Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Μεϊμαράκης: Με πίστη και με όραμα μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια
  • [02] «Δεν υπάρχουν δυνάμεις στο κοινοβούλιο με τις οποίες μπορεί συνολικά να συνεργαστεί το Ποτάμι»
  • [03] Με επιστολή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης παραιτήθηκε από την ΚΕ του κόμματος
  • [04] Handelsblatt: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συζητείται στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ
  • [05] Καθησυχαστική απάντηση από την Κομισιόν για την προστασία της φέτας
  • [06] Στη δημοσιότητα τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου
  • [07] Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη του Ερβέ Φαλτσιανί για οικονομική κατασκοπεία
  • [08] Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ ήταν ο στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [09] Σε μετατραυματικό σοκ η Τουρκία
  • [10] Ι. Μουζάλας: Η ΕΕ να σταματήσει τα «ρατσιστικά κριτήρια»
  • [11] Αυξημένες τιμές «κακής» χοληστερόλης έχουν οι μισοί Έλληνες
  • [12] Επαίτης βούτηξε στη θάλασσα για 2 ευρώ, στον Βόλο
  • [13] Ι. Δραγασάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουμε κόμμα ετοιμοπόλεμο

  • [01] Ευ. Μεϊμαράκης: Με πίστη και με όραμα μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια

    «Με πίστη και όραμα μποφύμε να βγούμε από τα μνημόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό.

    «Η μνήμη μας σέρνει πίσω, αλλά και μας δημιουργεί περίσκεψη και περισυλλογή για το σήμερα», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι και σήμερα μπορούμε, με πίστη και όραμα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βρούμε εκείνη την κυριαρχία που απαιτείται, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά με ανάπτυξη». Άφησε όμως και αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί, εκτός από εκείνους οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτά και να προσπαθούν να παίρνουν αποφάσεις με επώδυνα μέτρα και αποφάσεις που οδηγούν σε ύφεση. Εμείς λυπούμαστε γι' αυτά, δεν τα στηρίζουμε, κοιτάμε το μέλλον και προχωρούμε μπροστά».

    Ερωτηθείς για το αν η ΝΔ θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα στην Βουλή ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία, καταρχήν, θα στηρίξει καθετί το οποίο θεωρεί θετικό, εποικοδομητικό, αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό και θα αποδοκιμάσει κάθε μέτρο που είναι υφεσιακό, που είναι περικοπές και που είναι φόροι μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό μεγάλο και φθαρμένο κράτος. Αυτό, λοιπόν, θα φανεί στη Βουλή όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα το διαβάσουμε, και εκεί θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση και άποψη».

    [02] «Δεν υπάρχουν δυνάμεις στο κοινοβούλιο με τις οποίες μπορεί συνολικά να συνεργαστεί το Ποτάμι»

    «Δεν θα φορτωθούμε τις κακές αποφάσεις του κ. Τσίπρα. Θα υποστηρίξουμε όμως, τα πράγματα που ωθούν την κοινωνία σε μία θετική κατεύθυνση», διεμήνυσε από τα Ιωάννινα Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα.Ο πρόεδρος του Ποταμίου, που περιοδεύει στην Ήπειρο στο πλαίσιο της διαδικασίας του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος του, δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Εμείς, έχουμε ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό ότι στηρίζουμε την προσπάθεια του ,την προσπάθεια της Ελλάδας, να παραμείνει στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει, πως στην Βουλή θα δώσουμε την μάχη για ό,τι σημαντικό και θετικό υπάρχει, να το στηρίξουμε. Αυτό από την άλλη, δεν σημαίνει πως ό,τι σκέφτεται αυτή η κυβέρνηση, εμείς θα το ψηφίσουμε. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αυτά που είναι ωφέλιμο για τον Ελληνικό λαό ψηφίζονται από το Ποτάμι, αυτά που δεν είναι ωφέλημα δεν ψηφίζονται. Εμείς δεν κάναμε αυτή την διαπραγμάτευση. Αν την είχαμε κάνει εμείς, μαζί όλους αυτούς που πιστεύομε ότι θα έπρεπε να είχαν πάρει μέρος στην διαπραγμάτευση, δηλαδή τα ανοιχτά δυνατά μυαλά της Ελλάδας, θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Τώρα έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα, λόγω μιας κακής διαπραγμάτευσης. 'Αρα δεν θα φορτωθούμε αυτές τις κακές αποφάσεις του κ. Τσίπρα. Θα υποστηρίξουμε όμως, τα πράγματα που ωθούν την κοινωνία σε μία θετική κατεύθυνση».

