Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως τη Δευτέρα η συμφωνία, εκτιμά αξιωματούχος της ευρωζώνης
  • [02] Απ. Τζιτζικώστας: Λύση ήττας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  • [03] Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενημέρωσε την ΕΚΠΟΙΖΩ ο Γ. Δραγασάκης
  • [04] Εθνική Ψηφιακή Πολιτική: Θεσμοθετείται Γεν. Γραμματεία, δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης
  • [05] Μοσκοβισί: Θετικό σήμα για την πρώτη δόση στο eurogroup της Δευτέρας
  • [06] Μ. Ντράγκι: Η Ευρωζώνη πρέπει να έχει κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων
  • [07] Φ-Β.Στάινμαϊερ:Πρέπει να βρεθεί λύση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
  • [08] «Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν. Είμαι δικός σας»
  • [09] Δάσκαλος κατηγορείται ότι ασελγούσε σε βάρος μαθητριών του
  • [10] Aκτινίδια: O «θησαυρός» της πεδιάδας του Νέστου
  • [11] Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών... (Επι)μένει Κυκλάδες
  • [12] Ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ βρέθηκε στα αρχεία του British Film Institute
  • [13] Αναχώρηση των πρώτων 30 προσφύγων από το «Ελ. Βενιζέλος», για το Λουξεμβούργο
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία
  • [15] Τριήμερο πένθος στη Λέσβο για τους νεκρούς πρόσφυγες
  • [16] Ασφαλιστικό και αγορά εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Κατρούγκαλου-Π. Μοσκοβισί
  • [17] Στο υπουργείο Εργασίας ο Π. Μοσκοβίσι
  • [18] Παραιτήθηκε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Β. Πόντα

  • [01] Έως τη Δευτέρα η συμφωνία, εκτιμά αξιωματούχος της ευρωζώνης

    Την ελπίδα ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα επέλθει η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Όσον αφορά την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

    Όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τα 10 δις. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι? αυτό το σκοπό είναι επαρκή. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δε θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε, ωστόσο, ότι για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων.

    [02] Απ. Τζιτζικώστας: Λύση ήττας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    «Θέλουν να κερδίσουν χρόνο(σ.σ στην κυβέρνηση) με μια μεταβατική λύση τύπου Μεϊμαράκη» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης είναι λύση ήττας».

    «Η ΝΔ πρέπει να κάνει το παραπάνω βήμα. Με τον Μεϊμαράκη μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες δυνάμεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης δεν διεκδικεί την ψήφο του κόσμου, την απαιτεί και αυτό είναι ασέβεια προς όλους». «Ο κύριος αντίπαλος είναι έξω από την παράταξη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει την αλλαγή στη ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, απάντησε πως δεν έχει τη στήριξη κανενός. «Η θέληση του κόσμου να αλλάξουμε, είναι που με στηρίζει, δεν εκφράζω πολιτικά υποσύνολα της παράταξης» δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε: «Δεν πηγαίνω κόντρα στην ιστορία της παράταξης την έχω υπηρετήσει και δεν έχω λείψει ποτέ. Πάω κόντρα σε νοοτροπίες, όχι σε πρόσωπα, αυτές που έχουν συρρικνώσει την παράταξή μας. Είμαι υπερήφανος για την παράταξη».

    [03] Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενημέρωσε την ΕΚΠΟΙΖΩ ο Γ. Δραγασάκης

    Τις θέσεις της κυβέρνησης, τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και για τη γενικότερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», παρουσίασε σήμερα στην ΕΚΠΟΙΖΩ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

    Αντιπροσωπεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία επισκέφθηκε τον κ. Δραγασάκη, ενημερώθηκε, επίσης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τα θέματα που απασχολούν την καταναλωτική οργάνωση.

    [04] Εθνική Ψηφιακή Πολιτική: Θεσμοθετείται Γεν. Γραμματεία, δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης

    Τη δημιουργία γενικής γραμματείας ψηφιακής πολιτικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα του 17ου ετήσιου συνεδρίου Greek ICT Forum.

    Όπως ανέφερε, μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο υλοποίησης της αιρεσιμότητας 2.1 του νέου ΕΣΠΑ, θεσμοθετείται η γενική γραμματεία που θα είναι αρμόδια για τη χάραξη και το συντονισμό της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής.

