Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να ξαναγεννηθεί η ΝΔ, ανέφερε ο Απ. Τζιτζικώστας, για την σημερινή 41η επέτειο από την ίδρυσή της
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο»
  • [03] Αυτή την ώρα η εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή
  • [04] Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από τις πλημμήρες στην Κυανή Ακτή
  • [05] Άνοιξαν οι κάλπες στην Πορτογαλία
  • [06] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»
  • [07] Στην Ξάνθη ο ΠτΔ για τις γιορτές των Ελευθερίων
  • [08] B. Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τις αδικημένες κοινωνικές ομάδες
  • [09] Η επικοινωνία στην οικογένεια το «τείχος προστασίας» των ανηλίκων στο διαδίκτυο, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Σφακιανάκης
  • [10] Στις δουλειές τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός

  • [01] Να ξαναγεννηθεί η ΝΔ, ανέφερε ο Απ. Τζιτζικώστας, για την σημερινή 41η επέτειο από την ίδρυσή της

    Την ανάγκη να ξαναγεννηθεί η Νέα Δημοκρατία επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωση που έκανε χθες έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία τηςσημερινής 41ης επετείου από την ίδρυσή της.

    «Τις μεγάλες αποφάσεις που θα έβγαζαν τη χώρα από την παρακμή, τις πήρε αυτή η παράταξη και ο δημοκρατικός κόσμος που την αγκάλιασε και την έκανε μεγάλη», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και προσέθεσε: «Οι αρχές μας και όσα πιστεύουμε, μας δείχνουν πάντα το δρόμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. Πότε πρέπει να κλείνει ένας κύκλος και να πηγαίνουμε στη νέα εποχή. Αυτό πρέπει να το ξανακάνουμε. Να αλλάξουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε τελικά και τη χώρα. Σε αυτή την επέτειο δε θυμόμαστε μόνο, ξαναγεννιόμαστε».

    [02] Ο. Γεροβασίλη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο»

    «Νομίζω ότι έχει τελειώσει η περίοδος των προγραμματισμών, των σκέψεων, του μεγάλου κομματιού της διαπραγμάτευσης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσερχόμενη στη Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών.

    Επισήμανε ότι «ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, με την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό έργο, σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα» και πρόσθεσε πως «όπως θα εργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει και το Κοινοβούλιο, αντιστοίχως, να εργαστεί σκληρά».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπήρξε «εξαιρετικά θετική η αποτίμηση με ενίσχυση της θέσης της χώρας μας».

    [03] Αυτή την ώρα η εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή

    Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή. Για το αξίωμα του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το Νίκο Βούτση. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ το Ποτάμι έθεσε συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον κ.Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου του αριθμού των βoυλευτών (151).Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ). Η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων είναι οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος.Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

    Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

    Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της ΚΟ και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

    Στο μεταξύ,αύριο το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    [04] Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από τις πλημμήρες στην Κυανή Ακτή

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες, οι οποίες έπληξαν χθες βράδυ την Κυανή Ακτή, στη νοτιοανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.Δρόμοι των Καννών και της Νίκαιας πλημμύρισαν, ανάμεσά τους και η διάσημη λεωφόρος Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

    Συνολικά 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.

    Οι αρχές τόνισαν ότι αυτός «ο απολογισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο οριστικός, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών πρόσβασης» στις περιοχές που έχουν πληγεί. Περίπου 12 τρένα ακινητοποιήθηκαν στους σταθμούς στη νοτιοανατολική Γαλλία, με εκατοντάδες επιβάτες, σύμφωνα με τον όμιλο SNCF.

    [05] Άνοιξαν οι κάλπες στην Πορτογαλία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά αυτός ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πολιτική σταθερότητα έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους. Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι.

    Ωστόσο, παρά τις βαθειές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία που μπορεί να θυμηθεί κανείς, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

    [06] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»

    Το σκάνδαλο που ξέσπασε με το λογισμικό παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων της Volkswagen θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, εκτιμά σε συνέντευξή του σε γερμανικές τοπικές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς , τονίζει ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας αντιθέτως έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον ευρύτερο οικονομικό κίνδυνο για τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου.

