Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, η Κ. Κρέτσου
  • [02] Με τοποθετήσεις υπουργών συνεχίζεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις
  • [03] Σημαντικά μειωμένη αναμένεται εφέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
  • [04] Το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων που έχουν διαπράξει επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ
  • [05] Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε όλη την Ελλάδα για την άσκηση «Παρμενίων 2015»
  • [06] Το «Insenso» του Δ. Δημητριάδη στο Βρότσλαβ της Πολωνίας
  • [07] Ο Μ. Αναγνωστάκης «μιλά» στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, αύριο, στην Κύπρο
  • [09] Τσίπρας και Φάιμαν συναντώνται στη Λέσβο για το προσφυγικό
  • [10] Αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η αποβίβαση προσφύγων στη Λέσβο, μέσα από αεροφωτογραφίες
  • [11] Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές
  • [12] Τα άγρια ζώα επέστρεψαν στο Τσέρνομπιλ, 30 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα

  • [01] Γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, η Κ. Κρέτσου

    Γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, και τον συνεγχάρη για την επανεκλογή και τη χθεσινή ομιλία του.

    Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος την Ευρωπαία επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου, την ευχαρίστησε για τις προσπάθειες και την προσωπική συμβολή της και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει μία αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών πόρων για την οικονομία μας, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που προσπαθεί να παλέψει τις υφεσιακές τάσεις της οικονομίας.

    Μετά τη συνάντηση, κ. Κρέτσου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα διότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα, μετά από την πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, με αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 100% των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (σ.σ. μέχρι σήμερα η απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91%).

    Όπως ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος, θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση 2 δισ. ευρώ μόλις εκδοθεί η απόφαση σε δέκα ημέρες. Τώρα είναι ώρα για δράση, είπε η κ. Κρέτσου στον πρωθυπουργό, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε από την πλευρά της, τώρα είναι όλα στο τραπέζι και αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

    [02] Με τοποθετήσεις υπουργών συνεχίζεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις

    Συνεχίζεται σήμερα και αύριο η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινοβραδινή εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Οι συνεδριάσεις της ολομέλειας συνεχίζονται με τοποθετήσεις υπουργών ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές,

    Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

    Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    [03] Σημαντικά μειωμένη αναμένεται εφέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

    Στα 85 λεπτά το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων ότι θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο). Δηλαδή η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το καθεστώς που θα ισχύσει εφέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

    [04] Το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων που έχουν διαπράξει επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

    Το Ισραήλ άρχισε σήμερα τις κατεδαφίσεις σπιτιών των οικογενειών Παλαιστινίων που έχουν διαπράξει επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, μετά την εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στις δυνάμεις του να σκληρύνουν την καταστολή εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την επίσης κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Σήμερα ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τουλάχιστον δύο σπίτια οικογενειών Παλαιστινίων που είχαν διαπράξει επιθέσεις πέρυσι.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι δυνάμεις ασφαλείας σφράγισαν ένα δωμάτιο του σπιτιού της οικογένειας του Μοάταζ Χιτζάζι στην συνοικία Αλ Θόρι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες ότι δεν «θα υπάρξουν όρια» στη μάχη για την καταστολή των Παλαιστινίων ακτιβιστών και υπογράμμισε ότι θα αντιδράσει με «σιδηρά πυγμή» μετά τον θάνατο 4 Ισραηλινών σε επιθέσεις από την περασμένη Πέμπτη.

    [05] Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε όλη την Ελλάδα για την άσκηση «Παρμενίων 2015»

    Οι σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Άμυνας ήχησαν σε όλη την Ελλάδα, από τις 11:00 έως και τις 11:05, στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015», σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

    Συγκεκριμένα, οι σειρήνες ήχησαν ως εξής:

    - Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).

    - Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

    [06] Το «Insenso» του Δ. Δημητριάδη στο Βρότσλαβ της Πολωνίας

    Το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, εγκαινιάζει στις 15 Ιανουαρίου τον θεατρικό κύκλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

    Στο θέατρο του υπέροχα ανακαινισμένου παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του Βρότσλαβ, η Αλεξάνδρα Καζάζου θα ερμηνεύσει τον μονόλογο της κόμισσας Λίβια Σερπιέρι περί έρωτος και πάθους που οδήγησε στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία -της πατρίδας, της κοινωνικής τάξης, του εραστή.

