Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μία σύλληψη για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο.
  • [02] Α. Μέρκελ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Βερολίνο: Ολοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στην Ευρώπη
  • [03] Η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών καθιστά πιθανή την υπόθεση ενός εκρηκτικού μηχανισμού
  • [04] Ο Σόιμπλε ζητά να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης
  • [05] Πάνω από 150 σχολεία στον Νίγηρα έχουν κλείσει εξαιτίας των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ
  • [06] Ξεκινά το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [07] Τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου επισκέφτηκε ο Αρ. Μπαλτάς και διαπίστωσε ην ανάγκη παρεμβάσεων ή εξεύρεσης άλλου χώρου
  • [08] Ο πρωθυπουργός θα θέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

  • [01] Μία σύλληψη για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο.

    Ένα άτομο έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής για την επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, χτες στην πλατεία Συντάγματος, ενώ άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και μία γυναίκα, αναζητούνται από την Κρατική Ασφάλεια, για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

    Όλοι έχουν ταυτοποιηθεί και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον δύο από αυτούς έχει εξακριβωθεί ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συλληφθείς είναι ένας 24χρονος από το Αιγάλεω, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, να αγκαλιάζει τον κ. Κουμουτσάκο και να τον οδηγεί προς τα ΜΑΤ.

    Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προστάτεψε τον βουλευτή και δεν τον χτύπησε, αλλά οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία περιέχονται στην δικογραφία που σχηματίζεται.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσαγωγές, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων, ενώ οι οκτώ που προσήχθησαν αρχικά χτες το βράδυ, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

    Ο κ. Κουμουτσάκος

    «Ζήτημα τιμής για τη Δημοκρατία», χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την άμεση σύλληψη των δραστών της χθεσινής βίαιης επίθεσης που δέχθηκε ο ίδιος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ποντιακών σωματείων για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

    Αμέσως μετά την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Αθηνών και την επίσκεψή του στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι είναι πίσω από την άνανδρη και φασιστική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα.

    «Όπως θα απαιτούσε κάθε πολίτης αυτής της χώρας, ζήτησα τον εντοπισμό και την άμεση σύλληψη των γνωστών- στο πανελλήνιο δραστών της χθεσινής άνανδρης φασιστικής επίθεσης καθώς και των εμπνευστών και παρακινητών της. Των πολιτικών-πνευματικών τους γονέων. Η Χρυσή Αυγή και εκείνοι που την εκπροσωπούν, εκφράζουν τον σκοταδισμό, τη βία, τον τραμπουκισμό», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε:

    «Γρονθοκοπούν την ελευθερία για να σκοτώσουν τη Δημοκρατία. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε όλοι εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και τα δημοκρατικά κόμματα που τους εκπροσωπούν».

    [02] Α. Μέρκελ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Βερολίνο: Ολοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στην Ευρώπη

    Είναι η ώρα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό ήταν το μήνυμα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς το 5ο συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνικούς και Γερμανικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ραλφ Βίλαντ του Περιφερειακού Κοινοβουλίου του Βερολίνου προς τους 90 Έλληνες και 40 Γερμανούς Δημάρχους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εντάσεις που εκδηλώθηκαν στις διμερείς σχέσεις την τελευταία πενταετία, παρομοίωσε όμως την Ελληνογερμανική Συνέλευση με έναν ιμάντα μετάδοσης κίνησης, που προωθεί την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φρανκ Χένκελ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, χαρακτήρισε την ελληνογερμανική συνέλευση ευτύχημα για τις διμερείς σχέσεις.

    Στην εκδήλωση μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στην Ευρώπη ενώ χαρακτήρισε την Ελληνογερμανική Συνέλευση ένα θεσμό, από τον οποίο όλοι μόνο να κερδίσουν μπορούν.

