Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέγαρο Μαξίμου: Εάν ο Γ. Πανούσης έχει στοιχεία, να πάει στη Δικαιοσύνη
  • [02] Οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση «αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές», αναφέρει η ΝΔ
  • [03] Θεμελίωση ιεράς μονής στην Ουγκάντα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄
  • [04] Εορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι
  • [05] Καπουλέτοι και Μοντέκκοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [06] Τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου
  • [07] Η πόλη της Κέρκυρας υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
  • [08] Π. Ρήγας: Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία
  • [09] Μαραθώνιος Αθήνας: Θριαμβευτής ο Μερούσης για τρίτη διαδοχική χρονιά
  • [10] «Πράσινος» και με τη... βούλα ο Στραματσιόνι

  • [01] Μέγαρο Μαξίμου: Εάν ο Γ. Πανούσης έχει στοιχεία, να πάει στη Δικαιοσύνη

    Σχετικά με το ζήτημα των καταγγελιών του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, το Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα πως «οι καταγγελίες που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στην Δικαιοσύνη».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επικοινώνησε με τον κ. Πανούση, θέτοντας του το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε αρμοδίως από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό.

    Κυβερνητικοί κύκλοι επανέρχονταν στην παράμετρο που τονίστηκε και στο σχετικό δελτίο Τύπου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για να τα αναπτύσσει ο κ. Πανούσης στα ΜΜΕ, αντί να καταθέτει τις καταγγελίες του επίσημα στη Δικαιοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το θέμα του κ. Πανούση στο περιθώριο των συσκέψεων που έχει σήμερα από το πρωί για τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Διαβάστε επίσης

    Οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση «αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές», αναφέρει η ΝΔ

    [02] Οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση «αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές», αναφέρει η ΝΔ

    «Τα όσα καταγγέλλει σήμερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης για σχέσεις πολιτικών με τρομοκράτες, για την κατάσταση στις φυλακές, αλλά και την Αστυνομία, αφήνουν πολύ σοβαρές σκιές» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην υπουργού.

    [03] Θεμελίωση ιεράς μονής στην Ουγκάντα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄

    Θεμελίωση ιεράς μονής, επίσκεψη σε ενορίες και σχολεία, καθώς και συμμετοχή σε σύναξη κληρικών πραγματοποίησε χθες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ στο πλαίσιο της πολυήμερης ιεραποστολικής περιοδείας του στην Ουγκάντα.

    Αναλυτικότερα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τον αγιασμό και τη θεμελίωση της υπό ανεγέρσεως ανδρώας (για άνδρες) Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής στη Λίμνη Βικτώρια, και συγκεκριμένα στην περιοχή Busana. Επίσης, επισκέφτηκε την ενορία του Αγίου Βασιλείου Kikwanya, όπου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο όνομα του μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκοπίου, ο οποίος συνέβαλε στην ανέγερση του ιερού ναού.

    Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μετέβη στην περιοχή Butembe, όπου βρίσκεται το δημοτικό σχολείο που φέρει το όνομα του πατρός Οβαδία, πρώτου ιερέα της Ουγκάντας και παππού του νυν μητροπολίτου Καμπάλας κ.Ιωνά.

    Επισκέφθηκε, ακόμη, την ενορία της Γεννήσεως της Θεοτόκου Bugolo, όπου στη θέση παλαιότερου ναού-αχυροκαλύβας έχει τώρα ανεγερθεί περικαλλής ναός.

    Τέλος, πραγματοποίησε σύναξη όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας (πρωτεύουσα της Ουγκάντα) στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    [04] Εορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι

    Με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι και την επίσημη δοξολογία, κορυφώθηκαν οι 4ήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

    Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκπρόσωποι κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και Ενώσεων Αποστράτων και Πεσόντων Αεροπόρων.

    Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αφού εξήρε την προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας προς την πατρίδα, επανέλαβε ότι «έχουμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να αποκαταστήσουμε αυτή την τεράστια αδικία, δηλαδή τη μη απονομή τιμής σε εκείνους που έπεσαν υπέρ της πίστεως και της πατρίδος, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει από την Πολιτεία αυτό που έπρεπε και αρμόζει».

