Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εκρηκτική ύλη για την Ευρώπη η μη επίλυση του προσφυγικού
  • [02] Στα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος
  • [03] Ντ. Τουσκ: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση
  • [04] Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν «έξυπνο» σύστημα για την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος
  • [05] Ο Μ. Ντανελιούκ τιμάται από το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [06] Ο Ντεμιρτάς κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει στη χώρα μια «συνταγματική δικτατορία»
  • [07] Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη είναι πολύ καλύτερο από το PSA
  • [08] Πιο δυνατά πόδια ίσον πιο δυνατός εγκέφαλος των γυναικών στα γεράματα

  • [01] Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εκρηκτική ύλη για την Ευρώπη η μη επίλυση του προσφυγικού

    «Εκρηκτική ύλη για την Ευρώπη» αποτελεί η μη επίλυση του προσφυγικού μέσω της δημιουργίας νόμιμων και ασφαλών δρόμων προς τη Ευρωπαϊκή Ενωση και η μη δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες μέλη της,λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ευρω-ομάδας των «Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» Σκα Κέλερ.

    Θεωρεί πως όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παραμένουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα δύο μήνες χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα φύγουν και που θα πάνε. Υπενθυμίζει δε ότι οι αριθμοί υποδοχής προσφύγων που υποσχέθηκαν ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί.

    Ο κοινός έλεγχος των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία θα καταστεί περιττός κατά την κ. Κέλερ, αν δημιουργηθούν νόμιμοι τρόποι να φεύγουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία προ την ΕΕ.

    Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κέλερ θεωρεί ότι το προσφυγικό «συνδέεται με το την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και λέει ότι «δεν πρέπει να πιέζεται η Ελλάδα να λάβει σκληρά μέτρα».

    Θεωρεί καθαρή υποκρισία το γεγονός ότι μόλις τώρα η ΕΕ ασχολείται με το θέμα των προσφύγων και τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης τους συνθήκης του Δουβλίνου, δηλαδή της κατανομής των προσφύγων σε όλες τις 28 χώρες-μέλη, καθώς επίσης υπέρ του να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες και οι προτεραιότητες των ίδιων των προσφύγων

    Πιστεύει δε ότι «οι πολιτικοί οφείλουν να ταχθούν ξεκάθαρα στην πλευρά των προσφύγων και να μην υιοθετούν τα συνθήματα των ακροδεξιών κομμάτων διότι έτσι τους νομιμοποιούν».

    Η πίεση που εξασκείται στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ από το κόμμα της είναι μεγάλη, αλλά χαρακτηρίζει τις φωνές που ακούγονται από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα απλώς απάνθρωπες.

    [02] Στα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος

    Τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση 2 δισεκ. ευρώ βοήθειας προς την Ελλάδα απασχολούν τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος βλέπει καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και άρα στην εκταμίευση της δόσης.

    «Οι πιστωτές απαιτούν γρήγορες μεταρρυθμίσεις για τα δισεκατομμύρια της βοήθειας», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

    «Στο πρόγραμμα διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας υπάρχουν καθυστερήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα. Και εξηγεί ότι γι' αυτό τον λόγο οι πιστωτές αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

    Σε ό,τι αφορά τα 10 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ότι «ελπίζω ότι μπορεί να προχωρήσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα».

    Όπως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εκπληρώσει όλους του όρους. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες τελικά θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από όσα αναμενόταν αρχικά.

    Εξάλλου η Handelsblatt τονίζει ότι κατά το χθεσινό Eurogroup κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, καθώς η ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

    «Τώρα επικεντρωνόμαστε στο ζήτημα των τραπεζών», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    [03] Ντ. Τουσκ: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση

    Το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό στην στάση της Γερμανίας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση και άλλα κράτη θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής πρόκλησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Σε ομιλία του στο Βερολίνο στην 26η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο Τουσκ χαρακτήρισε την Γερμανία και την προσωπικά καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ως υποδείγματα των πιο μεγάλων ιδανικών της Ευρώπης.

    «Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι υπέρμετρα ανοιχτή, υπερβολικά ανεκτική και φιλελεύθερη, ξεχνούν να μελετήσουν την τραγική μας ιστορία», δήλωσε.

