Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ θα στηρίζει τα θετικά, αλλά θα ασκεί κριτική
  • [02] Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [03] Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
  • [04] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [05] Την ενοποίηση των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, προτείνει ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [06] Νεκροί όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους που κατέπεσε στο Σινά
  • [07] Το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό Airbus στο Σινά
  • [08] «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς»: Πολιτική κίνηση από πρώην στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ
  • [09] Γ. Δραγασάκης: Αν δεν βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης θα βουλιάζουμε διαρκώς
  • [10] Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων απέδωσε την ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο Γ. Σταθάκης

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ θα στηρίζει τα θετικά, αλλά θα ασκεί κριτική

    Με τη δέσμευση ότι η ΝΔ θα στηρίξει ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση, «ώστε να τη βοηθήσει για να πάει η χώρα μπροστά», αλλά θα ασκεί κριτική, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πιάσει επιτέλους το πηδάλιο και να κυβερνήσει» και τους υπουργούς να ανέβουν «όλοι μαζί στη γέφυρα» για να οδηγήσουν το καράβι να πάει μπροστά.

    Από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα το υπερψηφίσει, «για να σας βοηθήσουμε και να σας σύρουμε να ξεφύγετε από τις ιδεοληψίες που σας κρατούν αιχμάλωτους προς τα πίσω και κρατάτε κι εσείς τη χώρα», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

    «Η χώρα δεν κυβερνάται κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού, είναι μόνο για την καλοκαιρία, όταν πιάσουν τα μποφόρ τα παρατάει και κοιτάει σε ποιόν θα το δώσει» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους κυβερνώντες «να πιάσετε το πηδάλιο να ανεβείτε όλοι μαζί στη γέφυρα και να δείτε πως θα προχωρήσει το σκάφος. Εμείς θα στηρίζουμε ό,τι θετικό φέρνετε. Αλλά θα σας κάνουμε κριτική».

    [02] Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος

    Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

    Ο κ. Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα οδικό χάρτη που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων. «Επί της ουσίας έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες, και μέχρι τέλος τους έτους θα λυθούν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι η διαφορά μας, ότι δεν λέμε παραμύθια» σημείωσε.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία όπως είπε «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε και απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων».

    Ένας επιπλέον πολύ καλός λόγος για την αισιοδοξία του, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι δήλωσε συμμετοχή το ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και αυτό είναι ένα σήμα στην αγορά.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

    [03] Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Με την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας να αναγνωρίζεται από τους εταίρους, όπως διαπιστώθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group, η κυβέρνηση επικεντρώνει τώρα στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, δηλαδή στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο μείζον για την κοινωνική συνοχή ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    Η συνεδρίαση του Euroworking Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ επισημάνθηκαν και τα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών, αιχμή του οποίου είναι οι πλειστηριασμοί

    Αναφορικά με το ζήτημα του ΦΠΑ, η κυβέρνηση έχει επιβάλει αναστολή του μέτρου έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία επεξεργασίας και κοστολόγησης των ισοδύναμων μέτρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, διάστημα κατά το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, καμία από τις "ιδέες" που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν πρέπει να θεωρείται έγκυρη.

    Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, σε ένα -όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές- τόσο σημαντικό για την κοινωνική συνοχή ζήτημα. Αναφέρουν επιπλέον ότι οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα -και με το δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν- φέρνει πιο κοντά την επιδίωξη, να υπάρξει, ειδικά για αυτό το ζήτημα, πολιτική λύση.

    [04] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα 14,4 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις ελληνικές τράπεζες

    [05] Την ενοποίηση των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, προτείνει ο Γ. Κατρούγκαλος

    Την ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με πρόβλεψη τη διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ «ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων», προκρίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία", ενώ θα επιδιώξει να δοθεί «ακόμη μια ευκαιρία σε όσα επικουρικά ταμεία θελήσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, προφανώς μετά από πλήρη αναλογιστική μελέτη και κάλυψη της δαπάνης καταβολής των συντάξεων και των συνταξιούχων».

