Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παναγιώτης Ρήγας: Η κυβέρνηση αυτή θα είναι συμπαγής
  • [02] Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της παρέμβασης του Β. Μεϊμαράκη στο συνέδριο του ΕΛΚ
  • [03] Ν. Φίλης: Δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • [04] Στην Αθήνα το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου ο Βάλντις Ντομπρόβσκις
  • [05] Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία
  • [06] Μειώνεται στα 86,9 δισ. ευρώ ο ELA
  • [07] Διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια
  • [08] Π. Μοσκοβισί: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, ο Τσίπρας άλλαξε
  • [09] Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει το γεγονός ότι η Ρωσία έστρωσε «το κόκκινο χαλί» για να υποδεχθεί τον Άσαντ
  • [10] Η Κομισιόν αναμένει διευκρινίσεις για το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [11] Τριώροφη κατοικία κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής λόγω της βροχόπτωσης
  • [12] Μυτιλήνη: Ατελείωτο το προσφυγικό δράμα
  • [13] Κ. Λουράντος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Επ' αόριστον κλειστά τα φαρμακεία αν δεν δικαιωθούμε
  • [14] Ποτάμι: Η κυβέρνηση λειτούργησε με νοοτροπία καθεστώτος στην υπόθεση της Κ. Σαββαΐδου
  • [15] Συνάντηση του Θ. Δρίτσα με τον πρέσβη της Τουρκίας για το μεταναστευτικό
  • [16] Απερρίφθη το αίτημα για κράτηση του μάρτυρα-φίλου του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [17] Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμα τα «hotspots» σε 5 νησιά, εφόσον η ΕΕ τηρήσει τις δεσμευσεις της
  • [18] Ανοικτή παραμένει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, στον τομέα ενέργειας
  • [19] Παύεται από τα καθήκοντά της η γ.γ.Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

  • [01] Παναγιώτης Ρήγας: Η κυβέρνηση αυτή θα είναι συμπαγής

    «Η κυβέρνηση αυτή θα είναι συμπαγής» τόνισε ο γραμματέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

    Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, ο κ. Ρήγας είπε ότι η κυβέρνηση έκανε «μια επιλογή ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και στις κοινωνίες της Ευρώπης», ενώ αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε ότι είναι ένα πρόβλημα που προϋπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.

    Υπογράμμισε δε, ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, αν δεν υπάρξει παραγωγικό μοντέλο.

    Ο κ. Ρήγας θα μεταβεί αύριο στη Θράκη, στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκινά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    [02] Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της παρέμβασης του Β. Μεϊμαράκη στο συνέδριο του ΕΛΚ

    Το μεταναστευτικό έθιξε μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Οι τεράστιες ροές προσφύγων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης. «Το κύριο πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να τονίσουμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες αλλά και αλληλεγγύη και όχι μόνο κριτική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα κράτος και πως ειδικά η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν διαθέτουν τα μέσα και τις υποδομές για τη συγκράτηση, τη διαχείριση και τη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος.

    «Καθίσταται αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής», πρόσθεσε και σημείωσε πως «ως Ένωση αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και δεν ενεργήσαμε με τρόπο έγκαιρο και προληπτικό».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας, για συνοχή στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών και αποφασιστικότητα για την επίλυση του προβλήματος.

    [03] Ν. Φίλης: Δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση

    «Δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος μας, είναι η απόφαση μας να ξαναπεράσει η εποπτεία και ο έλεγχος του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων, από το υπουργείο Εργασίας, στο υπουργείο Παιδείας».

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με αφορμή την πρόταση του για την τοποθέτηση του καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης Γεράσιμου Κουζέλη, στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

    Παράλληλα, ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα αναλάβει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

    Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο μάθημα των Θρησκευτικών, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις που αντί να λύνουν, όπως είπε, θα πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε σε παρωχημένες αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση ως κατηχητικό».

    [04] Στην Αθήνα το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

    Την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά και δημοσιονομικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας.

    Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, στις 9:30, θα συναντηθεί με υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και στη συνέχεια, στις 10:30, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στο υπουργείο. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, στις 12:00 στο κτίριο της Βουλής. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Ντιμπρόβσκις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 14:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τοο πρόγραμμα της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, στις 15:30, στο υπουργείο. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

    Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί στις 9:30 με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στις 10:45, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στην Τεχνόπολη-Γκάζι.

    Το πρόγραμμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

    [05] Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Τα ΕΛΤΑ στη νέα εποχή», ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναμένεται να πωλούν ρεύμα μέσα στον Δεκέμβριο, ανταγωνιζόμενα εναλλακτικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. «Τα ΕΛΤΑ θα είναι παρόντα στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως πωλητές ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αγοράζουν και θα πουλάνε στους καταναλωτές, σε όλη την Ελλάδα, ρεύμα».

    Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα καταθέσουν, μέσα στον Νοέμβριο, τον φάκελο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να λάβουν την σχετική έγκριση. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει η σχετική έγκριση γιατί, όπως είπε, η χρηματοπιστωτική επάρκεια των ΕΛΤΑ το επιτρέπει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν την υποδομή και τις προϋποθέσεις για να είναι παρόντα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    [06] Μειώνεται στα 86,9 δισ. ευρώ ο ELA

    Μειώνεται περαιτέρω, κατά 1 δισ. ευρώ, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 86,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [07] Διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

    Συνεχίζεται η συζήτηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και όπως φαίνεται υπάρχει διάσταση απόψεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:

    Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα:35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

    Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής: Αντικειμενική αξία: 70.000-120.000. Σύνολο οφειλών:120.000. Εισόδημα:8180 το άτομο, 13917 το ζευγάρι και 3350 το παιδί έως τρία παιδιά

    Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών ενώ με των δανειστών από 17,3% έως 40%.

    [08] Π. Μοσκοβισί: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, ο Τσίπρας άλλαξε

    «Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο» δήλωσε με αισιοδοξία σήμερα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που άλλαξε (υπέστη μετάλλαξη, ωρίμανση), δήλωσε ο Επίτροπος και πρόσθεσε : «Σήμερα, από πλευράς της Κομισιόν μπορώ να πω ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή.

    Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν σταδιακά χρήματα, πρώτ' απ' όλα 2 δις και μετά 3δις ευρώ.

    Στη συνέχεια θα εξετάσουμε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το πρόγραμμα και εντός του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, μάλλον εντός του Νοεμβρίου, θα εξετάσουμε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που είναι δουλειά της ΕΚΤ. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε το θέμα του ελληνικού χρέους για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση» είπε ο Π. Μοσκοβισί και υπογράμμισε :

    «Το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλό δρόμο. Τούτο προϋποθέτει ότι ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο που του αντιστοιχεί: Για την ελληνική Κυβέρνηση σημαίνει ότι συνεχίζει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να ξαναβρεί η χώρα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για δε τους εταίρους της Ελλάδας που είναι τα κράτη μέλη στο Eurogroup στην ευρωζώνη, (σημαίνει) να έχουν μια εποικοδομητική στάση απέναντι τους Έλληνες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα» τόνισε.

    Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν στόχος των Γάλλων επιχειρηματιών με την επίσκεψη αυτή είναι η αναζήτηση αγορών στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε :

    « Η Ελλάδα είναι μία χώρα μετρίου μεγέθους. Διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Θεωρώ όμως ότι πρόκειται για μια οικονομία που έχει πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού. Υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις και σε άλλους τομείς όχι μόνο για τους Γάλλους.