    «Ο φορέας αυτός είναι πάγιο αίτημα του χώρου της πληροφορικής για χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει μια κεντρική δομή λήψης αποφάσεων για τα έργα πληροφορικής του δημοσίου. Θα σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο κάθε φορέας να προκηρύσσει έργα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες ανάγκες του κράτους. Θα υπάρχει πλέον κεντρικός σχεδιασμός και κάθε έργο θα εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου» διευκρίνισε ο ίδιος.

    [05] Μοσκοβισί: Θετικό σήμα για την πρώτη δόση στο eurogroup της Δευτέρας

    Την αισιοδοξία του ότι το eurogroup της Δευτέρας θα δώσει θετικό σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δις και ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα περάσει στην ανάπτυξη, εξέφρασε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα, εξέφρασε ικανοποίηση για το "πνεύμα συνεργασίας και την εμπιστοσύνη" που έχει αποκατασταθεί μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με σημείο-σταθμό τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

    Η επίσκεψή μου, είπε, έχει σκοπό την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, όπως το eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και τόνισε ότι "ως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις". Πιστεύω, σημείωσε, ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό.

    Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών αποτελεί σημαντικό βήμα και δείχνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος.

    Μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως δεσμευτήκαμε τον Αύγουστο, πρόσθεσε, "με φιλόδοξο και πραγματιστικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια ευφυής έκβαση αποδεκτή απ όλους".

    Ως προς το συνταξιοδοτικό, είπε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει βιώσιμο, οι οποίες θα προσδιοριστούν τον Νοέμβριο και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Για τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί κουλτούρα ευθύνης και πληρωμής. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό, είπε.

    Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε κατ' επανάληψη την υποστήριξη της Επιτροπής και του ιδίου προσωπικά στις "δύσκολες αποφάσεις" που έχει μπροστά της η Ελλάδα, τονίζοντας ότι "θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, με απασχόληση, βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, ελκυστική στους επενδυτές". Η Ελλάδα, είπε, είναι μια ευλογημένη χώρα με τεράστια στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων.

    [06] Μ. Ντράγκι: Η Ευρωζώνη πρέπει να έχει κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων

    Η Ευρωζώνη πρέπει να καθιερώσει ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η αποτυχία συμφωνίας σε αυτή τη μεταρρύθμιση έχει υπονομεύσει την Νομισματική Ένωση.

    Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι διαμήνυσε ότι μία αποτυχία να θεσπισθεί ένα κοινό δίχτυ ασφάλειας για τις καταθέσεις διακινδυνεύει μία επανάληψη των λαθών που έγιναν στον «θεσμικό σχεδιασμό» όταν καθιερώθηκε το ευρώ. «Οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι», πρόσθεσε.

    Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι έχει ζητήσει μία τέτοια κίνηση, η προειδοποίησή του ασκεί πίεση στη Γερμανία και άλλες χώρες να σπάσουν ένα αδιέξοδο ετών, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Το Βερολίνο δεν θέλει οι γερμανικές τράπεζες να καλύπτουν ζημιές τραπεζών άλλων χωρών.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι θα κάνει μία νέα προσπάθεια φέτος για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης». «Μπορείτε να πείτε ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

    [07] Φ-Β.Στάινμαϊερ:Πρέπει να βρεθεί λύση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

    Προκειμένου να περιοριστεί η εισροή χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη και τη Γερμανία πρέπει να βρεθεί μια λύση στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

    «Αν δεν αποκλιμακωθούν οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των προσφύγων δεν μπορεί να περιοριστεί μακροπρόθεσμα», τόνισε ο πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μιλώντας στην εφημερίδα Neuen Westf?lischen.

    «Στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφωνήσαμε στην αύξηση στο 1,8 δισεκ. δολάρια της βοήθειας που θα δοθεί στους πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους καταυλισμούς στην περιοχή. Αυτό βοηθά λίγο», πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει για το θέμα και σήμερα κατά τη συνάντηση του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, με τη διάσκεψη για τη Συρία που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου στη Βιέννη «υπάρχει για πρώτη φορά ελπίδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική λύση στην κρίση».

