Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο
  • [02] Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Με φόντο τη φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο «Ελ. Βενιζέλος»
  • [04] Μειώθηκαν οι οφειλέτες, σε υψηλά επίπεδα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ
  • [05] Επικεφαλής Frontex: Οι χώρες της ΕΕ «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» τους παράτυπους μετανάστες
  • [06] Ιστορική συνάντηση των ηγετών της Ταϊβάν και της Κίνας, το Σάββατο
  • [07] Κλειστό μέχρι αύριο το αεροδρόμιο στο Μπαλί, λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων
  • [08] Συνάντηση Θ. Δρίτσα - ΠΝΟ
  • [09] Υπέκυψε στα τραύματά του το δίχρονο αγοράκι που νοσηλευόταν στο «Αγλαΐα Κυριακού»
  • [10] Τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την πρώτη επίσημη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου
  • [12] Ολόκληρη τη συμμετοχή της στη Finansbank, αποφάσισε να πωλήσει η Εθνική Τράπεζα
  • [13] Ο άνθρωπος που δεν αναγνώριζε τον εαυτό του στον καθρέφτη και τσακωνόταν μαζί του

  • [01] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο

    «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση», ανέφερε από την Πάτρα ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση, το βράδυ της Τρίτης.

    «Τα ψέματα άρχισαν να φαίνονται» είπε στην συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ, αναφερόμενος σε μία σειρά κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων, που όπως είπε, «δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών».

    Στην συνέχεια υποστήριξε ότι «το αριστερό παραμύθι πρέπει να τελειώνει», και υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει νέα μέτρα, αντί για ισοδύναμα.

    Ακόμη, αναρωτήθηκε «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Τσίπρας;» και ανέφερε ενδεικτικά τους φόρους που επιβάλλονται στους αγρότες και στην μικρή ελληνική ζυθοποιία, που όπως είπε πλήττονται ακόμα περισσότερο.

    Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, επικρίνοντας την κυβέρνηση, επειδή όπως είπε, «δέχεται 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη από τους δανειστές». «Θέλουμε κι εμείς να λυθεί το μεταναστευτικό, ανθρώπινα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «αλλά όχι σε βάρος των Ελλήνων».

    Ακόμη, έκανε αυτοκριτική για την κυβερνητική περίοδο της ΝΔ λέγοντας ότι ελήφθησαν μέτρα που δεν ήταν ευχάριστα. Όμως, όπως πρόσθεσε, «η διαφορά εκείνης της περιόδου με τη σημερινή, είναι ότι τότε οι Έλληνες είχαν την ελπίδα, πως βγαίνουμε από τα μνημόνια».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη εσωκομματική διαδικασία, υπενθύμισε ότι τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου, αλλά όπως πρόσθεσε, του απάντησαν αρνητικά επικαλούμενοι το καταστατικό.

    [02] Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ειλικρινής υποδοχή που έγινε στους Γερμανούς στην Ελλάδα όταν άνοιξε το πρώτο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, το 1952, το πρώτο που λειτούργησε στο εξωτερικό, «μετά από την καταστροφική κατοχή» είχε εκπλήξει τότε τους πάντες, λέει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός διευθυντής του, δρ Ματίας Μακόβσκι. «Αυτή η πρόσκληση, όμως, δημιούργησε και υποχρεώσεις».

    Στη διδασκαλία της γλώσσας στο Ινστιτούτου προστέθηκε έτσι και ο ελληνογερμανικός πολιτιστικός διάλογος, «ο οποίος κατέστη σημαντικότερος όσο σκοτείνιαζε ο ουρανός πάνω από την Ελλάδα», διότι το ινστιτούτο Γκαίτε έγινε «στα χρόνια της χούντας ένας σημαντικός τόπος ευρείας πληροφόρησης χωρίς λογοκρισία. Οι εκδηλώσεις εκείνων των χρόνων, ανήκουν στους βασικούς πυλώνες της φιλίας μας», λέει χαρακτηριστικά.

