Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παύεται από τα καθήκοντά της η γ.γ.Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Τα μέτρα που έρχονται είναι πάρα πολύ σκληρά
  • [03] Θα επιτρέπεται -με άδεια- η παράλληλη απασχόληση των δημοσιογράφων ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΓΓΕ
  • [04] Γ. Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση εγγυάται δημοσιονομική ισορροπία με κοινωνικά δίκαιο τρόπο
  • [05] 12.700 άτομα και επιχειρήσεις εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης»
  • [06] ΣΕΒ: Η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο
  • [07] Ο δράστης της επίθεσης στο σχολείο ήταν υποστηρικτής της ακροδεξιάς, μεταδίδουν ΜΜΕ στη Σουηδία
  • [08] Θα στερεωθεί και θα αναδειχθεί το Θέατρο της Αρχαίας Καρθαίας στην Κέα
  • [09] Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τ. Κορωνάκης
  • [10] Ν.Παππάς:Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι μία σημαντική τομή

  • [01] Παύεται από τα καθήκοντά της η γ.γ.Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

    «Το υπουργικό συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, η κ. Σαββαϊδου», ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Τα μέτρα που έρχονται είναι πάρα πολύ σκληρά

    «Ο ελληνικός λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τη δύναμή του. Τα μέτρα που έρχονται είναι πάρα πολύ σκληρά, γι? αυτό τώρα χρειάζεται κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, λαϊκή ενότητα, λαϊκή συμμαχία όλων των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των παιδιών τους, των γυναικών τους, έτσι ώστε να μπορέσει να αντισταθεί, να παλέψει αυτή τη σκληρότητα και βαρβαρότητα που έρχεται» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

    Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, από τις πλημμύρες είπε ότι «επειδή θρηνήσαμε και θύματα με τις πλημμύρες, νομίζουμε ότι επειδή είναι ένα έργο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και δεν παίρνονται μέτρα, άμεσα θα πρέπει να καταγραφούν όλες οι ζημιές σε όλη την Ελλάδα, άμεσα να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά, που έχασαν τις περιουσίες τους, πνίγηκαν απ? αυτή τη νεροποντή και φυσικά να παρθούν συνολικά αντιπλημμυρικά μέτρα και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ο λαός μας».

    Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «με το νομοσχέδιο και με τη διαδικασία fast track που έρχεται, δε λύνονται προβλήματα. Αντίθετα επιδεινώνονται όλα τα προβλήματα στα ΜΜΕ. Δεν εξασφαλίζεται ούτε η διαφάνεια, ούτε πατάσσεται η διαπλοκή, όπως λέει η κυβέρνηση, ούτε λύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ούτε εξασφαλίζεται η ενημέρωση του λαού απ? αυτό το τηλεοπτικό τοπίο, που πάει να δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

    [03] Θα επιτρέπεται -με άδεια- η παράλληλη απασχόληση των δημοσιογράφων ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΓΓΕ

    Αλλαγή στην διάταξη για την αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Παράλληλα, μιλώντας για το νομοσχέδιο, το χαρακτήρισεμια ως "σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση".

    Σύμφωνα με αυτή, η παρ. 3 του άρθρου 55 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, θα μπορούν κατόπιν άδειας να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

    Η άδεια χορηγείται στους δημοσιογράφους μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο.

    Στους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ, η άδεια χορηγείται με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο».

    «Η παρ. 11 του άρθρου 56 αντικαθίσταται ως εξής: «Δημοσιογράφοι οι οποίοι απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και παράλληλα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως να επιλέξουν τον φορέα της απασχόλησής τους ή να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση της προβλεπόμενης από την παρ. 3 άρθρο 55 του παρόντος, άδεια. Μετά την πάροδο των τριών μηνών και εντός μίας εβδομάδας όλοι οι απασχολούμενοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. δημοσιογράφοι, με την εξαίρεση όσων κατέθεσαν αίτηση βάσει της παρ.3 του άρθρου 55, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών υπεύθυνη δήλωση ότι δεν απασχολούνται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό διαδικτυακό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, άλλως καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».

    ---Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι μία σημαντική τομή

    «Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση. Οι πάροχοι πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, καλωσορίζοντας την κριτική επί του νομοσχεδίου και την πρόθεση του Ποταμιού να το υπερψηφίσει επί της αρχής.

    Ζήτησε υπερψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις άδειες των καναλιών και των παρόχων, ενώ για το φάσμα των συχνοτήτων είπε ότι δεν είναι απεριόριστο και αυτό δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. Η ρύθμιση για τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας είναι πανομοιότυπη με τον νόμο του 2007 είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς. Δήλωσε ότι θα βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τον αριθμό των αδειών που το ΕΣΡ θα επιλέγει, επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόμιμη σύνθεση. Έκανε αναφορά στην έλλειψη σήματος σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας λέγοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί. «Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό» είπε ο υπουργός μιλώντας για τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού.