    «Για τον Δημητριάδη όπως και για πολλούς, ο έρωτας είναι από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ζωής, από αυτά που συγκλονίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο, μας δίνουν ώθηση να ξεφύγουμε. Θεωρώ ότι το έργο έμμεσα, έχει να κάνει με αυτό που ζούμε σήμερα, την προσπάθεια να ξεπεράσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα, να ξεφύγουμε, να μπούμε σε κάτι που δεν τολμάμε», εξηγεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο οποίος βρήκε στην Αλεξάνδρα Καζάζου την ιδανική ερμηνεύτρια για το ρόλο της Λίβιας Σερπιέρι.

    Η τριαντατριάχρονη ηθοποιός γεννήθηκε στην Πολωνία από πατέρα Έλληνα και μητέρα Πολωνέζα, μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε θέατρο στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι. «Η θεατρική κινησιολογία της Αλεξάνδρας σε συνδυασμό με το μεσογειακό της ταπεραμέντο, δημιουργούν εξαιρετικό αποτέλεσμα στη σκηνή», λέει ο σκηνοθέτης.

    [07] Ο Μ. Αναγνωστάκης «μιλά» στη Θεσσαλονίκη

    Στην πρόσοψη του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, με ανοιχτά χέρια, «αγκαλιάζει» την πόλη...

    Και η πόλη «αγκαλιάζει» τον Μανόλη Αναγνωστάκη.

    Η γιγαντοαφίσα στην πρόσοψη του Δημαρχείου και οι αφίσες στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ (θα τοποθετηθούν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας), «γιορτάζουν» το Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη (Το 2015, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ονομάσθηκε «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη») και προαναγγέλλουν τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Μιλώ... Τεκμήρια και μαρτυρίες. 90 χρόνια από τη γέννησή του - 10 χρόνια απ' το θάνατό του».

    [08] Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, αύριο, στην Κύπρο

    Ένα μουσικό οδοιπορικό με διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου δημιουργού, Μίμη Πλέσσα, θα παρουσιάσουν αύριο στην πλατεία του Δημαρχείου Πάφου ο ίδιος και ο Κύπριος ερμηνευτής και μουσικός Μαυρίκιος Μαυρικίου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας των Αισθήσεων.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Όλα δικά σου μάτια μου», «Το άγαλμα», «Ποια νύχτα σ` έκλεψε», «Τι σου` κανα και πίνεις», «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες», «Δώδεκα μαντολίνα», «Αν σ` αρνηθώ αγάπη μου».

    Επίσης, ο Μίμης Πλέσσας και ο Μαυρίκιος θα παρουσιάσουν την πρώτη δισκογραφική τους συνεργασία, με τίτλο «Τραγούδια που δεν έχουν εποχές», που θα κυκλοφορήσει σύντομα και περιλαμβάνει καινούργια τραγούδια, τα οποία εμπιστεύεται ο συνθέτης στον ερμηνευτή σε στίχους της Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα.

    [09] Τσίπρας και Φάιμαν συναντώνται στη Λέσβο για το προσφυγικό

    Κλιμακώνεται η συζήτηση εντός της ΕΕ για το προσφυγικό πρόβλημα, και στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται σήμερα Τρίτη την Ελλάδα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος θα μεταβεί στην Λέσβο όπου θα τον συναντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και από κοινού θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

    Οι κκ Τσίπρας και Φάιμαν θα συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αυστρία θα στείλει στη Λέσβο περίπου 100 υπαλλήλους για να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών αρχών, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί επακριβώς η αποστολή τους.

    Διαβάστε επίσης: Περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν χθες στη Μεσόγειο

    [10] Αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η αποβίβαση προσφύγων στη Λέσβο, μέσα από αεροφωτογραφίες

    Συγκλονίζουν οι από αέρος φωτογραφίες της Αερολέσχης Μυτιλήνης που δείχνουν τη διαδικασία αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων στο Ακρωτήριο Κόρακας της βορειοανατολικής Λέσβου, με τον Τούρκο διακινητή στη συνέχεια να επιστρέφει στα απέναντι παράλια. Την επιστροφή αυτή σταμάτησε πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που έσπευσε στην περιοχή και συνέλαβε τον διακινητή, ειδοποιημένο από τον πιλότο του μικρού αεροπλάνου της Αερολέσχης.

