Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η ΝΔ κάνει ό, τι μπορεί για να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση του χρέους
  • [02] Εκλογές σήμερα στην Πορτογαλία
  • [03] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»
  • [04] Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απομάκρυναν το προσωπικό τους από την Κουντούζ
  • [05] Επίτιμος δημότης Ξάνθης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [06] Σε πλήρη λειτουργία τρεις εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές για τους πρόσφυγες, στην Ειδομένη
  • [07] «Η ζωή δεν είναι εύκολη στο Σεν Ντενί » λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Με το κεφάλι ψηλά»
  • [08] Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε στο νέο πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση
  • [09] Συνάντηση Μεϊμαράκη με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η ΝΔ κάνει ό, τι μπορεί για να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση του χρέους

    «Την ώρα που η κυβέρνηση δραστηριοποιείται ενεργά, προκειμένου να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συμμαχίες για την επικείμενη διαπραγμάτευση του χρέους, η Νέα Δημοκρατία κάνει ό, τι μπορεί για να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση αυτή, βάζοντας τα μικροπολιτικά της οφέλη πάνω από το συμφέρον του λαού, της κοινωνίας και της οικονομίας». Αυτό τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε σχόλιο που εξέδωσε με αφορμή την ανακοίνωση της γραμματέως Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της ΝΔ.

    «Είναι οι ίδιοι», σημειώνει, «που ως κυβέρνηση χαρακτήριζαν το χρέος βιώσιμο, για να φανούν αρεστοί στους δανειστές μας».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «ο λαός έκρινε αυτή την αξιοθρήνητη στάση στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Και, δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να την θυμάται».

    [02] Εκλογές σήμερα στην Πορτογαλία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά αυτός ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πολιτική σταθερότητα έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους. Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι.

    Ωστόσο, παρά τις βαθειές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία που μπορεί να θυμηθεί κανείς, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

    [03] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»

    Το σκάνδαλο που ξέσπασε με το λογισμικό παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων της Volkswagen θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, εκτιμά σε συνέντευξή του σε γερμανικές τοπικές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς , τονίζει ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας αντιθέτως έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον ευρύτερο οικονομικό κίνδυνο για τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου.

    Η διεύθυνση της VW έβαλε κατά μέρος ένα ποσό 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους του σκανδάλου, όμως αναλυτές προβλέπουν πως το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο. Η VW έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να ανακαλέσει για επισκευή έως και 11 εκατ. αυτοκίνητα και βαν οι κινητήρες των οποίων έχουν εγκατεστημένο παράνομα λογισμικό φτιαγμένο για να παραποιεί τις τιμές των εκπομπών ρύπων σε περίπτωση ελέγχου.

    [04] Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απομάκρυναν το προσωπικό τους από την Κουντούζ

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε το προσωπικό της από την αφγανική πόλη Κουντούζ, την επομένη του θανάτου 19 ανθρώπων από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους, που μπορεί να επλήγη από αμερικανική επιδρομή.

    Το κλείσιμο του κέντρου ιατρικής φροντίδας των MSF αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον άμαχο πληθυσμό της Κουντούζ, που βρίσκεται εν μέσω μαχών του αφγανικού στρατού και των ανταρτών Ταλιμπάν, για τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης του αφγανικού βορρά. Στην πραγματικότητα είναι οι μοναδικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φροντίσουν τους πιο σοβαρά τραυματίες πολέμου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

    "Το νοσοκομείο των MSF δε είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε άλλα ιατρικά ιδρύματα. Στο εξής κανείς υπάλληλος των MSF δεν εργάζεται στο νοσοκομείο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτ Στίτζμαν, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

    "Αυτή την ώρα δεν μπορώ να σας πω αν το τραυματολογικό κέντρο της Κουντούζ θα ανοίξει και πάλι ή όχι", πρόσθεσε.

