Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Μάρδας στο Πρακτορείο 104,9 FM: Ο κατασκευαστικός τομέας δεν επεκτάθηκε στο εξωτερικό
  • [02] Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στις 8 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη
  • [03] Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος, ζητά το ΔΝΤ
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Μάθημα Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο
  • [05] Ελπίδες του εμπορικού κόσμου για άνοδο του τζίρου κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο
  • [06] Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την εκδοχή της τρομοκρατίας στο ρωσικό αεροσκάφος
  • [07] Επαφές του Γιάννη Μουζάλα, με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
  • [08] Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας τα περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία
  • [09] Ενταση στο μαθητικό συλλαλητήριο
  • [10] Συλλαλητήριο για τις ελλείψεις στη δευτοβάθμια εκπαίδευση
  • [11] Νεαρή πρόσφυγας από τη Συρία, γέννησε στο νοσοκομείο της Λάρισας
  • [12] Ρύπανση στη θάλασσα και σε ακτές των Κυθήρων, από πετρελαιοκηλίδα
  • [13] Επέστρεψε στην κορυφή η Μπόκα Τζούνιορς

  • [01] Δ. Μάρδας στο Πρακτορείο 104,9 FM: Ο κατασκευαστικός τομέας δεν επεκτάθηκε στο εξωτερικό

    Αδικαιολόγητο χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα επωφελήθηκε από όλα τα κοινοτικά πλαίσια, αλλά δεν κατάφερε να επεκταθεί σε ξένες αγορές, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" του Κώστα Μπλιάτκα.

    "Δεν δικαιολογείται με ένα τέτοιο μεγάλο σύνολο δισεκατομμυρίων που με μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται σε 60 δισ. τα όσα έχουν πάρει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να βρίσκεται σε μια θέση τόσο πίσω ιδιαίτερα στις αραβικές χώρες, στην Αφρική, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του τρίτου κόσμου, όπου θα μπορούσε να επεκταθεί" σημείωσε ο κ. Μάρδας, ο οποίος εκτιμά ότι ο τομέας κατασκευών της Ελλάδας θα έπρεπε να βρίσκεται μέσα στις πέντε πρώτες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση γενικότερα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης τους τελευταίους οκτώ μήνες ήταν έντονο και για τον λόγο αυτό -όπως τόνισε- ήταν πάρα πολύ δύσκολο να χαραχτεί μια πολιτική εξωστρέφειας της χώρας. "Τώρα που φαίνεται ότι η χώρα πατάει γερά στα πόδια της, τώρα μπορούμε να αλλάξουμε και την εικόνα και συγχρόνως να θέσουμε τα θεμέλια έτσι ώστε να προσελκύσουμε κάποιες επενδύσεις από το εξωτερικό" υπογράμμισε.

    Ο κ. Μάρδας, εξηγώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" την πρότασή του για τη δημιουργία του λεγόμενου "Θερινού Νταβός", του παγκόσμιου συνεδριακού κέντρου, στο νησί Αιγιλεία, που βρίσκεται νότια της Εύβοιας, είπε ότι πρόκειται για ένα μικρό νησί, που βρίσκεται σχετικά σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ δεν υπάρχουν σ' αυτό περιορισμοί για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας.

    [02] Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στις 8 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη

    Τη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την 103η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

    Κατά την παρουσία του στο νησί, ο κ. Παυλόπουλος θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρύτανης του πανεπιστημίου καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, σε ειδική τελετή, θα του επιδώσει το Χρυσό Μετάλλιο του Ιδρύματος.

    [03] Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος, ζητά το ΔΝΤ

    Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

    Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς, μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, δήλωσε ο Λίπτον στην Ουάσιγκτον.

    Ο Λίπτον δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει τέσσερις προτεραιότητες για ένα νέο πρόγραμμα:

    Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την αντιμετώπιση του χρέους. Πέραν των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και αποτέλεσε κορυφαίο θέμα συζήτησης στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού τον Οκτώβριο, σημειώνει το Bloomberg.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Μάθημα Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

    Για την εισαγωγή μαθήματος Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2016 έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε για τις φορολογικές παρεμβάσεις του υπουργείου και έδωσε διευκρινίσεις για τον ρόλο του ΣΔΟΕ, για τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

    «Οι φορολογικές παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη συμφωνία και τον νόμο 4336, δεν είναι ευχάριστες, δεν είναι στην πολιτική κατεύθυνση και τοDNAτης Αριστεράς αλλά αποτελούν πολιτική αναγκαιότητα», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης υπογραμμίζοντας όμως πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία όπως για τα θέματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, μηχανοργάνωσης, τοΠεριουσιολόγιο, και το Κτηματολόγιο.

