Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεϊμαράκης: «Τα μέτρα όμως είναι δικά σας. Ψηφίστε τα μόνοι σας».
  • [02] Σπ. Λυκούδης: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι πολύ μακριά
  • [03] Σ. Σακοράφα: Χωρίς έλεγχο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών
  • [04] Βουλή: Τα μεσάνυχτα θα διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο
  • [05] Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων ανήλθαν οι κινεζικές μετοχές
  • [06] Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα για συνεργασία στη Συρία
  • [07] Δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου επιθυμεί η πλειοψηφία των Γερμανών
  • [08] Ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [09] Τραγωδία με επτά νεκρούς μετά από ανατροπή σκάφους βόρεια του Μολύβου
  • [10] Αποφυλακίσθηκε η Βίκυ Σταμάτη
  • [11] «Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα»

  • [01] Μεϊμαράκης: «Τα μέτρα όμως είναι δικά σας. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

    Με την φράση «όλα αυτά που αποκρούαμε ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα δεχτούμε τώρα ως αντιπολίτευση», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα «στηρίζει» όμως τα άρθρα που έστω κι αμυδρά, επιχειρούν διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στο πλαίσιο της σφοδρής επίθεσης «για αδίστακτη πολιτική απάτη» που επιφύλαξε στην κυβέρνηση με αιχμή το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ήταν αυτή που στήριξε τη χώρα στη Συμφωνία της 22ας Ιουλίου, υπερψηφίζοντας «στόχους και χρονοδιαγράμματα», είπε προς την κυβέρνηση «τα μέτρα όμως είναι δικά σας» και συμπλήρωσε: «Ψηφίστε τα μόνοι σας».

    «Τα μέτρα αυτά φέρνουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Για να τελειώσει εδώ το παραμύθι ότι ψηφίσαμε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του κόμματά του κι αφού μίλησε για «φοροκαταιγίδα» που έρχεται, προεξόφλησε πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα χειρότερα έρχονται.

    Τα πόθεν έσχες των υπουργών

    Σε μια ευθεία πρόκληση προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ο ίδιος το θέμα με τα «προβληματικά πόθεν έσχες των υπουργών», επισημαίνοντας πως μετά από και από αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση έχασε το ηθικό πλεονέκτημά της για θέματα διαφθοράς.

    [02] Σπ. Λυκούδης: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι πολύ μακριά

    "Οι δύο χώροι δεν είναι τόσο πολύ μακριά και μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος" τόνισε ο βουλευτής της Α' Αθήνας από "Το Ποτάμι", Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

    Όπως είπε ο κ. Λυκούδης, η χώρα έχει ανάγκη να ορθοποδήσει και γι' αυτό -όπως υπογράμμισε- η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας είναι επίκαιρη.

    Ωστόσο, αναφερόμενος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συγκροτηθεί ο ευρύτερος χώρος της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.

    Οι προσπάθειες που θα γίνουν δεν θα πρέπει να βασιστούν στη λογική της "συγκόλλησης" σημείωσε και πρόσθεσε: "δεν μπορεί να υπάρξει η λογική της συγκόλλησης, είμαστε 4 εσείς 6 πάμε να γίνουμε 10".

    Όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αναγεννητική για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποτυχίας, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, αλλά -όπως υπενθύμισε- δεν είχαν αποτέλεσμα. "ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι τόσο κοντά ώστε να καίγονται και τόσο μακριά ώστε να παγώνουν" κατέληξε.

    [03] Σ. Σακοράφα: Χωρίς έλεγχο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών

    Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κοστίσει για άλλη μια φορά ακριβά στον ελληνικό λαό, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η ίδια σημειώνει: «Για ακόμα μια φορά προκύπτει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (τρίτη κατά σειρά από το 2008 ως σήμερα), καθώς διαπιστώνεται η επανειλημμένη αδυναμία τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

    [04] Βουλή: Τα μεσάνυχτα θα διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετική πρόταση του προεδρεύοντος του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη, αποφάσισε να διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες, τα μεσάνυχτα απόψε, τόσο επί της αρχής που έχει ήδη ζητήσει από χθες το ΚΚΕ, όσο και επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου για προαπαιτούμενα, που αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Όπως τονίστηκε από τον κ. Κακλαμάνη, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, καθώς από τη λίστα όσων έχουν εγγραφεί για να πάρουν το λόγο, απομένουν περισσότεροι από 90 βουλευτές.

    Συμφωνήθηκε ακόμα, η συζήτηση επί των άρθρων να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί στις 12 τα μεσάνυχτα.

