Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Χίο επισκέπτεται αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
  • [02] Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία
  • [03] Επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ
  • [04] Με ξένους επενδυτές θα συναντηθεί στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • [05] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
  • [06] Έφυγε ένας μεγάλος «Ευρωπαίος» τονίζει ο πρόεδρος Ολάντ για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ
  • [07] Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων
  • [08] Τα αντικείμενα της δωρεάς Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 24 Ιανουαρίου
  • [09] "Sold out" οι προβολές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [10] Μια διαφορετική όψη της Αθήνας παρουσιάζει στο Παρίσι η εικαστικός Γ. Ανδρεάδη
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα

  • [01] Τη Χίο επισκέπτεται αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

    Τη Χίο επισκέπτεται αύριο Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.

    Αμέσως μετά την άφιξη του ο κ. Παυλόπουλος θα κατευθυνθεί στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας θα του απονεμηθεί από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκο, ο Σταυρός του Πρωτομάρτυρος Χίου Αγίου Ισιδώρου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων και παρακολούθηση της παρέλασης πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

    Στη συνέχεια στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Δημότη Xίου και θα επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

    Το απόγευμα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο της Χίου.

    [02] Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία

    Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών βρίσκεται και το θέμα των δόσεων για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία.

    Πληροφορίες αναφέρουν σε ότι αφορά τις 100 δόσεις, ότι οι δανειστές ζητούν να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της. Η κυβέρνηση από τη πλευρά της εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από την στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη.

    Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.

    [03] Επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ

    Καλά νέα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων στα ταμεία του δημοσίου επιφύλασσε ο Οκτώβριος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Οκτώβριο σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 4,386 δισ. ευρώ από 4,196 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον συγκεκριμένο μήνα.

    Η θετική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για εφέτος. Η επίτευξη του στόχου είναι κρίσιμη για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

    Στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο εκτιμάται, ότι συνέβαλε σημαντικά και η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η προθεσμία για την καταβολή της οποίας έληγε στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

    [04] Με ξένους επενδυτές θα συναντηθεί στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει, αμέσως μετά τη συνεδρίαση σήμερα του ΕCOFIN, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Στη βρετανική πρωτεύουσα, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με ξένους επενδυτές (17.00-19.00 τοπική ώρα) και θα είναι ομιλητής στο πανεπιστήμιο LSE με θέμα «Economic Blues: The left in government times» (20.30 τοπική ώρα).

    Ο υπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το μεσημέρι.

    [05] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

    Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η υγεία του Σμιτ είχε επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ώρες και οι θεράποντες ιατροί του δεν έδιναν ελπίδες.

    Ο Χέλμουτ Σμιτ υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων.

    Διαβάστε επίσης

    Έφυγε «ένας μεγάλος Ευρωπαίος» τονίζει ο πρόεδρος Ολάντ για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ

    [06] Έφυγε ένας μεγάλος «Ευρωπαίος» τονίζει ο πρόεδρος Ολάντ για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ

    Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι «έφυγε ένας μεγάλος Ευρωπαίος».

    «Την εποχή που ήταν καγκελάριος (...) προετοίμασε τις επιλογές που έκαναν στη συνέχεια ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας «έναν μεγάλο πολιτικό» ο οποίος αγωνίστηκε επίσης για να προσδώσει «κοινωνική διάσταση στην οικονομία της αγοράς».

    [07] Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων

    Ένας σύγχρονος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο βόρειο τμήμα της τάφρου του Κάστρου της πόλης της Χίου λειτουργεί από χθες Δευτέρα. Διαμορφώθηκε από τον Δήμο του νησιού με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την στήριξη εθελοντών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά του Δήμου για βοήθεια και τη συνεργασία των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Χίου Γιώργο Καραμανή, στον χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι, είτε μέσα σε οικίσκους των 18 τ.μ., είτε μέσα σε σκηνές των 240 τ.μ. που έχουν τοποθετηθεί. Οι οικίσκοι είναι κατασκευασμένοι από θερμομονωτικό και άκαυστο υλικό, ενώ το δάπεδο όλων των χώρων υπερυψώθηκε και τοποθετήθηκε μόνωση. Επίσης, θα υπάρξει και θέρμανση με θερμαντικά σώματα που θα προμηθεύσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ για την προστασία από λιμνάζοντα νερά κατασκευάστηκαν φρεάτια συλλογής τους και η απομάκρυνση τους θα γίνεται με αντλίες.

    Συνεχίζονται οι ροές

    Στο μεταξύ, οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται σταθερές. Σήμερα Τρίτη υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές ότι θα αφιχθούν σε όλη την ακτογραμμή από τη βόρεια πλευρά του νησιού ως το νότιο ανατολικό άκρο του περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σήμερα, έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση για τα λιμάνια της Καβάλας και του Πειραιά, περίπου 3.500 ανθρώπων, ενώ για αύριο η δρομολόγηση εκτάκτων πλοίων θα αποσυμφορήσει εντελώς τη Λέσβο, αφού προγραμματίζεται η αναχώρηση περισσότερων των 5.000 μεταναστών και προσφύγων.

