", όπου κοτσάρονται και πέντε καρτέλες στα δελτία και στα sites με δήθεν διαλόγους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες».

    [05] Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αύριο Πέμπτη

    «Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    «Η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, η οποία επίσης καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιήσει κι άλλες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

    Απεργούν το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους, τις πολεοδομίες, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί).

    Πως θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

    Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι στο μέσο θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας. Ηλεκτρικός και Τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. και από 4.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    Λιμάνια και αεροδρόμια

    Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου τους σε ενιαίο φορέα ασφάλισης (εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας, δηλ. ότι η εταιρεία δεν οφείλει στο ΝΑΤ) για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου. Παράλληλα, χωρίς δρομολόγια πλοίων θα μείνουν την Πέμπτη, όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

    Ακυρώσεις πτήσεων θα υπάρξουν αύριο και μεθαύριο, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, αλλά και της ΟΣΥΠΑ.

    Συγκεκριμένα, λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, από τις 8:00 έως τις 12:00, καθώς και της 24ωρης απεργίας του Συλλόγου μεθαύριο Πέμπτη, η Olympic Air προχωρεί στην ακύρωση 36 πτήσεων και στην αλλαγή της ώρας αναχώρησης σε μία.

    Νοσοκομεία

    Θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που επίσης θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Σε απεργία έχει καλέσει τους οδοντίατρους και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

    ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μουσεία και ΜΜΕ

    Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα. «Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, είναι για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με σκληρά και άδικα μέτρα, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας και βάρβαρης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Έτσι, θα παραμείνουν κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι και όλα τα σωματεία του Τύπου. Ως αποτέλεσμα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, έως και τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής. Λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις ίδιες ώρες δεν θα ανανεώνεται η ροή του Πρακτορείου. Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό δελτίο. Επιπλέον, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.

    [06] Το Σαββατοκύριακο η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    Το Σαββατοκύριακο (14-15 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η οποία θα ολοκληρωθεί με την εκλογή των μελών της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής (Ν.Ε).

    Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ανοίξουν με ομιλία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα στις 10 το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

    Η Συνδιάσκεψη στην Α' Θεσσαλονίκης γίνεται τρεις μήνες νωρίτερα, διότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη εκλογής νέας Ν.Ε., καθώς «αποδεκατίστηκε» με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την ψήφιση του Μνημονίου, επισήμανε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρης Δημητριάδης, σε συνέντευξη Τύπου.

    [07] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Δ. Τσανακόπουλος

    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσανακόπουλος, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, μετά τις καταγγελίες του κ. Γιάννη Πανούση.

    Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ. Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Παρασκευόπουλο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται διάλογοι που έχουν το χαρακτήρα απορρήτου και ως εκ τούτου ζήτησαν από την κ. Γκουτζαμάνη να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων που αναπαράγουν τα έγγραφα και τους υποτιθέμενους διαλόγους.

    «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, ότι δημοσιεύονται κείμενα διαλόγου, ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην έννομη τάξη και ζητήσαμε να ερευνηθεί», ανέφερε υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου.

    Τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος, όσο και ο κ. Τόσκας, δήλωσαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πρόσθεσαν πως πιστεύουν ότι θα διερευνηθούν τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα ασφαλείας.

    [08] Τη συμβολή της Χίου στην ιστορία των Ελλήνων, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Στη μακραίωνη συμβολή της Χίου και των Χιωτών στη διαμόρφωση της ιστορίας των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, που παρακολούθησε σήμερα στην πόλη της Χίου στα πλαίσια του εορτασμού των 103 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

    Κύριο σημείο αυτής της συμβολής, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν «ο ποταμός αίματος της σφαγής της Χίου δείγμα γραφής δυστυχώς της τουρκικής βαρβαρότητας».