    «Πλέον περιγράφεται μια διαδικασία η οποία ξεκινά με την προετοιμασία μιας μεταβατικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [08] «Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν. Είμαι δικός σας»

    «Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν. Είμαι δικός σας». Αυτά ήταν, σύμφωνα με τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης Δημήτρη Κουρετζή, τα λόγια που τους είπε ο Γιώργος Ρουπακιάς όταν τον έβαλαν στο περιπολικό, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο αστυνομικός, μάλιστα, τόνισε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο πως αρχικά ο Ρουπακιάς τους έλεγε «δεν ξέρω τι έγινε» και αφού ο κ. Κουρετζής του είπε πως βρήκε το μαχαίρι και από εκεί θα εντοπιστεί ο δράστης, ο κατηγορούμενος προχώρησε σε αυτήν την «ομολογία».

    Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 έλαβε εντολή από το κέντρο της Άμεσης Δράσης να κινηθεί με το περιπολικό, στο οποίο ήταν συνοδηγός, στον ευρύτερο τομέα Κερατσινίου-Νίκαιας. Όπως είπε, στις 00.03 τη νύχτα τους δόθηκε εντολή να μεταβούν στην Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, λόγω συμπλοκής. Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι σε περίπου 1 λεπτό έφτασαν στο σημείο, καθώς κινούνταν στην παράλληλη οδό. Εκεί, όπως είπε, είδε ένα αμάξι με αναμμένα φώτα, σταματημένο ανάποδα στην Παναγή Τσαλδάρη και συγκεντρωμένο κόσμο. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στο αμάξι υπήρχε οδηγός και η μηχανή ήταν αναμμένη. «Παρκάραμε μπροστά του σε σχηματισμό Τ, ώστε να μην μπορεί να φύγει. Όταν κατεβήκαμε προσέγγισα μια παρέα τεσσάρων-πέντε παιδιών που ανάμεσά τους ήταν μία κοπέλα που κρατούσε έναν αιμόφυρτο άντρα. Προσπάθησα να δω τι τραύμα φέρει. Είχε τραύμα στην καρδιά και τη μασχάλη. Της είπα να μην τον κουνάει γιατί το χρώμα του ήταν μοβ. Φαινόταν σοβαρά και υπήρχε φόβος για εσωτερική αιμορραγία. Κάλεσα ασθενοφόρο, ούρλιαζα μάλιστα στον ασύρματο γιατί το παιδί φαινόταν, εφευγε. Ένας από την παρέα μου είπε «αυτός το έχει κάνει» και μου έδειξε προς το αυτοκίνητο».

    [09] Δάσκαλος κατηγορείται ότι ασελγούσε σε βάρος μαθητριών του

    Δάσκαλος, 51 ετών, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος για ασελγείς πράξεις σε βάρος μαθητριών του. Ο εκπαιδευτικός, που είναι και πατέρας, συνελήφθη χθες από αστυνομικούς του τμήματος προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και οδηγείται σε ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

    Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελία ανήλικης μαθήτριας, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες καταγγελίες της διεύθυνσης του σχολείου όπου δίδασκε και εκπροσώπου της αρμόδιας διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, ο συλληφθείς δάσκαλός από το 2011 προέβη κατ' επανάληψη σε ασελγείς πράξεις εναντίον συνολικά δέκα μαθητριών, ηλικίας από 10 έως 13 ετών σήμερα. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, σε ορισμένες περιπτώσεις έδινε «χαρτζιλίκι» στα θύματά του προκειμένου να ικανοποιήσει τις νοσηρές ορέξεις του, ενώ φέρεται πως χρησιμοποιούσε απειλές σε βάρος των μαθητριών, ώστε αυτές να κρατήσουν κλειστά τα στόματά τους και να μην αποκαλύψουν τίποτα στους οικείους τους.

    [10] Aκτινίδια: O «θησαυρός» της πεδιάδας του Νέστου

    Αρκεί κάποιος να σερφάρει στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι ένα φρούτο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό και αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από το καταναλωτικό κοινό, όπως την εποχή του Καποδίστρια τα γεώμηλα, σήμερα αποτελεί τον μικρό θησαυρό όσων το καλλιεργούν και το παράγουν.