    Η «ζήτηση των γλωσσικών προγραμμάτων» του ινστιτούτου Γκαίτε εξακολουθεί να «βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο» και «σχεδόν 35.000 εξετάσεις γερμανικών λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο» σε αυτό, ενώ στο πεδίο του πολιτισμού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε «θέματα τα οποία είναι μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή συνοχή, όπως διαπιστώνουμε αυτή τη στιγμή από τη συζήτηση για τους πρόσφυγες», όπως μας πληροφορεί σχετικά.

    Ο δρ Μακόβσκι, ο οποίος ζει εδώ και 3 χρόνια στην Ελλάδα, δεν έχει «καμιά αρνητική εμπειρία η οποία να σχετίζεται άμεσα με τις πράγματι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών», ενώ συμπληρώνει ότι μέχρι τώρα «δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η εποχή των παγετώνων στις ελληνογερμανικές σχέσεις θα κρατούσε πολύ». Επειδή, όμως, «ο δεσμός της άλλοτε αρραγούς βαθιάς φιλίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπέστη μια αισθητή "ρήξη"», εκφράζει την ελπίδα «ότι θα βρεθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι να την επουλώσουν ξανά».

    Τέλος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε εκφράζει τη γνώμη ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξαναανακαλύπτεται σε κάθε γενιά» και «οφείλει πάντα να μεταρρυθμίζεται».

    [03] Με φόντο τη φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο «Ελ. Βενιζέλος»

    Με φόντο τη γνωστή πλέον φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης έγιναν, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια της συμβολικής τελετής μετά την αναχώρηση τριάντα Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.

    Πρόκειται για δύο οικογένειες Ιρακινών και τέσσερις οικογένειες από τη Συρία. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφυγαν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήταν μια έγκυος και δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η επιλογή τους έγινε με βάση κριτήρια για την «ευαλωτότητα», σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έμειναν στον Ελαιώνα, κάποιοι δε εξ αυτών είχαν φτάσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο.

    Όταν οι πρόσφυγες φτάσουν στο Λουξεμβούργο θα μείνουν σε ειδικό χώρο για 48 ώρες μέχρι να εξεταστούν οι φάκελοί τους, στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε σπίτια πλήρως εξοπλισμένα και θα καλύπτεται η σίτισή τους, ενώ θα έχουν τη συνδρομή κοινωνικών υπηρεσιών.

    [04] Μειώθηκαν οι οφειλέτες, σε υψηλά επίπεδα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ

    Σε 2,1 εκατ. εκτιμώνται οι καταναλωτές που καθυστερούν ή αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, από 2,5 εκατ. που ήταν πριν λίγες εβδομάδες. Η μείωση του αριθμού αποδίδεται, από τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφενός στο πρόγραμμα διακανονισμών που τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι και έδωσε την ευκαιρία σε καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές να τακτοποιήσουν σε δόσεις το χρέος τους, αφετέρου στην επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΗ, επιστρατεύοντας και το «όπλο» των αποκοπών στην προσπάθεια να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Ωστόσο, το ύψος των οφειλών από 1,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώνεται τώρα στα 2,2 δισ., εξαιτίας και των capital controls, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΓΕΝΟΠ κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,5 δισ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου των καταναλωτών που τροφοδοτούνται με το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ούτως ώστε όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να επανέλθουν στις κανονικές χρεώσεις που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για την υπογραφή εξατομικευμένων συμβάσεων.

    [05] Επικεφαλής Frontex: Οι χώρες της ΕΕ «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» τους παράτυπους μετανάστες

    Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, αναμένει περαιτέρω αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και ζητεί από τις χώρες της ΕΕ «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Λεγκέρι τόνισε: «Όποιος έχει ταξιδέψει παράτυπα και δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο θα πρέπει να οδηγείται γρήγορα πίσω στη χώρα του».

    Προκειμένου να γίνεται αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, «αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να κρατούνται» όσοι μετανάστες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

    Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων είναι δυνατό οι παράτυποι μετανάστες να κρατούνται έως και 18 μήνες, προκειμένου να οργανωθεί ο επαναπατρισμός τους.