    [04] Γ. Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση εγγυάται δημοσιονομική ισορροπία με κοινωνικά δίκαιο τρόπο

    «Η κυβέρνηση εγγυάται τη δημοσιονομική ισορροπία και το 2016 και το 2017 με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», ανέφερε μιλώντας κατά το κλείσιμο της συζήτησης της Διαρκούς Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

    Απαντώντας σε αναφορές βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί μια οικονομία από το δημοσιονομικά πλεονάσματα στα δημοσιονομικά ελλείμματα ο κ. Χουλιαράκης αντέτεινε ότι ο προϋπολογισμός του 2016, «δεν προβλέπει έλλειμμα αλλά πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, της τάξης του 0,5%». «Πρόκειται» είπε, «για ρεαλιστικό πλεόνασμα που επιτρέπει στην οικονομία να βγει από την υφεσιακή ροπή των τελευταίων χρόνων και να ανακάμψει» και πρόσθεσε ότι «ο στόχος του 2017 προβλέπει πλεόνασμα της τάξης του 1,75% του Α.Ε.Π».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ότι το 2015 θα κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,25% για το οποίο είπε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με «τα τεράστια πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργούσε η κυβέρνηση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια που κληρονόμησε στη χώρα ένα τεράστιο χρέος».

    Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του κ ο κ. Χουλιαράκης, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας το 2016, 2017, 2018, και ανέφερε ότι «οι ρυθμοί σε πραγματικούς όρους κινούνται μεταξύ 2,7% και 3,1%, αυτά για όσους θέλουν να μιλάνε με τα πραγματικά στοιχεία».

    [05] 12.700 άτομα και επιχειρήσεις εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης»

    Ανακοινώθηκε η προδημοσίευση για το νέο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» με αριθμό ωφελούμενων 12.700 άτομα και επιχειρήσεις - και με ποσό επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα, κατ' ανώτατο όριο, τα 10.000 ευρώ.

    Η προδημοσίευση έχει ήδη αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ και το σύστημα αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μαζί με τη δημόσια πρόσκληση η οποία θα εξειδικεύει τους τελικούς όρους και τις προϋποθέσεις μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

    Η δράση έχει διπλή στόχευση: πρώτον, να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που εμπράκτως στήριξαν την απασχόληση και, δεύτερον, να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Το πρώτο σκέλος αφορά τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας μέσα στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, και το δεύτερο αφορά πρώην ανέργους που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά τα δύο προηγούμενα έτη.

    Αναλυτικά επιχορηγούνται σε όλη την Επικράτεια:

    - 9.000 νέες θέσεις εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015

    - 3.700 πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31 Αυγούστου 2015.

    [06] ΣΕΒ: Η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο

    "Η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, αλλά δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει μία ελάχιστη ανταγωνιστική κερδοφορία σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο από τις επενδύσεις σε κλάδους που παράγουν, διεθνώς, εμπορεύσιμα αγαθά". Αυτό υπογραμμίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και το τιτλοφορεί, ως εξής: «Ποτέ δεν είναι αργά ? για μια δεύτερη βιομηχανική επανάσταση!».

    Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, το ότι δεν είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η χώρα μας "δεν είναι πλέον θέμα εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Είναι θέμα εμπιστοσύνης στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και σταθερότητας και διάρκειας στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής".

    Οι επενδύσεις στη βιομηχανία είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται σχετικά και προτείνει, στο πλαίσιο αυτό, τη σύσταση ενός Συμβουλίου Βιομηχανίας που θα δρα παράλληλα με το υφυπουργείο Βιομηχανίας, με την ενεργοποίηση των ανθρώπων της παραγωγής και τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας. Εκτιμά ότι το συμβούλιο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων "και τη νέα εκβιομηχάνιση της χώρας".

    Ακόμη, ο ΣΕΒ αναφέρει σχετικά με την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ότι αυτή δείχνει μια σταδιακή αποδυνάμωση των εσόδων, καθώς οι έκτακτοι παράγοντες που ενίσχυσαν τις πληρωμές φόρων τους προηγούμενους μήνες υποχωρούν. Η καθυστέρηση στη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, σημειώνεται από το σύνδεσμο ότι μπορεί να ερμηνεύσει ένα μέρος αυτής της υστέρησης, όμως η επίτευξη των νέων στόχων που έχουν τεθεί προϋποθέτει μια πάρα πολύ καλή πορεία των εσόδων στους μήνες που απομένουν. Επίσης, η σημαντική αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία του δημοσίου να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

    Παρόλο που η μεταποίηση, χωρίς καύσιμα, επιδεικνύει αντοχές, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, η τάση αποδυνάμωσης είναι πλέον εμφανής, αντανακλώντας τα εμπόδια που ορθώνονται στην ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια εικόνα δείχνουν και οι εξαγωγές, χωρίς καύσιμα, ενώ η αύξηση εσόδων από τον τουρισμό δεν αρκεί, για να καλύψει τη μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, μεγάλο μέρος του οποίου πλέον παραμένει στο εξωτερικό. Η τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, πριν λίγους μήνες, σταδιακά εδραιώνεται.

    Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Υστερεί, όμως, σε επιχειρηματικότητα. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν πως οι συντηρητικές νοοτροπίες, η χαμηλή ανεκτικότητα και ο φόβος της αποτυχίας, δεν είναι χαρακτηριστικά δημιουργικών κοινωνιών και εύρωστης επιχειρηματικότητας. Οι περιοριστικές κρατικές ρυθμίσεις και οι νοοτροπίες που αυτές ενθαρρύνουν εμποδίζουν τη χώρα μας σήμερα να γίνει μια Καλιφόρνια της Ευρώπης, όπου θα συνυπάρχουν οι δυναμικές επιχειρήσεις και η καινοτομική δημιουργικότητα.

    [07] Ο δράστης της επίθεσης στο σχολείο ήταν υποστηρικτής της ακροδεξιάς, μεταδίδουν ΜΜΕ στη Σουηδία

    O δράστης της αιματηρής επίθεσης που διαπράχθηκε σήμερα σε ένα σχολείο της πόλης Τρολχάταν όπου φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών ήταν υποστηρικτής εξτρεμιστικών ακροδεξιών κινημάτων, μετέδωσαν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σουηδία.

    Οπλισμένος με ένα σπαθί και μαχαίρια, ο άνδρας σκότωσε έναν καθηγητή και έναν μαθητή, ενώ τραυμάτισε επίσης έναν καθηγητή και έναν μαθητή που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

    Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του νεαρού, τον οποίο περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εχθρικά διακείμενο έναντι του Ισλάμ και της μετανάστευσης, τον οποίο συνάρπαζαν οι πολεμικές ταινίες και τα μυθιστορήματα του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ.

    Ο δράστης, 21 ετών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είχε μεταφορτώσει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο YouTube ταινίες για τον Χίτλερ και τον ναζισμό και η αστυνομία «ερευνά» ακριβώς για αυτό το λόγο το ενδεχόμενο να είχε «πολιτικά κίνητρα» έγραψε το περιοδικό Expo, που παρακολουθεί τη δράση διαφόρων κυρίως ολιγομελών οργανώσεων της ακροδεξιάς.

    [08] Θα στερεωθεί και θα αναδειχθεί το Θέατρο της Αρχαίας Καρθαίας στην Κέα

    Το Θέατρο Αρχαίας Καρθαίας, ένα κομψοτέχνημα μικρής χωρητικότητας, σχεδόν 800 θεατών, κατασκευασμένο με γνώμονα την οικονομία υλικού και εργασίας, πρόκειται να στερεωθεί και να αναδειχθεί.

    Η ανασκαφή του ολοκληρώθηκε φέτος, στο πλαίσιο έργου που υλοποιεί η Επιστημονική Επιτροπή Κέας του υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η ανάδειξη του μνημείου δεν ήταν στις υποχρεώσεις του έργου, ωστόσο, όπως ειπώθηκε από την υπεύθυνη της Επιτροπής και τους μελετητές που παραβρέθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξοικονομήθηκε χρηματικό ποσό, το οποίο και σπεύδουν, ως το τέλος του χρόνου, να εκμεταλλευτούν. Εξάλλου, οι περαιτέρω στερεώσεις που θα γίνουν στο μνημείο κρίνονται απαραίτητες για την προστασία του, καθώς κάποια σημεία του θεάτρου δεν μπορούν να παραμείνουν ούτε καταχωμένα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν.

    Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν το «πράσινο φως» στη μελέτη (που χρηματοδοτήθηκε από το σωματείο «Διάζωμα»), η υλοποίηση της οποίας θα οδηγήσει στην ανάταξη αρχαίων μελών, σε συμπληρώσεις, όπου χρειάζεται, με αρχαίο και τεχνητό λίθο, καθώς και με σχιστολιθικές πλάκες, ενώ τα αρχαία θεμέλια θα καλυφθούν για προστασία με κονιάματα, μια τεχνική που είναι πλήρως αναστρέψιμη. Σημειώνεται ότι από το υλικό που έχει διασωθεί στο μνημείο, οι καλά διατηρημένες περιοχές αποτελούν το 44%, το ευπαθές θεμέλιο το 34% και οι πλήρως απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου το 22% του συνόλου.

