Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Μεϊμαράκης: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μάς προσγειώνει στην πραγματικότητα
  • [02] Στη Λέσβο μεταβαίνουν την Τρίτη οι Αλέξης Τσίπρας και Βέρνερ Φάιμαν
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την έξοδο από την κρίση
  • [04] Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού
  • [05] Κ. Κρέτσου: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ξεκινά η εισροή δύο δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία
  • [06] Νέες ρωσικές επιδρομές στη Συρία
  • [07] Τουλάχιστον 57 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [08] Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και αυτοκτόνησε
  • [09] «Συναυλία στην Κούβα, σχεδιάζουν οι Rolling Stones»
  • [10] «Στραβοπάτησε» ο Αστέρας Τρίπολης, 1-1 με τον Πλατανιά Χανίων στην Αρκαδία
  • [11] EURO 2016: Εκτός αποστολής της Εθνικής και ο Μανωλάς

  • [01] Ευ. Μεϊμαράκης: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μάς προσγειώνει στην πραγματικότητα

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Προσπάθησε επί μιάμιση ώρα να μας εξοντώσει λέγοντας πόσο ωραία είναι η κατάσταση και η πολιτική που θα εφαρμόσει», είπε για τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού μάς προσγειώνει στην πραγματικότητα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι έρχονται μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ότι έρχεται φοροκαταιγίδα, ύφεση και έλλειμμα αντί για πλεόνασμα, και αύξηση της ανεργίας για το '15 και το '16.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΝΔ εκπροσωπεί «τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνικό φιλελευθερισμό και δεν έχει σχέση με νεοφιλελεύθερες ακραίες πολιτικές όπως προσπαθεί να δείξει ο κ. Τσίπρας».

    [02] Στη Λέσβο μεταβαίνουν την Τρίτη οι Αλέξης Τσίπρας και Βέρνερ Φάιμαν

    Κλιμακώνεται η συζήτηση εντός της ΕΕ για το προσφυγικό πρόβλημα, και στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται αύριο Τρίτη την Ελλάδα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος θα μεταβεί στην Λέσβο όπου θα τον συναντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και από κοινού θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

    Οι κκ Τσίπρας και Φάιμαν θα συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αυστρία θα στείλει στη Λέσβο περίπου 100 υπαλλήλους για να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών αρχών, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί επακριβώς η αποστολή τους.

    Σήμερα, εξάλλου, αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, ενώ έχει προταθεί από την ΕΕ η πραγματοποίηση κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών για την καλύτερη φύλαξη των περασμάτων στο Αιγαίο που χρησιμοποιούνται από τις διακινητές για την μεταφορά προσφύγων, κάτι που ωστόσο, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την έξοδο από την κρίση

    Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Όπως είπε, η υλοποίηση των στόχων αυτής αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα Μνημόνια, και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο «να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». Για την Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών και τα Μνημόνια, που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα μας, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις, τόνισε.

    «Αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα είναι εφικτά παρά τις δυσκολίες είναι εφικτά να το καταφέρουμε σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η Βουλή, ας έχετε κατά νου, θα είναι αυτή που θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της οριστική έξοδο από την κρίση» έστειλε το μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας.

    Παραδέχθηκε ταυτοχρόνως πως ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος, «η νέα περίοδος που εισήλθε η χώρα μετά τη διαπραγμάτευση και μετά τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την Οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

    «Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μάς έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης» σημείωσε και προσέθεσε πως μέσα σε αυτή την τετραετία, «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα». Περιέγραψε ειδικώς πως πρέπει: «να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μια κατεύθυνση δημοκρατικής αναγέννησης μετά από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία».

    Ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως έγιναν τα πρώτα βήματα «από τη σκληρή περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης» και αποτυπώθηκαν στη συμφωνία με τους δανειστές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, «εγγράφει εντούτοις και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, εγγράφει μια άλλη αντίληψη ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης και τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «αποφασισμένος να συνεχίσει στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με διαφορετικές όμως προτεραιότητες».