    Σύμφωνα με τον Λεγκέρι, η Frontex έχει ήδη καταγράψει φέτος «περισσότερες από 800.000 παράτυπες εισόδους» από τα σύνορα της ΕΕ, ενώ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη «στο ανώτατο σημείο» του κύματος μετανάστευσης, εξήγησε ο ίδιος.

    [06] Ιστορική συνάντηση των ηγετών της Ταϊβάν και της Κίνας, το Σάββατο

    Οι ηγέτες της Ταϊβάν και της Κίνας θα συναντηθούν στη Σιγκαπούρη το Σάββατο για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν τα στενά που χωρίζουν τις δύο χώρες,ανακοίνωσε το γραφείο του Προέδρου της Ταϊβάν σήμερα.Η είδηση της πρώτης συνάντησης ηγετών των δύο πλευρών από το τέλος του κινέζικού εμφυλίου το 1949 επιβεβαιώθηκε αργότερα από την κρατική υπηρεσία ειδήσεων της Κίνας Σινχουά, η οποία δεν έδωσε λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Πρόεδρός της Μα Ινγκ-τζου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Σιγκαπούρη και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ.Το κυβερνητικό συμβούλιο της Ταϊβάν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κοινοβουλίου και τα πολιτικά κόμματα του νησιού σήμερα για να συζητήσουν τον σκοπό της συνάντησης.

    [07] Κλειστό μέχρι αύριο το αεροδρόμιο στο Μπαλί, λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων

    Η Ινδονησία έκλεισε μέχρι αύριο το διεθνές αεροδρόμιό της στο Μπαλί, το οποίο διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό τουριστών, λόγω των ηφαιστειακών εκρήξεων του βουνού Ριντζάνι σε γειτονικό νησί, ανακοίνωσε η μετεορολογική υπηρεσία σήμερα.Τα αεροδρόμια Νούραχ Ράι στο Μπαλί και Σελαπάρανγκ στη Δυτική Νουσά Τενγκαρά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Πέμπτη και θα αξιολογηθεί κατά πόσο θα μπορέσουν να ανοίξουν αύριο κανονικά, είπε η μετεορολογική υπηρεσία της Ινδονησίας.

    «Συνεχίζουν να καταγράφονται σεισμικές δονήσεις λόγω του ηφαιστείου και η πιθανότητα κι άλλων εκρήξεων είναι ακόμα μεγάλη» είπε. Το βουνό Ριντζάνι εκτοξεύει στάχτες από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    [08] Συνάντηση Θ. Δρίτσα - ΠΝΟ

    Θετικά ανταποκρίνεται, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, στην πρόσκληση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα, μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας των πληρωμάτων των πλοίων, να συναντηθούν μαζί του, σήμερα στις 10.00.

    Ήδη έχουν ειδοποιηθεί οι πρόεδροι των σωματείων να συναντηθούν στις 9.00 και να μεταβούν στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να συναντηθούν με τον κ. Δρίτσα.

    Διαβάστε επίσης: Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

    [09] Υπέκυψε στα τραύματά του το δίχρονο αγοράκι που νοσηλευόταν στο «Αγλαΐα Κυριακού»

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή το δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το οποίο το απόγευμα του Σαββάτου κακοποιήθηκε βάναυσα από τον 23χρονο φίλο της μητέρας του. Το παιδί που υπέκυψε στα τραύματα του το μεσημέρι έφερε εγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στα άνω και κάτω άκρα.

    Η 22χρονη μητέρα του δίχρονου παιδιού που κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, και ο 23χρονος φίλος της, που κατηγορείται για βαριές σωματικές βλάβες, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή Κορίνθου.

    [10] Τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την πρώτη επίσημη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη

    Σε ισχύ τίθεται για πρώτη φορά σήμερα το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου θα αναχωρήσουν 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο, παραβρίσκονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων. Έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί συνιστά ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχύτερης και τολμηρότερης ενεργοποίησης της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

    Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου

    Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας «δια πυρός και σιδήρου». Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αμέσως μετά την αναχώρηση Σύρων και Ιρακινών προσφύγων για το Λουξεμβούργο.