    Από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης είπε στην παρέμβασή του, πως η 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα εδραιωμένο φόρουμ για τη συνεργασία ανάμεσα στους ελληνικούς και τους γερμανικούς δήμους και τόνισε, πως χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος ώστε να καταρτιστεί μια σειρά προσεγγίσεων, που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσεων«Γνωρίζουμε τις ανάγκες μας, χρειαζόμαστε συνεργασίες για λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

    [03] Η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών καθιστά πιθανή την υπόθεση ενός εκρηκτικού μηχανισμού

    Η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά και την εμπειρία των ερευνητών, επιτρέπουν στο να «καταστεί επικρατέστερο» το σενάριο μιας επίθεσης η οποία προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

    Η ανάγνωση των δεδομένων του Καταγραφέα των Στοιχείων Πτήσης (Flight Data Recorder) και του Αποτυπωτή Ομιλιών Θαλάμου Διακυβέρνησης (Cockpit Voice Recorder) καταδεικνύει ότι «όλα ήταν φυσιολογικά» όσον αφορά τη λειτουργία των οργάνων του αεροσκάφους όπως και στις συνομιλίες μεταξύ των πιλότων έως το 24ο λεπτό της πτήσης όταν τα δύο μαύρα κουτιά σταμάτησαν απότομα να καταγράφουν δεδομένα, ένα γεγονός που ενδεχομένως συμπίπτει με μια «πολύ αιφνίδια εκρηκτική αποσυμπίεση», επισήμανε αυτή η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

    Λίγο νωρίτερα η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι το ένα εκ των δύο μαύρων κουτιών του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Metrojet το οποίο συνετρίβη στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει τον «βίαιο» και «αιφνίδιο» χαρακτήρα με τον οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι φωτογραφίες από τα συντρίμμια δείχνουν πως ορισμένα εξ αυτών μοιάζουν πως διαλύθηκαν από τις επιπτώσεις ενός γεγονότος που συνέβη από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του αεροσκάφους ? «αυτό επιβεβαιώνει την υπόθεση ενός εκρηκτικού μηχανισμού».

    [04] Ο Σόιμπλε ζητά να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη χρειάζεται να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της για να διασώσει την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων σε όλη την ήπειρο, υπό το φως της προσφυγικής κρίσης.

    «Αν η Ευρώπη δεν είναι ικανή να επιλύσει αυτό το πρόβλημα να ανακτήσει κάποιον έλεγχο επί των εξωτερικών συνόρων της, η Ευρώπη των ανοικτών συνόρων θα καταστραφεί», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.

    [05] Πάνω από 150 σχολεία στον Νίγηρα έχουν κλείσει εξαιτίας των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ

    Πάνω από 150 σχολεία του Νίγηρα, όπου φοιτούν περίπου 12.000 μαθητές, έχουν κλείσει εξαιτίας των φονικών επιθέσεων των ισλαμιστών μαχητών της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή Ντίφα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    «151 σχολεία έχουν κλείσει εξαιτίας της ανασφάλειας η οποία έχει προκαλέσει την έλλειψη δασκάλων και ψύχωση στον πληθυσμό», ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) της Νιαμέι.

    Τα σχολεία, στα οποία φοιτούν 12.631 μαθητές, βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε κοινότητες κοντά στη λίμνη Τσαντ και στις όχθες του Κομαντουγκού Γιομπέ, ενός ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ του Νίγηρα και της Νιγηρίας, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

    «Οι μαθητές βρίσκονται τώρα σε καταυλισμούς εκτοπισμένων» οι οποίοι δεν έχουν σχολεία, κατήγγειλε.