    [05] Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων ανήλθαν οι κινεζικές μετοχές

    Άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων κατέγραψαν σήμερα οι κινεζικές μετοχές, με τους βασικούς δεικτες να σημειώνουν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους εδώ και τεσσεράμισι μήνες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση των δανείων στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.

    Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν σημείωσε άνοδο 1,4% στις 3.534,07 μονάδες ενώ ο δείκτης Shanghai Composite (SSEC) ενισχύθηκε κατά 1,6% στις 3.391,35 μονάδες.

    Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης CSI300 ενισχύθηκε κατά 5,8% και ο SSEC κατά 6,5%, που είναι οι καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, ο SSEC συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα που είναι κατά 34% χαμηλότερα από τις υψηλές τιμές που κατέγραψε στα μέσα Ιουνίου.

    [06] Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα για συνεργασία στη Συρία

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησαν τηλεφωνικώς για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και για το τι μπορεί να γίνει σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ερντογάν.

    "Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στο Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) και να ενισχυθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.

    Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Τουρκία κατά των απειλών που αντιμετωπίζει.

    Στην ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου προστίθεται εξάλλου ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στις επιθέσεις των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

    [07] Δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου επιθυμεί η πλειοψηφία των Γερμανών

    Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συνεχίζουν την αντιπαράθεση για τη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το Βερολίνο, η πλειονότητα των Γερμανών επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου N24, το 64% των ερωτηθέντων επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία, καθώς φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τη στάση της κυβέρνησης. Αντίθετα το 33% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καλή ιδέα.

    Οι Γερμανοί ανησυχούν για την πόλωση του κλίματος στη χώρα μεταξύ όσων υπερασπίζονται τους πρόσφυγες και όσων θέλουν να τεθούν περιορισμοί στη μετανάστευση. Το 66% των ερωτηθέντων εξέφρασε τον φόβο ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να διχάσει την κοινωνία.

    Εξάλλου η πλειονότητα των Γερμανών (56%) εκτιμά ότι είναι καλή ιδέα η δημιουργία περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας, ενώ το 38% τη χαρακτηρίζει κακή ιδέα.

    [08] Ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Την ικανοποίησή της για της αποφάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου, σε σχέση με το μεταναστετυικό, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σε γραπτή του δήλωση από την Κίνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να διασφαλισθεί πως θα επαναλαμβάνεται ρητώς στα Συμπεράσματα ότι «η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου έναντι και τις Κύπρου, ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής και ότι η όποια αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα, που περιλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις προς την Κύπρο».

    Επομένως, τονίζει ο κ.Χριστοδουλίδης, αυτό που διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι «η όποια νέα δράση- διαδικασία δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα».

    [09] Τραγωδία με επτά νεκρούς μετά από ανατροπή σκάφους βόρεια του Μολύβου

    Επτά νεκροί, από τους οποίους δυο γυναίκες, ένας άνδρας και τέσσερα παιδιά -μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος- είναι ο τραγικός ως τα τώρα απολογισμός του ναυτικού δυστυχήματος που συνέβη στις 11.30 την Πέμπτη, στη θαλάσσια περιοχή μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου.

    Όπως έως τώρα έχει γίνει γνωστό, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης από πλοίο ανοικτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού Σώματος συγκρούσθηκε με παλιό ξύλινο σκάφος με το οποίο μεταφέρονταν μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

    Από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος διεσώθησαν 31 από τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αγνοούνταν άλλοι οκτώ. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού και της Frontex, ενώ το κουφάρι του ξύλινου σκάφους μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Μολύβου προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς.

    [10] Αποφυλακίσθηκε η Βίκυ Σταμάτη

    Ελεύθερη είναι η Βίκυ Σταμάτη η οποία αποφυλακίσθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

    Η κ. Σταμάτη δεν κατέβαλε τελικά την εγγύηση των 50.000 ευρώ που όρισε χθες το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κάνοντας χρήση Κοινής Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας λόγω των capital controls αναστέλλεται μέχρι 31 Οκτωβρίου η καταβολή εγγυήσεων για κατηγορούμενους κλπ.

    [11] «Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα»

    Ένα διαφορετικό, "έξτρα τηλεγράφημα", θα στέλνει από σήμερα Παρασκευή, και κάθε εβδομάδα, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων. Πρόκειται για το νέο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο "Το Πρακτορείο", το οποίο θα διανέμεται δωρεάν σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα και σε επιλεγμένα σημεία (πχ βιβλιοπωλεία) ανά την Ελλάδα.