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέκλεισε συστράτευση με άλλα κόμματα, καθώς όπως είπε, στο Ποτάμι, «θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις στο κοινοβούλιο με τις οποίες μπορεί συνολικά να συνεργαστεί» ωστόσο πρόσθεσε πως, συνεργασίες επιμέρους, μπορεί να γίνουν, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.

    [03] Με επιστολή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης παραιτήθηκε από την ΚΕ του κόμματος

    Με επιστολή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ωστόσο στηρίζει ως βουλευτής την κυβέρνηση και το κυβερνητικό της έργο.

    Στην επιστολή του, με χτεσινή ημερομηνία, ο κ. Παναγούλης εξηγεί τους λόγους της παραίτησης του από την ΚΕ, που σχετίζονται με τη θέση που τοποθετήθηκε υποψήφιος στη λίστα του ψηφοδελτίου της Β' Αθηνών, στις τελευταίες εκλογές.

    [04] Handelsblatt: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συζητείται στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ

    Συζήτηση και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διεξάγεται στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Λίμα, παρότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

    «Οι Έλληνες είναι ο επίσημος συνομιλητής μας, αλλά όχι ο πραγματικός εταίρος στις διαπραγματεύσεις», δηλώνει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της ευρωζώνης και παρομοιάζει τις συνομιλίες με διαπραγματεύσεις για θέματα δασμών. Το ΔΝΤ ζητεί χρόνους αποπληρωμής τριάντα ετών. Οι Ευρωπαίοι προτείνουν σημαντικά λιγότερο. Στο τέλος, θα συναντηθούμε στη μέση, αναφέρει ο αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δώσει εντολή στους ειδικούς του Μηχανισμού να υπολογίσουν ποιους χρόνους αποπληρωμής θεωρεί η Ευρώπη απαραίτητους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν και άλλες δυνατότητες, όπως την μεταφορά στην Αθήνα των δισεκατομμυρίων κερδών της ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Με αυτά τα 7,7 δισεκατομμύρια η Ελλάδα θα μπορούσε κυρίως να πληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, επισημαίνει η Handelsblatt και τονίζει ότι απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αναφέρει ωστόσο ότι από την πλευρά της ευρωζώνης θεωρείται βέβαιο ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο γ΄ πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

    [05] Καθησυχαστική απάντηση από την Κομισιόν για την προστασία της φέτας

    Καθησυχαστική απάντηση για το ενδεχόμενο κατάργησης των γεωγραφικών ενδείξεων για τα προιόντα ΠΟΠ στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ δίνει η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ.

    Μιλώντας εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην αν. υπουργού Γεωργίας και βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλου, η κα Μάλστρομ τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει -και δεν θα συμφωνήσει-, να μειώσει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ επιτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

    Πρόκειται για θετική εξέλιξη για την προστασία της φέτας και θα σημάνει το άνοιγμα ευρύτερων οριζόντων για την ελληνική κτηνοτροφία.

    [06] Στη δημοσιότητα τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου

    Ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπατούμενα του Οκτωβρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων απο 1.1.2015 ενώ καθώς και η κατάργηση της δυνατόητας εκκχώρησης ανείσπρακωτων ενοικίιων στο δημόσιο.

    Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διαταξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Ετσι προβλέπεται οτι:

    - πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή

    - καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

    - η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.

    - μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων

    - Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.

    - Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, κατόπιν ελέγχου, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή την μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

    - Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

    - Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε».

