Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και της ενέργειας
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: Κυνήγι στη μεγάλη φοροδιαφυγή, έρχονται έφοδοι αλά γερμανικά σε ομίλους και πολυεθνικές
  • [03] Εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα για το ΕΣΠΑ
  • [04] Ντ. Κοστέλο: Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει
  • [05] Με άνοδο 0,54% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [06] Ένταση κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα
  • [07] Στις φλόγες τυλίχθηκε κότερο ανοιχτά της Λευκάδας

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και της ενέργειας

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

    «Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και έπειτα από μεγάλη προετοιμασία αποκρούστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης, που είναι σε εξέλιξη, εμείς θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «συστηματικά μέσα που θέλησαν να κάνουν τη μέρα νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ακούστηκαν πολλά γύρω από τις Σκουριές, τα περισσότερα εκτός πραγματικότητας, από εργολαβικά συστημικά», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

    Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου εθνικού μοντέλου ενεργειακής αγοράς, πάνω σε μια νέα παραγωγική και αναπτυξιακή βάση που θα στηρίξει παράλληλα τόσο την οικονομία όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε επίσης την ανάγκη ενός μακρόπνοου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ τάχθηκε υπέρ των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, που θα σέβονται όμως, όπως είπε, τους κανόνες, θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: Κυνήγι στη μεγάλη φοροδιαφυγή, έρχονται έφοδοι αλά γερμανικά σε ομίλους και πολυεθνικές

    Το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας πριν από λίγο στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και στην έναρξη ελέγχων -για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη εντολές ή εισαγγελικές παραγγελίες-, επιχειρήσεων ή προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    «Με δεδομένο το τεκμήριο αθωότητας κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο διαπλοκής διαφθοράς φοροδιαφυγής που κόστισε στον Έλληνα πολίτη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι:

    - Εισάγονται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31.12.2015, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.

    - Η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα ή το εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.

    - Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Είπε ειδικότερα είπε πρώτα από όλα θα ισχύσει το Σύνταγμα (άρθρο 4) για τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης. Για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις θα υπάρξει απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, θα μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα. Φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων με κριτήρια την επιβράβευση της συνέπειας στην αντιμετώπιση του φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες χώρες ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

    Το υπουργείο θα προχωρήσει σε δράσεις απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων στις εφορίες.

    Θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, για να επεκταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη φορολόγηση έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό στον διάλογο και γι? αυτό οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα προχωρήσουν με ευρύτατο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, με τους πολίτες, τους λογιστές, τους εφοριακούς, με τα κόμματα.

    «Εμείς θέλουμε μια φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

    [03] Εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα για το ΕΣΠΑ

    Με ισχυρή πλειοψηφία (586 ψήφους υπέρ, 87 κατά, 21 αποχές) εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Ελλάδα για την άμεση χρηματοδότηση 35 δισ. και τη λήψη έκτακτων μέτρων υπέρ της ταχύτατης υλοποίησης.

    Την πρόταση, εισηγήθηκε η Ισκρα Μιχαήλοβα (Βουλγαρία) από την ομάδα των Φιλελευθέρων, και αφορά στη χρηματοδότηση από τα Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Συνοχής, Κοινωνικό και Θαλάσσης και Αλιείας, για την περίοδο 2014-2020.

    Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση ως είχε, απορρίπτοντας τις προτεινόμενες τροπολογίες.

    Βάσει των έκτακτων μέτρων που προτείνονται, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εθνικής συγχρηματοδότησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 3,5% το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης.

    [04] Ντ. Κοστέλο: Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει

    Το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει «καλές πιθανότητες» να επιτύχει, ανέφερε σήμερα ο Ντέκλαν Κοστέλο, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) με θέμα «Μπορεί να λειτουργήσει; Μελλοντικές προοπτικές για την Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ». Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Όπως σημείωσε ο Ντ. Κοστέλο, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι πιο πιθανό να πετύχει γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό «εμπροσθοβαρές». Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ότι σχεδόν το 60% της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη νομοθετηθεί, ενώ περισσότερο από το 50% των κεφαλαίων του προγράμματος είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσα στους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής του.

    [05] Με άνοδο 0,54% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Με ήπια άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, ενώ αυξημένος παρουσιάστηκε και ο τζίρος ( ο υψηλότερος των 12 τελευταίων συνεδριάσεων).

    Υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Εθνικής, του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 670,69 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,54%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 673,28 μονάδες (+0,93%) και κατώτερη τιμή στις 661,78 μονάδες (-0,80%).

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,325 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 194.520.197 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,92%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,01%.

    [06] Ένταση κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα

    Με ένταση έκλεισε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, που επί δύο ημέρες από το βήμα του μάρτυρα κατέθετε όσα γνωρίζει για τη δολοφονία του γιου της.

    Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, με την ολοκλήρωση της κατάθεσής της και ενώ αποχωρούσε από το βήμα, εκσφενδόνισε ένα μπουκάλι με νερό προς την πλευρά των κατηγορουμένων. Απευθυνόμενη στον δολοφόνο του παιδιού της Γιώργο Ρουπακιά του φώναξε, φανερά εκνευρισμένη και κατάχλωμη «Πάρ' το να έχεις να με θυμάσαι».

    Λίγα δευτερόλεπτα μετά, φίλος του 34χρονου μουσικού από το ακροατήριο, κοιτώντας προς την πλευρά του εδωλίου άρχισε να φωνάζει: «Ρουπακιά παρακάλα να φας ισόβια...», ενώ τη στιγμή που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων γύρισαν προς το μέρος του, αυτός συνέχισε να φωνάζει: «Όλοι σας να παρακαλάτε να φάτε ισόβια».

    Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η κατάθεση της αδελφής του Παύλου Φύσσα, Ειρήνης Φύσσα, η οποία λόγω συγκινησιακής φόρτισης δεν μπόρεσε να καταθέσει σήμερα.

    Η Ειρήνη Φύσσα περιέγραψε όταν ξεκίνησε την κατάθεσή της στο δικαστήριο, τη στιγμή που πήγε στο Νοσοκομείο να δει τον αδελφό της. "Τον είδα παγωμένο... νεκρό. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι είχε γίνει. Παρακαλούσα να σηκωθεί για να φύγουμε. Δύο χρόνια τώρα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας". Αυτά ήταν όσα μπόρεσε να πει στο δικαστήριο η Ειρήνη Φύσσα. Λίγα λεπτά αργότερα, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και η πρόεδρος διέκοψε την διαδικασία για την Πέμπτη 9 το πρωί.

    [07] Στις φλόγες τυλίχθηκε κότερο ανοιχτά της Λευκάδας

    Στις φλόγες τυλίχθηκε κότερο ανοιχτά της Λευκάδας κοντά στο Μεγανήσι. Η πυρκαγιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, οδήγησε τους επιβαίνοντας να πέσουν στη βαθιά θάλασσα προκειμένου να σωθούν. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν περισυλλεχθεί, από παρακείμενο σκάφος, δύο ναυαγοί που φέρεται ότι ήταν και οι μοναδικοί επιβαίνοντες στο κότερο και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, αυτή την ώρα με πλοίο της γραμμής μεταφέρεται πυροσβεστικό όχημα με κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να πλησιάσει το φλεγόμενο κότερο που «λαμπάδιασε» ανοιχτά του Ιονίου πελάγους και οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 October 2015 - 16:32:41 UTC