    Από τη Χίο

    Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Χίο ανήλθε στους 750. Με δεδομένη την αναχώρηση αρκετών από αυτούς με πλοία της γραμμής και έκτακτα δρομολόγια (μόνο χθες αναχώρησαν περί τα 1.000 άτομα) οι αρχές της Χίου κρίνουν την κατάσταση διαχειρίσιμη.

    [08] Τα αντικείμενα της δωρεάς Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 24 Ιανουαρίου

    Πάνω από 300 εικόνες, πολυάριθμα εκκλησιαστικά, αρχαία και νεώτερα αντικείμενα συγκροτούν ένα σύνολο που εκφράζει το γούστο και τις προτιμήσεις της φιλότεχνης οικογένειας Βαλαδώρου και που κληροδοτήθηκε το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη.

    Στο επίκεντρο της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 24 Ιανουαρίου, βρίσκονται οι δύο δωρητές, τα αδέρφια Αναστάσιος και Μαρία Βαλαδώρου. «Η αφήγηση της έκθεσης είναι για τους ανθρώπους πίσω από τη συλλογή, δηλαδή είναι ο συλλέκτης και η συλλογή του» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Δρανδάκη.

    Η έκθεση εστιάζει στον κοινωνικό περίγυρο, την παιδεία και τις πνευματικές αναζητήσεις που καθόρισαν τα συλλεκτικά ενδιαφέροντα του Τάσου Βαλαδώρου, διαμορφώνοντας εν τέλει τη φυσιογνωμία της συλλογής, από την οποία θα παρουσιαστεί επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών έργων.

    [09] "Sold out" οι προβολές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Με τις αίθουσες (ειδικά αυτές των κινηματογράφων ?Ολύμπιον? και ?Παύλος Ζάννας?) να σημειώνουν σχεδόν κάθε βράδυ ?Sold-out? στην προσέλευση των θεατών, συνεχίζεται για πέμπτη μέρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ρεκόρ εισιτηρίων (ήταν και είναι sold-out τρεις και τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη προβολή τους) σημείωσαν ταινίες που προβάλλονται κυρίως σε ειδικές προβολές όπως το ήδη βραβευμένο στις Κάννες ?Ο γιος του Σαούλ? του Ούγγρου Λάσλο Νέμες (προβλήθηκε σε μια προβολή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ? είναι όμως προγραμματισμένη η ?έξοδός? του στις κινηματογραφικές αίθουσες από τον επόμενο μήνα), το ?Ταξί στην Τεχεράνη? του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί ? βραβευμένο κι αυτό στο φεστιβάλ του Βερολίνου (οι δυο προγραμματισμένες προβολές του για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο είναι ήδη sold out), πολλές ελληνικές ταινίες ? του αντιστοίχου τμήματος (το "Chevalier" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και ?Το ξύπνημα της άνοιξης? του Κωνσταντίνου Γιάνναρη).

    ?Καρφίτσα? δεν έπεφτε το βράδυ της Δευτέρας στο ?Ολύμπιον? κατά την προβολή της πολυσυζητημένης ήδη τελευταίας ταινίας του Αλεξάντερ Σοκούροφ ?Francophonia? (ταινία-δοκίμιο που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εξουσία, το Μουσείο του Λούβρου ως ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού, καθώς και το τι μας λέει η τέχνη για τον εαυτό μας...). Δυστυχώς για όσους δεν πρόλαβαν, sold out είναι επίσης και η επαναληπτική προβολή του το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στην αίθουσα ?Παυλος Ζάννας?.

    [10] Μια διαφορετική όψη της Αθήνας παρουσιάζει στο Παρίσι η εικαστικός Γ. Ανδρεάδη

    Μια διαφορετική όψη της Αθήνας, μέσα από τα παράθυρα των κατοίκων της, παρουσιάζει η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη στην έκθεσή της με τίτλο «Fenetres sur Athenes/ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ», που θα φιλοξενηθεί στη «Cite de l' architecture et du patrimoine» στο Παρίσι.

    Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, είναι το αποτέλεσμα ενός συμμετοχικού έργου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η εικαστικός κάλεσε τους Αθηναίους να φωτογραφίσουν την πόλη μέσα από το παράθυρό τους και δημοσίευε καθημερινά μια επιλεγμένη φωτογραφία στη σελίδα «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Facebook δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από τις διαφορετικές ματιές της πόλης. Συνολικά η Γιάννα Ανδρεάδη έλαβε περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει στη σελίδα 1.400 από αυτές από 425 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων. Στην σημερινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ.

    Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

    Σημείωσε, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα επί τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η επόμενη εβδομάδα εμπεριέχει την υποχρέωση να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για νομοθέτηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2015 - 17:32:23 UTC