Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμιά συζήτηση για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο
  • [02] Μειμαράκης: «Τα μέτρα όμως είναι δικά σας. Ψηφίστε τα μόνοι σας».
  • [03] Ε. Τσακαλώτος: «Το πολυνομοσχέδιο περιέχει όσα είχαμε συμφωνήσει»
  • [04] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού
  • [05] «Νυχτερινή περιπολία» στους δρόμους άφιξης προσφύγων στη Λέσβο
  • [06] Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης
  • [07] Ν. Κοτζιάς: Στην πρώτη γραμμή για τα πολιτισμικά και θρησκευτικά δικαιώματα η Αθήνα
  • [08] Ο Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δήλωση «πόθεν έσχες»
  • [09] Εκδήλωση συμπαράστασης της ΕΟΕ στους πρόσφυγες του Ελαιώνα

  • [01] Καμιά συζήτηση για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

    Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ- υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Απευθυνόμενος στον κ. 'Ασελμπορν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. 'Ασελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη -μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄αυτά».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία τού απονέμει αυτό το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Κοτζιάς: «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο»

    Γιούνκερ: Χρήσιμη μια ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο, υπό ευρωπαϊκή αιγίδα

    [02] Μειμαράκης: «Τα μέτρα όμως είναι δικά σας. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

    Με την φράση «όλα αυτά που αποκρούαμε ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα δεχτούμε τώρα ως αντιπολίτευση», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα «στηρίζει» όμως τα άρθρα που έστω κι αμυδρά, επιχειρούν διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στο πλαίσιο της σφοδρής επίθεσης «για αδίστακτη πολιτική απάτη» που επιφύλαξε στην κυβέρνηση με αιχμή το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ήταν αυτή που στήριξε τη χώρα στη Συμφωνία της 22ας Ιουλίου, υπερψηφίζοντας «στόχους και χρονοδιαγράμματα», είπε προς την κυβέρνηση «τα μέτρα όμως είναι δικά σας» και συμπλήρωσε: «Ψηφίστε τα μόνοι σας».

    «Τα μέτρα αυτά φέρνουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Για να τελειώσει εδώ το παραμύθι ότι ψηφίσαμε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του κόμματά του κι αφού μίλησε για «φοροκαταιγίδα» που έρχεται, προεξόφλησε πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα χειρότερα έρχονται.

    Τα πόθεν έσχες των υπουργών

    Σε μια ευθεία πρόκληση προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ο ίδιος το θέμα με τα «προβληματικά πόθεν έσχες των υπουργών», επισημαίνοντας πως μετά από και από αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση έχασε το ηθικό πλεονέκτημά της για θέματα διαφθοράς.

    [03] Ε. Τσακαλώτος: «Το πολυνομοσχέδιο περιέχει όσα είχαμε συμφωνήσει»

    Περί τα 48 είναι συνολικά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι μικρότερη από εκείνη που είχε αρχικά υπολογισθεί. Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τους νόμους του 2010 και του 2012.

    «Το πολυνομοσχέδιο είναι τα πράγματα τα οποία έχουμε συμφωνήσει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει περιλάβει σε αυτό ζητήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

    «Το νομοσχέδιο» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, δεν περιέχει και τα 48 προαπαιτούμενα της συμφωνίας, αλλά περιλαμβάνει τα 12 έως 15, που η ψήφισή τους είναι αναγκαία προκειμένου να απελευθερωθούν τα 2 δισ. της δόσης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων.

    Αναφερόμενος στη δημιουργία ενός ενιαίου λογαριασμού για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη διαχείριση, όπως να επιτύχει υψηλότερα επιτόκια και καλύτερες οικονομίες κλίμακος και όχι να εμποδιστούν οι Δήμοι ή άλλοι οργανισμοί να εκταμιεύσουν χρήματα τα οποία έχουν ανάγκη.

    Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο στάδιο της πληρωμής, υποστήριξε ότι στόχος είναι να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και να αποκτήσουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα οι οικονομικές υπηρεσίες και σημείωσε ότι παραμένουν όλοι οι προληπτικού έλεγχοι. «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι διαφορετικά θα έχουμε περισσότερους νόμους. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό ανάμεσα στους κανόνες και τον έλεγχο από τη μια και τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων της Διοίκησης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώνουν κρίση και να λαμβάνουν αποφάσεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η ύφεση θα είναι μικρότερη από εκείνη που υπολογίστηκε κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα είναι υφεσιακό, λέγοντας ότι δε μπορεί να κριθεί παρά μόνο στο σύνολό του και αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωσή του.

    «Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα είναι πράγματι δύσκολο να πιάσεις όλη τη φορδιαφυγή», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την τοποθέτηση που είχε κάνει νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος.