    [06] Ξεκινά το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Με μια ...«Victoria» (ο τίτλος της ταινίας έναρξης με αέρα Βερολίνου και ταμπεραμέντο Ισπανίας, κι άλλες 200 ταινίες - 77 από τις οποίες ελληνικές) ξεκινά απόψε επίσημα το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Με 118 μεγάλου και 62 μικρού μήκους ταινίες από 53 χώρες του κόσμου, αφιερώματα, ειδικές προβολές, τα άκρως ενδιαφέροντα τμήματα «Νέοι Ορίζοντες» και «Ματιές στα Βαλκάνια», μια συναυλία με παράλληλη προβολή της ταινίας του 1927 «Metropolis» του Φριτς Λανγκ -συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μουσικής, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015), το φεστιβάλ εξακολουθεί στην 56η του φετινή διοργάνωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη «γιορτή» του σινεμά στη χώρα, παρά τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό των 700.000 ευρώ, για τον οποίο, όπως λεγε λίγες μέρες πριν ο διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης, «ευελπιστούμε να καλυφθεί με 250.000 έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, 150.000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, 120.000 ευρώ από χορηγίες και 180.000 τα αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια και πωλήσεις καταλόγων και αφιερωματικών τόμων».

    [07] Τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου επισκέφτηκε ο Αρ. Μπαλτάς και διαπίστωσε ην ανάγκη παρεμβάσεων ή εξεύρεσης άλλου χώρου

    Τις προοπτικές μετεγκατάστασης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό.

    Ο κ. Μπαλτάς επισκέφτηκε το μεσημέρι το κτίριο της Δραματικής Σχολής της πρώτης κρατικής σκηνής, στην Πειραιώς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ενημερωθεί από τους καθηγητές για τις συνθήκες λειτουργίας της Σχολής καθώς και να πραγματοποιήσει μία χαλαρή κουβέντα με τους νεαρούς φοιτητές για τα μαθήματα και τις απαιτήσεις της υποκριτικής τέχνης.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Λιβαθινός, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Θοδωρή Αμπαζή και την καθηγήτρια Ελένη Μανωλοπούλου ξενάγησαν τον υπουργό Πολιτισμού στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά (Πειραιώς 52), χώρος στον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί η Δραματική Σχολή, σύμφωνα με το Στάθη Λιβαθινό. «Ο χώρος αυτός έχει τις προδιαγραφές για να γίνει ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό χωριό, όπου θα μπορούν να λειτουργούν και όλα τα εργαστήρια της πρώτης κρατικής σκηνής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αμπαζής.

    [08] Ο πρωθυπουργός θα θέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες.

    Πηγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «σημαντική και χρήσιμη», τη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

    Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Κουρουπλής, Τ. Κουίκ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι πέντε από τους έξι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών (η Λέσβος έχει δύο Μητροπολίτες) καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές θα υπάρχει, είτε οργανωθούμε και ανταποκριθούμε, είτε όχι», καθώς δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, «είτε το αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ενωμένοι, είτε όχι», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλα τα νησιά -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όπως:

    - Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων.

    - Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση.

    - Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.

    - Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

    - Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.). Μόνο στη Λέσβο, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών.

    - Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ.

    - Πρόσληψη εποχικού προσωπικού (οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων) και πολλά άλλα.

    Τα πέντε, νησιά -πιθανόν να προστεθεί και η Κάλυμνος που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα- έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν τους τόπους όπου θα αναπτυχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hot Spots), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καταγραφής, εξακρίβωσης εθνικότητας και παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα δημιουργούν δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη )θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα) τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες.

    Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της εσωτερικής μετεγκατάστασης (relocation) στην Ευρώπη, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις 04.11.2015 με την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο 30 προσφύγων. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», ενώ «ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες που θα εξεταστούν ως προς τη δυνατότητα υλοποίησή τους». Προέχουν, βέβαια, όπως ειπώθηκε, να επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα στα οποία προστίθενται και αυτά που δημιουργεί ο χειμώνας.

    Ενδεικτικά υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία:

    - πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

    - ειδικής φορολογικής ζώνης για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

    Η οικονομική πτυχή

    Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ -κοινό αίτημα από τους δημάρχους- στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί, που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παραβρισκόμενος ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

    Ακόμα, οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι στόχος των hot spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Η εκκλησία

    Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα. Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σοροί.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 November 2015 - 19:32:19 UTC