    [04] Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    Πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,24% του ΑΕΠ, προβλέπει τα προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016. Το ΑΕΠ το 2016 θα διαμορφωθεί στα 173,365 δισ. ευρώ. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 25,8% του χρόνου (από 25,4% φέτος).

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν σε 53,344 δισ. ευρώ έναντι 53,480 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το σύνολο των δαπανών θα ανέλθει σε 55,685 δισ. ευρώ έναντι 55,690 δισ. ευρώ το 2015. Ειδικότερα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε 6,750 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ φέτος.

    [05] Κ. Κρέτσου: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ξεκινά η εισροή δύο δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εισροή περισσότερων από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως έκανε γνωστό η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ύστερα από συνάντηση εργασίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη στο ΥΠΑΠΕΝ.

    Αφού συνεχάρη τον κ. Τσιρώνη, η επίτροπος ανέφερε ότι την Τρίτη 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, αναμένεται να ψηφίσει θετικά προκειμένου να διατεθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά χρηματοδότηση στο 100% των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

    Στόχος για την κ. Κρέτσου είναι «να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και να μην μπαίνουν όρια στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα», όπως είπε. Επεσήμανε ότι η μέχρι σήμερα απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91% ενώ η επερχόμενη αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να αγγίξει το 100%.

    [06] Νέες ρωσικές επιδρομές στη Συρία

    Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε τις τελευταίες 24 ώρες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εννέα στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνεχίζοντας τη στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία.

    Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αεροσκάφη Su-34, Su-24M και Su-25 πραγματοποίησαν 25 εξόδους που στόχο είχαν να «αποδιοργανώσουν την ιεραρχία (του ΙΚ) και να πλήξουν την επιμελητεία των τρομοκρατών».

    Έτσι, βομβαρδιστικά Su-24M κατέστρεψαν «μία θέση διοίκησης του ΙΚ» στη Ραστάν, στην κεντρική επαρχία Χομς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    Στην κοινότητα Ταλμπισέ, 25 χλμ. νότια της Χομς, τα ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «τρεις στόχους», δύο αποθήκες πυρομαχικών και έναν κόμβο επικοινωνιών, ενώ μία θέση διοίκησης επλήγη επίσης στην Μπέιτ Μνέινεχ, στην επαρχία Λαττάκειας (δυτική Συρία), ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

    Καταδιωκτικά Su-25 έπληξαν, εξάλλου, ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Τζισρ αλ-Σούγουρ, στην επαρχία Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), καταστρέφοντας μία αποθήκη πυρομαχικών και τεθωρακισμένα οχήματα.

    Η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε επίσης την Τζαμπάλ αλ-Κομπέ, πάντα στην επαρχία Ιντλέμπ, και κατέστρεψε «τρία στοιχεία πυροβολικού και μία αποθήκη εκρηκτικών».

    Και σε μία «δασώδη» περιοχή, κοντά στην Ιντλέμπ, οι Ρώσοι έπληξαν μια καμουφλαρισμένη βάση όπου βρίσκονταν περίπου τριάντα οχήματα, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης Τ-55 που αποσπάστηκαν από τον συριακό στρατό.

    [07] Τουλάχιστον 57 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Βαγδάτη και περιοχές στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ, γνωστοποίησαν η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

    Μια επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες σημειώθηκε δίπλα σε μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Κάλις, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 35 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

    «Ο οδηγός παρακάλεσε τους αστυνομικούς να του επιτρέψουν να σταθμεύσει το όχημά του προκειμένου να αγοράσει φάρμακα από ένα κοντινό φαρμακείο και πέντε λεπτά αργότερα (ο εκρηκτικός μηχανισμός) εξερράγη και προκάλεσε μια τεράστια καταστροφή» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μοχάμεντ αλ Ταμίμι.

    Στην πόλη Αλ Ζουμπάιρ, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Βασόρας, σημειώθηκε μια δεύτερη επίθεση επίσης δίπλα σε μια κατάμεστη από κόσμο αγορά. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στη συνοικία Χουσεϊνίγια στα βόρεια περίχωρα της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 άνθρωποι, γνωστοποίησαν η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

    [08] Σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του και αυτοκτόνησε

    O 76χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, που αυτοκτόνησε και το πτώμα του βρέθηκε μετά απο μήνες σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε ορεινή περιοχή στην Κύμη Ευβοίας, είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας 67χρονης, που διαπράχθηκε στις 28 Απριλίου 2015 στα Καμίνια, στον Πειραιά.

    Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που επικαλείται η ασφάλεια Αττικής, ο θάνατος της 67χρονης επήλθε από βαριές κακώσεις που προκλήθηκαν από αιχμηρό αντικείμενο. Ο 76χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, μετά την πράξη του εξαφανίστηκε, αφήνοντας σημείωμα, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 εντοπίστηκε νεκρός, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, σε βραχώδη ορεινή περιοχή στην Κύμη Ευβοίας. Στην παλάμη του αριστερού του χεριού βρέθηκε ένα μονόκαννο όπλο. Ο θάνατός του επήλθε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από φυσίγγιο κυνηγετικού όπλου.

    Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 76χρονος είχε σχεδιάσει με λεπτομέρεια τη δολοφονία της 67χρονης και για τον σκοπό αυτό είχε διανοίξει υπόγειο τούνελ από το σπίτι του, το οποίο οδηγούσε στο σπίτι του θύματος και μέσω του οποίου εισήλθε σε αυτό.

    [09] «Συναυλία στην Κούβα, σχεδιάζουν οι Rolling Stones»

    O τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ βρίσκεται σήμερα στην Κούβα, όπου το θρυλικό συγκρότημα αναμένεται να πραγματοποιήσει μια συναυλία, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της επόμενης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο 72χρονος τραγουδιστής παρακολούθησε μια συναυλία μουσικής timba (σ.σ είδος μουσικής που μοιάζει με τη σάλσα) από το συγκρότημα Bamboleo σε έναν χώρο στη δυτική Αβάνα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, ο Τζάγκερ περπάτησε έχοντας συντροφιά το γιο του στους δρόμους της παλιάς πόλης, προκαλώντας με την παρουσία του τον ενθουσιασμό των περαστικών και των τουριστών.

    Όπως έγραψε η εφημερίδα αυτό το «ιδιωτικό ταξίδι» ενδέχεται να συνδέεται με την προετοιμασία «της συναυλίας που οι Rolling Stones σχεδιάζουν να δώσουν» στην χώρα στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Λατινική Αμερική στις αρχές του 2016.

    [10] «Στραβοπάτησε» ο Αστέρας Τρίπολης, 1-1 με τον Πλατανιά Χανίων στην Αρκαδία

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας του Αστέρα Τρίπολης με τον Πλατανιά που έριξε την αυλαία στην 6η αγωνιστική της Super League. Οι Αρκάδες, οι οποίοι στραβοπάτησαν για δεύτερη φορά εφέτος στην έδρα τους, άνοιξαν το σκορ στο 6ο λεπτό με τον Γιάννου, ενώ ο Πλατανιάς που κέρδισε μόλις τον δεύτερο βαθμό του στο πρωτάθλημα, ισοφάρισε με τον Μιλούνοβιτς στο 13`. Με την ισοπαλία αυτή, η ομάδα του Βεργέτη «έσπασε» το θετικό σερί (3 στα 3) που είχε απέναντι στον Πλατανιά στα τελευταία ματς πρωταθλήματος.

    [11] EURO 2016: Εκτός αποστολής της Εθνικής και ο Μανωλάς

    Η ατυχία στη θέση των κεντρικών αμυντικών συνεχίστηκε για την Εθνική ομάδα, αφού, μετά τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ούτε ο Κώστας Μανωλάς θα είναι τελικά διαθέσιμος για τους αγώνες της Πέμπτης με τη Βόρεια Ιρλανδία και της Κυριακής με την Ουγγαρία.

    Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Ρόμα τραυματίστηκε στο νικηφόρο παιχνίδι της ομάδας του με την Παλέρμο στο «Ρέντσο Μπαρμπέρα», που βρήκε νικητές τους «τζαλορόσι» με 4-2. Ο Μανωλάς έπαιξε κανονικά σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 October 2015 - 20:32:13 UTC