    [09] Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει το γεγονός ότι η Ρωσία έστρωσε «το κόκκινο χαλί» για να υποδεχθεί τον Άσαντ

    Ο Λευκός Οίκος επέκρινε με σφοδρότητα το γεγονός ότι η Ρωσία άπλωσε το «κόκκινο χαλί» για να υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, που έκανε την πρώτη του επίσημη επίσκεψηστο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα του πολέμου,την Τετάρτη στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    «Θεωρούμε ότι αυτή η υποδοχή του Άσαντ, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού, αντίκειται στον διακηρυγμένο στόχο των Ρώσων να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Έρικ Σουλτς μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

    [10] Η Κομισιόν αναμένει διευκρινίσεις για το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

    Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με πιθανές τροποποοιήσεις στην εφαρμογή του καινούγιου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες , δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιτχαρντ κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή αναμένει κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία του νομοθετικού σχεδίου, τα οποία δε θέλησε να κατονομάσει. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών και των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, κατέληξε η εκπρόσωπος.

    Τέλος, ερωτηθείσα για τις εξελίξεις για την υπόθεση Σαββαΐδου και για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως μετά την παύση του προηγουμενου ΓΓ Δημοσίων Εσόδων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η Αν. Μπράιτχαρντ αρκέστηκε να δηλώσει πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ωστόσο δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο σε αυτή τη φάση.

    [11] Τριώροφη κατοικία κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής λόγω της βροχόπτωσης

    Τριώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος της συμβολής με Κωστή Παλαμά, στο Καματερό. Στην περιοχή αποστάλθηκε άμεσα κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και μηχανήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, καθώς υπάρχουν φόβοι για ανάσχεση της ροής και πλημμυρικά φαινόμενα, ενόψει της αναμενόμενης κλιμάκωσης της κακοκαιρίας.

    Σημειώνεται ότι το κτίριο είχε εκκενωθεί από πέρσι, με ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής που είχε διαβλέψει τον υψηλό κίνδυνο για μια τέτοια εξέλιξη. Η Περιφέρεια Αττικής είχε προβεί σε παρεμβάσεις υποστήριξης του κτιρίου, αλλά όπως αποδείχθηκε εις μάτην. Η τριώροφη οικοδομή είχε νομιμοποιηθεί.

    Κατά τα άλλα, η Αττική βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε κλοιό κακοκαιρίας με αποτέλεσμα την πρόκληση μικροπροβλημάτων στην ομαλή ροή της πρωινής κίνησης από την έντονη βροχόπτωση η οποία συνεχίστηκε με σχετική ένταση στο Βόρειο -Ανατολοκό τμήμα του νομού.

    Η ξαφνική μπόρα έπληξε ολόκληρη την Αττική. Περιορισμένου μεγέθους πλυμμηρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν σε βασικούς οδικούς άξονες όπως η Χαμοστέρνας, η Φορμίωνος, ενώ στη Δεκελείας στο δήμο Αχαρνών και στο Φάληρο παρενέβη η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από αυτοκίνητα.

    Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με ανακοίνωση ενημερώνει ότι «με την άμεση εντολή της Περιφερειάρχη και υπό τις οδηγίες της Εντεταλμένης Συμβούλου Ιωάννας Τσούπρα έθεσε όλο το μηχανισμό της σε ετοιμότητα και κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εν δυνάμει ή εν εξελίξει καταστροφή, που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια, τη ζωή ή την περιουσία των πολιτών».

    Κλιμάκια υπαλλήλων της Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και όπως σημειώνεται «με γνώμονα την προστασία του πολίτη, (η Περιφέρεια) παραμένει σε επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    [12] Μυτιλήνη: Ατελείωτο το προσφυγικό δράμα

    Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που συνωστίζονται στη Λέσβο, άλλοι για να καταγραφούν κι άλλοι -έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής- για να φύγουν με κατεύθυνση τον Πειραιά ή την Καβάλα.

    Την Πέμπτη πρωί, στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, υπήρχαν περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς οι 1500 δεν είχαν καταγραφεί, ενώ περί τους 8.500, έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή τους, διαμένουν είτε στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ, είτε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της, είτε σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές στο λιμάνι και στους δρόμους.