    Καθοριστική ήταν η συμβολή της Χίου και κατά την αρχαιότητα «στη διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών», αλλά και στη διαχρονική οικονομική άνθηση του έθνους «όπως η συμβολή αυτή εκφράζεται μεσ? από την εδραίωση της ελληνικής εμπορικής θαλασσοκρατορίας ως σήμερα», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την άφιξη του στη Χίο, σήμερα το πρωί, μετέβη στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Βικτόρων, ενώ κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών του απένειμε το μετάλλιο της Μητρόπολης Χίου, του Αγίου Ισιδώρου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της πόλης, ενώ κατευθυνόμενος στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσει την παρέλαση σταμάτησε και συνομίλησε με συνταξιούχους του ΝΑΤ που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

    [09] Η θέση της Ιστορίας μέσα στο σχολείο στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης

    Η θέση της Ιστορίας μέσα στο σχολείο και ζητήματα όπως πώς θα αντιμετωπιστεί η αδιαφορία των μαθητών για το μάθημα της Ιστορίας, την ώρα που οι ίδιοι παθιάζονται με ιστορικές αντιπαραθέσεις εκτός σχολείου και πώς θα διοχετευθεί η πρόοδος της ιστορικής επιστημονικής έρευνας στα σχολικά βιβλία και τις σχολικές τάξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε το περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και ιστορικών επιστημόνων. Το θέμα χαρακτηρίστηκε πολύ επίκαιρο από τους ομιλητές καθώς η συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας για τη γενοκτονία των Ποντίων και τη σφοδρή αντιπαράθεση που ακολούθησε.

    «Είναι προφανές ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η Ιστορία αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πολίτη» διαπίστωσε ο Νίκος Φίλης και εξήγησε πως «πέρα από τις άλλες ιδεολογικές διαστάσεις που έχουν εντοπιστεί σχετικά με την «επίσημη» σχολική ιστορία, έχουμε και μια παρηγορητική διάσταση της Ιστορίας σε έναν λαό που βλέπει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, να χάνει κατακτήσεις κ.α.. Πρόκειται για μια νοσταλγία παλαιών εποχών». Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για μια στάση τύπου «όλα μπορείτε να τα πάρετε αλλά όχι την Ιστορία μας, την ταυτότητά μας». Υπογράμμισε, όμως, ότι αν και η συζήτηση για το θέμα της Ιστορίας στις νέες συνθήκες στο σχολείο είναι δύσκολη, πρέπει να γίνει.

    Μιλώντας για την πολιτική αντιπαράθεση που γεννήθηκε με αφορμή ένα ζήτημα Ιστορίας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, είπε: «Είμαι από τους βετεράνους των πολέμων της Ιστορίας. Και αυτή τη φορά παρακολουθούσα με την ίδια απογοήτευση μέσα μου, δηλαδή, με καταρράκωση... πώς είναι δυνατόν το 2015 μετά από τόση ιστορική έρευνα στην Ελλάδα, μετά από αποδόμηση στερεοτύπων, να φτάνουμε σε αυτή την ήττα οι ιστορικοί. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω οι πραγματικοί Ιστορικοί, δηλαδή οι επιστήμονες ιστορικοί, υφιστάμεθα μια ήττα κατά κράτος κάθε φορά. Είμαστε υποχρεωμένοι ή να υποχωρήσουμε ή να μας προστατέψουν κάποιοι για να βγούμε από το αδιέξοδο. Το ερώτημά μου είναι τι φταίει και δεν καταφέρνουμε να διοχετευθεί αυτή η έρευνα στα σχολεία με τέτοιο τρόπο που να αποκτήσουν οι νεότεροι άνθρωποι ιστορική συνείδηση, που θα μπορούσε να αντιπαλέψει τέτοια θέματα».

    [10] Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη

    Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και του τύπου 1, που είναι γνωστός ως νεανικός διαβήτης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί και αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του νεογνικού διαβήτη, ο οποίος είναι σπάνιος και παρουσιάζεται στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι ιοί, όπως ο ιός coxsackie (κοξάκι) και η πρώιμη σίτιση με γάλα αγελάδας.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ? Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 29ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της ΔΕΒΕ, που διεξάγεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονία Παλλάς).

