Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λέσβο αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές
  • [03] Αίγυπτος: Ουδεμία «υπόθεση» προκύπτει, σε αυτό το στάδιο, για το ρωσικό αεροσκάφος
  • [04] Κ. Κωνσταντινίδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ίαση του διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκους, υπόσχονται επεμβάσεις
  • [05] Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες, αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά
  • [06] Εγκαίνια Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, με δωρεάν... κούρεμα
  • [07] Ξεκίνησε το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [08] Επίσκεψη Αρ. Μπαλτά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

  • [01] Στη Λέσβο αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Στη Λέσβο θα μεταβεί αύριο Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 103ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στο θέμα των περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο και εμμέσως πλην σαφώς αυτό θα είναι απάντηση στην πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα όσα είπε εσχάτως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται στη Μυτιλήνη στις 10:15, όπου θα τον υποδεχθεί ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαλανός, και θα μεταβούν μαζί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θα τελεστεί δοξολογία.

    Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Ηρώο Πεσόντων για κατάθεση Στεφάνου, και αμέσως μετά στον χώρο της παρέλασης , στην προκυμαία Μυτιλήνης.

    Με το πέρας της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος θα αναχωρήσει για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου στο πλαίσιο ειδικής τελετής θα του επιδοθεί το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο έργο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά από την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

    Μεσολαβεί επίσημο γεύμα από τον δήμαρχο Μυτιλήνης προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος προβλέπεται να βρεθεί στο μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Μανταμάδο Λέσβου.

    Το πρόγραμμα του Προέδρου ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο χωριό Σκάλα Συκαμιάς, όπου ο κ. Παυλόπουλος θα έχει συνάντηση με κατοίκους της περιοχής.

    [02] Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές

    Έντονες αναμένεται να είναι οι διαβουλεύσεις το τρέχον Σαββατοκύριακο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ει δυνατόν όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ενώ σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει αύριο βρίσκεται το Euro Working Group, το οποίο και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup.

    Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

    Χθες πραγματοποιήθηκε μια εξάωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής). Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται, εάν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη των δύο υπουργών με τους θεσμούς, αργά σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

    [03] Αίγυπτος: Ουδεμία «υπόθεση» προκύπτει, σε αυτό το στάδιο, για το ρωσικό αεροσκάφος

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι καμιά «υπόθεση» δεν προκύπτει σε αυτό το στάδιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρίας Metrojet, από την οποία 224 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι οι ξένες χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις εκκλήσεις της Αιγύπτου για μεγαλύτερο συντονισμό στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ούτε μοιράζονται πληροφορίες με το Κάιρο όσον αφορά τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους. «Οι πληροφορίες που ακούσαμε για το θέμα αυτό δεν είχαν δοθεί στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας με λεπτομέρειες» τόνισε.

    Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν τα αιτία της συντριβής, ωστόσο αρκετές χώρες έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, επικαλούμενες την πιθανότητα η συντριβή του αεροσκάφους να προκλήθηκε από βόμβα.Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι πληροφορίες βάσει των οποίων χώρες εφάρμοσαν περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτο «δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας».

    Όσον αφορά τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, καλά ενημερωμένες πηγές στο Παρίσι εκτιμούν πιθανότερη την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

    [04] Κ. Κωνσταντινίδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ίαση του διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκους, υπόσχονται επεμβάσεις

    Ποσοστά επιτυχίας από 80% έως 97%έχουν οι μεταβολικές επεμβάσεις σε παχύσαρκους που έχουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τον διακεκριμένο διεθνώς και πολλάκις βραβευμένο χειρουργό, γνωστό και ως γκουρού της ρομποτικής χειρουργικής Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, που μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

    Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλάει ακόμη για τα πλεονεκτήματα της επέμβασης και στα παράπλευρα προβλήματα του διαβήτη: «Ένας ασθενής που έχει παχυσαρκία και κάνει επέμβαση και διορθωθεί ο διαβήτης του, διορθώνεται η υπέρταση που είχε, σε ένα ποσοστό πάνω από 70%, το πρόβλημα πονοκεφάλων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60%, το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνάει το 50%. Επίσης με την επέμβαση αυτή διορθώνονται προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του νεφρού σε ποσοστό πάνω από 60% με 70%. Μιλάμε ότι τα πλεονεκτήματα από την επέμβαση που στόχο είχε την παχυσαρκία μόνο παλιότερα, και τώρα και τον διαβήτη, είναι και ο λόγος που προτεραιότητα στο πρόγραμμα χειρουργείου, έχουν αυτήν τη στιγμή διεθνώς, όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία».

    [05] Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες, αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά

    Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες, αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από τρία πλοία που κατέπλευσαν.

    Ειδικότερα, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2.493 πρόσφυγες, το πλοίο «Μπλου Σταρ 1», μετέφερε από Χίο και Μυτιλήνη 731 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 832 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τη Χίο και οι 817 από τη Σάμο.