    Ο κ Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο ΣΔΟΕ επισημαίνοντας ότι δεν κλείνει ούτε διαλύεται, αλλά μεταφέρεται ένα κομμάτι του στηΓΓΔΕ.

    «ΤοΣΔΟΕείχε πάρα πολλές αρμοδιότητες, είτε από κακό σχεδιασμό είτε από άλλες επιλογές ασχολιόταν μόνο με φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες. Δεν είχε βάλει στις προτεραιότητες τις άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι πολλές: οικονομικό έγκλημα, έλεγχοι στο μαύρο χρήμα, όπλα, ναρκωτικά. Τώρα τοΣΔΟΕθα έχει αυτά ως κύρια και αποκλειστική αρμοδιότητα» υπογράμμισε.

    Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί για Ε ΝΦΙΑκαι το 2016. «Για το επόμενο έτος δεσμευθήκαμε για φόρο στην περιουσία που θα μας φέρει 2,65δισ. ευρώ. Αν λέγεταιΕΝΦΙΑή αλλιώς, είναι θέμα διαλόγου για το περιεχόμενο του νόμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους φορείς» διευκρίνισε επισημαίνοντας παράλληλα πως το υπουργείο μελετάει την πρόταση για φορολόγηση τύπου "ρύθμιση Μόντι", δηλαδή των ακινήτων στο εξωτερικό.

    Για την φοροδιαφυγή ανέφερε πως «πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον της φοροδιαφυγής ή να καθόμαστε να βλέπουμε τα τραίνα να περνούν από μπροστά μας. Ο αγώνας ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι η αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να πετύχει δύο στόχους: Πρώτον, να δείξει την πολιτική της βούληση για σύγκρουση, κάτι που δεν το είχαμε δει ως τώρα και δεύτερον, να φέρει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο». Ανέφερε ακόμη πως προετοιμάζεται με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μάθημα Φορολογικής Συνείδησης από τον επόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία, ως "επένδυση" ώστε να πεισθεί η κοινωνία ότι για τα χάλια σε δρόμους, παιδικές χαρές, νοσοκομεία, ευθύνονται αυτοί που κλέβουν φόρους. Και θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν βλέπουμε τον πολίτη, τον φορολογούμενο, ως υπήκοο αλλά ως πολίτη.

    Τέλος για τα τέλη κυκλοφορίας ανέφερε πως το υπουργείο σχεδιάζει τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά οχήματα στα μεγάλα και ακριβά.

    [05] Ελπίδες του εμπορικού κόσμου για άνοδο του τζίρου κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο

    Ελπίδες για βελτίωση της αγοραστικής κίνησης κατά τη φετινή ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων που ξεκίνησε χθες Κυριακή, εκφράζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης. Ωστόσο, τα στοιχεία έρευνας της ΕΣΕΕ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο δείχνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα.

    Συγκεκριμένα για το 40% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις το Νοέμβριο του 2014 παρέμειναν στα επίπεδα του 2013 ενώ το 37% διαπίστωσε μείωση πωλήσεων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

    -Σε μεγαλύτερο βαθμό είχαν πληγεί οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πωλήσεις ειδών οικιακού εξοπλισμού, όπου το 47% εμφάνισε χαμηλότερες πωλήσεις.

    -Μεγάλη μείωση είχε παρατηρηθεί για το 44% των επιχειρήσεων της περιφέρειας.

    -Μόνο μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την συγκεκριμένη εκπτωτική περίοδο.

    -Οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο προαιρετικό εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου πέρυσι, άγγιξαν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος και συγκεκριμένα το 28%.

    -Τα ποσοστά εκπτώσεων κυμάνθηκε στην πλειονότητά τους μεταξύ 10% και 20%. Τρεις στις πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ένδυση πραγματοποίησαν μάλλον περιορισμένες εκπτώσεις.

    [06] Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την εκδοχή της τρομοκρατίας στο ρωσικό αεροσκάφος

    Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά

    [07] Επαφές του Γιάννη Μουζάλα, με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων

    Επαφές με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων με θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ξεκινάει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    Ο κύκλος των επαφών θα ανοίξει σήμερα με συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, και αμέσως μετά με τον γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Αύριο, ακολουθεί ενημέρωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

    [08] Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας τα περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία

    Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο προωθείται από την ηγεσία του υπουργείου η δημιουργία «ανεξάρτητων σχολείων», χρηματοδοτούμενων από τους συλλόγους γονέων των μαθητών.