    Ο λόγος για το ακτινίδιο και τους παραγωγούς του Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, που πρέπει να νιώθουν μάλλον ευνοημένοι και τυχεροί αφού το έχουν σε τόσο μεγάλη αφθονία στην περιοχή τους.

    Τα οφέλη από την καλλιέργεια και την κατανάλωση των ακτινιδίων είναι τόσο πολλά που δικαιολογημένα οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι «ζούμε στη γη της επαγγελίας». Στη συνέχεια, όμως, ξεδιπλώνουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αδυναμίας της κεντρικής κυβέρνησης να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η δυναμική καλλιέργεια του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος για τη στήριξη τόσο της τοπικής οικονομίας όσο και τη γενικότερη ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της χώρας.

    Ο πρόοδος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέστος» που αριθμεί 70 μέλη και συστάθηκε το 2003 Γιώργος Παναγιωτίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι η θεαματική εκτίναξη της παράγωγης τα τελευταία χρόνια εκτός από χαρά «γέννησε» και αρκετά προβλήματα.

    Η καλλιέργεια των ακτινιδίων ευδοκιμεί στην εύφορη πεδιάδα του Νέστου τα τελευταία 25 χρόνια, με την παραγωγή να αυξάνεται θεαματικά από χρόνο σε χρόνο. Οι παραγωγοί στο Νέστο ξεκίνησαν να καλλιεργούν αυτό το πλούσιο σε βιταμίνες φρούτο στα τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ το μέγεθος των παραγόμενων ποσοτήτων εκτινάχθηκε μετά το 1995.

    [11] Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών... (Επι)μένει Κυκλάδες

    «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» είναι ο τίτλος και το...περιέχομενο μιας σειράς δράσεων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με πρώτους προορισμούς τη Μήλο και την Κίμωλο.Έως και τις 6 του μηνός, λοιπόν, η Μήλος και η Κίμωλος υποδέχονται το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κ.Ο.Α. (Γιώργος Μάνδυλας-βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης-βιολί, Πάρις Αναστασιάδις-βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης-βιολοντσέλο) για εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και συναυλίες, με τη στήριξη των δήμων Μήλου και Κιμώλου.

    Ακολουθεί ο... απόπλους του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. (Βαγγέλης Σταθουλόπουλος-φλάουτο, Χριστίνα Παντελίδου-όμποε, Σπύρος Μουρίκης-κλαρινέτο, Γρηγόρης Ασωνίτης-κόρνο, Οδυσσέας Μπάσσιος-φαγκότο) στις 23 έως και τις 26 Νοεμβρίου για τη Σίφνο και τη Σέριφο, με συναφή αποστολή και αντιστοίχως με τη στήριξη των Δήμων Σίφνου και Σερίφου.

    [12] Ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ βρέθηκε στα αρχεία του British Film Institute

    Μία ταινία κινουμένων σχεδίων της Γουόλτ Ντίσνεϊ που είχε χαθεί από τη δεκαετία του 1920 βρέθηκε στα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (British Film Institute, BFI), που ανακοινώνει την κυκλοφορία της το επόμενο διάστημα για πρώτη φορά εδώ και 87 χρόνια.

    Στην εξάλεπτη ταινιούλα, με τίτλο «Sleigh Bells» («Τα κουδούνια του έλκηθρου»), την οποία δεν είχε δει κανείς αφότου κυκλοφόρησε το 1928, εμφανίζεται ένας «πρόγονος» του Μίκι Μάους, σύμφωνα με το BFI, στα αρχεία του οποίου βρέθηκε η μοναδική ταινία που υπάρχει ακόμη.Η τελευταία αποκαταστάθηκε με τη βοήθεια των στούντιο κινουμένων σχεδίων Ντίσνεϊ και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 12 Δεκεμβρίου στο Λονδίνου.

    [13] Αναχώρηση των πρώτων 30 προσφύγων από το «Ελ. Βενιζέλος», για το Λουξεμβούργο

    Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας «δια πυρός και σιδήρου». Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα είπεο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αμέσως μετά την αναχώρηση Σύρων και Ιρακινών προσφύγων για το Λουξεμβούργο.

    Ευχαρίστησε τους παριστάμενους, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση και συνέβαλαν σε αυτή.