    Στην περιοχή της βόρειας Λέσβου πετούσε αεροπλάνο της Αερολέσχης Μυτιλήνης, συμμετέχοντας στην από αέρος επιτήρηση του νησιού για τον φόβο δασικών πυρκαγιών. Κάποια στιγμή στο στενό υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις υπερφορτωμένες βάρκες με περισσότερους από 200 επιβαίνοντες σε αυτές ανθρώπους. Η μια κατευθύνθηκε στο Ακρωτήριο Κόρακας όπου αποβιβάσθηκαν κάπου 50 άνθρωποι, ενώ ο επιβαίνων στο σκάφος διακινητής κινήθηκε για να επιστρέψει στην Τουρκία.

    Από τον πιλότο της Αερολέσχης ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα, σκάφος του οποίου από το Μόλυβο έσπευσε στην περιοχή εντόπισε το διακινητή και τον κυνήγησε. Ο πιλότος της Αερολέσχης, ο οποίος δεν επιθυμεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του και απαθανάτισε φωτογραφικά όλη τη διαδικασία, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ήταν πραγματικά συγκλονιστική η καταδίωξη του Τούρκου διακινητή μέχρι την ακινητοποίηση και στη συνέχεια τη σύλληψη του. «Κι όλα αυτά λέει με το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής να παρακολουθεί από μακριά τα τεκταινόμενα».

    Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα ο Τούρκος διακινητής μετέφερε στη Λέσβο 54 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες και παιδιά. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

    [11] Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές

    Ερευνητές στην Αυστραλία κατασκεύασαν για πρώτη φορά ένα κβαντικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (λογική πύλη) σε πυρίτιο, καθιστώντας δυνατούς τους υπολογισμούς ανάμεσα σε δύο κβαντικά bits πληροφοριών.Έως τώρα ήταν αδύνατο να «μιλήσουν» μεταξύ τους δύο κβαντικά bits πυριτίου και έτσι να δημιουργηθεί μια λογική πύλη, αλλά για πρώτη φορά αυτό επιτεύχθηκε. Στο παρελθόν είχαν επιτευχθεί κβαντικοί υπολογισμοί αλλά όχι σε πυρίτιο, το ευρέως χρησιμοποιούμενο σήμερα υλικό για τους επεξεργαστές.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, που χαιρετίστηκε ότι «αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού» και φέρνει ακόμη πιο κοντά την υλοποίηση κανονικών κβαντικών υπολογιστών, που θα εκτελούν υπολογισμούς με αστραπιαία ταχύτητα.

    [12] Τα άγρια ζώα επέστρεψαν στο Τσέρνομπιλ, 30 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα

    Φαίνεται πως οι άνθρωποι είναι χειρότεροι και από πυρηνική καταστροφή, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στη φύση. Η απομάκρυνση των ανθρώπων γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, επέτρεψε στα άγρια ζώα να επιστρέψουν στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τελικά οι πληθυσμοί των ζώων θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι ήσαν πριν το πυρηνικό ατύχημα του 1986, γεγονός που τείνει να μετατρέψει την περιοχή από τόπο καταστροφής, σε φυσικό καταφύγιο ζώων!

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Σμιθ του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology» επεσήμαναν πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η ραδιενέργεια κάνει καλό στα ζώα. Απλώς δείχνει ότι οι συνέπειες των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες».

    Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από την ξηρά και τον αέρα σχετικά με την παρουσία ζώων γύρω από τον αντιδραστήρα, όπως ελαφιών, αγριόχοιρων, λύκων κ.α. Όπως είπε ο Σμιθ, «ο αριθμός άγριων ζώων που βλέπουμε στο Τσέρνομπιλ, είναι παρόμοιος με εκείνους σε καταφύγια θηραμάτων που δεν έχουν μολυνθεί». «Όπου απομακρύνονται οι άνθρωποι, η φύση ακμάζει - ακόμη και μετά από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο» πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 October 2015 - 8:32:16 UTC