Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μυτιλήνη αύριο Δ. Αβραμόπουλος και Μ. Σούλτς
  • [02] Γ. Χουλιαράκης: Ελάφρυνση του χρέους θα θέσει στην ατζέντα η κυβέρνηση
  • [03] Γ. Σταθάκης: Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα στόχος της κυβέρνησης
  • [04] Ν. Φίλης: Ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία
  • [05] Άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα
  • [06] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας
  • [07] Με ερωτήσεις προς τον αστυνομικό Γ. Ρώτα συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [08] «Νυχτερινή περιπολία» στους δρόμους άφιξης μεταναστών στη Λέσβο
  • [09] «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο»
  • [10] O σαξοφωνίστας Ρούντρες Μαχάνταππα, στη Στέγη στις 6 Νοεμβρίου
  • [11] Ο «Πυλάδης» -τραγωδία που έγραψε ο Παζολίνι στα 1966 - που «μιλά» για την Ελλάδα του σήμερα
  • [12] Σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες: Καμιά συζήτηση για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο
  • [13] Ν. Κοτζιάς: Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο
  • [14] Αγγ. Μέρκελ: Δεν είναι αποδεκτό η περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ελέγχεται διακινητές προσφύγων
  • [15] Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του μαστού σε μια 10ετία λόγω άγχους
  • [16] Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία μετράει τα κέρδη της
  • [17] Μενδρινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μακάρι να έρθουν κι άλλοι σαν τον Μπερμπάτοφ και τον Εσιέν στην Ελλάδα»

  • [01] Στη Μυτιλήνη αύριο Δ. Αβραμόπουλος και Μ. Σούλτς

    Στη Μυτιλήνη θα βρίσκονται αύριο Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Μαζί τους θα είναι ο διευθυντής τη FRONTEX, Φαμπρίς Λεγγέρι και ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Ριγγόνι.

    Τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος και η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια.

    [02] Γ. Χουλιαράκης: Ελάφρυνση του χρέους θα θέσει στην ατζέντα η κυβέρνηση

    Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό χρέος. Αυτό τώρα επιθυμεί να αλλάξει η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Χουλιαράκης.

    «Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια», υπογράμμισε ο ίδιος.

    [03] Γ. Σταθάκης: Μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα στόχος της κυβέρνησης

    Η ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης πέρα από τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό και η αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη των εργασιών του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας, διαμορφώνει τους όρους και προϋποθέσεις για να υπάρξει μια βιώσιμη και στέρεη οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο "και αν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά τραύματα που άφησε απάνω μας η κρίση των προηγούμενων πέντε ετών".

    Τα κομβικά σημεία της οικονομίας, συνέχισε ο υπουργός, είναι: η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -ένα θέμα που συνδυάζεται με τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των κόκκινων δανείων - η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2022 και οι συνδυασμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα και αφορούν τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης και τέλος ένα κύμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση για να πετύχουμε ένα κράτος με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

    [04] Ν. Φίλης: Ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

    Tην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο σύνολό της, απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να φορολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικοί. Όχι να φορολογήσουμε την κατανάλωση κάπου αλλού» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Εκτίμησε ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και υποστήριξε ότι «πρέπει αύριο μεθαύριο, η πρώτη πράξη της κυβέρνησης να είναι ότι δεν εφαρμόζεται αυτό και ότι αναζητούνται τάχιστα τα ισοδύναμα».

    Αναγνώρισε ότι «η μεγαλύτερη κατηγορία αυτού που ονομάζουμε "ιδιωτική παιδεία", δηλ. η παιδεία που πληρώνουν οι γονείς, είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο και αναγκασμένοι οι γονείς προσφεύγουν στο φροντιστήριο, στη λεγόμενη παράλληλη εκπαίδευση». Και συμπλήρωσε: «η ιδιωτική εκπαίδευση, δηλ. το ιδιωτικό σχολείο, δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων. Κι εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες, κι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές τους συνθήκες πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο».