    Ευχαρίστησε τους παριστάμενους, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, καθώς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση και συνέβαλαν σε αυτή.

    Προτού προχωρήσουν σε σύντομες δηλώσεις, οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν με τις οικογένειες προσφύγων, που συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη, λίγο πριν από την επιβίβασή τους σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης προς το Λουξεμβούργο και αντάλλαξαν θερμά λόγια και χαμόγελα, μαζί τους.

    «'Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό είναι μια αρχή, ότι 30 πρόσφυγες, μπροστά σε χιλιάδες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: Επιδιώκουμε, όμως, η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι να γίνει ποτάμι ανθρωπιάς, συνευθύνης και διαμοιρασμού της ευθύνης, γιατί αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η ΕΕ, που αντιμετωπίζει σήμερα με δυσκολίες, με καθυστερήσεις, ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας ξεπερνά.

    Ο κ. Τσίπρας έστειλε περαιτέρω μηνύματα, αναφέροντας ότι είδαν σήμερα, το χαμόγελο να παίρνει τη θέση της αγωνίας στα χείλη των προσφύγων που αναχώρησαν. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση, αλλά και τη μεγάλη συνευθύνη να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στη θάλασσα του Αιγαίου, να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σταματήσει αυτό το δράμα» υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι οι οικογένειες, με τις οποίες συνομίλησε, ευχαρίστησαν στο πρόσωπό του, όχι την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που, όπως είπε, «παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες -γιατί μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανθρωπιστική κρίση από μόνη της, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των προγραμμάτων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια ζει στην ανέχεια, ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες- εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η γειτονική Τουρκία, γι' αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» σημείωσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. 'Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    'Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

    Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

    «Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

    Διαβάστε επίσης:Τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την πρώτη επίσημη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη

    Στην Ελλάδα ο Μάρτιν Σουλτς, για το προσφυγικό

    Με φόντο τη φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο «Ελ. Βενιζέλος»

    [12] Ολόκληρη τη συμμετοχή της στη Finansbank, αποφάσισε να πωλήσει η Εθνική Τράπεζα

    Το σύνολο της συμμετοχής της στην θυγατρική της τράπεζα στην Τουρκία, της Finansbank, αποφάσισε να προωθήσει σε πώληση η Εθνική Τράπεζα.

    Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι, στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank.

    Σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της Τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων. Η εν λόγω παρουσίαση περιλαμβάνει επίσης την επικαιροποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων της Τράπεζας.

    [13] Ο άνθρωπος που δεν αναγνώριζε τον εαυτό του στον καθρέφτη και τσακωνόταν μαζί του

    Ένας 78χρονος Γάλλος που, όταν κοιτούσε τον εαυτό του στον καθρέφτη, δεν έβλεπε το είδωλό του αλλά έναν ξένο, αποτελεί μια σπάνια περίπτωση νευρολογικής πάθησης, την οποία παρουσίασαν Γάλλοι γιατροί.Ο κύριος Β, που διατηρεί την ανωνυμία του, πάσχει από άτυπο σύνδρομο Καπγκρά (Capgras), μια ασυνήθιστη εγκεφαλική βλάβη, η οποία τον εμποδίζει να αναγνωρίσει την εικόνα του εαυτού του.

    Οι νευρολόγοι και ψυχίατροι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουρ, με επικεφαλής τη δρα Καπουσίν Ντιάρ-Ντετέφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Neurocase», σύμφωνα με το Live Science, χορήγησαν αντιψυχωσικά και ηρεμιστικά φάρμακα στον ασθενή, ο οποίος δήλωσε ότι, μετά από τρεις μήνες θεραπείας, ο «ξένος» στον καθρέφτη είχε εξαφανιστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 November 2015 - 7:32:25 UTC