    Ανάμεσα όμως στους τραπεζίτες και τους πολύ φτωχούς υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα και κοινωνικές κατηγορίες από τις οποίες μπορείς να δημιουργήσεις έσοδα. Ένας γιατρός στην Ελλάδα μπορεί να βγάζει 1 εκατ. ευρώ, και να δηλώνει 20.000. Στις ΗΠΑ μπορεί να βγάζει 1,5 εκατ. και να δηλώνει 800.000 φοβούμενος τον εντοπισμό του από τις διασταυρώσεις.

    Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι αφορούν θέματα εφαρμογής των νόμων του 2010 και του 2012, τους οποίους δεν εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να «δείξουν ταπεινότητα και να είναι φειδωλοί στην κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση».

    Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί θεσμοί δεν ανταποκρίνονται στην ουσία των προβλημάτων.

    «Η σωστή απάντηση στα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν μπορεί να είναι μια πολιτική των τιμών, αλλά μια νέα βιομηχανική πολιτική που πρέπει να συζητήσει σοβαρά η Βουλή» είπε.

    «Δεν βοηθάει τον φτωχό που μένει άνεργος στα 57 ή στα 58 χρόνια το ότι κόβουμε τις πρόωρες συντάξεις. Αλλά αυτό είναι θέμα μιας πολιτικής για την ανεργία, να ξέρουμε πιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε με ποια εργαλεία θα το υπηρετήσουμε», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και της διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν και να συζητηθούν.

    [04] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

    Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες.

    Ο ίδιος τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

    Σε ό,τι αφορά τα hotspots, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

    [05] «Νυχτερινή περιπολία» στους δρόμους άφιξης προσφύγων στη Λέσβο

    Το βράδυ της Τετάρτης η είδηση των ακόμη τριών νεκρών, θυσία στο Μολώχ του κέρδους των Τούρκων μεταφορέων προσφύγων και μεταναστών οδηγεί δεκάδες δημοσιογράφους να κάνουν ξανά για μία ακόμα φορά τη γνωστή πια διαδρομή Μόλυβος - Εφταλού - Σκάλα Συκαμνιάς... Μα είναι ετούτη η πρώτη βραδιά που ο καιρός είναι πια χειμωνιάτικος. Αέρας, κρύο μαζί κι η μυρωδιά του θανάτου, που είναι πια κυρίαρχη παντού...

    Στην είσοδο του Μολύβου, στον δρόμο που σε οδηγεί στο όμορφο χωριό από την Πέτρα, σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο λατομείο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ ενός καλοκαιρινού κλαμπ στεγάζεται ένας χώρος πρώτης συγκέντρωσης, ο οποίος λειτουργεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας δεν διακρίνεις παρά σκιές μορφών, ρούχα απλωμένα όπου μπορεί κανείς να φανταστεί πως μπορεί άνθρωπος να απλώσει ρούχα για να στεγνώσουν. Άνθρωποι, εκατοντάδες άνθρωποι που στάζουν αρμύρα, που προσπαθούν να στεγνώσουν κι αυτοί, να ζεσταθούν... Άνθρωποι που περιμένουν να μπουν σε κάποιο λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια.

    Ο δρόμος σε οδηγεί στο λιμάνι. Ταβερνάκια με λιγοστούς πια Ευρωπαίους τουρίστες, ένας ντόπιος μουσικός σε μία γωνιά παίζει με το μπουζούκι του «τα παιδιά του Πειραιά», ένας τουρίστας αποθανατίζει με το iPad του τη σκηνή, η μακάβρια πομπή με τις σορούς, μία γυναίκα 30 ετών, ένα κορίτσι 15, ένα βρέφος μόλις ενός έτους, ήταν δεν ήταν... «Χάσαμε το θέμα...» ακούς από τους συναδέλφους που δεν πρόλαβαν. Τα πτώματα πια είναι «θέματα», αλλά πόσα θέματα να προλάβεις... Ο αέρας παρασέρνει μία κουβέρτα αλουμινίου, ένα ψιλό φύλλο αλουμινίου, ασημί από τη μια μεριά, χρυσαφί από την άλλη, αντιφεγγίζει το φως των αστεριών καθώς παρασέρνεται... «Πόσο μαγικά θα μπορούσε να είναι όλα εδώ κάτω από το κάστρο των Γατελούζων, στη γειτονιά της αρχαίας Μηθυμναίας γης;» ακούς.

