Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη
  • [02] Β. Μεϊμαράκης: Επιπλέον εισπρακτικά μέτρα θα είναι καταστροφικά για την πραγματική οικονομία
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη: Μικρός ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών με το νέο νομοσχέδιο
  • [04] Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για τη γεφύρωση των διαφορών
  • [05] Φθάνουν αύριο στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των θεσμών
  • [06] ΕΚΤ: Στο επίκεντρο η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
  • [07] Την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αξιολογήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών
  • [08] Ατελείωτες οι ροές προσφύγων στα κεντρικά Βαλκάνια
  • [09] Ισόβια στον Γ. Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος «ΕΡΜΗΣ2»
  • [10] Χωρίς μαθητικά δρομολόγια τα σχολεία της Χαλκιδικής
  • [11] Την ανυπαρξία του κράτους στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
  • [12] Ολ. Γεροβασίλη: Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία
  • [13] Την στήριξή του για την επαναλειτουργία της Χάλκης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [14] Δέλλας σε παίκτες: «Ψηλά το κεφάλι»
  • [15] Με όνειρα και στόχους η ομάδα στίβου ΑμεΑ στο Κατάρ για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα
  • [16] Το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με κυψέλες καυσίμου
  • [17] Πάρντο: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα δύσκολα»

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη

    Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι γέφυρα τριών ηπείρων, ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

    Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι το μήνυμα της Ελλάδας και της πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής την οποία στηρίζει, καθώς, όπως τόνισε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

    Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή, μέσα στους αιώνες, αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα χρόνια που βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. «Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα» υπογράμμισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου.

    Επεσήμανε την ανάγκη, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στον διάλογο. «Όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες» πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

    «Αφήστε τον λαό μας να ζήσει» τόνισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε άμβωνα για να ακουστούν όσα συμβαίνουν.

    «Οι άνθρωποί μας πληρώνουν με το αίμα τους. Μεταφέρω σε όλο τον κόσμο τον πόνο των Σύρων και των Λιβανέζων, των δικών μας ανθρώπων, που ψευδώς τούς αναγγέλθηκε η άνοιξη» υπογράμμισε ο πατριάρχης Αντιοχείας. Χαρακτήρισε καταστροφή του πολιτισμού αυτό που γίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισήμανε: «Οι άνθρωποί μας, δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες, ούτε τα παιδιά μας για να τα ξεβράζουν τα κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εκείνοι που μιλούν για προστασία των χριστιανών θα πρέπει να επιδιώξουν να αποκατασταθεί η ειρήνη» και κατέστησε σαφές πως «εμείς οι Χριστιανοί αρνούμαστε να υπολογιστούμε ως μειονότητα».

    [02] Β. Μεϊμαράκης: Επιπλέον εισπρακτικά μέτρα θα είναι καταστροφικά για την πραγματική οικονομία

    «Ακούω στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για νέες έκτακτες εισφορές σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μαγαζάτορες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις υπουργών.

    «Προφανώς πρόκειται για τις ουρές που έκρυβαν προεκλογικά και ομολογούν τώρα. Ένα είναι βέβαιο: Εάν προχωρήσουν στα σχέδια αυτά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Τόσο για την πραγματική Οικονομία, όσο και για ολόκληρη την Κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [03] Όλγα Γεροβασίλη: Μικρός ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών με το νέο νομοσχέδιο

    Αμέσως μετά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αναμένεται, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσής της, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα τοπίο καθαρό και διαφανές, όπως αρμόζει για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες».

    Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρός, προσαρμοσμένος στους όρους της ελληνικής αγοράς».

    Διαβάστε επίσης

    Ολ. Γεροβασίλη: Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία

    [04] Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για τη γεφύρωση των διαφορών

    Την πίστη τους στον διάλογο ως τον μόνο δρόμο για τη γεφύρωση των διαφορών, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διαλογική συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τη συνάντηση τους ως ευκαιρία για να συγχαρεί τον κ. Τσίπρα και από κοντά για την επανεκλογή του, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, και να του ευχηθεί εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου «αλλά και προσωπικώς, σαν παλιοί γνώριμοι που είμαστε, "καλή επιτυχία" στο πολύ δύσκολο έργο σας, την ευθύνη που αναλάβατε και πάλι με την εντολή του ελληνικού λαού».