    Προτού προχωρήσουν σε σύντομες δηλώσεις, οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν με τις οικογένειες προσφύγων, που συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη, λίγο πριν από την επιβίβασή τους σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης προς το Λουξεμβούργο και αντάλλαξαν θερμά λόγια και χαμόγελα, μαζί τους.

    «'Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό είναι μια αρχή, ότι 30 πρόσφυγες, μπροστά σε χιλιάδες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: Επιδιώκουμε, όμως, η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι να γίνει ποτάμι ανθρωπιάς, συνευθύνης και διαμοιρασμού της ευθύνης, γιατί αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η ΕΕ, που αντιμετωπίζει σήμερα με δυσκολίες, με καθυστερήσεις, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας ξεπερνά.

    Ο κ. Τσίπρας έστειλε περαιτέρω μηνύματα, αναφέροντας ότι είδαν σήμερα, το χαμόγελο να παίρνει τη θέση της αγωνίας στα χείλη των προσφύγων που αναχώρησαν. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση, αλλά και τη μεγάλη συνευθύνη να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στη θάλασσα του Αιγαίου, να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σταματήσει αυτό το δράμα» υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι οι οικογένειες, με τις οποίες συνομίλησε, ευχαρίστησαν στο πρόσωπό του, όχι την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που, όπως είπε, «παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες -γιατί μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανθρωπιστική κρίση από μόνη της, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των προγραμμάτων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια ζει στην ανέχεια, ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες- εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η γειτονική Τουρκία, γι' αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» σημείωσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορνανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. 'Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    'Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του,ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

    Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισεο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

    «Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

    [14] Αλ. Τσίπρας: Παράλογες οι απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία

    Για ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρεκια κοινών δηλώσεών τους, μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι, καταρχήν, συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία.

    Η Ελλάδα, τόνισε, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης.

    Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

    «Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότηταςν εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

    Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

    Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

    [15] Τριήμερο πένθος στη Λέσβο για τους νεκρούς πρόσφυγες

    Με μαύρα υφάσματα στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης και σε άλλα σημεία της πόλης, ξεκίνησε το τριήμερο πένθος που κήρυξε ο δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη Λέσβο «θύματα του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές».

    «Θέλουμε» λέει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «να αφυπνίσουμε την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Η οποία και δεν πρέπει να παρακολουθεί απλά ανήμπορη να δώσει λύση αυτή τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση».

    Στο πλαίσιο αυτού του τριημέρου πένθους και στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης, μια διαεκκλησιαστική προσευχή με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών και Θρησκειών.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Λέσβου «με αυτή την άκρως συμβολική κίνηση, θέλουμε να δείξουμε σε όλο το κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σύγχρονων δουλεμπόρων - εγκληματιών και υπέρ της επέμβασης για την πάταξη της δολοφονικής δράσης τους».

    [16] Ασφαλιστικό και αγορά εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Κατρούγκαλου-Π. Μοσκοβισί

    Τη δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μετέφερε στην Ελλάδα ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον σκοπό της συνάντησης, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:«Είμαι εδώ για συναντήσεις με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας, γιατί στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας». Επίσης, όταν του ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό σημείωσε: «Η Κομισιόν δεσμεύεται για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».

    [17] Στο υπουργείο Εργασίας ο Π. Μοσκοβίσι

    Έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.Ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει συνομιλία με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, για θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο, όπως είναι η ασφαλιστική μεσαρρύθμιση και η αγορά εργασίας.

    Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα ξεκίνησε η συγκέντρωση των συνταξιούχων, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    [18] Παραιτήθηκε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Β. Πόντα

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη υπηρεσιακής μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.

    "Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα συνεχίσουμε τα καθημερινά μας καθήκοντα και μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση μπορούμε να παραδώσουμε μία καλύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση από εκείνη που παραλάβαμε. Οι πολιτικές διαδικασίες θα εκτυλιχθούν στη διάρκεια της ημέρας" ανέφερε ο κ. Πόντα σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους από την έδρα της κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), κατά την οποία θα ευχαριστήσει τους υπουργούς που τον βοηθούν να προετοιμάσει τη μετάβαση στη νέα κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε ότι ο Βίκτορ Πόντα θα παραιτηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 November 2015 - 11:32:35 UTC