    Παίρνεις το δρόμο προς την Εφταλού... Ένας κακός χωματόδρομος σε μία διαδρομή από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Μέχρι πέρυσι περπατούσε κόσμος σε τούτη τη διαδρομή, «ο δρόμος του Αρίωνα» την έλεγαν, γιατί δεν μπορούσε, στον δρόμο σου θα συναντούσες δελφίνια να σε ακολουθούν παράλληλα στο διάβα σου και να σε αποχαιρετούν σαν βρισκόσουνα πια στη Σκάλα Συκαμνιάς για να πάρουν το κατόπι άλλον αλαφροΐσκιωτο σαν εσένα... Τώρα τα δελφίνια τα έχουν διαδεχτεί βάρκες. Εκατοντάδες βάρκες κάθε λογής. Στην ακτή, στη θάλασσα... Με κόσμο, χωρίς κόσμο. Άνθρωποι στην ακτή σαν τους πρώτους που συναντάς στα εκεί Θερμά Λουτρά δίπλα από ένα υπεραιωνόβιο οθωμανικό χαμάμ. Εκεί στους δρόμους τους αιώνιους από την Ανατολή στη Δύση μετ' επιστροφής πάντα...

    Άνθρωποι στην ακτή που πανηγυρίζουν, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, πετούν στον αέρα τα σωσίβια τους... Ακριβοπληρωμένα πορτοκαλιά ψεύτικα σωσίβια, που γίνονται βαρίδια σαν πέσουν στο νερό και σε πάνε στον πάτο. Άλλο ένα κομμάτι μίας βιομηχανίας ψευδαισθήσεων στην απέναντι ακτή με θύματα, πάντα, τους ίδιους ανθρώπους. Τους φυγάδες που ζητούν απεγνωσμένα ένα πέρασμα στον παράδεισο της Δύσης.

    Χώνεσαι στη νύχτα... Άλλη μία βάρκα, κι άλλη μία, κι άλλη, κι άλλη. Τις αντιλαμβάνεσαι από τον ήχο της μηχανής που φτάνει στην ακτή και χτυπά στις πέτρες, τον παφλασμό της θάλασσας από ανθρώπους που πηδάνε σε αυτή για να βγουν στην ακτή, τις κραυγές αγωνίας των γυναικών, τα κλάματα των παιδιών, τους άνδρες που φωνάζουν ονόματα συντρόφων που δεν διακρίνουν στο σκοτάδι τα ουρλιαχτά. Ναι, τα ουρλιαχτά. Ένας άνδρας βγαίνει στον χωματόδρομο ουρλιάζοντας. Η μηχανή της πλαστικής βάρκας, έτσι όπως αυτή έφτασε στην ακτή και έστριψε προς αυτήν, συνέχισε να δουλεύει. Του πήρε το χέρι... Στο φως του αυτοκινήτου διακρίνεις πως αιμορραγεί. Του λείπουν δύο δάκτυλα, το χέρι κρέμεται από τον καρπό, φανερό άσχημο κάταγμα. Ένας από τους πολλούς εθελοντές που «περιπολούν» στην ακτή τού δένει το χέρι πρόχειρα. Σφαδάζει από τον πόνο... Φεύγεις γρήγορα, γρήγορα... Πόσο αντέχεται ο πόνος;

    Πιο κάτω, μία γυναίκα σέρνεται σε μία άκρη του δρόμου. Δείχνει το πόδι της. «Το έσπασε... το κύμα την παρέσυρε και την έριξε στα βράχια» λέει μία εθελόντρια, που περιμένει εκεί ένα αυτοκίνητο για να τη μεταφέρουν σε κάποιο σταθμό συγκέντρωσης κι από εκεί στο νοσοκομείο. Πάνω της ένα μωρό, αγκιστρωμένο θαρρείς κλαίει, ουρλιάζει... Η νύχτα έχει ήχους στον δρόμο της προσφυγιάς. Ήχους που σε σημαδεύουν σαν εφιάλτης παντοτινός. Ήχους που σε ακολουθούν... Παραπέρα, πάνω ση θάλασσα, ένας ακόμα σταθμός συγκέντρωσης. Εκατοντάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Με αλουμινένιες κουβέρτες. Ξανά ετούτες οι χρυσές κι ασημένιες επιφάνειες στο φως της ξαστεριάς με τον βοριά, βορειοανατολικός είναι ο αγέρας που σου παγώνει το πρόσωπο. «Στεγνώνουν και τα δάκρυα με τον βοριά» ακούς. Και ξανά μία άλλη φωνή: «Μη φωτογραφίζετε τους πρόσφυγες. Δεν έχετε το δικαίωμα...». Δικαίωμα: Η πιο πικρή λέξη που άκουσες σε ετούτη τη δημοσιογραφική «νυχτερινή περιπολία». Τι πάει να πει δικαίωμα για ετούτους τους ανθρώπους;

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Μυτιλήνη αύριο Δ. Αβραμόπουλος και Μ. Σουλτς

    [06] Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης

    Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει το ταξίδι της, και από την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο όπου φιλοξενήθηκε για δύο μήνες, κατεβαίνει στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου.