    Αναφορικά δε με τον καθορισμό των εισφορών, με δεδομένο ότι σε άλλα ταμεία είναι υψηλές και σε άλλα χαμηλότερες, ο κ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά περίπλοκο θέμα». Σημειώνει πως «ενδεχόμενη μερική αναστροφή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη, θα επέτρεπε η προσαρμογή του δημοσιονομικού κόστους να μη θίξει τις συντάξεις». Ωστόσο σημειώνει πως, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις φορέων, όπως η ΕΣΕΕ που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες, το μόνο που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή είναι ότι «οι εισφορές μετά τις μεταρρυθμίσεις θα είναι ευθέως ανάλογες με το εισόδημα (όπως άλλωστε και οι συντάξεις) και θα καθορίζονται με κοινά κριτήρια για όλους». Ειδικά για τους αγρότες, προσέθεσε, θα ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν κλίμακες που να «αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ' επάγγελμα αγροτών και να φράσουν στο τελικό τους ύψος σταδιακά, όχι άμεσα».

    [06] Νεκροί όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους που κατέπεσε στο Σινά

    Δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους Airbus A321 στη χερσόνησο του Σινά, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο.

    Η πρεσβεία ανέφερε εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας.

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» σημείωσε ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

    «Δυστυχως, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε, στα ρωσικά, η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

    Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

    Διαβάστε επίσης:

    Το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό Airbus στο Σινά

    [07] Το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό Airbus στο Σινά

    Με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.

    "Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι" ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε "αντίποινα" για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

    Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο "πρακτορείο" των τζιχαντιστών.

    [08] «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς»: Πολιτική κίνηση από πρώην στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ

    Τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, με τον τίτλο «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς», αποφάσισε συνδιάσκεψη πρώην στελεχών και μελών της ΔΗΜΑΡ, που συνήλθε το Σάββατο στο «Cine Κεραμεικός».

    Στόχος της νέας κίνησης είναι να ενθαρρύνει το διάλογο στο χώρο της Αριστεράς, να αναλάβει πρωτοβουλίες ενωτικού χαρακτήρα και να αναδείξει την ανάγκη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών με αριστερό πρόσημο και ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

    Στο συντονιστικό όργανο της Ε.ΚΙ.Ε.Α συμμετέχουν οι:

    Δήμητρα Αλεβίζου

    Γιάννης Γάτης

    Βαγγέλης Ζορκάδης

    Δώρα Καλλιπολίτη

    Χρήστος Μαυροκεφαλίδης

    Γιώργος Παλαμαριζής

    Παναγιώτης Παναγιώτου

    Χρήστος Πετράκος

    Βασίλης Τραυλός

    Τη δημιουργία της κίνησης είχε προαναγγείλει ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5" στις αρχές του μήνα.

    [09] Γ. Δραγασάκης: Αν δεν βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης θα βουλιάζουμε διαρκώς

    "Κάνουν λάθος όσοι δεν βλέπουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη ένας πόλεμος ενάντια όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα" είπε σχολιάζοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

    "Πρέπει να αντλούμε μαθήματα και όχι απλώς να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο" τόνισε.

    Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε, ότι "άν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο θα βουλιάζουμε διαρκώς".

    Συνεχίζοντας έκανε λόγο για "οικονομικό κανιβαλισμό", στην αρχή της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φορτώθηκαν με κρατικά ομόλογα τα οποία αργότερα "κουρεύτηκαν" με το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το κούρεμα των ομολόγων, η αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της κρίσης και της ανεργίας καθώς και οι απώλειες καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των τραπεζών.

    Ο κ. Δραγασάκης, χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, διότι το 2016 θα ενσωματωθεί μια οδηγία που θα δημιουργήσει κινδύνους για τις καταθέσεις αλλά και γιατί δεν θα πρέπει η χώρα να μείνει ανοικτή σε εκβιασμούς.

    [10] Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων απέδωσε την ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο Γ. Σταθάκης

    Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Ο κ. Σταθάκης είπε, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

    "Παραλάβαμε ανοικτό το δεύτερο μνημόνιο το οποίο δεν είχατε κλείσει και κατηγορείτε εμάς ότι δεν το κλείσαμε" ανέφερε ο κ. Σταθάκης και αναρωτήθηκε: "Γιατί αλήθεια δεν το κλείσατε, δεν είχατε χρόνο;"

    Αναφερόμενος στο δεύτερο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομίας είπε, ότι προέβλεπε όπως και το μεσοπρόθεσμο από το 2015 έως το 2018, την καταβολή 48 δισ. ευρώ ως τοκοχρεολύσια πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΠΕ και ρυθμό ανάπτυξης 3% με 3,5%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 October 2015 - 16:32:25 UTC