    «Στις δύσκολες αυτές συγκυρίες οι προσευχές της μητρός Εκκλησίας θα είναι μαζί σας για την επιτυχία του έργου σας, για την ευημερία του ελληνικού λαού, τον οποίο έχουμε πάντοτε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ευχήθηκε επιπλέον στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του «όλα τα καλά του Θεού», για να προσθέσει: «Για να δικαιώσετε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Ελλήνων που σας ετίμησαν με την ψήφο τους και όλων των Ελλήνων γενικώς, των οποίων είστε ο πρωθυπουργός».

    Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε θερμά και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών, «επιπλέον», όπως είπε, «διότι είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για τον διαθρησκευτικό διάλογο, όχι μόνο στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε οικουμενική κλίμακα».

    Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «ο μόνος δρόμος για να γεφυρώνονται οι διαφορές είναι ο δρόμος του διαλόγου».

    [05] Φθάνουν αύριο στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των θεσμών

    Στην Αθήνα αναμένεται να επανέλθουν από αύριο (θα παραμείνουν για διάστημα 2 ή 3 ημερών ), οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθορίσουν την ατζέντα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τα ορόσημα που θα θεσμοθετηθούν στη συνέχεια.

    Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.

    Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euro Working Group μεθαύριο Τετάρτη, το οποίο αφ' ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ' ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

    [06] ΕΚΤ: Στο επίκεντρο η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα συγκαλέσει αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στο νησί της Μάλτας προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, που βλέπει την ανάκαμψή της να πλήττεται από την επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Οι αξιωματούχοι πιθανόν να πουν έως τα τέλη του έτους ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και ίσως καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ακόμα και την Πέμπτη, σύμφωνα με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

    Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δημοσίως υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να πουν κατά πόσον η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων θα εκτροχιάσουν την ήδη βραδεία ανάκαμψη της ευρωζώνης, οι πιέσεις αυξάνονται.

    [07] Την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αξιολογήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών

    Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

    Αυτό δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σήμερα από τις Βρυξέλλες. Η Α. Μπράτιχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Όπως είπε η εκπρόσωπος του Π. Μισκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

    Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε, τέλος, ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ

    [08] Ατελείωτες οι ροές προσφύγων στα κεντρικά Βαλκάνια

    Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

    Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται σε ότι ανακοίνωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Το νέο αυτό σημαντικό κύμα προσφύγων στο δρόμο των Βαλκανίων εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί συνωστισμός λίγο βορειότερα στη μεθόριο μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας και βορειοδυτικά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας.

    Ηείσοδος μεταναστών στο κροατικό έδαφος γίνεται με αργούς ρυθμούς από τότε που η Σλοβενία --νέα χώρα διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν από τη Σερβία και την Κροατία μετά το πρόσφατο κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία-- γνωστοποίησε ότι θα περιορίσει την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της στους 2.500 ημερησίως.

    [09] Ισόβια στον Γ. Σμπώκο για την προμήθεια του συστήματος «ΕΡΜΗΣ2»

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον άλλοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και πολυετείς καθείρξεις σε δύο ακόμη στελέχη της υπηρεσίας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού "ΕΡΜΗΣ 2", επί θητείας στο υπουργείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, κήρυξε σήμερα ενόχους για βαριές κατηγορίες τον Γιάννη Σμπώκο, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για παράνομες αμοιβές που έλαβε μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο από τα υποβρύχια και τα TORM1, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκο Λεονταρίτη.

    Στον κ. Σμπώκο, επί σειρά ετών στενότατο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ στους δύο συγκατηγορουμένους του δέχθηκε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Έτσι στον κ. Κάντα επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στο κ. Λεονταρίτη 20 ετών.

    Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος άλλος ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει.