    Η καθημερινότητα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομάδες και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, παρουσιάζεται μέσα από τη δουλειά έξι φωτογράφων από την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Η έκθεση, θα ολοκληρώσει τον κύκλο μετά τη χώρα μας, στην Τουρκία, ενώ θα φιλοξενηθεί στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία.

    Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον 'Ανθρωπο, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.

    Πρόκειται για μια δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης, για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

    Η μετακινούμενη κτηνοτροφία, αποτελεί μέρος της ζωής στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με πρωταγωνιστές τους Βλάχους και του Σαρακατσάνους, ενώ έχει συμβάλει στην πολιτιστική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών και στη διαχείριση της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής. Η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρησης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου. Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία, συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή, σε ολόκληρη την περιοχή.

    [07] Ν. Κοτζιάς: Στην πρώτη γραμμή για τα πολιτισμικά και θρησκευτικά δικαιώματα η Αθήνα

    Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας για τα πολιτισμικά και θρησκευτικά δικαιώματα βάζει την Αθήνα ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς

    Στόχος του ένας διεθνής ρόλος για τη χώρα «που να την ισχυροποιεί και να την κάνει ένα σημαντικότερο παράγοντα απ' ό,τι σήμερα»: Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, βάζοντας την Αθήνα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και κυρίως της ανθρώπινης ζωής. Το μήνυμα δίνεται με τη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που θα καταστήσει την ελληνική πρωτεύουσα, για ένα διήμερο, κέντρο προβληματισμού και αναζήτησης λύσεων για τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

    Σθεναρή άποψη του κ. Κοτζιά είναι ότι «όσο η χώρα μπορεί να αναπτύσσει στην εξωτερική της πολιτική μια διεθνή διάσταση που υπερβαίνει την καθημερινότητα των διεθνών μας ζητημάτων, τόσο πιο πολύ θα μας ακούν και θα γίνονται κατανοητές οι διεκδικήσεις και οι σκέψεις μας γύρω από τα άμεσα εθνικά μας ζητήματα».

    Η Διεθνής Διάσκεψη είναι το πιο πρόσφατο «παιδί» του, αλλά όχι βεβαίως και η τελευταία του πρωτοβουλία, καθώς, όπως έχει ήδη αναφέρει, έχει ήδη στο μυαλό του την επόμενη. Μια πρωτοβουλία που «θα είναι ένας κεντρικός πυρήνας αυτού που λέμε ως ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

    Όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο Εξωτερικών για την μεγάλη συνάντηση που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, καθώς και σπουδαίοι επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως η Σορβόνη και η Οξφόρδη, υπουργοί Εξωτερικών -όπως της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Αιγύπτου, αλλά και ο ομόλογος καρδινάλιος του Βατικανού-, μουσουλμάνοι ηγέτες, σημαντικοί ραβίνοι, σχεδόν όλοι οι πατριάρχες και όλοι οι ηγέτες της Ορθοδοξίας, θα φθάσουν στην Αθήνα την Κυριακή προκειμένου να συμμετάσχουν την επομένη σε αυτή τη μεγάλη ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία.

    «

    [08] Ο Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δήλωση «πόθεν έσχες»

    Απόλυτα πλήρεις, χωρίς να αποκρύβεται κανένα στοιχείο, ήταν και οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

    «Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

    Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

    Ως εκ τούτου:

    α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

    β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

    [09] Εκδήλωση συμπαράστασης της ΕΟΕ στους πρόσφυγες του Ελαιώνα

    Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, μαζί με μέλη της Ολομέλειας και εκπροσώπους του ΣΕΟ, βρέθηκαν στον Ελαιώνα δίπλα στους ανθρώπους που άφησαν το σπίτι και τη χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και τους πρόσφεραν μπάλες μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, εκατοντάδες αθλητικά παπούτσια και μπουφάν.

    Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή άπλωσε μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά συμπαράστασης στις δύσκολες ώρες που περνούν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Ο κ. Καπράλος παρέδωσε επίσης τέσσερα γήπεδα μπάσκετ που κατασκεύασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ειδικά για τους πρόσφυγες, με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο, να είναι τα πρώτα που τα χρησιμοποίησαν. Ο Ορχάν, η Σάρα, η Μασουντέ και τα άλλα προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Αφγανιστάν έπαιξαν με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2015 - 16:32:18 UTC