    Στόχος του νέου περιοδικού είναι να φέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ πιο κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της, να αναδείξει ανθρώπους του πνεύματος και της εργασίας, αλλά και απλούς ξεχωριστούς ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας.

    Στο πρώτο του τεύχος, "Το Πρακτορείο" έχει την τύχη να φιλοξενεί συνέντευξη της σπουδαίας τραγουδίστριας, Χαρούλας Αλεξίου στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Εύη Σοφιανού, καθώς και σειρά μικρής έκτασης άρθρων με φωτογραφίες, που θα συνοδεύουν τους αναγνώστες στις σύντομες διαδρομές τους μέσα στην πόλη.

    Χ. Αλεξίου:«Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα»

    Η Χαρούλα Αλεξίου διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 40 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού. Οι παλαιότεροι θυμούνται πολύ καλά, την εντύπωση που είχε κάνει σαν νέο κορίτσι, για το πώς μπορούσε να συγκινεί το ίδιο με τη Μαρίκα Νίνου ή τη Σωτηρία Μπέλλου. Για τον κόσμο η Αλεξίου έγινε σύντομα η «Χαρούλα μας». Τα χρόνια πέρασαν, η διασκέδαση αλλοτριώθηκε, το μουσικό μάρκετινγκ κυριάρχησε, οι πολυεθνικές της μουσικής μπήκαν ακόμα και στα ξωκλήσια, αλλά η Χαρούλα Αλεξίου είναι πάντα δίπλα μας. Την τραγουδάμε, την αγαπάμε με την ίδια ένταση, τη θέλουμε μπροστά. Όπως τώρα, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Το Πρακτορείο"*.

    -Έχετε πει ότι η ζωή είναι ένα μονοπάτι. Το δικό σας μονοπάτι ενέπνευσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τι θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί τους για να τους δώσετε μεγαλύτερη δύναμη προκειμένου να χαράξουν το δικό τους δρόμο;

    -Η ζωή του καθενός είναι μοναδική αλλά είτε το θέλουμε, είτε όχι, εξαρτιόμαστε από τους άλλους, από το σύνολο των ανθρώπων που είναι γύρω μας - ακόμη και μακριά μας, αλλά που μπορεί να φτάνει σε εμάς ο ψυχισμός, η ιδεολογία, το έργο τους... Έχουμε ανάγκη από τα πρόσωπα που θα θαυμάσουμε, ή που θα μας κάνουν να μετρηθούμε κι εμείς με την σειρά μας. Γεννιόμαστε όμως με ένα χάρτη, που έχει διαφορετικά σύνορα από εκείνα των άλλων. Τα όρια μας διαφέρουν αν και διαμορφώνονται απ' το συνολικό γίγνεσθαι. Τα πρότυπα νομίζω πως κατ' αρχήν εξυπηρετούν τις δικές μας κρυφές ανάγκες για να εκφραστούμε και να κερδίσουμε τον χώρο όπου θα αναπτυχθούμε.Στους ανθρώπους ίσως θα έλεγα κάτι που ήδη ξέρουν: Πως η ζωή μπορεί να μη μας περιμένει, αλλά χρειάζεται και τα δικά μας σχέδια για να είναι όμορφη.

    -Τι θα λέγατε πως είναι αυτό που τελικά αξίζει στη ζωή;

    -Το ένα βήμα πιο μπροστά; Η υπέρβαση; Το μοίρασμα; Ο έρωτας; Η απελευθέρωση από τις εμμονές μας; Λόγια σοφών έρχονται στο νου μου, αλλά η ανθρώπινη φύση μας βάζει τις δικές της προτεραιότητες κάθε φορά. Θα έλεγα ίσως, "η ανθρωπιά με τα όλα της" - κι όποιος μπορεί να ξεχνά τους πόνους του, κάτι καταφέρνει πάντα να σώσει από τις αξίες του.

    -Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθώς η κρίση δεν τους δίνει πολλά περιθώρια να ζήσουν στην ίδια τους την πατρίδα;

    -Πονάει η ψυχή μου με τα αδιέξοδα τους. Τα αδιέξοδα όμως είναι κυρίως δικά μας, των ενηλίκων, και περιμένουμε από τα παιδιά να μας σώσουν. Έχουμε φτιάξει μια κοινωνία που βάζει στην πρώτη γραμμή την επαγγελματική-οικονομική αποκατάσταση και αυτό είναι μια σιδερένια μπάλα δεμένη στα πόδια τους. Μοιάζει σαν να μην τους φτιάξαμε και ένα χώρο για τα άλλα όνειρα τους, πέρα από το πώς θα κερδίσουν τα προς το ζην για να εξασφαλίσουμε κι εμείς τα γεράματα μας.