    Ο κ. Φίλης, απέδωσε το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία σε διοικητική και πολιτική αδράνεια. «Προφανώς υπάρχει μια αδράνεια της κρατικής μηχανής αλλά και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετίας και όχι φετινό. «Τα κενά είναι πολλά, δεν είναι φετινό πρόβλημα, είναι δεκαετίας το λιγότερο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο κάπως ευκαιριακά το ζήτημα των κενών με αναπληρωτές αλλά να κάνουμε μόνιμους διορισμούς, διότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί με μια ευκαιριακή σχέση του μαθητή με τον δάσκαλο. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση πιο μόνιμη, εμπιστοσύνης ειδικά όπως σε περιπτώσεις όπως είναι τα παιδιά με ειδική αγωγή» επισήμανε.

    Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι «από τις 30 Μαΐου και μετά θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που είναι εκτός αιθούσης» και οι οποίες φθάνουν τις 2.500. Για την κάλυψη των φετινών κενών στα σχολεία υλοποιείται, όπως εξήγησε, «ένα πρόγραμμα πολυπληθών προσλήψεων αναπληρωτών» και μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με 14.000 αναπληρωτές.

    Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, υπάρχουν πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν να φτάσει ο αριθμός των αναπληρωτών τις 19.500. «Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των κενών. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα κενά. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα» παραδέχθηκε.Τέλος, για τα ειδικά σχολεία, είπε ότι φέτος θα γίνουν επιπλέον 1.000 προσλήψεις για αναπληρωτές

    [05] Άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Με τους εισηγητές και ειδικούς αγορητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση, ύψους δύο δισ. ευρώ.

    Αμέσως μετά, θα πάρει τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις βουλευτών και αρμόδιων υπουργών.

    Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.

    [06] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν διαπραγματεύονταν με τις τουρκικές αρχές μέχρι τις 4 σήμερα το πρωί και υπάρχει καλή πιθανότητα επιτυχίας, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ο πρόεδρος Γιούνκερ συμπλήρωσε πως αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά για την πρόοδο των συζητήσεων με την Τουρκία από τους απεσταλμένους της Επιτροπής μέσα στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσει και ο ίδιος τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθή στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα με βασικό θέμα το προσφυγικό. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι οριστικό, ωστόσο οι συζητήσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    Εξάλλου, τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τόνισαν την ανάγκη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους τα κράτη μέλη, όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο προσωπικού.

    [07] Με ερωτήσεις προς τον αστυνομικό Γ. Ρώτα συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Με την εξέταση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Ρώτα από την πολιτική αγωγή συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο αστυνομικός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της οικογένειας Φύσσα, ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τα σημεία που βρισκόταν η ομάδα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών, έξω από την καφετέρια Κοράλλι, το σημείο που ένα μέρος της ομάδας αυτής ξέκοψε και το σημείο της δολοφονίας του μουσικού. Έτσι, στο δικαστήριο τοποθετήθηκε χάρτης της περιοχής ώστε ο μάρτυρας να μπορεί να δείχνει τα επίμαχα σημεία.

    Ο αστυνομικός προσδιόρισε όχι μόνο το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, αλλά και πώς κινήθηκαν οι δράστες και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ρώτας κατέθεσε ότι η ομάδα των 20-30 ατόμων που ξέκοψε από τους 50 που βρίσκονταν απέναντι από την καφετέρια του δημιούργησε την εντύπωση πως ήξερε πού πηγαίνει και τι θα κάνει. «Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα. Πιθανότατα, αυτοί να το είχαν προσχεδιασμένο».

    Ο αστυνομικός κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έφερε κάκωση στο σώμα του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αν και όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο «χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα». Ο κ. Ρώτας απάντησε: «Προφανώς δεν έφαγε καμία. Θα ήτανε καλός, μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη».

