Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β.Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη
  • [02] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ήρθε η ώρα να προγραμματιστεί ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία
  • [03] Κ. Ιγγλέζη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν υπάρχει καμία απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές
  • [04] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
  • [05] Στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [06] Λ. Κατσέλη: Φορείς του πολιτισμού να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση
  • [07] Την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε η Α. Μπράιτχαρτ
  • [08] Με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων συναντήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας
  • [09] Ξεκίνησε η προθεσμία για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαπλοκής
  • [11] Το αυριανό πρόγραμμα συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα
  • [12] ΥΠΕΝ: Δεν έχει γνωστοποιηθεί απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές
  • [13] Αγώνας δρόμου για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ
  • [14] Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λεωνίδας Τσορτανίδης
  • [15] Με Καμπιάσο αλλά χωρίς Τσόρι ο Ολυμπιακός
  • [16] Επιστροφή στη δράση του Champions League

  • [01] Β.Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη

    Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τα όσα είπε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

    Ο κ. Μεϊμαράκης σε δήλωση του χαρακτηρίζει «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

    [02] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ήρθε η ώρα να προγραμματιστεί ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία

    Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία ως εκπρόσωπος της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Κώστα Μπλιάτκα.

    «Νομίζω ότι είναι η ώρα να προγραμματιστεί ένα ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές εκεί, προκειμένου να συζητηθεί και το προσφυγικό, όπου ο Τσίπρας θα εκπροσωπεί και την ΕΕ- όχι μόνο την Ελλάδα» είπε ο κ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη στην Άγκυρα θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με βάση το κοινό όφελος και το διεθνές δίκαιο.

    Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών επείγει μια ευρωπαϊκή, ανθρωπιστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση γιατί αλλιώς -όπως υπογράμμισε- απειλούνται μόνο οι πρόσφυγες καθώς έρχεται χειμώνας με εκατόμβη νεκρών, αλλά και η ίδια η ΕΕ με μια διαλυτική κρίση που θα φέρει στο προσκήνιο τα φαντάσματα του παρελθόντος. «Αν αποτύχει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, σύμφωνα με τους κανόνες που η ίδια διαθέτει και σύμφωνα με όσα έχουν υπογράψει όλα τα κράτη - μέλη στον ΟΗΕ τότε θα "ξηλωθεί" η ίδια η έννοια της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

    Χαρακτήρισε την Ελλάδα «αρχή του διαδρόμου» και την Τουρκία «πόρτα» εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη και υιοθετώντας την πρόταση Γιούνκερ, την περασμένη Τρίτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, πρέπει να έχουν και μια ελαστικότερη αντιμετώπιση στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφωνούν για κάτι τέτοιο, αλλά -όπως επισήμανε- αντιδρά το Βερολίνο.

    Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης «ντροπιαστικό φαινόμενο» τη στάση που τηρούν στο προσφυγικό ανατολικά κράτη - νέα μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό παράδοξο, χώρες που έζησαν προσφυγιά και υπέφεραν από τείχη να υψώνουν τώρα τείχη. «Το πιο χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα είναι η Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν. Εκπροσωπεί μια χώρα που έζησε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα μετά το 56 εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγροι βρήκαν άσυλο και καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτή η χώρα που έζησε με "σκληρά" σύνορα επί ολόκληρες δεκαετίες πρωτοστατεί τώρα στο να υψώνονται τείχη και να απειλείται όλη η Ευρώπη με αυτό το ντόμινο της δημιουργίας διαρκώς τειχών» τόνισε.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη τη δημιουργία ενός ενός «ευρωπαϊκού - χερσαίου διαδρόμου» που θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει στη βόρεια Ευρώπη προκειμένου να διευκολυνθούν και να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. «Να δημιουργούσαμε έναν χερσαίο διάδρομο, με μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα διευκολύνει τη ροή προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι και μόνο έτσι θα είχε νόημα να ανοίξει ο φράκτης του Έβρου, γιατί αν είναι να ανοίξει και στην επόμενη χώρα να υψωθούν ένας, δυο πέντε, δέκα φράκτες το μόνο που θα κάναμε είναι να εγκλωβίζαμε πρόσφυγες στην Ελλάδα» είπε. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, παρά την κρίση, δείχνει συμπαράσταση στους πρόσφυγες, ενώ εκτίμησε ότι το προσφυγικό θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