    Παράλληλα, επισήμανε ότι «με τον κ. Βίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό που έχει αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα και το θέμα της αμυντικής μας βιομηχανίας, δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη, ώστε μαζί με τους Αρχηγούς των Επιτελείων να μπορέσουμε να αναγεννήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα τα μέσα τα οποία υπάρχουν, τα ιπτάμενα μέσα, να τεθούν σε πλήρη διαθεσιμότητα».

    [05] Καπουλέτοι και Μοντέκκοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    H αριστουργηματική όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι του Βιντζέντζο Μπελλίνι, που εγκαινιάζει τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με δύο σπουδαίες όπερες της Ιταλίας: την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, παρουσιάζεται από τις 13 Νοεμβρίου και για έξι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εξιστορεί την τραγωδία των «αιώνιων εραστών» της Βερόνας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Το έργο, γεμάτο από τις υπέροχες μελωδίες του Μπελλίνι παρουσιάζεται από την ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ, σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα και κοστούμια της Κάρλας Ρικόττι.

    Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1830 στο ιστορικό Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το ποιητικό κείμενο του Ρομάνι εστιάζει στην τραγωδία του άτυχου έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, παρά στον ίδιο τον έρωτα των δύο νέων. Ο Ρομάνι δεν βασίστηκε στον Σαίξπηρ, ο οποίος τότε ήταν ελάχιστα γνωστός στην Ιταλία, αλλά ανέτρεξε στις ίδιες λογοτεχνικές πηγές του 15ου και του 16ου αιώνα, στις οποίες στράφηκε και ο Άγγλος δραματουργός.

    [06] Τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου

    Πέραν των δύο χιλιάδων φωτογραφιών ενώθηκαν ψηφιακά για να αποδώσουν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνιστικού- ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, του αρχαιότερου της Κύπρου, και των περιοχών γύρω από τον λόφο της Φάμπρικα. Η αυστραλιανή ομάδα που ανασκάπτει τη θέση αυτή εδώ και δύο δεκαετίες, προχώρησε στην καταγραφή της περιοχής του θεάτρου με εναέρια φωτογράφιση και με τη χρήση προγραμμάτων φωτογραμμετρίας. Το θέατρο χρησιμοποιείτο ως χώρος παραστάσεων και άλλων θεαμάτων από το 300 πΧ μέχρι την τελική του καταστροφή από σεισμούς το 365 μΧ.

    Η αυστραλιανή ομάδα επιχειρεί να διερευνήσει τα γύρω κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα νυμφαίο του 2ου αι. μΧ. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου παλαιότερες ανασκαφές της αυστραλιανής αποστολής στα νότια του θεάτρου είχαν αποκαλύψει έναν λιθόστρωτο ρωμαϊκό δρόμο, περίπου 8,40 μ. πλάτους, ο οποίος λειτουργούσε ως ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο θέατρο και στο νυμφαίο. Η ομάδα υπολογίζει ότι ο δρόμος αυτός θα λειτουργούσε ως μια κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης, που θα οδηγούσε στη ΒΑ πύλη που παραμένει αδιερεύνητη.

    Η παρουσία του δρόμου αυτού επιβεβαιώνει ότι η αρχαία Νέα Πάφος είχε οικοδομηθεί βάσει του τυπικού Ιπποδάμειου ελληνιστικού πολεοδομικού συστήματος.

    [07] Η πόλη της Κέρκυρας υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

    Με στόχο την «ανάδειξη της πολιτιστικής της ζωής και την προώθησή της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο», η πόλη της Κέρκυρας διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε σήμερα (Κυριακή 8/11), ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου.

    «Διεκδικούμε τον τίτλο προβάλλοντας την ιδιότυπη πολιτιστική μας ταυτότητα που διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά με ευρύτατη απήχηση και άξια να οδηγούν την Κέρκυρα στο διάλογο των πολιτισμών και στην ανάδειξη του Υψηλού και του Ωραίου μέσω των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού. Στόχος μας είναι να δώσουμε πιο δυνατή πνοή και έμπνευση στην υπάρχουσα εξωστρέφειά μας και να μπορούμε να σχεδιάζουμε πιο σταθερά και μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο κ. Νικολούζος, τονίζοντας ότι η πόλη της Κέρκυρας, ενταγμένη ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχει το ιστορικό φορτίο και μέγεθος για να επιλεγεί. «Είναι βέβαια δύσκολο και φιλόδοξο σχέδιο. Όμως, επειδή το πιστεύουμε, σηκώνουμε την ηθική υποχρέωση να το αναδείξουμε, να το προβάλουμε, να το πετύχουμε» πρόσθεσε.

