Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα
  • [02] Τη Χίο θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Ουσιαστική για την ανθρώπινη ζωή η τήρηση των διεθνών κανόνων που ρυθμίζουν θέματα έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα
  • [04] Η κατανόηση της αντιμετώπισης του Προσφυγικού ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της
  • [05] O Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ
  • [06] Επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ
  • [07] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
  • [08] Την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας προκάλεσαν τα κόμματα της πορτογαλικής Aριστεράς
  • [09] Αρνητική έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία
  • [10] Το "Δουβλίνο" επαναφέρει σε ισχύ η γερμανική κυβέρνηση για όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας
  • [11] Τέσσερα Λεωφορεία Χωρίς Οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων
  • [12] Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα ασφαλιστικά τους
  • [13] Δήλωση κυβερνητικής εκπροσώπου για το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων. Κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ.

    Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

    Σημείωσε, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα επί τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η επόμενη εβδομάδα εμπεριέχει την υποχρέωση να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για νομοθέτηση.

    [02] Τη Χίο θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

    Τη Χίο επισκέπτεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.

    Αμέσως μετά την άφιξη του ο κ. Παυλόπουλος θα κατευθυνθεί στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας θα του απονεμηθεί από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκο, ο Σταυρός του Πρωτομάρτυρος Χίου Αγίου Ισιδώρου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων και παρακολούθηση της παρέλασης πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

    Στη συνέχεια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Δημότη Xίου και θα επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

    Το απόγευμα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο της Χίου.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Ουσιαστική για την ανθρώπινη ζωή η τήρηση των διεθνών κανόνων που ρυθμίζουν θέματα έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα

    Την πολιτική διάσταση του Δικαίου της Θάλασσας στην Μεσόγειο ανέδειξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου που οργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και τα πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου.

    Παρουσία νομικών και ειδικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε αρχικά στη συγκυρία της προσφυγικής κρίσης και τις διάφορες προτάσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες ή για ανάληψη της προστασίας των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων ως ευρωπαϊκών από ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

    Επεσήμανε την σημασία που έχει για την προστασία των ανθρωπίνων ζώων που κινδυνεύουν καθημερινά στη Μεσόγειο, αλλά και για την προστασία της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διεθνώς αναγνωρισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας, να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς κανόνες που ρυθμίζουν θέματα έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (SAR) και την κατανομή του χώρου ευθύνης μεταξύ των παράκτιων μεσογειακών χωρών, άρα και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα έχει δηλώσει τον ίδιο χώρο ευθύνης -που πρακτικά συμπίπτει με το θαλάσσιο χώρο που αντιστοιχεί στο FIR Αθηνών- και στο πλαίσιο του EUROSUR, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, δεν έχουν όμως ακολουθήσει όλες οι χώρες - μέλη την ίδια πρακτική. Αντίστοιχα, ως προς την αεροπλοΐα, η Ελλάδα επανέλαβε στον ICAO τις θέσεις της και στο κανονιστικό πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού ( SES).

    [04] Η κατανόηση της αντιμετώπισης του Προσφυγικού ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της

    Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

    Η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στη Βαλέτα αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες. Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει τις βασικές της αρχές πάνω στο ζήτημα αυτό. Ειδικότερα θα επαναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , πρώτον ότι η βασική αιτία για την δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος, πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Δεύτερον, ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

    Πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό

    Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα. Ομοίως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Στις κεντρικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγκαιότητα η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τις χώρας υποδοχής να ξεκινά και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, «ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης, από το relocation στο resettlement», σημείωνε.

    Επιπλέον, η θέση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να της παρασχεθεί βοήθεια για τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων της.

    Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

    Διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα για την προώθηση αμοιβαίας συνεργασίας σε φορολογικά θέματα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

    Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου

    Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης, θα είναι, όπως έχει γνωστοποιηθεί: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    Η ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτας

    Η διάσκεψη κορυφής στη Βαλέτα για τη μετανάστευση, όπως έχει γνωστοποιηθεί, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι τα εξής πέντε: 1) Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. 2) Καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. 3) Ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων. 4) Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 5) Στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

    [05] O Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Όσον αφορά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι ως τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου για να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Προς το παρόν, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ανέφερε επίσης ότι οι θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι ως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία.

    [06] Επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ

    Καλά νέα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων στα ταμεία του δημοσίου επιφύλασσε ο Οκτώβριος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα.