    - Ο συντελεστής φορολογίας του εισοδήματος απο ενοίκια αυξάνεται από 11% σε 15% για εισόδημα εως 12.000 ευρώ και απο 33% σε 35% για εισόδημα από 12.000 και άνω.

    - καταργείται ( απο 1.1.2015) η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    - μειώνεται από τα 5 στο 1 ευρώ το ποσό ΕΝΦΙΑ που δεν βεβαιώνεται στον φορολογούμενο μετά την εκκαθάριση. Επίσης ΕΝΦΙΑ θα καταβάλουν απο φέτος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τα ακίνητά τους που ιδιοχρησιμοποιούνται ενώ εξαιρούνται απ το φόρο ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ

    - προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 2.000 ευρώ για την υποβολή ελλιπούς δήλωσης τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.

    - δίνεται η δυαντότητα στον έφορο να μειώνει τη διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης για οφειλες προς το δημόσιο εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

    [07] Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη του Ερβέ Φαλτσιανί για οικονομική κατασκοπεία

    Οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονταν από το 2008 στα ίχνη του Ερβέ Φαλτσιανί, του Γάλλου πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC της Ελβετίας, ο οποίος κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία και θα δικαστεί αύριο, ερήμην, από το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο.

    Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Le Matin Dimanche οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών (SRC) είχαν λάβει από τον Ιούλιο του 2008 συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα πρόσωπο που εμφανιζόταν με το όνομα Ρούμπεν αλ Σιντιάκ και σκόπευε να πουλήσει στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών τραπεζικά δεδομένα που είχαν κλαπεί από την HSBC Ελβετίας. Το πρόσωπο αυτό αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ο Φαλτσιανί. Όμως ούτε η SRC ούτε οι γερμανικές υπηρεσίες έκαναν τότε κάτι για το θέμα.

    [08] Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ ήταν ο στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    Καμικάζι ανατινάχθηκε σήμερα το πρωί ρίχνοντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του σε αυτοκινητοπομπή των ξένων στρατευμάτων στο κέντρο της Καμπούλ, ανακοίνωσε αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι ο καμικάζι έριξε το αυτοκίνητο στο πλαϊνό μέρος θωρακισμένου οχήματος. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο κέντρο της πόλης, η οποία διέκοψε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ έπειτα από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων τον Αύγουστο. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ είπε ότι «αυτοκινητοπομπή των ξένων δυνάμεων ήταν ο στόχος επίθεσης μάρτυρα των μουτζαχεντίν μας στο τομέα Τζόι Σιρ στην Καμπούλ. Δύο από τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές και όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτά σκοτώθηκαν».

    [09] Σε μετατραυματικό σοκ η Τουρκία

    Μετατραυματικό σοκ ζει όλη η Τουρκία από χτες, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην 'Αγκυρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση 95 άτομα και σύμφωνα με κουρδικές πηγές 128 άτομα.

    Το συντονιστικό κέντρο του πρωθυπουργικού γραφείου, χτες το βράδυ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 95 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 246. Σε πρωινή του ανακοίνωση το κέντρο δεν ανέφερε αριθμό νεκρών, αλλά τόνισε ότι νοσηλεύονται ακόμα σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας συνολικά 160 άτομα, εκ των οποίων τα 65 σε εντατική μονάδα.

    Το συντονιστικό γραφείο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 128 και ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ», σημειώνει ότι υπάρχουν και 100 αγνοούμενοι.

    Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

    Σήμερα το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες στο σημείο όπου έγιναν χτες οι εκρήξεις. Επεισόδια δεν υπήρξαν. Για τις τρεις το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι αυτό μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την πρόταση Νταβούτογλου για συνάντηση.

    Ως προς τους δράστες δεν υπάρχει επισήμως κάτι συγκεκριμένο, εκτός του ότι γίνεται λόγος για ενδεχόμενο επιχείρησης αυτοκτονίας. Η αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Μπερίλ Ντεντέογλου ανέφερε σήμερα τη σκέψη της, ότι «η επίθεση δεν σχεδιάστηκε στην περιοχή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανάμειξη άλλων χωρών».

