Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [02] Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
  • [03] Συνετρίβη ρωσικό Airbus στο Σινά
  • [04] ΗΠΑ: Η ρωσική επέμβαση στη Συρία θα οδηγήσει τη Μόσχα σε τέλμα
  • [05] Κολομβία: Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι εκτοπισμένοι στα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων
  • [06] Συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής, έξω από τη ΓΑΔΑ
  • [07] Στα 14,4 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις ελληνικές τράπεζες

  • [01] Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος

    Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

    Ο κ. Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα οδικό χάρτη που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων. «Επί της ουσίας έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες, και μέχρι τέλος τους έτους θα λυθούν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι η διαφορά μας, ότι δεν λέμε παραμύθια» σημείωσε.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία όπως είπε «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε και απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων».

    Ένας επιπλέον πολύ καλός λόγος για την αισιοδοξία του, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι δήλωσε συμμετοχή το ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και αυτό είναι ένα σήμα στην αγορά.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

    [02] Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Με την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας να αναγνωρίζεται από τους εταίρους, όπως διαπιστώθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group, η κυβέρνηση επικεντρώνει τώρα στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, δηλαδή στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο μείζον για την κοινωνική συνοχή ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

    Η συνεδρίαση του Euroworking Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ επισημάνθηκαν και τα ανοικτά ζητήματα, κυρίως το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών, αιχμή του οποίου είναι οι πλειστηριασμοί

    Αναφορικά με το ζήτημα του ΦΠΑ, η κυβέρνηση έχει επιβάλει αναστολή του μέτρου έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία επεξεργασίας και κοστολόγησης των ισοδύναμων μέτρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, διάστημα κατά το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, καμία από τις "ιδέες" που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν πρέπει να θεωρείται έγκυρη.

    Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, σε ένα -όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές- τόσο σημαντικό για την κοινωνική συνοχή ζήτημα. Αναφέρουν επιπλέον ότι οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα -και με το δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν- φέρνει πιο κοντά την επιδίωξη, να υπάρξει, ειδικά για αυτό το ζήτημα, πολιτική λύση.

    [03] Συνετρίβη ρωσικό Airbus στο Σινά

    «Πολλοί νεκροί», μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, έχουν εντοπιστεί από τους διασώστες στην περιοχή όπου συνετρίβη, σήμερα το πρωί, το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Ζεϊνάτι.

    Τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ενός Airbus A-321 της εταιρείας Kogalymavia --που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Metrojet-- βρέθηκαν σε μια ορεινή περιοχή, στο Βόρειο Σινά. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν «τραυματίες ή νεκρούς» στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.

    Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.

    Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

    [04] ΗΠΑ: Η ρωσική επέμβαση στη Συρία θα οδηγήσει τη Μόσχα σε τέλμα

    Η επέμβαση της Μόσχας στη συριακή σύγκρουση θα έχει ακουσίως ως συνέπεια να οδηγήσει τη Ρωσία σε τέλμα, κάτι το οποίο θα της δώσει ωστόσο το κίνητρο να εργαστεί για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μανάμα.

    «Το τέλμα θα μεγαλώσει και θα βαθύνει, τραβώντας κι άλλο μέσα σε αυτό τη Ρωσία. Η Ρωσία θα θεωρηθεί ότι συνασπίζεται με τον Άσαντ, την Χεζμπολάχ, το Ιράν, αποξενώνοντας εκατομμύρια Σουνίτες στη Συρία, στην περιοχή και πράγματι στην ίδια τη Ρωσία», σημείωσε ο Μπλίνκεν σε διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Μανάμα, στο Μπαχρέιν.

    Ωστόσο καθώς η ανάμειξη της Ρωσίας μπορεί να αυξήσει την ισχύ που έχει η Μόσχα στον Άσαντ, η σύγκρουση θα δημιουργήσει επίσης «ένα αναγκαστικό κίνητρο για τη Ρωσία για να εργαστεί υπέρ, κι όχι κατά, μιας πολιτικής μετάβασης», σημείωσε επίσης ο Μπλίνκεν.

    «Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική της επίθεση κατά οποιουδήποτε αντιτίθεται στην ωμή διακυβέρνηση του Άσαντ. Το κόστος θα μεγαλώνει καθημερινά όσον αφορά τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα, όπως και αυτά σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε.

    [05] Κολομβία: Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι εκτοπισμένοι στα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

    Οι Κολομβιανοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύμα των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, αποκαλύπτουν ακτιβιστές, επισημαίνοντας ότι η πραγματική κλίμακα του προβλήματος αυτού, που παραμένει "αόρατο" σε μεγάλο βαθμό στη χώρα, δεν είναι γνωστή.

    Ο πόλεμος που μαίνεται για πέντε δεκαετίες στην Κολομβία έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εντός του εδάφους της χώρας ενός από τους μεγαλύτερους διεθνώς αριθμούς ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 6,5 εκατομμύρια να έχουν αφήσει πίσω τους τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου μεταξύ της κυβέρνησης, αριστερών ανταρτών και παραστρατιωτικών ομάδων.

    Εκτοπισμένες γυναίκες και ομάδες ιθαγενών, που συνήθως εγκαταλείπουν αγροτικές περιοχές για να αναζητήσουν καταφύγιο σε υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων, διατρέχουν έναν ιδιαίτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύναψης δια της βίας γάμων, να πέσουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας και ως οικιακοί βοηθοί. Τα παιδιά των ιθαγενών εξαναγκάζονται να επαιτούν στους δρόμους, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

    [06] Συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής, έξω από τη ΓΑΔΑ

    Σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής, έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, και αντιφασιστική συγκέντρωση, που πραγματοποιείται σε κοντινή απόσταση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Οι συγκεντρωμένοι της ΧΑ διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης, με δύο νεκρούς, που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια, στα γραφεία του κόμματος, στο Νέο Ηράκλειο.

    Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποιο επεισόδιο μέχρι τώρα.

    [07] Στα 14,4 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις ελληνικές τράπεζες

    Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια τους αναφορικά με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προέκυψαν από την συνολική αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τους κανόνες που έθεσε η ΕΚΤ, η κάθε τράπεζα οφείλει να διαθέτει βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,5% στο σενάριο βάσης, ενώ ο δείκτης αυτός μπορεί να υποχωρήσει έως το 8% στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο.

    Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οφείλουν να καλύψουν τουλάχιστον τα κεφάλαια που προκύπτουν στο βασικό σενάριο προκειμένου να αποφύγουν κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης το «κούρεμα» των ομολογιούχων τους. Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολο τους μέχρι το τέλος του 2015.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,93 δισ. ευρώ και εκείνες του βασικού σεναρίου σε 2,2 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς, επιβαρύνθηκε με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς από την αρχή της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αναδιάρθρωση και την συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα στην περίοδο της κρίσης συνέχισε να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (περίπου 1,5 εργαζόμενους).

    Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha ανέρχονται σε 2,743 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 263 εκατ. ευρώ αφορούν το λεγόμενο βασικό σενάριο. Αντιστοίχως, για την Eurobank το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 399 εκατ. ευρώ αφορούν το λεγόμενο σενάριο βάσης. Για την Εθνική οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και αυτές που αφορούν το σενάριο βάσης ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 October 2015 - 12:32:19 UTC