    [05] Επίτιμος δημότης Ξάνθης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επίτιμος δημότης Ξάνθης ανακηρύχθηκε σήμερα από το δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που επισκέφθηκε την ακριτική πόλη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 96η επέτειο της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, στις 4 Οκτωβρίου 1919. Στον κ. Παυλόπουλο επιδόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς και η χρυσή ζώνη της παραδοσιακής φορεσιάς που φορούσαν οι γυναίκες της Θράκης στο διάβα των αιώνων.

    «Συνεχίζουμε στο διηνεκές να φυλάσσουμε Θερμοπύλες. Η υπεράσπισή τους βαραίνει όλους μας. Τα διδάγματα που απορρέουν από την ιστορία είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, με σύνεση, προνοητικότητα και σθένος. Πρώτιστο διακύβευμα είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης και είμαστε βέβαιοι ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης», ανέφερε μεταξύ άλλων προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δημαρχιακό μέγαρο της Ξάνθης, ο κ. Δημαρχόπουλος.

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι « με ιερή συγκίνηση αλλά και εθνικό δέος αποδέχομαι αυτή την ύψιστη τιμή, της ανακήρυξης μου ως επίτιμου δημότη του δήμου Ξάνθης. Και επιτρέψτε μου κ. δήμαρχε να συγκαταλέγω αυτή την στιγμή ανάμεσα σε εκείνες τις λίγες για τις οποίες αισθάνομαι περήφανος επειδή ο λαός και η θεία πρόνοια μου επιδαψίλευσαν την δυνατότητα να ζήσω». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού ανέδειξε τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις συντριπτικώς πλειοψηφούσες για να διαχειριστούν το δύσκολο μέλλον του τόπου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε στις 10.15 το πρωί την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης και αμέσως μετά την τελετή ανακήρυξής του, σε επίτιμο δημότη Ξάνθης, κατέθεσε στεφάνι στον Ηρώο της πόλης. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στον χώρο όπου έλαβε χώρα η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιόν του, αφού προηγουμένως περπάτησε στην κεντρική λεωφόρο της 28ης Οκτωβρίου της Ξάνθης χαιρετώντας από κοντά τους συγκεντρωμένους πολίτες. Αυτή την ώρα, ο κ. Παυλόπουλος παρακάθεται σε επίσημο γεύμα που δίνει προς τιμήν του στην ορεινή κωμόπολη της Σταυρούπολης, ο δήμαρχος Ξάνθης και οι φορείς του νομού.

    [06] Σε πλήρη λειτουργία τρεις εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές για τους πρόσφυγες, στην Ειδομένη

    Σε πλήρη λειτουργία είναι εδώ και λίγες ώρες στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης τρεις εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές, μία γενική κλινική, μία γυναικολογική και μία για ψυχολογική υποστήριξη, των προσφύγων που περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα προς τα Σκόπια.

    Ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη,έστησε τις τρεις σκηνές για να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες, καθώς επίσης και τρεις τέντες που χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι για τα μικρά παιδιά.

    Τις σκηνές επιθεώρησε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είδε δύο γιατρούς από τη Νορβηγία, δύο νοσηλεύτριες, μία μαία, δύο ψυχολόγους, έναν συντονιστή και έναν τεχνικό να στέκονται στο πλευρό των προσφύγων.

    Ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές θα παραμείνουν στην Ειδομένη κάποιες εβδομάδες με στόχο να εκπαιδεύσουν το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τους νοσηλευτές, τους Σαμαρίτες και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Στη συνέχεια, κι αφού αποχωρήσουν, οι μονάδες θα παραμείνουν στημένες και σε πλήρη λειτουργία και θα αναλάβουν εθελοντές γιατροί από τη Θεσσαλονίκη.

    [07] «Η ζωή δεν είναι εύκολη στο Σεν Ντενί » λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Με το κεφάλι ψηλά»

    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Μάιο που περπάτησε στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ πλάι στη μεγάλη ντίβα του γαλλικού σινεμά Κατρίν Ντενέβ, μονοπωλώντας τα φλας των φωτογράφων στο Φεστιβάλ των Καννών.