    [08] «Νυχτερινή περιπολία» στους δρόμους άφιξης μεταναστών στη Λέσβο

    Το βράδυ της Τετάρτης η είδηση των ακόμη τριών νεκρών, θυσία στο Μολώχ του κέρδους των Τούρκων μεταφορέων προσφύγων και μεταναστών οδηγεί δεκάδες δημοσιογράφους να κάνουν ξανά για μία ακόμα φορά τη γνωστή πια διαδρομή Μόλυβος - Εφταλού - Σκάλα Συκαμνιάς... Μα είναι ετούτη η πρώτη βραδιά που ο καιρός είναι πια χειμωνιάτικος. Αέρας, κρύο μαζί κι η μυρωδιά του θανάτου, που είναι πια κυρίαρχη παντού...

    Στην είσοδο του Μολύβου, στον δρόμο που σε οδηγεί στο όμορφο χωριό από την Πέτρα, σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο λατομείο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ ενός καλοκαιρινού κλαμπ στεγάζεται ένας χώρος πρώτης συγκέντρωσης, ο οποίος λειτουργεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας δεν διακρίνεις παρά σκιές μορφών, ρούχα απλωμένα όπου μπορεί κανείς να φανταστεί πως μπορεί άνθρωπος να απλώσει ρούχα για να στεγνώσουν. Άνθρωποι, εκατοντάδες άνθρωποι που στάζουν αρμύρα, που προσπαθούν να στεγνώσουν κι αυτοί, να ζεσταθούν... Άνθρωποι που περιμένουν να μπουν σε κάποιο λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια.

    Ο δρόμος σε οδηγεί στο λιμάνι. Ταβερνάκια με λιγοστούς πια Ευρωπαίους τουρίστες, ένας ντόπιος μουσικός σε μία γωνιά παίζει με το μπουζούκι του «τα παιδιά του Πειραιά», ένας τουρίστας αποθανατίζει με το I Pad του τη σκηνή, η μακάβρια πομπή με τις σορούς, μία γυναίκα 30 ετών, ένα κορίτσι 15, ένα βρέφος μόλις ενός έτους, ήταν δεν ήταν? «Χάσαμε το θέμα?» ακούς από τους συναδέλφους που δεν πρόλαβαν. Τα πτώματα πια είναι «θέματα», αλλά πόσα θέματα να προλάβεις? Ο αέρας παρασέρνει μία κουβέρτα αλουμινίου, ένα ψιλό φύλλο αλουμινίου, ασημί από τη μια μεριά, χρυσαφί από την άλλη, αντιφεγγίζει το φως των αστεριών καθώς παρασέρνεται? «Πόσο μαγικά θα μπορούσε να είναι όλα εδώ κάτω από το κάστρο των Γατελούζων, στη γειτονιά της αρχαίας Μηθυμναίας γης;» ακούς.

    Παίρνεις το δρόμο προς την Εφταλού? Ένας κακός χωματόδρομος σε μία διαδρομή από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Μέχρι πέρυσι περπατούσε κόσμος σε τούτη τη διαδρομή, «ο δρόμος του Αρίωνα» την έλεγαν, γιατί δεν μπορούσε, στον δρόμο σου θα συναντούσες δελφίνια να σε ακολουθούν παράλληλα στο διάβα σου και να σε αποχαιρετούν σαν βρισκόσουνα πια στη Σκάλα Συκαμνιάς για να πάρουν το κατόπι άλλον αλαφροΐσκιωτο σαν εσένα... Τώρα τα δελφίνια τα έχουν διαδεχτεί βάρκες. Εκατοντάδες βάρκες κάθε λογής. Στην ακτή, στη θάλασσα? Με κόσμο, χωρίς κόσμο. Άνθρωποι στην ακτή σαν τους πρώτους που συναντάς στα εκεί Θερμά Λουτρά δίπλα από ένα υπεραιωνόβιο οθωμανικό χαμάμ. Εκεί στους δρόμους τους αιώνιους από την Ανατολή στη Δύση μετ' επιστροφής πάντα...

    Άνθρωποι στην ακτή που πανηγυρίζουν, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, πετούν στον αέρα τα σωσίβια τους... Ακριβοπληρωμένα πορτοκαλιά ψεύτικα σωσίβια, που γίνονται βαρίδια σαν πέσουν στο νερό και σε πάνε στον πάτο. Άλλο ένα κομμάτι μίας βιομηχανίας ψευδαισθήσεων στην απέναντι ακτή με θύματα, πάντα, τους ίδιους ανθρώπους. Τους φυγάδες που ζητούν απεγνωσμένα ένα πέρασμα στον παράδεισο της Δύσης.