    [08] Π. Ρήγας: Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία

    «Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι όχι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένο αλλά και οικονομικά λογικό, γιατί το αντίθετο θα οδηγούσε σε μια πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και σε αχρήστευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες θα είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους απαξιωμένα ακίνητα». Αυτό σημειώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει μια ακόμα σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση».

    Αναφορικά με το κόμμα, υπογραμμίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ούτε ήταν ούτε έγινε μνημονιακό κόμμα. Είναι πάντα μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο». Επιπλέον, επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει η απαγκίστρωση από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια».

    Ως προς το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «το ζητούμενο δεν είναι η διαχείριση της συμφωνίας, αλλά τα σημεία εκείνα που σαφώς θα δηλώνουν ότι η χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο». Έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για μέτρα που να μην ανακατανέμουν τη φτώχεια αλλά να στοχεύουν στην αναδιανομή των βαρών και των εισοδημάτων προς όφελος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Επισήμανε ότι όμως είναι απαραίτητο να μπουν προτεραιότητες στη διαδικασία αναζήτησης ισοδυνάμων, να επιλεγούν προσεχτικά τα πιο σημαντικά θέματα και σε αυτά να δοθεί βάρος και προτεραιότητα, διαδικασία, για την οποία τόνισε πως γνωρίζει ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες.

    [09] Μαραθώνιος Αθήνας: Θριαμβευτής ο Μερούσης για τρίτη διαδοχική χρονιά

    Ο Χριστόφορος Μερούσης για τρίτη συνεχή χρονιά και με επίδοση 2:21.22, αναδείχθηκε νικητής στον Μαραθώνιο ανδρών, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή πλέον των 43.000 δρομέων στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα, απόστασης 42.195 μέτρων. Στην δεύτερη θέση -με το ένατο μετάλλιο του στην διοργάνωση- τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2:27.03) και στην τρίτη ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2:27.28). Τέταρτος έφθασε στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Γιώργος Καραβίδας που τερμάτισε σε 2:30.41, 5ος ο Νίκος Καλομοίρης (2:31.39) κι έκτος ο Κυριάκος Συμιριώτης (2:32.10).

    Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτευσε η Μινόρι Χαγιακούρι από την Ιαπωνία με 2:52.42, ενώ ακολούθησαν οι Ουρανία Ρεμπούλη, Μάγδα Γαζέα και Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

    Εξάλλου, 19 άτομα που συμμετείχαν στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής. Ειδικότερα, δύο μεταφέρθηκαν στο Σισμανογλειο, ένας στο ΚΑΤ και 16 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Οι 15 εξ αυτών έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ 4 παρέμειναν για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύονται στη Μονάδα Εμφραγμάτων.

    [10] «Πράσινος» και με τη... βούλα ο Στραματσιόνι

    Προπονητής του Παναθηναϊκού και με την... βούλα είναι ο Αντρέα Στραματσιόνι. Ο Ιταλός τεχνικός, βρέθηκε στα γραφεία της «πράσινης» ΠΑΕ και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, ενώ στις πρώτες του δηλώσεις δεν έκρυψε την ανυπομονησία του να πιάσει δουλειά.

    «Είμαι χαρούμενος και περήφανος που αναλαμβάνω τον Παναθηναϊκό. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ομάδας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, τόσο ο πρόεδρος, όσο και οι διευθυντές του συλλόγου. Ανυπομονώ να δουλέψω για τον Παναθηναϊκό. Μιλήσαμε την ίδια γλώσσα εξ? αρχής, είχαμε από την πρώτη στιγμή την ίδια φιλοσοφία, είναι μια ευκαιρία για μένα ο Παναθηναϊκός. Μου άρεσε το πρότζεκτ που μου παρουσιάστηκε και γι? αυτό αποδέχθηκα την πρόταση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 November 2015 - 17:32:22 UTC