    ?Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύγχρονο ιατρικό πρόβλημα με αύξηση της συχνότητας τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνο αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, του αποκαλούμενου νεανικού διαβήτη, που εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία, κυρίως στην εφηβική. Ο παιδικός διαβήτης είναι αρκετά συχνός και αφορά το 10% του υποτιθέμενου διαβητικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς το 10%, δηλαδή πάνω από 100.000, πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και αύξηση του νεογνικού διαβήτη που παρουσιάζεται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και αυτό φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα? ανέφερε ο κ Διδάγγελος.

    [11] Σκίμπε: «Κοινός στόχος η προσφορά στην Εθνική»

    Ο Μίχαελ Σκίμπε μίλησε στα ΜΜΕ στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισε από τους διεθνείς και την αρχική άποψη που σχημάτισε βλέποντας τους αγώνες της τελευταίας διετίας.

    «Μου αρέσουν τα δυνατά και σίγουρα πράγματα. Στο κέντρο του γηπέδου βλέπω ότι είμαστε καλοί και σταθεροί, αλλά τεχνικά χρειαζόμαστε βελτίωση για να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες. Αυτό το είδαμε και τα τελευταία δύο χρόνια, ότι κάνουμε λίγες ευκαιρίες. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό» είπε ο Σκίμπε.

    «Πρέπει να αλλάξουμε λίγο, για να γίνουμε μια καλή ομάδα. Όλοι ξέρουμε τους λόγους που βρίσκομαι εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο επίκεντρο από το να προσφέρουμε στην Εθνική. Πρέπει πρώτα να γνωρίσω τους παίκτες και όσο πιο γρήγορα γίνεται να σχηματίσω μια εικόνα» πρόσθεσε ο 50χρονος προπονητής.

    [12] Έγγραφο «καίει» τον Μπεκενμπάουερ για το Μουντιάλ 2006

    Σε δύσκολη θέση είναι, πλέον, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ μετά τις νέες αποκαλύψεις για την εξαγορά ψήφων για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία. Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας, «Bild» υπάρχει στα χέρια της δικαιοσύνης έγγραφο που φέρει την υπογραφή του «Κάιζερ» και μέσω του οποίου έγινε η δωροδοκία μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

    Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ο τότε πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του παγκοσμίου κυπέλλου υπέγραψε έγγραφο, με ημερομηνία 6 Ιουλίου του 2000, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες πριν από την απόφαση της FIFA να αναθέσει τη διοργάνωση στη Γερμανία και με το οποίο προώθησε τα 6.7 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως ο «Κάιζερ» είναι, επίσης, υπό διερεύνηση για τη μη συνεργασία του με τις αρχές στην έρευνα για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022. Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης έχει επικεντρώσει την έρευνά της στην «περίεργη» πληρωμή ύψους 6.7 εκατ. ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006 προς τη FIFA, τα χρήματα της οποίας ενδέχεται να μην έχουν χρησιμοποιηθεί όπως προβλεπόταν.

    Ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν πριν από μερικές μέρες, ότι η ομοσπονδία φέρεται να εξαγόρασε τη διοργάνωση του 2006 πληρώνοντας αυτό το ποσό σε μέλη της FIFA, αλλά οι νέες αποκαλύψεις τον φέρνουν σε πολύ δυσχερή θέση.

    [13] Ο Ντιάκ παραιτήθηκε από επίτιμο μέλος της ΔΟΕ

    Ημέρα παραιτήσεων για τον Λαμίν Ντιάκ, τον πρώην πρόεδρο της IAAF που τελεί υπό σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και ο οποίος συνελήφθη από τη γαλλική δικαιοσύνη την περασμένη εβδομάδα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ.

    Ο 82χρονος Ντιάκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ, παραιτήθηκε από επίτιμο μέλος της. Την Τρίτη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τον είχε παύσει προσωρινά από τη θέση του.

    Ο Σενεγαλέζος παράγοντας, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρία της IAAF τον Αύγουστο με την εκλογή του Σεμπάστιαν Κόε, παραιτήθηκε και από την προεδρία του Διεθνούς Ιδρύματος Στίβου (IAF) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 13:32:27 UTC