    «Επιθυμείτε μια Γερμανία που είναι ανοιχτή, συμπονετική, που να συμπάσχει με τον πιο αδύναμο και τον πιο φτωχό... με άλλα λόγια την Γερμανία της Άγγελα Μέρκελ, ή μια Γερμανία κλειστή, ψυχρή και ανελέητη; Υπάρχει μόνο μια απάντηση», τόνισε.

    Για αυτό το λόγο, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Γερμανία «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σχολίασε.

    Η Γερμανία ? από την άλλη μεριά ? θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι υπεύθυνη όχι μόνο για «το ηθικό μήνυμα που μεταδίδει», αλλά περισσότερο για ολόκληρη την πολιτική κοινότητα των Ευρωπαίων, πρόσθεσε.

    [04] Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν «έξυπνο» σύστημα για την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος

    Ένα καινοτόμο σύστημα για την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος δημιούργησαν Έλληνες ερευνητές από το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και άλλους φορείς.

    Το σύστημα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές εφαρμογές, μία για τον ασθενή και μία για τον γιατρό, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση. Σε επόμενο στάδιο, εξετάζεται η εμπορική αξιοποίηση του συστήματος.

    Οι εφαρμογές, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου ΜΑRΚ1 σε περιβάλλον Android, διευκολύνουν τους ασθενείς, κυρίως όμως τους γιατρούς να κάνουν έγκαιρα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διάγνωση τυχόν επικίνδυνης βλάβης στο δέρμα. Οι ερευνητές επιδίωξαν να αναπτύξουν μια λύση, που να είναι εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του γιατρού.

    Ο ασθενής μπορεί να αυτοεξετάζει το σώμα του, φωτογραφίζοντας τους ύποπτους σπίλους με την χρήση της κάμερας του "έξυπνου" κινητού του τηλέφωνου και μετά να στέλνει τις φωτογραφίες στον δερματολόγο του για εκτίμηση. Ο γιατρός θα αξιολογεί την αναγκαιότητα περαιτέρω εξετάσεων, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα της πρώιμης ανίχνευσης της ασθένειας.

    Το ΜΑRΚ1 -που προς το παρόν είναι στην αγγλική γλώσσα, αλλά είναι δυνατό να εξελληνιστεί μελλοντικά- βοηθά τον γιατρό να πάρει τις σωστές αποφάσεις, καθώς αυτός έχει πλέον στη διάθεσή του ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υποστήριξής του. Το σύστημα μπορεί να ανακτήσει -από διαδικτυακές βάσεις δεδομένων με επιβεβαιωμένα περιστατικά- παρόμοιες εικόνες με τον σπίλο που του έστειλε ο πελάτης του.

    [05] Ο Μ. Ντανελιούκ τιμάται από το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    «Η ελευθερία έχει τελικά πολύ... ιδιαίτερη γεύση. Δεν ξέρω αν μου αρέσει αυτή η γεύση...».

    Από τους σημαντικότερους Ρουμάνους δημιουργούς, ο 72χρονος σήμερα Μιρτσέα Ντανελιούκ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «συστήνει» στους σινεφίλ το εν πολλοίς άγνωστο έργο του με το αφιέρωμα που διοργανώνει στο πλαίσιο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»).

    Πρωτοπόρος σκηνοθέτης της γενιάς του '70, άφησε το στίγμα του με ταινίες ανατρεπτικές, που κατάφεραν να αποφύγουν τη λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου και, στη συνέχεια, να καταγράψουν την απελπισία και την ηθική κατάσταση της κοινωνίας μετά την επανάσταση, επηρεάζοντας τόσο τους σκηνοθέτες της εποχής του όσο κι εκείνους του νέου ρουμάνικου κύματος.

    «Πιστέψαμε πως μετά την επανάσταση θα ήμασταν ελεύθεροι... Δεν ήμασταν. Η επιχορηγούμενη τέχνη μπορεί να δώσει καρπούς, αν η επιχορήγηση δίνεται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό. Κατά την εποχή του Τσαουσέσκου -όπως σε κάθε άλλη δικτατορία, το κράτος 'ρίχνει' χρήματα στην Τέχνη προκειμένου να την εκμεταλλευθεί ως μέσο προπαγάνδας. Ήταν μεγάλες οι πιέσεις και μεγάλα τα ...ρίσκα. 'Δουλειά' του σκηνοθέτη - δύσκολη δουλειά ομολογουμένως- ήταν να προσπαθεί να κάνει καλές ταινίες και να "αντιμετωπίζει" μόνος του -με τα δικά του μέσα- τη λογοκρισία. Η ελευθερία έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση...» απαντά στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρουμάνος σκηνοθέτης.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του Ντανελιούκ το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα προβάλλει συνολικά πέντε ταινίες του σκηνοθέτη.