    Από όλους τους παραπάνω, περίπου 4000 θα είναι οι τυχεροί που θα αναχωρήσουν σήμερα με έκτακτο δρομολόγιο και τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και για την Καβάλα.

    Την Τετάρτη, αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη, με έξι πλοία, συνολικά 7345 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ παρά τα προβλήματα έλλειψης υποδομών καταγράφτηκαν, από τις 6 χθες Τετάρτη το πρωί έως και τις 6 σήμερα Πέμπτη το πρωί, τόσο στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας όσο και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 6119 μετανάστες και πρόσφυγες.

    [13] Κ. Λουράντος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Επ' αόριστον κλειστά τα φαρμακεία αν δεν δικαιωθούμε

    «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποταΒ· έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, στο «Πρακτορείο 104,9 FM, προειδοποιώντας ότι η απεργία που ξεκινάει, μεθαύριο, θα είναι διαρκείας.

    «Λέμε κυλιόμενες απεργίες γιατί δεν επιτρέπεται, αλλά ουσιαστικά είμαστε επ΄ αόριστον. Προκειμένου να μας τα πάρουν και να κάνουν αυτά που θέλουν για να δημιουργηθούν οι αλυσίδες, κλπ., τα κλείνουμε μόνοι μας» υπογραμμίζει ο κ. Λουράντος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι ανάγκες των πολιτών θα καλυφθούν τις ημέρες της απεργίας από τα διανυκτερεύοντα και τα εφημερεύοντα φαρμακεία, που θα λειτουργούν κανονικά.

    «Θέλουν να υπάρχει μια απελευθέρωση, να μπορεί ο καθένας να ανοίγει φαρμακείο, παίρνοντας έναν φαρμακοποιό ως υπάλληλο, κατά τα συμφέροντά του. Αυτό το καθεστώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη» επισημαίνει και προβλέπει ότι σε περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας, οι μεγάλες εταιρίες φαρμάκων θα ανοίξουν αλυσίδες φαρμακείων και θα πουλούν τα δικά τους φάρμακα.

    [14] Ποτάμι: Η κυβέρνηση λειτούργησε με νοοτροπία καθεστώτος στην υπόθεση της Κ. Σαββαΐδου

    «Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία την αλλεργία της στις Ανεξάρτητες Αρχές και ότι λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος. Αυτό κάνει και με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, με πρόσχημα δικαστικές εκκρεμότητες», επισημαίνει το Ποτάμι και υποστηρίζει ότι «η πραγματική επιδίωξη είναι ο απόλυτος έλεγχος σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα, προκειμένου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει απρόσκοπτη "παιχνίδια" και "διευθετήσεις" με επιχειρηματικά συμφέροντα».

    Το Ποτάμι σημειώνει ότι «τον απόλυτο έλεγχο επιθυμούσε και η κυβέρνηση Σαμαρά, γι΄ αυτό και προχώρησε τότε στην αποπομπή Θεοχάρη. Με τέτοιες πρακτικές το καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής θα διαιωνίζεται».

    [15] Συνάντηση του Θ. Δρίτσα με τον πρέσβη της Τουρκίας για το μεταναστευτικό

    Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, ο οποίος πραγματοποίησε χθες εθιμοτυπική επίσκεψη στο υπουργείο και συνεχάρη τον κ. Δρίτσα για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, ο πρέσβης της Τουρκίας αναφέρθηκε στις σοβαρές προεκτάσεις, που συνεπάγεται η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος μέσα στη χώρα του και τόνισε την απότομη διόγκωση των μετακινούμενων πληθυσμών, γεγονός που, όπως είπε, απαιτεί τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς συνεργασίες.

    Ο κ. Ουράς εξέφρασε, επίσης, την πρόβλεψη για μελλοντική επιδείνωση του ζητήματος και αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εμβάθυνσης της συνεργασίας του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και τουρκικής Ακτοφυλακής, με στόχο την αντιμετώπιση της δράσης των οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών και προσφύγων.

    Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Δρίτσα να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμερίστηκε την ανησυχία του Τούρκου πρέσβη για περαιτέρω όξυνση του μεταναστευτικού ρεύματος, επισημαίνοντας τον προσφυγικό, πλέον, χαρακτήρα των μετακινούμενων πληθυσμών, «η διαχείριση των οποίων εντός της επικράτειας εκάστου κράτους διέλευσης, θέτει τις αρμόδιες κρατικές δομές ενώπιον πολυεπίπεδων προκλήσεων, με πιο πιεστικές εκείνες της ασφάλειας και του σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων».

    [16] Απερρίφθη το αίτημα για κράτηση του μάρτυρα-φίλου του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής

    Απερρίφθη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το αίτημα της υπεράσπισης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, για κράτηση του φίλου του Παύλου Φύσσα, Δημήτρη Μελαχρινόπουλου, προκειμένου να διωχθεί για ψευδορκία.

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Σταυριανάκης για κράτηση του μάρτυρα Δημήτρη Μελαχρινόπουλου είναι ανεφάρμοστο, λόγω της χρονικής διάρκειας της δίκης. «Κάτι τέτοιο στερεί την προσωπική ελευθερία που εξαιτίας της διάρκειας της δίκης δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο» ανέφερε η πρόεδρος.

    Κατά τη διάρκεια σχολιασμού της κατάθεσης του κ. Μελαχρινόπουλου, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είπαν πως ο μάρτυρας είναι απολύτως αξιόπιστος και κατήγγειλαν για ακόμη μία φορά την υπεράσπιση ότι με παραπλανητικές ερωτήσεις προσπάθησε να πλήξει την αξιοπιστία του.

    Η πολιτική αγωγή ανέγνωσε δήλωση στο δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους ειρωνεύονται, διακόπτουν, υποβάλουν καταχρηστικά αιτήματα και επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη ασέβεια.

    Η πρόεδρος δεν επέτρεψε την ανάγνωση όλης της δήλωσης λέγοντας: «Ασχολείστε με διάφορα θέματα χάριν εντυπώσεων για τους δημοσιογράφους».

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Νοεμβρίου.

    [17] Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμα τα «hotspots» σε 5 νησιά, εφόσον η ΕΕ τηρήσει τις δεσμευσεις της

    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών (hotspots) σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η λειτουργία τους, όπως και η πλήρης λειτουργία του πρώτου σημείου ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, εξαρτάται «και από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία των πέντε hotspots, ενώ σε δύο προσκλήσεις για συνδρομή της Ελλάδας με αποστολή στελεχών η ανταπόκριση των κρατών-μελών ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) για 370 εμπειρογνώμονες, απάντησαν μόλις έξι κράτη- μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) για συνολικά 81 εμπειρογνώμονες. Επίσης, στο αίτημα του Frontex για 775 συνοριοφύλακες, απάντησαν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου, μόλις έξι κράτη- μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) με 48 συνοριοφύλακες.

    Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία των hotspots σε βαθμό που θα επιλύονται και τα παραπάνω ζητήματα, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των ευθυνών της.

    Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο για τη μετεγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για το μηχανισμό μετεγκατάστασης μόλις έξι κράτη-μέλη έχουν ενημερώσει ως τώρα την Ελλάδα για προσφερόμενες θέσεις. Εκτός από το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία ενδιαφέρον έχουν δείξει η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

    [18] Ανοικτή παραμένει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, στον τομέα ενέργειας

    Ανοικτά παραμένουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στον τομέα ενέργειας όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.

    Ειδικότερα, σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνηθεί καταρχήν ότι δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ), του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος, καθώς και το μέτρο της διακοψιμότητας που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους αιχμής.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στους θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της κυβέρνησης.

    [19] Παύεται από τα καθήκοντά της η γ.γ.Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου

    «Το υπουργικό συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, η κ. Σαββαϊδου», ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 October 2015 - 12:32:26 UTC