    Στο θέατρο, που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., διακρίνονται δύο φάσεις κι αυτές μόνο στο κτίριο της σκηνής. Πρόκειται για μία υστεροκλασσική (σύγχρονη με την κατασκευή του κοίλου) και μία επέκταση στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ στα υστερορρωμαϊκά χρόνια εντοπίστηκε σε μεγάλο τμήμα του σκηνικού οικοδομήματος ένα συγκρότημα λουτρών με δεξαμενές, φρέατα και πολλαπλούς χώρους με υπόκαυστα, που στην ουσία κατάργησε τη νότια πάροδο και τη σκηνή.

    Το θέατρο βρίσκεται στη βάση της νοτιοδυτικής πλαγιάς της ακρόπολης της πόλης, στις εκβολές ρέματος και σε απόσταση περίπου 80 μ. από τη θάλασσα. Πρόκειται για μικρή και απλή κατασκευή, εξ ολοκλήρου κτιστή, έκτασης 800 τ.μ. περίπου, στην οποία αναπτύσσεται το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή. Το κοίλο διαθέτει δεκαπέντε σειρές εδωλίων, οι οποίες διακόπτονται από τρεις ενδιάμεσες κλίμακες, που το διαχωρίζουν σε τέσσερις κερκίδες. Τα εδώλια είναι δίλιθα, δηλαδή το κάθισμα μιας σειράς εδωλίων και το μέτωπο της υποκείμενης σειράς, για τη διαμόρφωση των οποίων συνήθως χρησιμοποιείται ένα λίθος, στην περίπτωση αυτή (για οικονομία υλικού) τα δύο στοιχεία διαμορφώνονται από διαφορετικά τεμάχια (λιθόπλινθους και πλάκες)

    [09] Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τ. Κορωνάκης

    Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή και την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποίησε ο πρώην γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, με ανάρτησή του στο facebook.

    Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι καθώς οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτησή του συνεχίζουν να ισχύουν και η απόστασή του από την κυβερνητική πολιτική συνεχώς μεγαλώνει, συναντήθηκε σήμερα με τον νέο γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και του δήλωσε την παραίτησή του από την Κ.Ε. και την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφέρει επιπλέον ότι «προφανώς η αποχώρηση μου δεν συνδέεται με την συμμετοχή μου σε κάποια άλλη οργάνωση ή κόμμα της Αριστεράς, όπως εδώ και καιρό γράφεται, αν και φυσικά θα παραμείνω πολιτικά ενεργός στην ριζοσπαστική αριστερά».

    [10] Ν.Παππάς:Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι μία σημαντική τομή

    «Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση. Οι πάροχοι πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, καλωσορίζοντας την κριτική επί του νομοσχεδίου και την πρόθεση του Ποταμιού να το υπερψηφίσει επί της αρχής.

    Ζήτησε υπερψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις άδειες των καναλιών και των παρόχων, ενώ για το φάσμα των συχνοτήτων είπε ότι δεν είναι απεριόριστο και αυτό δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. Η ρύθμιση για τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας είναι πανομοιότυπη με τον νόμο του 2007 είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς. Δήλωσε ότι θα βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τον αριθμό των αδειών που το ΕΣΡ θα επιλέγει, επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή, δεν έχει νόμιμη σύνθεση. Έκανε αναφορά στην έλλειψη σήματος σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας λέγοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί. «Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό» είπε ο υπουργός μιλώντας για τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού.

    Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

    Στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 2 θα μιλούμε για αιτιολογημένη γνώμη των αρμόδιων, ανεξάρτητων και ρυθμιστικών Αρχών. Δεύτερον, για τα ΑμεΑ (άρθρο 8, παρ.5 και 6) προβλέπονται ειδικές μέριμνες και αποδεχόμαστε την πρόταση της ΝΔ να καθοριστεί ως ελάχιστος αριθμός των δελτίων ειδήσεων τα τρία δελτία ημερησίως και την πρόταση του Ποταμιού για μετάδοση σε συγκεκριμένες ώρες των προγραμμάτων με τις λειτουργίες που θα τα καθιστούν προσιτά σε ΑμεΑ.

    Τρίτον, για τον αριθμό του προσωπικού των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για άδεια περιφερειακής εμβέλειας, κατανοούμε τις προτάσεις και των φορέων και των βουλευτών των κομμάτων και προτείνουμε να αποφασίζεται ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού τους με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ασφάλισης και Επικρατείας. Στο άρθρο 37, η τοποθέτηση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα αντιμετωπιστεί από Προεδρικό Διάταγμα του νέου οργανισμού της που αναμένεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και πάντα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών. Παραμένει σαφές ότι στις οργανικές μονάδες, οι οποίες αφορούν την επικοινωνιακή διπλωματία, όπως ορίζονται στον παρόντα νόμο και τον οργανισμό της, προίστανται αποκλειστικά υπάλληλοι του κλάδου συμβούλων και γραμματέων Επικοινωνίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 October 2015 - 18:32:40 UTC