    [06] Εγκαίνια Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, με δωρεάν... κούρεμα

    «Το όραμα ενός θεάτρου εξαρτάται, κατά την άποψή μου, από την αγάπη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για τον χώρο τον οποίο υπηρετεί». Τα λόγια του Νίκου Κούρκουλου ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής (6/11) στα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια στην ανακαινισμένη αίθουσα «Κατίνα Παξινού», φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.

    Με δωρεάν κούρεμα στους θεατές που προσέφεραν επαγγελματίες κομμωτές του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι είχαν στήσει τα «εργαλεία» τους στην είσοδο του θεάτρου, ξεκίνησε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής, που περιλαμβάνει ,μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη παράσταση- ξενάγηση «Στη μέση του δρόμου» και συναυλία με ονόματα- έκπληξη.

    Στο τιμόνι της βρίσκονται δύο ταλαντούχοι δημιουργοί της νέας γενιάς, ο 37χρονος Ανέστης Αζάς και ο 34χρονος Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι ανέλαβαν εδώ και λίγο καιρό την καλλιτεχνική της διεύθυνση και επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις. «Στόχος μας είναι ένα εξωστρεφές θέατρο που θα συνδιαλέγεται με το ευρύτερο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μας περιβάλλον, θα το κρίνει και θα κρίνεται από αυτό» ανέφεραν κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος οι δύο σκηνοθέτες που επιθυμούν να δώσουν μια νέα πνοή στον θεσμό που εγκαινίασε ο Νίκος Κούρκουλος το 1996 και τη διεύθυνση του οποίου είχε ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός από το 2001 έως το 2007. Στα χρόνια αυτά, η Πειραματική Σκηνή συστήθηκε στο κοινό ως ένας χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της σκέψης και γνώρισε μεγάλη άνθηση, παρουσιάζοντας παραστάσεις- σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

    [07] Ξεκίνησε το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής θα αποδοθεί άμεσα το ποσοστό φόρου των κινηματογραφικών εισιτηρίων ενώ η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα.

    Την προσωπική του δέσμευση κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στο χαιρετισμό που απέστειλε (το κείμενο διάβασε η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα) κατά την αποψινή τελετή έναρξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    "Σε αντίθεση με άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, η κινηματογραφική παραγωγή δεν μπορεί βέβαια να σταθεί χωρίς πόρους. Η μείωση στα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού, άρα και στην κρατική χρηματοδότηση του κινηματογράφου, διαμορφώνει μια άβολη πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουμε. Εκείνο στο οποίο μπορούμε καταρχήν να δεσμευτούμε, είναι ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που συντελέστηκε με την αφαίρεση από τα κινηματογραφικά εισιτήρια του ποσοστού του φόρου που κατευθυνόταν στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας: ότι δηλαδή ίσο ποσό θα αποδοθεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Επίσης, γίνονται τώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν επιτέλους το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα" τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Μπαλτάς.

    Την επίσημη έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κήρυξε λίγη ώρα νωρίτερα ο ίδιος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Δ. Εϊπίδης κάνοντας αναλυτική αναφορά στην ομιλία του στο προσφυγικό ζήτημα. Με λιγοστούς Β¨επισήμουςΒ¨ αλλά πλήθος κινηματογραφόφιλους ολοκληρώθηκε η ολιγόλεπτη τελετή έναρξης της διοργάνωσης και ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Victoria» του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ (πρόκειται για ένα μονοπλάνο φιλμ διάρκειας 144 λεπτών).

    [08] Επίσκεψη Αρ. Μπαλτά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

    Τις προοπτικές μετεγκατάστασης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου συζήτησαν την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό.

    Ο κ. Μπαλτάς επισκέφτηκε το μεσημέρι το κτίριο της Δραματικής Σχολής της πρώτης κρατικής σκηνής, στην Πειραιώς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ενημερωθεί από τους καθηγητές για τις συνθήκες λειτουργίας της Σχολής καθώς και να πραγματοποιήσει μία χαλαρή κουβέντα με τους νεαρούς φοιτητές για τα μαθήματα και τις απαιτήσεις της υποκριτικής τέχνης.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Λιβαθινός, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Θοδωρή Αμπαζή και την καθηγήτρια Ελένη Μανωλοπούλου ξενάγησαν τον υπουργό Πολιτισμού στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά (Πειραιώς 52), χώρος στον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί η Δραματική Σχολή, σύμφωνα με το Στάθη Λιβαθινό. «Ο χώρος αυτός έχει τις προδιαγραφές για να γίνει ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό χωριό, όπου θα μπορούν να λειτουργούν και όλα τα εργαστήρια της πρώτης κρατικής σκηνής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αμπαζής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 November 2015 - 11:32:24 UTC