    Σπουδαστής ξυλογλυπτικής μέχρι πρότινος, ο 19χρονος Ροντ Παραντό δεν ονειρευόταν να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, μέχρι που τον ανακάλυψε τυχαία μία παραγωγός σ' ένα κάστινγκ του δρόμου έξω από το σχολείο του. Μετά από μια σειρά εξαντλητικών δοκιμαστικών κατάφερε να κερδίσει το ρόλο του Μαλονί και να καταθέσει μία ερμηνεία-αποκάλυψη στη νέα δημιουργία της Εμανουέλ Μπερκό, «Με το κεφάλι ψηλά» («La T?te Ηaute»).

    «Ήταν τόσες πολλές οι συγκινήσεις. Νιώθω ότι ζω σε ένα τρελό όνειρο!» παραδέχεται στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο νεαρός ηθοποιός, μιλώντας για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην ταινία «Με το κεφάλι ψηλά», που προβλήθηκε στη χώρα μας, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

    [08] Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε στο νέο πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση

    «Καλή θητεία και όλους θα μας κρίνει η Ιστορία», ήταν η τελευταία αποστροφή της απερχόμενης προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στον διάδοχο της Νίκο Βούτση.

    «Ο ελληνικός λαός τρεις φορές κλήθηκε να αποφασίσει μέσα σε επτά μήνες. Και ιδιαίτερα την τελευταία φορά, μετά γνώσεως, με όλα τα θέματα γνωστά, επιχειρηματολογημένα και απολύτως αποσαφηνισμένα, αποφάσισε να δώσει την εντολή, να δώσει την πυξίδα, σε δυνάμεις οι οποίες θα έχουν το τιμόνι πλειοψηφικά, έτσι ώστε να ασκηθεί η λαϊκή κυριαρχία μέσα σε αυτή τη Βουλή, αλλά βεβαίως και σε όλες τις άλλες δυνάμεις που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο», ήταν η απάντηση του νέου Προέδρου της Βουλής.«Όλα καταγράφησαν. Τα έχει αποτιμήσει ο ελληνικός λαός. Όλοι θα κριθούμε όλοι κρινόμαστε και θα πρέπει να κρινόμαστε και θα κριθούμε και από την ιστορία» ήταν το καταληκτικό σχόλιο του προς την κ.Κωνσταντοπούλου.

    Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, υποδέχθηκε τον Νίκο Βούτση, παραδίδοντας του τα πορίσματα των Επιτροπών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, για το Δημόσιο χρέος, τις γερμανικές αποζημιώσεις, την Ζήμενς και τα Μνημόνια. Μάλιστα, στον Διαδικτυακό Τόπο της Βουλής, είχε αναρτήσει,νωρίτερα,το πόρισμα για το Τρίτο μνημόνιο της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου χρέους.

    «Σας παραδίδω την προεδρία έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από τη πρώτη μέχρι τη τελευταία στιγμή. Για εμένα αποτελεί ξεχωριστεί τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας στην προεδρία της Βουλής -που θεωρήθηκε εμπόδιο για τα μνημόνια - ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά στους δανειστές», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και πρόσθεσε:«Θα είμαι αρωγός στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των εργασιών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Βουλή, δεν θα είμαι,όμως,στην προώθηση μνημονιακών πολιτικών που καταλύουν την Δημοκρατία».

    Ο κ. Βούτσης, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι η νέα Βουλή θα αποφασίσει για ποια κρίσιμα ζητήματα θα συνεχιστούν οι εργασίες των Επιτροπών, σημείωσε ότι ιδιαίτερα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η Επιτροπή θα πρέπει να εντείνει τη λειτουργία της.Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη και είναι σίγουρο, όπως είπε, ότι θα λάβει υπόψη της όλα όσα ζητήματα είναι τεκμηριωμένα προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

    [09] Συνάντηση Μεϊμαράκη με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Ν.Δ

    Συνάντηση προετοιμασίας με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κυριάκο Μητσοτάκη, 'Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αύριο
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 October 2015 - 14:32:25 UTC