    [10] Χωρίς μαθητικά δρομολόγια τα σχολεία της Χαλκιδικής

    Χωρίς λεωφορεία να τους μεταφέρουν στα σχολεία ξεκίνησε σήμερα η εβδομάδα για αρκετούς μαθητές στη Χαλκιδική. Οι γονείς των μαθητών από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν, ότι από σήμερα θα έπρεπε να μεριμνήσουν οι ίδιοι για τον τρόπο μετάβασης των παιδιών τους στα σχολεία, καθώς τα ΚΤΕΛ του Νομού και μεταφορείς, που έχουν αναλάβει το μεταφορικό έργο, αποφάσισαν να διακόψουν τα δρομολόγια, επειδή δεν τους έχει καταβληθεί καμία αμοιβή, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

    «Το ελληνικό δημόσιο αρνείται από τον Ιανουάριο του 2015 και εντεύθεν να καταβάλλει την αμοιβή μας, χωρίς να αιτιολογεί επ΄ ουδενί την στάση της αυτή, η οποία είναι πραγματικά ανεξήγητη, πολλώ δε μάλλον την στιγμή που στα υπόλοιπα ΚΤΕΛ όλης της χώρας που εκτελούν μαθητικά δρομολόγια έχει καταβληθεί η αμοιβή τους για το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2015» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής ΑΕ.

    Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Καθημερινά», στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, διευκρίνισε ότι «τα χρήματα υπάρχουν και είναι περισσότερο γραφειοκρατικού χαρακτήρα και διαδικασιών το ζήτημα που προέκυψε και λιγότερο οικονομικού αντικειμένου».

    [11] Την ανυπαρξία του κράτους στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

    Για «ανυπαρξία του κράτους που δεν έχει λύσει στοιχειώδη προβλήματα» στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου έχει στηθεί προσωρινός καταυλισμός προσφύγων, κάνουν λόγο μέλη από τον Συντονισμό ΕΛΜΕ, Συλλόγων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. «Οι σκηνές που έχουν στηθεί, δεν επαρκούν για τις ανάγκες των περίπου 4000 προσφύγων που περνάνε καθημερινά από την περιοχή, δεν υπάρχει μέριμνα για συντονισμένη καθαριότητα του χώρου και των σκηνών, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στηρίζεται μόνο σε ΜΚΟ, ενώ οι χώροι όπου συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια, δεν επαρκούν και δεν γίνεται ταξινόμηση των ειδών» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της 5ης ΕΛΜΕ, Χρήστος Ζαγανίδης.

    Όπως ανακοινώθηκε, μέλη του Συντονισμού για το προσφυγικό θα οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, καταγγέλλοντας «την ανυπαρξία κάθε κρατικής στήριξης των προσφύγων».

    Σε σχετικό υπόμνημα που προτίθενται να καταθέσουν στην υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ζητούν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση περισσότερων χημικών τουαλετών και κάδων απορριμμάτων, την κινητοποίηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των αυξημένων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων, χώρους αποθήκευσης της βοήθειας που περισσεύει ή δεν διανέμεται και ναύλωση λεωφορείωνγια τους πρόσφυγες μέχρι την Ειδομένη προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από διάφορα κερδοσκοπικά κυκλώματα.

    [12] Ολ. Γεροβασίλη: Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία

    «Δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου -για να βάλουμε και έναν διαχωρισμό εδώ», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1». «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα μεγάλο πρόβλημα που οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. «Τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν σειρά μέτρων, τα οποία κάποια εξ' αυτών απαιτούσαν νομοθέτηση, κάποια είναι υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται και με άλλους τρόπους, εκτός από το να νομοθετηθούν», είπε και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει και μία άλλη σειρά μέτρων, τα οποία θα ψηφιστούν περίπου στις 15 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας το κομμάτι των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη εκταμίευση». Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχει ισχυρή στόχευση, αυτά τα χρήματα να περάσουν στην πραγματική οικονομία, ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται εμπροσθοβαρώς να έρθουν και τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    Ερωτηθείσα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «τις επόμενες ημέρες θα γίνει εφικτό, προκειμένου να αρθεί αυτό το άδικο, πραγματικά, μέτρο». «Η προσπάθεια και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί οπωσδήποτε το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει αυτή το μέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

    Για τη γγ Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαϊδου, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε μία τέτοια σημαντική θέση, με τόσες πολλές αρμοδιότητες, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σκιές. Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η παραίτηση της κυρίας Σαββαϊδου, μέσω του υπουργού Οικονομικών. Η κυρία Σαββαϊδου θα έχει τον χρόνο μπροστά της για να αποδείξει την αθωότητά της, για τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει».