    Η θετική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για εφέτος. Η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

    Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο εκτιμάται, ότι συνέβαλε σημαντικά και η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η προθεσμία για την καταβολή της οποίας έληγε στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

    [07] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

    «Δεν θέλω να φτάσω 100 ετών», είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Χέλμουτ Σμιτ σε συνέντευξή του στο ARD. Έβρισκε, όπως είχε πει, ενοχλητικά και αυτά ακόμη τα 96 του χρόνια. Ο ίδιος, σε πλήρη διαύγεια ως το τέλος της ζωής του, φαίνεται, πάντως, ότι πρόλαβε να πει όλα όσα ήθελε. «Όσα ήθελα ακόμη να πω», είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του, που κυκλοφόρησε αρχές του έτους. Δεν αποσύρθηκε ποτέ και δεν έπαψε ποτέ να λέει τη γνώμη του. Και οι Γερμανοί πάντα τον άκουγαν.

    Η υγεία του Χέλμουτ Σμιτ είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες δραματικά. Έπειτα από επέμβαση για θρόμβο στο πόδι, στην οποία υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο, επέστρεψε στο σπίτι του, στο Αμβούργο, και αρχικά έδειχνε σημάδια βελτίωσης. Σύντομα, όμως, οι θεράποντες ιατροί του έχασαν κάθε ελπίδα και χθες δήλωσαν ότι έπρεπε «ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα». Σύμφωνα με το γραφείο του, «ο πιο διάσημος μανιώδης καπνιστής της Γερμανίας», που δεν αποχωριζόταν το τσιγάρο του ούτε καν στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, κατέληξε στις 14:30 (τοπική ώρα).

    Ο Σμιτ εξελέγη καγκελάριος το 1974, αλλά όχι έπειτα από βουλευτικές εκλογές. Ψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βίλι Μπραντ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου με τον κατάσκοπο της ΛΔΓ Γκίντερ Γκιγιόμ. Κέρδισε τις εκλογές το 1976 και το 1980 και συμπλήρωσε οκτώμισι χρόνια στην καγκελαρία, καθώς η κυβέρνησή του κατέρρευσε το 1982, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με τους Φιλελεύθερους (FDP).

    Κατά τη θητεία του αντιμετώπισε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση και την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του '70, ενώ εσωτερικά έβαλε την σφραγίδα του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της οργάνωσης "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF). Το 1979 επέβαλε, παρά την αντίσταση που συνάντησε από μεγάλο μέρος των πολιτών, αλλά και του κόμματός του, την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Ευρώπη για την περίπτωση κατά την οποία η Σοβιετική Ένωση δεν απέσυρε τους δικούς της πυραύλους SS20.

    Ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του από την ενεργό πολιτική, ο Χέλμουτ Σμιτ διατήρησε το δικαίωμά του στις παρεμβάσεις και οι δηλώσεις του προκαλούσαν πάντα δημοσιότητα και σχόλια. Δεν δίσταζε ακόμη και να διαφωνεί με το κόμμα του, π.χ. αντιτιθέμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

    Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θυμίζει το πώς η Ευρώπη οδηγήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτως ή άλλως, κατά τη διάρκεια της θητείας του συνήθιζε τις αναφορές στην Ιστορία, στην ηθική, στην φιλοσοφία, ακόμη και στην κοινωνιολογία.

    «Το πιο σημαντικό σήμερα είναι να μαθαίνεις το πώς να καταλαβαίνεις άλλους λαούς και μάλιστα όχι μόνο τη μουσική τους, αλλά και τη φιλοσοφία τους, τη στάση τους, την συμπεριφορά τους. Μόνο τότε μπορούν τα έθνη να έχουν κατανόηση μεταξύ τους», έγραψε προφητικά σε βιβλίο του το 1996.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος ηγέτης και πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπό όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επισημαίνει και την καθοριστική σύμπραξή του για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Διαβάστε επίσης

    Έφυγε «ένας μεγάλος Ευρωπαίος» τονίζει ο πρόεδρος Ολάντ για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ

    [08] Την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας προκάλεσαν τα κόμματα της πορτογαλικής Aριστεράς

    Το σύνολο της πορτογαλικής Aριστεράς, τα κόμματα της οποίας διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, τάχθηκε την Τρίτη υπέρ ενός ψηφίσματος που απορρίπτει το πρόγραμμα της Δεξιάς κυβέρνησης, προκαλώντας την παραίτησή της, πριν συμπληρωθούν 11 ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

    Αυτή ήταν η πιο βραχύβια κυβέρνηση εδώ και 40 και πλέον χρόνια, δηλαδή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της Ιβηρικής, το 1974.

    Χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, γεγονός χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φιλοδοξεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και να τερματίσει την πολιτική λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή το 2011 ο συνασπισμός της Δεξιάς, που κέρδισε μεν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, απώλεσε όμως την πλειοψηφία των εδρών που διέθετε στη Βουλή.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου μήνα σηματοδότησε την «ήττα της πολιτικής λιτότητας που ασκείτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια», έκρινε το PS στο κείμενο που εγκρίθηκε απόψε από 123 βουλευτές, έναντι 107 της Δεξιάς συμπολίτευσης που το καταψήφισαν.

    «Το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης δεν αποτελεί απάντηση στη βούληση που εξέφρασαν οι Πορτογάλοι για αλλαγή. Η Πορτογαλία έχει ανάγκη μια άλλη κυβέρνηση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του PS Αντόνιου Κόστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την ψηφοφορία.

    Η επόμενη κίνηση ανήκει στον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος οφείλει βάσει του Συντάγματος να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ο Καβάκο Σίλβα, ο οποίος ανήκει στη Δεξιά και θα αποχωρήσει από τον θώκο στις αρχές της επόμενης χρονιάς, έχει ήδη πάντως εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση συμμαχίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

    [09] Αρνητική έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία

    Η επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

    «Η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», επισημαίνει η έκθεση, καλώντας τη νέα τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση. «Υπάρχει σαφής αρνητική εξέλιξη στο σεβασμό του κράτους δικαίου», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο έτος στην Τουρκία, με διώξεις δημοσιογράφων και μεροληπτική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής ζητά τον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας στην Τουρκία και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μία μόνιμη λύση της κουρδικής υπόθεσης.

    Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Επισημαίνει, επίσης, ότι η επιτυχής εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης για το προσφυγικό, θα συμβάλει στην επιτάχυνση των όρων για την απελευθέρωση της βίζας προς όλα τα κράτη-μέλη, και στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016, επισημαίνει η έκθεση.

    [10] Το "Δουβλίνο" επαναφέρει σε ισχύ η γερμανική κυβέρνηση για όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας

    Η Γερμανία θέλει να επαναπροωθεί και πάλι στις πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εκτός της Ελλάδας - πρόσφυγες οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία εφαρμόζει τώρα τη διαδικασία του Δουβλίνου για όλες τις χώρες προέλευσης και όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα. Αυτό ισχύει από τις 21 Οκτωβρίου και για Σύρους, επισήμανε.

    Τον περασμένο Αύγουστο η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του Κανονισμού ειδικά για τους Σύρους.

    [11] Τέσσερα Λεωφορεία Χωρίς Οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων

    Ξεχωριστή ημέρα υπήρξε για τα Τρίκαλα η Τρίτη, καθώς για πρώτη φορά, τέσσερα Λεωφορεία Χωρίς Οδηγό κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα στην πόλη, αλλάζοντας μια για πάντα τον χάρτη των μεταφορών, της αυτοκίνησης, της βιώσιμης κινητικότητας και της ποδηλατικής και οδηγικής συμπεριφοράς των κατοίκων της πόλης.

    Στο εξής, ο παγκόσμιος χάρτης της τεχνολογίας περιλαμβάνει τα Τρίκαλα, ως την πρώτη πόλη στον κόσμο στην οποία υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το εγχείρημα του μέλλοντος: Τα αυτοματοποιημένα πλήρως φιλικά στο περιβάλλον λεωφορεία.

    Προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου, ημερίδα και ακολούθησε περιήγηση των επισήμων προσκεκλημένων από όλη την Ευρώπη, και των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, στη διαδρομή που ήδη απολαμβάνουν μικροί μαθητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματο

    [12] Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα ασφαλιστικά τους

    Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν ίσως και μέσα στην εβδομάδα μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της ρύθμισης που υποστηρίζουν ότι έδινε σημαντική ανάσα στους ίδιους και το ταμείο τους. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους (μετά την 1η Ιανουαρίου 1993) του Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολούμενων να επιλέγουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η ρύθμιση αφορά περίπου 6000 δικηγόρους, 20.000 μηχανικούς και 7.000 γιατρούς.

    [13] Δήλωση κυβερνητικής εκπροσώπου για το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

    «Στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega παρουσιάστηκαν ως γεγονότα υποτιθέμενοι διάλογοι, τους οποίους σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων έδωσε ο κ. Πανούσης.Το Mega αρνήθηκε να δώσει το λόγο στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων για να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης, με την προκλητική απάντηση "γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;"» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    «Η συνέχεια σε άλλες αίθουσες όπου τον έλεγχο δεν έχει το Mega, αλλά μόνο εκείνοι που σύμφωνα με τον νόμο έχουν την εξουσία να αποφασίζουν» καταλήγει η κ. Γεροβασίλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2015 - 21:32:24 UTC