    Πάντως το μετατραυματικό σοκ επιδρά ώστε να κλιμακωθεί ο διχασμός. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, οπαδών και εν μέρει πολιτικών, ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, ενώ ο χώρος της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρόκειται για έργο του κράτους.

    Το επιχείρημα των φιλοκυβερνητικών, είναι το συμπέρασμα ότι η βόμβα που είχε εκραγεί δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων, ευνόησε τελικά το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα. Κι αυτό εκ του αποτελέσματος των εκλογών, όπου το κόμμα είχε ξεπεράσει το 13%.

    Ούτως ή άλλως όμως, όπως σημειώνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», «κατά τη περίοδο 20 Ιουλίου - 10 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 80 στρατιώτες, 62 αστυνομικοί, 3 πολιτοφύλακες, 341 αντάρτες του ΡΚΚ, 113 πολίτες στο Νοτιοανατολική Τουρκία. Τώρα έρχονται να προστεθούν οι 95 νεκροί των χτεσινών εκρήξεων».

    [10] Ι. Μουζάλας: Η ΕΕ να σταματήσει τα «ρατσιστικά κριτήρια»

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην "επιλογή" προσφύγων από τις χώρες-μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους από τις χώρες πρώτης άφιξής τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική «αγορά ανθρώπων», κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων -κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία- στις 28 χώρες-μέλη της, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτοι 19 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία μεταφέρθηκαν την Παρασκευή από την Ιταλία στη Σουηδία. Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει μια "προτίμηση" στους χριστιανούς πρόσφυγες ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών απειλεί τις «χριστιανικές αξίες» της Ευρώπης.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει πρόσφυγες για να στείλει σε ορισμένες χώρες επειδή αυτές έχουν θέσει «ρατσιστικά κριτήρια», όπως τα χαρακτήρισε. Απέφυγε όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

    [11] Αυξημένες τιμές «κακής» χοληστερόλης έχουν οι μισοί Έλληνες

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η συστηματική καταγραφή των ασθενών με οικογενης υπερχοληστερολαιμία, η πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού, όπου από την στιγμή της γέννησης τα επίπεδα της (κακής) LDL χοληστερόλης είναι αυξημενα.

    Πρόκειται για μια σοβαρή αδιάγνωστη νόσο, καθώς από τους περίπου 40.000 ασθενείς μόνο οι 3.000, είναι διαγνωσμενοι, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της 2ης Κοινής Συνάντησης της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και της Τουρκικής Εταιρείας Καρδιολογίας, για τα λιπίδια, την λιποπρωτείνη και την υπολιπιδαιμική θεραπεία, που διεξήχθη στην Κω 9-11 Οκτωβρίου. «Δυστυχώς η νόσος δεν διαγιγνωσκεται σωστά και η πλειοψηφία των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτό το νόσημα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται πολύτιμος χρόνος και τελικά οι ασθενείς να παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μικρή ηλικία», ανέφερε ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Η νόσος εκδηλώνεται σε μικρή ηλικία και η θεραπεία ξεκινά όταν το παιδί φτάσει 8 με 10 ετών, ώστε να προσληφθούν οι επιπλοκές, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ Βασίλης Άθυρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι μεγάλο θέμα για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί η συμμόρφωση των ασθενών, καθώς πρόκειται για μακροχρόνια θεραπεία, αλλά και για «νόσο φάντασμα», αφού είναι ασυμπτωματική.

    [12] Επαίτης βούτηξε στη θάλασσα για 2 ευρώ, στον Βόλο

    Απίστευτο, άλλα συνέβη στον Βόλο, όταν στην κεντρική παραλία και μπροστά από τα πολλά καφέ, ένας 35χρονος άνδρας, πήρε φόρα και βούτηξε στη θάλασσα για δύο ευρώ, όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα.