    [03] Κ. Ιγγλέζη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Δεν υπάρχει καμία απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές, υπογραμμίζει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία καταγγέλλει ότι διεθνή μέσα ενημέρωσης «παίζουν παιχνίδια» σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

    «Ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας χθες το βράδυ διέψευσε ότι υπάρχει απόφαση που να αφορά τις Σκουριές.Δεν ξέρω τι παιχνίδια παίζονται και προκαταβάλλονται αποφάσεις του ΣτΕ από διάφορα μέσα και μάλιστα από διεθνή πρακτορεία. Την είδηση αυτή τη διέρρευσε το Reuters» είπε η κ. Ιγγλέζη, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι στιγμής είναι σε ισχύ η προσωρινή απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την εντολή του υπουργού κ. Σκουρλέτη για παύση εργασιών και υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση πρέπει να εκδοθεί άμεσα. «Πρέπει να εκδοθεί όσο γίνεται νωρίτερα διότι καταστρέφεται ένας τόπος με μια προσωρινή απόφαση του Τμήματος Αναστολών. Και είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή και αυτό το αποδεικνύουν τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος» υπογραμμίζει η βουλευτής.

    [04] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

    Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, και τον αντιπρόεδρο Τζόναθαν Τέιλορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    [05] Στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, για το ελληνικό πρόγραμμα

    Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

    Το απόγευμα, στις 17:30, ο κ. Μοσκοβισί θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και τον αντιπρόεδρο Τζόναθαν Τέιλορ.

    Για τις18:30, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε, σε συνέντευξη που παραχώρησετην προηγούμενη εβδομάδαστο Γαλλικό Πρακτορείο, στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της. «Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

    Διαβάστε επίσης

    Την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε η Α. Μπράιτχαρτ

    [06] Λ. Κατσέλη: Φορείς του πολιτισμού να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση

    Ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης για έξοδο της χώρας από την κρίση, που μέσα από κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, στην εκδήλωση «Επενδύοντας στον Πολιτισμό» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

    Η μεγάλη πρόκληση, είναι, σημείωσε, να δημιουργηθούν αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αντλώντας τεχνογνωσία και εμπειρίες από άλλους τομείς, ώστε φορείς και άτομα από το χώρο του πολιτισμού να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μέσω βιώσιμων επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων, επισήμανε η κ. Κατσέλη. Χρειάζεται πρωτίστως ενίσχυση της ικανότητας των πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων να σκέφτονται και να δραστηριοποιούνται με όρους βιωσιμότητας, ανέφερε η κα Κατσέλη, ενώ τόνισε ότι και οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν την εμπειρία που απαιτείται για να αναλύουν ορθά τους ειδικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τον τομέα αυτόν.

    [07] Την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε η Α. Μπράιτχαρτ

    Την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

    Όπως είπε η Α. Μπράιτχαρτ, ο κ. Μοσκοβισί μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων. Η ίδια προσέθεσε ότι η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ανάψει, εντός της εβδομάδας, το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group-EWG) και στο Eurogroup.

    Εξάλλου, η ίδια εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ.

    [08] Με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων συναντήθηκε ο Γιάννης Μουζάλας

    Τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, συνάντησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τους δύο αρχηγούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για συνεργασία. Η προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Ωστόσο, σε γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον αναπληρωτή υπουργό, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για το ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων και την έκφραση της αλληλεγγύης.

    Η κ. Γεννηματά επέκρινε την μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι ευχολόγια, ενόψει και του χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος. «Με τα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βήμα σημειωτόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού δεν επιλύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισήμανε ότι «η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για μεγαλύτερες αφίξεις και η διπλωματική πίεση της Ελλάδας προς την Ευρώπη, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί, γιατί αποτελεί πόρτα εισόδου, είναι τα σημεία από τα οποία η Ένωση Κεντρώων θεωρεί ότι θα κριθεί η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής».

