Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της προστασίας της ανθρώπινης αξίας»
  • [02] Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Οι Αιγύπτιοι γύρισαν τη πλάτη στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών
  • [04] Δύο γυναίκες καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο στη Νιγηρία
  • [05] Σε τροχιά κινητοποιήσεων αγρότες και κτηνοτρόφοι
  • [06] Βαρθολομαίο και ΥΠΕΞ Ολλανδίας και Αιγύπτου βλέπει ο πρωθυπουργός
  • [07] Για επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κάνουν λόγο Μέρκελ και Νταβούτογλου

  • [01] «Οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της προστασίας της ανθρώπινης αξίας»

    Την ανάγκη να τερματιστούν οι εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή και να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες της περιοχής υπό το πρίσμα της προστασίας της ανθρώπινης αξίας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος, την Κυριακή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας των προέδρων και των εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

    «Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα της Ορθοδοξίας σήμερα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, όταν υπάρχουν ακόμα και στην πατρίδα μας φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης, και όταν υπάρχουν εστίες πολέμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή, οι οποίες δημιουργούν κύματα προσφύγων, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπό το πρίσμα της προστασίας της ανθρώπινης αξίας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι από το 1993 η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο, όπως είπε, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την αρχαία Ελλάδα, μέσα από την ελευθερία και το πνεύμα, τη Ρώμη, μέσα από το κράτος και το δίκαιο, και τον Χριστιανισμό όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Ορθοδοξίας, δηλαδή την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Αύριο Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 09.30, ο Π. Παυλόπουλος θα μεταβεί στο Ξενοδοχείο ?Athenaeum InterContinental? για να κηρύξει την Έναρξη των Εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, 18-20 Οκτωβρίου 2015.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης θα συναντηθείστις 10.00 με τον Μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ. Σωτήριο, καιστις 10.15 με τον Προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄.

    Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ώρα 12.30 τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

    [02] Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

    Η δεύτερη μεγάλη «μάχη», μετά τα προαπαιτούμενα, θα δοθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, την κατάθεση του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για σήμερα Δευτέρα.

    Ήδη όμως το νομοσχέδιο διαβίβασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

    «Τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

    Ενώπιον των ευθυνών της είχε θέσει και υπουργός Επικρατείας την ΝΔ, όπως και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Παππάς ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και άσκησε κριτική για την αντιφατική στάση ιδίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.

    «Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε τονίσει ο κ. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου». Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του» .

    [03] Οι Αιγύπτιοι γύρισαν τη πλάτη στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών

    Πολλοί Αιγύπτιοι γύρισαν την πλάτη χθες στην πρώτη φάση βουλευτικών εκλογών τις οποίες ο Πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτησε ως ορόσημο στον δρόμο για τη δημοκρατία αλλά οι κριτικοί του, θεωρούν απάτη.Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Ρόιτερς είπαν ότι μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει, σε άκρα αντίθεση με τις ουρές που είχαν σχηματιστεί στις εκλογές το 2012, το οποίο δείχνει ότι ο Σίσι, ο οποίος απολάμβανε κάποτε θαυμασμό σε επίπεδο φανατισμού, χάνει δημοτικότητα.

    Ένα μεγάλο τμήμα όσων απείχαν από τις εκλογές αποτελούνταν από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του Προέδρου.

    [04] Δύο γυναίκες καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο στη Νιγηρία

    Δύο γυναίκες καμικάζι σκότωσαν τουλάχιστον έντεκα ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έπειτα από επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία στο χωριό τους, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η αστυνομία και οι τοπικές αρχές.

    Οι γυναίκες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να κρυφτούν μετά την επίθεση των ισλαμιστών στο χωριό Νταρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Μανταγκάλι, Μάινα Ουλαράμου. «Οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στο δάσος. Λίγο μετά, δύο γυναίκες που είχαν εισχωρήσει ανάμεσά τους ανατινάχθηκαν... ένοπλοι πυροβόλησαν τους επιζώντες. Δώδεκα πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Ανταμάουα Ότμαν Αμπουμπακάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο έντεκα ανθρώπων.

    [05] Σε τροχιά κινητοποιήσεων αγρότες και κτηνοτρόφοι

    «Μην αφήνεις να σε ξεζουμίσουν κι άλλο, αντίδρασε πάλεψε, διεκδίκησε» με αυτή την χαρακτηριστική φράση η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να λάβουν δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις για την προστασία του κλάδου, που αποφασίστηκαν σε μαζική πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή.

    Στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους αγρότες «μαχητικά και οργανωμένα, με τα μπλόκα, τις αγωνιστικές ομοσπονδίες, τους αγροτικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, να μην αφήσουν να περάσει η μνημονιακή καταιγίδα» και απευθύνει κάλεσμα για «αγώνα, αντίσταση, αντεπίθεση και προοπτική».

    Στην ανακοίνωση αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι στην σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 250 Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπές αγώνα και Μπλόκων, Αλιέων και εκπρόσωποι από 37 Νομούς της χώρας από τον Έβρο ως την Κρήτη, ενώ ορίζεται -βάσει των αποφάσεων που λήφθηκαν- το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων που ξεκινούν από αύριο κιόλας και περιλαμβάνει: ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, που θα καταλήγουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης ως το τέλος Νοέμβρη. Νέα πανελλαδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκέμβρη που θα καταλήξει στον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων «στήνοντας μπλόκο στο Μνημόνιο, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα».

    [06] Βαρθολομαίο και ΥΠΕΞ Ολλανδίας και Αιγύπτου βλέπει ο πρωθυπουργός

    Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ στις 15:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι .

    Επίσης, στις 20:30, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο του Υπουργού Εξωτερικών προς τιμήν των συνέδρων στη Διεθνή Διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    [07] Για επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κάνουν λόγο Μέρκελ και Νταβούτογλου

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

    Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    «Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό.

    «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

    Το βάθεμα της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων, είπε ακόμη ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 4:32:14 UTC