    Ο νεαρός αλλοδαπός, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ενώ βυθιζόταν στη θάλασσα σήκωσε το ένα του χέρι ψηλά και παρέες νεαρών που έτρεξαν στην προκυμαία για να τον σώσουν κατάφεραν να τον πιάσουν και να τον ανασύρουν ζωντανό.Όλα συνέβησαν ξαφνικά και ενώ ο 35χρονος στεκόταν όρθιος στην καφετέρια και μιλούσε με μια νεαρή παρέα που καθόταν σε τραπέζι ζητώντας τους χρήματα.

    [13] Ι. Δραγασάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουμε κόμμα ετοιμοπόλεμο

    Με τοποθετήσεις στελεχών, συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα ολοκληρωθούν με την εκλογή του Γραμματέα της ΚΕ, που θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Ρήγας, και τη συμπλήρωση των θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας.

    Την κεντρική θέση του ότι «επειδή είμαστε στην κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», διατύπωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

    Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν προοπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή με συμμαχίες να ηγεμονεύσεις πολλά χρόνια, προσθέτοντας ότι όμως πρέπει να έχουμε σχέδιο και για το τι θα γίνει όταν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι το τρένο που μας επιτρέπει να πάμε πιο πέρα, το κόμμα είναι οι σιδηρογραμμές, θα υπάρχουν και μετά το τρένο και από αυτή την άποψη αποτελούν και τη συνέχεια του εγχειρήματος που έχουμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά, είναι να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα, μέσω των κινημάτων και των δράσεων. Επισήμανε ότι αυτό που ονομάζεται κόμμα της Αριστεράς του 21ου αι. δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι ένα διαμορφωμένο πρότυπο, «είναι μια φιλοδοξία που καλούμαστε να υπηρετήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσταση, εξηγώντας ότι «μας κοιτάζει όλος ο κόσμος», οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας επηρεάζουν ευρύτερα τις εξελίξεις της αριστεράς στην Ευρώπη.

    Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση του ότι «επειδή είμαστε κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», προσθέτοντας ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση. Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα».

    Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να τεθεί ψηλά ο πήχης ως προς το «τι κόμμα θέλουμε» και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε ένα κόμμα αγωνιστικό και ετοιμοπόλεμο». Συνέχισε, αναφέροντας ότι «αυτό που ζήσαμε το 7μηνο, υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι ανήκει στην ιστορία, μπορεί όμως να ανήκει και στο μέλλον, μπορεί στο μέλλον να βρεθούμε στην ανάγκη να συγκρουστούμε, διεκδικώντας τα δίκια του λαού μας. Άρα, κόμμα ετοιμοπόλεμο, με κοινές αρχές». Σε αυτό το σημείο, είπε ότι «οι τάσεις είναι ένα πρόβλημα» και ότι «δεν θα ήταν τόσο πρόβλημα» αν δεν συνιστούσαν παραβιάσεις των κοινών αρχών. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτό που υπόσχεται στην κοινωνία, την εσωτερική του δημοκρατία και ισονομία.

    Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ενόψει και του συνεδρίου πρέπει να οργανωθεί από τώρα η δουλειά, δημιουργώντας παντού στο κόμμα μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και θεματικές.

    Για την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση μέχρι και τις οργανώσεις βάσης του κόμματος, μίλησε η Θεανώ Φωτίου.

    Μίλησε ειδικότερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει εξειδίκευση σε κάθε υπουργείο, σε κάθε νομοθετική πράξη, άλλος τρόπος δουλειάς με συλλειτουργία στα τρία επίπεδα, μεταξύ κυβέρνησης, Κ.Ο. και κόμματος. Επισήμανε ότι η Κ.Ο. σε αυτή τη φάση θα επωμιστεί πολύ σκληρό ρόλο και ότι δεν μπορεί να ενημερώνεται στο τέλος για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα, ότι πρέπει να συνδιαμορφώνει. «Πρέπει η Κ.Ο. να εργάζεται με συλλογική ευθύνη απέναντι στο κόμμα και όχι ατομική». Και οι οργανώσεις βάσης, συνέχισε, χρειάζονται άλλον τρόπο δουλειάς, επεξεργασμένες ρασμένες γνώσεις και πληροφορίες από την κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 October 2015 - 12:32:18 UTC