    Οι νέοι πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους προς τη δημιουργία με ελπίδα. Να πάρουν ευχαρίστηση από αυτό που διαλέγουν να κάνουν. Οι πατρίδες χρειάζονται ελεύθερους ανθρώπους και δικαιοσύνη για να λειτουργούν. Υπάρχει αυτό; Τι να πω στα παιδιά; Τους ετοιμάσαμε έναν κόσμο ανάλγητο και τώρα τους λέμε, "τρέξε βρες χρήμα να βοηθήσεις την οικογένειά σου", ή "κοίτα μόνο τον εαυτό σου". Πολύ ταπεινά θα τους έλεγα, "βρείτε όση δύναμη υπάρχει μέσα σας και σωθείτε από τους παλιούς".

    -Ποια φράση θα μπορούσε να είναι η δική σας κατάθεση ψυχής;

    -Χρειάζομαι τους ανθρώπους για να υπάρχω. Όπως και να 'ναι αυτοί.

    -Όπως είπε ένας κριτικός, τα τραγούδια σας είναι βάλσαμο. Εσείς προσωπικά, από που αντλείτε δύναμη;

    -Τα τραγούδια, ναι, είναι βάλσαμο κι οι δικοί μου συνθέτες ήταν μεγάλοι γιατροί-σαμάνοι. Τη δύναμη την παίρνω από τον καλό λόγο των ανθρώπων μου, από μια καλή είδηση, από το χαμόγελο του γιου μου, από τη στήριξη των φίλων μου - κι αν κάνω κι εγώ κάτι όμορφο και καμαρώσω, αυτό με κρατάει για κάμποσο καιρό δυνατή.

    -Ποια είναι η Ελλάδα που εσείς βλέπετε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας σήμερα; Η Ελλάδα που ονειροβατεί; Που εξεγείρεται; Που "παντρεύει" στην κοινωνία της αρώματα και φυλές, που συγχωρεί, ή που αυτή ζητά τα...ρέστα από όλους τους άλλους για τα όσα συμβαίνουν;

    -Βλέπω την Ελλάδα, δηλαδή τους Έλληνες, να μετακομίζουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Να αλλάζουμε τα τετραγωνικά της επιπολαιότητάς μας, να ξεχρεώνουμε τον ωχαδερφισμό μας, να ανοίγουμε πλέον την πόρτα στα "προς γνώση και συμμόρφωση". Νομίζω πως οι φτωχοί θα διδάξουν πλέον την αλήθεια της πραγματικής ζωής στους ανόητους. Θα πάρει καιρό, γιατί η μετάλλαξη μας, κράτησε για δεκαετίες. Η πλαστή ευμάρεια δημιούργησε τέρατα.

    Βλέπετε πώς οι απλοί άνθρωποι συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες με τόση συμπόνια; Μήπως πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε με ό,τι μας είναι απαραίτητο και να αφήσουμε λίγο χώρο στα μυαλά μας; Η στέρηση ξυπνά τους ανθρώπους και το μοίρασμα σπέρνει νέα συνείδηση. Αγαπάω την Ελλάδα με πάθος και θέλω το καλό της. Την συγχωρώ για τα λάθη της και δηλώνω θύμα της ομορφιάς της και των ιδιαιτεροτήτων της.

    -Έχετε εδραιωθεί στο συναισθηματικό μας DNA, ως μία καλλιτέχνις και μία γυναίκα με αλήθεια και όραμα, η δική μας Χαρούλα. Πώς αποτυπώνεται όλο αυτό στην δική σας ψυχή και πόση σημασία έχει για εσάς;

    -Είμαι μια γυναίκα που πάλεψε στη ζωή της, γιατί έτσι υποχρεώθηκε να κάνει από τις συνθήκες που προέκυψαν. Αλλά όπως λέει και το τραγούδι μου, ?όση και να 'ναι η δύναμή μου, θέλω ένα άνθρωπο μαζί μου?. Πιστεύω πολύ στην συντροφικότητα και οραματίζομαι έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα είναι μόνος του.

    Το νέο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο "Το Πρακτορείο", διανέμεται δωρεάν κάθε Παρασκευή σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα και σε επιλεγμένα σημεία (πχ βιβλιοπωλεία) ανά την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2015 - 8:32:21 UTC