    [09] Ξεκίνησε η προθεσμία για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Ένα διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο θα βρουν φέτος οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν από τη σχολή την οποία εισήχθησαν σε αντίστοιχη σχολή άλλου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Κι αυτό, επειδή η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες θέτει πολλαπλά κριτήρια προκειμένου να περιοριστούν οι δικαιούχοι στο ελάχιστο ώστε να μην βουλιάξουν τα κεντρικά πανεπιστήμια από μετεγγγραφέντες φοιτητές όπως συνέβη πέρυσι.

    Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) όπου θα μπορούν να υποβάλουν μόνο μια αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ιδρυμάτων. Την είσοδό τους στην ηλεκτρονική φόρμα, θα εξασφαλίσουν μέσω του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης που τους έχουν παρασχεθεί από τη σχολή τους για να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους.

    Μία ακόμη υποχρέωση που έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να γνωρίζουν τον οκταψήφιο αριθμό που είχαν ως υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις και να προσκομίσουν στη σχολή που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν μια εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης καθώς και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαπλοκής

    Στη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας της Ενημέρωσης υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Νόμος που ψηφίστηκε και ρυθμίζει μεταξύ άλλων το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε για την ενημέρωση, τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο ταλανίζει, εδώ και πολλά χρόνια, τον δημόσιο βίο της χώρας και όχι μόνον.

    «Εύχομαι και ελπίζω η εφαρμογή της νεότευκτης νομοθεσίας να οδηγήσει επιτέλους στην οριστική εμπέδωση ενός σταθερού νομικού πλαισίου για την λειτουργία των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος» δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος.

    Αναφερόμενος στη διασφάλιση του διπλού στόχου, όπως τον χαρακτήρισε, δηλαδή στην διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης, υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και δεύτερον στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν συμπαραστάτες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. «Γιατί είναι ένας στόχος, ο οποίος αφορά τον τόπο γενικότερα και τον λαό μας, αλλά κυρίως αφορά την εφαρμογή του ίδιου του Συντάγματος. Είναι κρίμα, ύστερα από τόσα χρόνια, διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες έγιναν δεκτές με ευρύτατη πλειοψηφία, οι διατάξεις αυτές σε πολλά πράγματα να μένουν γράμμα κενό περιεχομένου», πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος σημείωσε : «όλοι μας φέρουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί γι΄αυτό το μεγάλο κενό. Καιρός να αγωνισθούμε όλοι, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, για να πάψει να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα».

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Παππάς τόνισε ότι «είμαστε τυχεροί που σας βλέπουμε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, διότι είσθε ένας άνθρωπος που για το ίδιο θέμα έχει δώσει μάχες στο παρελθόν».

    Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι κατ΄εφαρμογή του Συντάγματος μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα, ούτως ώστε να αποφύγουμε λυπηρά φαινόμενα που έγιναν στο παρελθόν και εξέφρασε την αισιοδοξία, κρίνοντας από την πρόσφατη διαδικασία στη Βουλή, ότι μπορούμε, με προσπάθεια, να σχηματίσουμε πλειοψηφίες πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πέραν των πλειοψηφιών που καταγράφονται σε μια απλή ψηφοφορία.

    [11] Το αυριανό πρόγραμμα συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα

    Αύριο το πρωί, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στις 9:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις 10:00 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σουλτς και αμέσως μετά, στις 10:30, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

    Στις 13:00, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [12] ΥΠΕΝ: Δεν έχει γνωστοποιηθεί απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

    Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει σχετική Υπουργική Απόφαση για τη μερική παύση εργασιών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, επισημαίνει το υπουργείο σε σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

    Αντιθέτως, τονίζεται, στην ιστοσελίδα του ΣτΕ αναρτήθηκε χθες ανακοίνωση για το θέμα, σύμφωνα με την οποία: «δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις. Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί».

    Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζει ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αναμένει την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

    [13] Αγώνας δρόμου για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

    Σε αγώνα δρόμου για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 ? 2013, δύο μήνες πριν κλείσει η χρηματοδοτική στρόφιγγα, έχουν επιδοθεί η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Μετά την αρνητική απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου στο αίτημα της ΚΕΔΕ για χορήγηση παράτασης ενός έτους (έως τις 31-12-2016) στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το εν λόγω πρόγραμμα, στον αέρα βρίσκονται 480 υπό εξέλιξη έργα σε όλη τη χώρα.

    Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.

    Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων. Ο κ. Κορκολής υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

    [14] Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λεωνίδας Τσορτανίδης

    Μια σπουδαία επιτυχία σημείωσε η ελληνική ιστιοπλοϊα στο πρόσωπο του Λεωνίδα Τσορτανίδη. Ο νεαρός ιστιοπλόος του Ν.Ο. Άνδρου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κλάσης TECHNO 293, που διεξήχθη στο Κάλιαρι, στην κατηγορία U15. Με 26 β.π. πήρε την 1η θέση, αφήνοντας δεύτερο τον Γάλλο Γ. Πουλιγκέν με 36 β.π. και 3ο τον επίσης Γάλλο Φ. Πιανατσά με 41 β.π.

    Εξαιρετική όμως, ήταν και η εμφάνιση του Χαράλαμπου Κόγια, ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση με 52 β.π., ενώ ο Πέτρος Τσορτσανίδης ήταν 8ος με 103 β.π.

    [15] Με Καμπιάσο αλλά χωρίς Τσόρι ο Ολυμπιακός

    Με τον Εστεμπάν Καμπιάσο στην αποστολή, θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου του Champions League. Ο Αργεντινός μέσος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τέθηκε στην διάθεση του Μάρκο Σίλβα για την κρίσιμη αναμέτρηση, αντίθετα με τον Τσόρι Ντομίνγκες ο οποίος κρίθηκε ανέτοιμος και αποκλείσθηκε από την αποστολή.

    Κάτι ανάλογο, ισχύει και για τον Ανδρέα Μπουχαλάκη, που ακολουθεί συντηρητικό πρόγραμμα, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης έκανε πρόγραμμα αποκατάστασης και χωρίς πρόβλημα γυμνάσθηκε ο Νταβίντ Φουστέρ.

    [16] Επιστροφή στη δράση του Champions League

    Το μεγάλο παιχνίδι στο «Μπερναμπέου» μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρί Σεν Ζερμέν ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής των ομίλων 1 έως 4 (3/11) του Champions League. Οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες (0-0) την προηγούμενη αγωνιστική στο Παρίσι και το παιχνίδι αναμένεται μ' εξαιρετικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πρωτιά του ομίλου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κι άλλα σπουδαία παιχνίδια, όπως αυτά στον 4ο όμιλο, όπου η Γκλάντμπαχ υποδέχεται τη Γιουβέντους και η Σεβίλη τη Μάντσεστερ Σίτι.

    Σε ό,τι αφορά στους ομίλους 5 έως 8 (4/11), το ελληνικό ενδιαφέρον μονοπωλεί η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπου με νίκη οι «ερυθρόλευκοι» θα βρεθούν αγκαλιά με την πρόκριση. Στο άλλο παιχνίδι του 6ου ομίλου η Μπάγερν υποδέχεται την Άρσεναλ και θέλει τη ρεβάνς για την ήττα στο Λονδίνο.

    Υψηλού ενδιαφέροντος είναι και οι αναμετρήσεις της Ρόμα με τη Λεβερκούζεν για τον 5ο όμιλο και της Λιόν με τη Ζενίτ για τον 8ο.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής:

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μάλμε

    Ρεάλ Μαδρίτης-Παρί Σεν Ζερμέν

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μάντσεστερ Γ.-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    Αϊντχόφεν-Βόλφσμπουργκ

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αστάνα-Ατλέτικο Μαδρίτης

    Μπενφίκα-Γαλατασαράι

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Γκλάντμπαχ-Γιουβέντους

    Σεβίλη-Μάντσεστερ Σίτι

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπαρτσελόνα-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ

    Ρόμα-Λεβερκούζεν

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπάγερν-Άρσεναλ

    Ολυμπιακός-Ντιναμό Ζάγκρεμπ

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μακάμπι Τελ Αβίβ-Πόρτο

    Τσέλσι-Ντιναμό Κιέβου

    8ος ΟΜΙΛΟΣ

    Λιόν-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

    Γάνδη-Βαλένθια


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2015 - 13:32:28 UTC