    Η διεύθυνση της VW έβαλε κατά μέρος ένα ποσό 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους του σκανδάλου, όμως αναλυτές προβλέπουν πως το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο. Η VW έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να ανακαλέσει για επισκευή έως και 11 εκατ. αυτοκίνητα και βαν οι κινητήρες των οποίων έχουν εγκατεστημένο παράνομα λογισμικό φτιαγμένο για να παραποιεί τις τιμές των εκπομπών ρύπων σε περίπτωση ελέγχου.

    [07] Στην Ξάνθη ο ΠτΔ για τις γιορτές των Ελευθερίων

    Την Ξάνθη επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ως επίσημος προσκεκλημένος στις εορτές των Ελευθερίων της πόλης και της 96ης επετείου ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, στις 4 Οκτωβρίου 1919.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 10 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, όπου παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

    Αυτή την ώρα γίνεται η τελετή ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Ξάνθης και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Ηρώο της πόλης, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Στις 12.30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την παρέλαση σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι στην ορεινή κωμόπολη της Σταυρούπολης, όπου ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Παυλόπουλου.

    [08] B. Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τις αδικημένες κοινωνικές ομάδες

    Οι αδικημένες και μη ευνοημένες κοινωνικές ομάδες εξακολουθούν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει στο ΧΩΝΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Η κυβέρνηση πρόκειται να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι' αυτές, όπως για παράδειγμα τους αγρότες, τα μέτρα για τους οποίους δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

    Αντίθετα, όπως τονίζει ο κ. Αποστόλου, ετοιμάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, προωθείται η έγκαιρη εκταμίευση των επιδοτήσεων και προβλέπονται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα. Τονίζει ότι «ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει τους πραγματικούς παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και "ελληνοποιήσεις", αλλά και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, τονίζοντας ότι «το αγροτικό επάγγελμα έχει και στη χώρα μας μέλλον, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και βέβαια να έχουν πάντα οι αγρότες το μυαλό τους στην αγορά και όχι μόνον στις επιδοτήσεις».

    [09] Η επικοινωνία στην οικογένεια το «τείχος προστασίας» των ανηλίκων στο διαδίκτυο, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Σφακιανάκης

    «Την ανάγκη τους να μοιραστούν ζητήματα που τους απασχολούν ή και αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, "πληρώνουν" πολλές φορές οι ανήλικοι που εμπιστεύονται τρίτα πρόσωπα στο διαδίκτυο, αφού οι γονείς τους μπορεί να βρίσκονται την ίδια ώρα που αυτά κάνουν "τσατ" (συζήτηση) στο ίντερνετ μέσα στο σπίτι, ωστόσο όπως προκύπτει, δεν αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για να συζητήσουν με τα παιδιά τους». Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, συνιστώντας στους γονείς ιδίως μετά το σχολείο να αφιερώνουν, έστω και τηλεφωνικά, λίγα λεπτά στα παιδιά τους.

    Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, που συμμετείχε απόψε στο 3ο Συνέδριο Ψυχιατροδικαστικής Βόρειας Ελλάδας, που διοργανώνεται στην Κοζάνη και ολοκληρώνεται αύριο, «δεν φτάνει μόνο να βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά μας, αλλά πρέπει να επικοινωνούμε, και αυτό είναι το Firewall σύστημα (τείχος προστασίας) της οικογένειάς μας».

    Επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».

    [10] Στις δουλειές τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός

    «Ραντεβού» έξω από τα εργοτάξια έδωσαν τη Δεύτερα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» και αφού δοθεί η εντολή από την επιθεώρηση μεταλλείων για άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των μεταλλείων. Όπως ρητά αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, θα εισέλθουν στις δουλειές τους, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Χατζής.

    «Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη, αλλά κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση, την ξεκάθαρη πολιτική λύση για το οριστικό άνοιγμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας», είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες σε συγκέντρωση που έγινε στις Σκουριές, οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων.

    Οπως μας εξήγησε ο κ. Χατζής, η σημερινή συγκέντρωση έγινε προκειμένου να εξηγήσουν στον κόσμο της Χαλκιδικής τι σημαίνει στην πράξη η νέα απόφαση του ΣτΕ που ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της ανάκλησης τεχνικών μελετών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή εργασιών και τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζής επισήμανε ότι παραμένουμε έτοιμοι και για συνέχιση των κινητοποιήσεών μας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αφού ζητάμε οριστική λύση στο θέμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 October 2015 - 8:32:37 UTC