    [06] Ο Ντεμιρτάς κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει στη χώρα μια «συνταγματική δικτατορία»

    Ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια «συνταγματική δικτατορία», πιέζοντας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό, με τη μεταφορά των σημαντικότερων εκτελεστικών εξουσιών από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος καλλιέργησε κλίμα φόβου για να εξασφαλίσει τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, που εκφράζει μεγάλο μέρος της κουρδικής μειονότητας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ως το φθινόπωρο του 2016.

    Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) - που ίδρυσε ο Ερντογάν - ανέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,4% κι εκλέγοντας 317 βουλευτές σε σύνολο 550 εδρών. Απέχει επομένως 13 έδρες από την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για την προκήρυξη ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

    Ο Ντεμιρτάς τόνισε πως το HDP θα εναντιωθεί στα σχέδια του Ερντογάν μετά την αποχώρησή του από τον θώκο του πρωθυπουργού το 2014, για μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό και την μεταφορά περισσότερων εξουσιών στην προεδρία.

    [07] Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη είναι πολύ καλύτερο από το PSA

    Επιστήμονες στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος για τη διάγνωση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη, το οποίο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το ευρέως χρησιμοποιούμενο σήμερα ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Το νέο τεστ «πιάνει» καρκίνους που το PSA «χάνει», ενώ παράλληλα μειώνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα του PSA και έτσι γλυτώνει τους άνδρες από περιττές βιοψίες και θεραπείες.

    Το σουηδικό τεστ αναλύει στο αίμα ένα συνδυασμο έξι πρωτεϊνών, καθώς επίσης 200 γενετικών δεικτών, ενώ λαμβάνει υπόψη του και μια σειρά από κλινικά δεδομένα (ηλικία άνδρα, οικογενειακό ιστορικό, προηγούμενες βιοψίες προστάτη).

    Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας του καρκίνου Χένρικ Γκρένμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", δήλωσαν ότι «το PSA δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στον επιθετικό και στον ακίνδυνο καρκίνο».

    Σύμφωνα με τον Γκρένμπεργκ, «σήμερα οι άνδρες που δεν έχουν καρκίνο ή που ο καρκίνος τους δεν χρειάζεται θεραπεία, συχνά αναγκάζονται να υποβληθούν σε μια περιττή, επώδυνη και μερικές φορές επικίνδυνη θεραπεία. Επιπλέον, το PSA χάνει πολλούς επιθετικούς καρκίνους. Το νέο τεστ είναι πολύ πιο ακριβές και μπορεί να αντικαταστήσει το PSA».

    [08] Πιο δυνατά πόδια ίσον πιο δυνατός εγκέφαλος των γυναικών στα γεράματα

    Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη μυική δύναμη στα πόδια, είναι αυτές που έχουν και πιο υγιή εγκέφαλο, όταν γεράσουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη -η πρώτη που κατέληξε σε τέτοια διαπίστωση- συμπέρανε ότι, από μια ολόκληρη σειρά πιθανών παραγόντων, η δύναμη στα πόδια είναι αυτή που σχετίζεται στενότερα με τις αλλαγές στον εγκέφαλο και στις νοητικές ικανότητες λόγω ηλικίας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο και γεροντολόγοδρα Κλερ Στιβς του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας "Gerontology", μελέτησαν επί δέκα χρόνια 324 δίδυμες εθελόντριες με μέση ηλικία 55 ετών.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια «εντυπωσιακή προστατευτική σχέση» ανάμεσα στη δύναμη των ποδιών και στη διατήρηση υγιούς εγκεφάλου και νου, με το πέρασμα των χρόνων.

    Μετά από αυτό, κανείς δεν θα έπρεπε πια να αμφισβητεί το μυαλό των ποδοσφαιριστών!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2015 - 7:32:25 UTC