    [13] Την στήριξή του για την επαναλειτουργία της Χάλκης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το Πατριαρχείο και ιδίως για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Επικεφαλής της Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι μόνο σύμβολο, το οποίο αφορά το Έθνος μας και την Ορθοδοξία, αλλά πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά και τους δεσμούς του Πατριάρχη με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αφού υπήρξε το λίκνο, από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του και τον ενέπνευσε για να φθάσει εδώ που έφθασε.

    Ως «βοηθοί εκπληρώσεως» αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την Ορθοδοξία, είμαστε εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και χαρά που Σας υποδέχομαι και Εσάς και την ακολουθία σας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για ένα «θέμα που μας καίει» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μια τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή για 44 χρόνια. Δεν συμβιβάζεται με το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις θρησκευτικές ελευθερίες, ανέφερε.

    [14] Δέλλας σε παίκτες: «Ψηλά το κεφάλι»

    Τσαγκαροδευτέρα... με τα όλα της αυτή στα Σπάτα. Οι παίκτες της ΑΕΚ και ο Τραϊανός Δέλλας συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το εκκωφαντικό 0-4 από τον Ολυμπιακό, για να ξεκινήσει η προσπάθεια αποφόρτισης και επιστροφής στην κανονικότητα.

    «Δεν έγινε τίποτα. Ψηλά το κεφάλι. Τέτοιες ήττες χτίζουν χαρακτήρα», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο «Τράι» για να βελτιώσει το ηθικό των «κιτρινόμαυρων» που βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της τελευταίας διετίας.

    [15] Με όνειρα και στόχους η ομάδα στίβου ΑμεΑ στο Κατάρ για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα

    Παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, αναχώρησε η ελληνική ομάδα στίβου ΑμεΑ για το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ από 22 έως 31 Οκτωβρίου. Σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η αθλητική ηγεσία, αλλά και η διοίκηση του ΟΠΑΠ, μέγα χορηγού της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, αποχαιρέτησαν την ελληνική αποστολή, η οποία στο χωρητικότητας 12.000 θεατών Suhaim Bin Hamad Stadium, θα διεκδικήσει μετάλλια αλλά και όρια-εισιτήρια για τους Παραολυμπιακούς της Βραζιλίας. Η διοργάνωση του Κατάρ αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 1.300 αθλητές από 90 χώρες.

    [16] Το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με κυψέλες καυσίμου

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Η Toyota παρουσιάζει σήμερα στο Αμβούργο της Γερμανίας, το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με κυψέλες καυσίμου. Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα δοκιμάσει σε δημόσιους δρόμους το νέο ιαπωνικό αυτοκίνητο, που είναι εφοδιασμένο με τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά συστήματα. Πρόκειται για το καινοτομικό μοντέλο το Mirai, το οποίο σταδιακά θα λανσαριστεί σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Το Toyota Mirai, προγραμματίστηκε να κυκλοφορήσει στη Γερμανία, Μ. Βρετανία και Δανία το 2015 και στη συνέχεια στο Βέλγιο το πρώτο εξάμηνο του 2016. Εντάσσεται στη στρατηγική της ιαπωνικής μάρκας για καθαρές μελλοντικές μετακινήσεις, που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια με το λανσάρισμα του Toyota Prius Hybrid.

    Η σημαντικότερη καινοτομία του ιαπωνικού σεντάν είναι οι προηγμένες κυψέλες καυσίμου. Αυτές οι συστοιχίες ιδιαίτερα υψηλού κόστους, έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν τα αποτελέσματα από την χημική ένωση δυο συστατικών, που βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στον πλανήτη Γη. Συγκεκριμένα, φροντίζουν να γίνεται συνεχώς η ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο.