    Χώνεσαι στη νύχτα... Άλλη μία βάρκα, κι άλλη μία, κι άλλη, κι άλλη. Τις αντιλαμβάνεσαι από τον ήχο της μηχανής που φτάνει στην ακτή και χτυπά στις πέτρες, τον παφλασμό της θάλασσας από ανθρώπους που πηδάνε σε αυτή για να βγουν στην ακτή, τις κραυγές αγωνίας των γυναικών, τα κλάματα των παιδιών, τους άνδρες που φωνάζουν ονόματα συντρόφων που δεν διακρίνουν στο σκοτάδι τα ουρλιαχτά. Ναι, τα ουρλιαχτά. Ένας άνδρας βγαίνει στον χωματόδρομο ουρλιάζοντας. Η μηχανή της πλαστικής βάρκας, έτσι όπως αυτή έφτασε στην ακτή και έστριψε προς αυτήν, συνέχισε να δουλεύει. Του πήρε το χέρι... Στο φως του αυτοκινήτου διακρίνεις πως αιμορραγεί. Του λείπουν δύο δάκτυλα, το χέρι κρέμεται από τον καρπό, φανερό άσχημο κάταγμα. Ένας από τους πολλούς εθελοντές που «περιπολούν» στην ακτή τού δένει το χέρι πρόχειρα. Σφαδάζει από τον πόνο... Φεύγεις γρήγορα, γρήγορα... Πόσο αντέχεται ο πόνος;

    Πιο κάτω, μία γυναίκα σέρνεται σε μία άκρη του δρόμου. Δείχνει το πόδι της. «Το έσπασε... το κύμα την παρέσυρε και την έριξε στα βράχια» λέει μία εθελόντρια, που περιμένει εκεί ένα αυτοκίνητο για να τη μεταφέρουν σε κάποιο σταθμό συγκέντρωσης κι από εκεί στο νοσοκομείο. Πάνω της ένα μωρό, αγκιστρωμένο θαρρείς κλαίει, ουρλιάζει... Η νύχτα έχει ήχους στον δρόμο της προσφυγιάς. Ήχους που σε σημαδεύουν σαν εφιάλτης παντοτινός. Ήχους που σε ακολουθούν... Παραπέρα, πάνω ση θάλασσα, ένας ακόμα σταθμός συγκέντρωσης. Εκατοντάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Με αλουμινένιες κουβέρτες. Ξανά ετούτες οι χρυσές κι ασημένιες επιφάνειες στο φως της ξαστεριάς με τον βοριά, βορειοανατολικός είναι ο αγέρας που σου παγώνει το πρόσωπο. «Στεγνώνουν και τα δάκρυα με τον βοριά» ακούς. Και ξανά μία άλλη φωνή: «Μη φωτογραφίζετε τους πρόσφυγες. Δεν έχετε το δικαίωμα...». Δικαίωμα: Η πιο πικρή λέξη που άκουσες σε ετούτη τη δημοσιογραφική «νυχτερινή περιπολία». Τι πάει να πει δικαίωμα για ετούτους τους ανθρώπους;

    [09] «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο»

    «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» έχει κηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) την 21η Οκτωβρίου, ενώ την εβδομάδα που την περικλείει (φέτος από 19 έως 25 Οκτωβρίου) ως εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Έτσι, αυτές τις ημέρες διοργανώνονται μία σειρά από διαφορετικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το πολυσχιδές (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) έργο, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, και τη σημασία του για την κοινωνία.

    Ειδικότερα, για τη φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad και του Qassem Abdallh Yehya, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

    [10] O σαξοφωνίστας Ρούντρες Μαχάνταππα, στη Στέγη στις 6 Νοεμβρίου

    Ο 44χρονος σαξοφωνίστας Ρούντρες Μαχάνταππα, που λατρεύει να «πειράζει» τον θρύλο της παγκόσμιας τζαζ σκηνής Τσάρλι Πάρκερ, θα βρεθεί για μια μοναδική τζαζ βραδιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 6 Νοεμβρίου.