    Ειδικότερα, στο δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται επίσης στην ιστοσελίδα www.protothema.gr, αναφέρει ότι «τα "ανεξάρτητα σχολεία" θα είναι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και προβλέπεται να ιδρύονται από συλλόγους γονέων, πανεπιστήμια και δήμους, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, χωρίς όμως δυσβάστακτα δίδακτρα». Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του θεσμού, ο οποίος υπάρχει, ήδη, σε χώρες του εξωτερικού, φαίνεται να είναι, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, του προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπου Κυραϊλίδη, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, την προηγούμενη Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου

    [09] Ενταση στο μαθητικό συλλαλητήριο

    Μικρής έκτασης επεισόδια Sτο μαθητικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Περίπου 20 νεαρά άτομα, που φορούν κουκούλες και μαύρα ρούχα, πέταξαν πέτρες στη συμβολή των οδών Φιλελλήλων και Μητροπόλεως και στην οδό Όθωνος.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες προς την πλευρά των τροχονόμων που βρίσκονται στην είσοδο του γκαράζ της Βουλής. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν συμπλοκές μικρής έντασης μεταξύ των νεαρών κουκουλοφόρων και δύναμης των ΜΑΤ που φυλάσσει τη Βουλή.

    [10] Συλλαλητήριο για τις ελλείψεις στη δευτοβάθμια εκπαίδευση

    Κλειστή είναι η οδός Πανεπιστήμιου, στο ύψος των Προπυλαίων από μαθητές, γυμνασίου και λυκείου, σχολείων της Αττικής που πραγματοποιούν παν-αττικό συλλαλητήριο. Η κινητοποίηση, που αποφασίσθηκε μέσω διαδικτύου, χαρακτηρίζεται προειδοποιητική και αφορά τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, υποδομές, υλικά κ.α.

    Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

    Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις δυο το μεσημέρι και καλεί σε «μαζική συμμετοχή την εκπαιδευτική κοινότητα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων των μαθητών».

    Μαθητές και γονείς θα πορευθούν προς το Σύνταγμα, μέσω της οδού Σταδίου.

    [11] Νεαρή πρόσφυγας από τη Συρία, γέννησε στο νοσοκομείο της Λάρισας

    Μία 33χρονη από τη Συρία, η οποία βρισκόταν στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της και ταξίδευε με την οικογένειά της με προορισμό το Βέλγιο, περνώντας από τη Λάρισα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, προκειμένου να φέρει μία νέα ζωή στον κόσμο.

    Με τη φροντίδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, το τέταρτο παιδί της οικογένειας.

    Η Κοινωνική Υπηρεσία μερίμνησε να βρεθεί κατάλυμα φιλοξενίας για τον συνομήλικο σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους, ηλικίας 7, 13, και 14 ετών, οι οποίοι διέμειναν σε οίκημα που διέθεσε η Μητρόπολη Λάρισας.

    [12] Ρύπανση στη θάλασσα και σε ακτές των Κυθήρων, από πετρελαιοκηλίδα

    Εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα, μήκους άνω των 1.000 μέτρων δημιουργήθηκε στη θάλασσα αλλά και σε ακτές των Κυθήρων από το μεσημέρι του Σαββάτου, πιθανόν από διερχόμενο πλοίο που, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του δορυφόρου να το καταγράψει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, άδειασε στη θάλασσα μεγάλη ποσότητα πετρελαίου.

    Ο δήμαρχος Κυθήρων Ανδρέας Χαρχαλάκης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ειδικά στην Αγία Πελαγία, καθώς το πετρέλαιο έχει βγει στη στεριά και στις ακτές.

    «Δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο» λέει χαρακτηριστικά «γιατί θα γίνει μαύρο, όπως μαύροι έχουν γίνει και οι τοίχοι σπιτιών, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι (εχθές εννέα και σήμερα οχτώ μποφόρ). Δεν μπορείς να σταθείς στον οικισμό από την οσμή του πετρελαίου» συμπληρώνει.

    [13] Επέστρεψε στην κορυφή η Μπόκα Τζούνιορς

    Η Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Αργεντινή, νικώντας 1-0 την Τίγκρε στην La Bombonera. Ο αμυντικός Φαμπιάν Μονζόν με κεφαλιά σημείωσε στο 42΄ το γκολ που χάρισε στην Μπόκα τη νίκη και τον 25ο τίτλο στην ιστορία της, αλλά πρώτο από το 2011.

    Μια βραδιά όνειρο, όπου ο «απάτσι» Κάρλος Τέβες τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει μετά την επιστροφή του στην πατρίδα, αφού κατάφερε να πανηγυρίσει ένα τίτλο με την δική του Μπόκα (τον πέμπτο), μετά 11 χρόνια. Μία μεγάλη γιορτή, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 55.000 φίλαθλοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 November 2015 - 11:32:26 UTC