    Το υδρογόνο, παρέχεται από ειδικούς σταθμούς ανεφοδιασμού και αποθηκεύεται στο αυτοκίνητο, σε εξελιγμένες δεξαμενές με πίεση 7.000 bar. Το οξυγόνο υπάρχει στην ατμόσφαιρα και δεσμεύεται στην ποσότητα που αρκείται, για να γίνει η ένωση από τις κυψέλες καυσίμου. Η ένωση τους όπως είναι γνωστό, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ποσότητας ηλεκτρισμού και νερού. Ο ηλεκτρισμός αξιοποιείται για την κίνηση του ηλεκτροκινητήρα και το νερό αποβάλλεται. Επομένως είναι ένα οικολογικό αυτοκίνητο με μηδενικούς ρύπους. Ο ηλεκτροκινητήρας, έχει απόδοση 155 ίππους. Τα πρώτα 100χλμ./ώρα έρχονται σε 9,6?? και η τελική φθάνει τα 178 χλμ./ώρα.

    H αυτονομία είναι πάνω από τα 480 χλμ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον χρόνο του ανεφοδιασμού, γιατί ολοκληρώνεται σε περίπου 3 λεπτά. Στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, οι υπεύθυνοι της Toyota, πρόσφεραν στην κυρία Άνγκελα Μέρκελ ένα μπουκαλάκι με νερό από την εξάτμιση του Mirai, το οποίο η καγκελάριος δεν το δοκίμασε. Ένας όμως δημοσιογράφος δέχθηκε να το δοκιμάσει.

    Στην Ελλάδα, τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα εφοδιασμού του αυτοκινήτου με υδρογόνο, αλλά εκτιμάται ότι στο μέλλον θα δημιουργηθεί ένα πρώτο δίκτυο. Τα στελέχη της Toyota Ελλάς, όταν λυθεί το θέμα με τον εφοδιασμό, θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του μοντέλου. Η τιμή του υδρογονοκίνητου σεντάν μηδενικών ρύπων στη Γερμανία υπολογίζεται γύρω στις 66.000 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] Πάρντο: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα δύσκολα»

    Με στόχο το θετικό αποτέλεσμα και αν είναι δυνατό τη νίκη, αναχώρησε ο Ολυμπιακός για το Ζάγκρεμπ, όπου θα αντιμετωπίσει τη Ντιναμό στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από ένα σερί νικών απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους (Άρσεναλ) και απανωτών ντέρμπι στο πρωτάθλημα (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ), με αποτέλεσμα το ηθικό να βρίσκεται στα ύψη, ωστόσο ο Φελίπε Πάρντο, λίγο πριν επιβιβαστεί η αποστολή στο αεροπλάνο στάθηκε κυρίως στην ετοιμότητα που δείχνει η ομάδα του στα κρίσιμα ματς.

    «Η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη και έχει υψηλό κίνητρο», δήλωσε αρχικά ο Κολομβιανός επιθετικός και συνέχισε: «Νικήσαμε έναν πολύ σημαντικό αγώνα στο πρωτάθλημα, όπως ήταν αυτός με την ΑΕΚ. Ξέραμε ότι είναι ένας δύσκολος αντίπαλος και τα καταφέραμε, είμαστε πανέτοιμοι για τον επόμενο στόχο μας. Έχουμε κίνητρο και απέναντι στην Ντιναμό. Γνωρίζουμε πως είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, είναι καλή ομάδα και για αυτόν τον λόγο βρίσκεται στο Champions League. Ξέρουμε πως δεν θα είναι εύκολο το ματς, αλλά εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε δουλέψει καλά αυτή την εβδομάδα και έχουμε μελετήσει καλά τον αντίπαλό μας. Πάμε λοιπόν για τους τρεις βαθμούς, με πολλή προσπάθεια, με αυτοθυσία και πολύ αγώνα μέσα στο γήπεδο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 12:32:16 UTC