    Ο Ρούντρες Μαχάνταππα έχει αναδειχθεί τρεις φορές Σαξοφωνίστας της Χρονιάς από τον Jazz Journalists Association, έχει κερδίσει το έγκριτο αμερικανικό βραβείο Doris Duke Performing Artist Award για την αφοσίωσή του στην τζαζ, έχει λάβει υποτροφία για έρευνα από το ονομαστό Ίδρυμα Guggenheim, ενώ του έχουν ανατεθεί δεκάδες παραγγελίες συνθέσεων.

    [11] Ο «Πυλάδης» -τραγωδία που έγραψε ο Παζολίνι στα 1966 - που «μιλά» για την Ελλάδα του σήμερα

    Έγραψε ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (ο δολοφονημένος στις 2 Νοεμβρίου του 1975 Ιταλός σκηνοθέτης και διανοητής της Αριστεράς) θεατρικό έργο, με το οποίο «φωτογραφίζει» τις κοινωνικοπολιτικές και ιδεολογικές μεταστροφές και μεταπτώσεις της σύγχρονης Ελλάδας της κρίσης;

    «Ο επαρκής αναγνώστης του Pilade (Πυλάδης), της ομότιτλης τραγωδίας που έγραψε στα 1966 ο Παζολίνι, μπορεί εύκολα να κάνει τις αναγωγές του στην Ελλάδα του σήμεραΒ· ακόμα και με ταυτίσεις- παραλληλισμούς προσώπων. Ένας πραγματικός διανοητής εξάλλου χαρακτηρίζεται από τη σκέψη του, που τον φέρνει μπροστά από την εποχή του» έλεγε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γεράσιμος Ζώρας, χθες το βράδυ, κλείνοντας την εισήγηση του με τον «παραπλανητικό» τίτλο «Ο Παζολίνι για την Ελλάδα του σήμερα», στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, προς τιμήν του Πιερ Πάολο Παζολίνι (με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του), το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης «Tor Vergata».

    [12] Σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες: Καμιά συζήτηση για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

    Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ- υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Απευθυνόμενος στον κ. 'Ασελμπορν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. 'Ασελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη -μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄αυτά».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία τού απονέμει αυτό το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Κοτζιάς: «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο»

    Γιούνκερ: Χρήσιμη μια ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο, υπό ευρωπαϊκή αιγίδα

    [13] Ν. Κοτζιάς: Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο

    «Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Αυτό αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα». «Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

    Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Γιούνκερ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

    [14] Αγγ. Μέρκελ: Δεν είναι αποδεκτό η περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ελέγχεται διακινητές προσφύγων

    «Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τους διακινητές» προσφύγων, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και παρέπεμψε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων, και την στήριξη της Τουρκίας στην φροντίδα των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός της. Σημείωσε δε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, ενώ κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην ενίσχυση της FRONTEX και χαρακτήρισε την μέχρι τώρα ανταπόκριση «απογοητευτική». Επιπλέον, χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση «ιστορική δοκιμασία» για την Ευρώπη.

    «Χωρίς αμφιβολία, ρόλο κλειδί σε αυτή την κατάσταση έχει η Τουρκία, διότι με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σηκώνει αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών από την Συρία. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην ροή και να την ανακόψουμε, αν δεν συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει ότι θα στηρίξουμε καλύτερα την Τουρκία στην φροντίδα των προσφύγων και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Και επίσης ότι θα συνεργαστούμε στην φύλαξη των συνόρων και στην αντιμετώπιση των διακινητών. Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές. Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης το οποίο πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε γρήγορα με την Τουρκία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με αφορμή την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, στην κορυφή της ατζέντας της οποίας βρίσκεται η προσφυγική κρίση.

    [15] Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του μαστού σε μια 10ετία λόγω άγχους

    «Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού θα έχει αυξηθεί πάρα πολύ σε μία 10ετία. Κι αυτό λόγω του άγχους μέσα στο οποίο ζει η Ελληνίδα μάνα εξαιτίας των καταστάσεων που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει» δηλώνει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα, επικ. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, γυναικολόγος-χειρουργός, μαστολόγος-ογκολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

    Καθώς ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως ο μήνας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας εύχεται σε όλες τις γυναίκες να είναι γερές: «Τις χρειάζεται η κοινωνία, αλλά είναι πολύτιμες και για το σπίτι τους. Γι αυτό θα πρέπει να προσέχουν τον εαυτό τους. Να μην τον βάζουν σε τελευταία μοίρα και να εξετάζονται κάθε χρόνο».

    «Η Ελληνίδα δεν πρέπει να φοβάται τον γιατρό και τις εξετάσεις» σημειώνει η δρ. Λυδία Ιωαννίδου ? Μουζάκα. «Θα πρέπει να έχει στο μυαλό της ότι, αν πηγαίνει μία φορά το χρόνο στο γιατρό, δεν θα έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και εάν διαγνωστεί καρκίνος. Το τι θα κάνει, είναι θέμα ηλικίας και κληρονομικού ιστορικού. Ο μαστολόγος θα την καθοδηγήσει».

    Και καταλήγει η κ. Ιωαννίδου - Μουζάκα, αναφερόμενη στους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία της γυναίκας: «Το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να μην στεναχωριέται. Η στεναχώρια κάνει πολύ κακό στο μαστό. Το δεύτερο είναι να γεννά τα παιδιά της όσο πιο νωρίς μπορεί. Να μην παίρνει ορμόνες, να τρώει υγιεινά, να αποφεύγει τα λίπη, το αλκοόλ και να αθλείται».

    [16] Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία μετράει τα κέρδη της

    Η Seat, είναι η μοναδική μεγάλου μεγέθους ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία. Ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του γκρουπ VW και σήμερα ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις της κατά 4,9% το πρώτο εννεάμηνο του 2015. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης της μάρκας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, πούλησε 308.400 οχήματα, 14.400 περισσότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η πορεία των πωλήσεων συνέχισε να ακολουθεί την ίδια θετική τάση που άρχισε από το 2013.

    Αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το Leon. Οι πωλήσεις του πιο δημοφιλούς μοντέλου της μάρκας αυξήθηκαν κατά 5,8% και έφτασαν στις 122.400 μονάδες. Το Ibiza σημειώνει επίσης πρόοδο με αύξηση 3,3%. Η έναρξη των πωλήσεων του ανανεωμένου Ibiza GP2, αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση του όγκου των πωλήσεων.

    Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά, με 66.700 πωλήσεις, αύξηση κατά 4,8%. Η Seat, συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες σε πωλήσεις μάρκες στη γερμανική αγορά, με μερίδιο 3%. Στην Ισπανία, παρουσίασε αύξηση κατά 17,8%. Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Μαρτορέλ, αυξήθηκε κατά 10% το πρώτο ενιάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 360.300 παραχθέντα αυτοκίνητα.

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] Μενδρινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μακάρι να έρθουν κι άλλοι σαν τον Μπερμπάτοφ και τον Εσιέν στην Ελλάδα»

    Παίκτης με σημαντική και θετική παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Κώστας Μενδρινός, στηρίζει από την περασμένη σεζόν την αγωνιστική προσπάθεια του Πλατανιά, έχοντας κάνει ξεκίνημα καριέρας από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο ως το 2009 είχε κερδίσει ήδη τρία πρωταθλήματα.

    Στην συχνότητα του «Πρακτορείου FM 104.9» εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του για την ομάδα του και το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά φυσικά και για τον εαυτό του, χρίζει φαβορί για τον τίτλο και φέτος τον Ολυμπιακό και εύχεται να έρθουν κι άλλοι παίκτες επιπέδου Μπερμπάτοφ και Εσιέν σε ελληνικές ομάδες «...για να ομορφύνει το θέαμα και να προσελκυστεί ο Έλληνας φίλαθλος που αλλιώς θα απομακρυνθεί περισσότερο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2015 - 10:32:26 UTC