Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο υπάλληλος της ΓΓΕΕ για δυσφημιστικές αναρτήσεις στο Twitter
  • [02] Τρεις οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ
  • [03] Το ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του Π. Σκουρλέτη για τα μεταλλεία
  • [04] Μέτρα προστασίας και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης
  • [05] «Αρκαδία Χαίρε»: Το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή βγαίνει στις αίθουσες από τις 15 Οκτωβρίου
  • [06] Μια ιστορική έκθεση για την επέτειο των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας
  • [07] Προσωρινά κρατούμενος ο Θωμάς Λιακουνάκος
  • [08] Η προετοιμασία ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων στο επίκεντρο της ατζέντας του Αλ. Τσίπρα
  • [09] «Ρομπότ Δημοσιογραφία», «Ψευδοβίωμα» και τα οφέλη των Νέων Μέσων στον Αθλητισμό

  • [01] Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο υπάλληλος της ΓΓΕΕ για δυσφημιστικές αναρτήσεις στο Twitter

    Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με βάση τα άρθρα 107,123 με το ερώτημα της οριστικής παύσης παραπέμφθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, μετά από εισήγηση-αναφορά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ελευθέριου Κρέτσου, ο υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, της ΓΓΕΕ, Πέτρος Κορμικιάρης.

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΕΕ, η οποία επιπλέον σε απάντηση συνεχών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο σχετικά με την ανάρτηση στο twitter του εν λόγω υπαλλήλου, δηλώνει αφενός ότι δεν φέρει την ιδιότητα του δημοσιογράφου και σημειώνει, αφετέρου, ότι η ΓΓΕΕ σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τις απόψεις που δημοσιεύει, τις οποίες και καταδικάζει.

    Στον λογαριασμό του στο twitter ο εν λόγω υπάλληλος, μετά την κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, ανήρτησε σήμερα το εξής tweet: "Νέο δακρύβρεκτο μελό από τήημητέρα τού Παύλου Φύσσα. Το ότι ο γιος της προκαλούσε με τα τραγούδια του, ως μητέρα, δεν την αφορούσε. Βρέ ούστ". Η ανάρτηση αυτή αποτέλεσε αφορμή για έντονες και μαζικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεχή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, τα οποία αναφέρονται και σε προηγούμενες πρόσφατες αναρτήσεις του, ανάλογου προσβλητικού και ακραίου ύφους και περιεχομένου, όπως π.χ. σχετικά με την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

    Σε απάντηση των συνεχών δημοσιευμάτων, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με την ανάρτηση στο twitter του υπαλλήλου του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πέτρου Κορμικιάρη, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν φέρει την ιδιότητα του δημοσιογράφου αφενός και αφετέρου σε καμία περίπτωση η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν έχει σχέση με τις απόψεις που δημοσιεύει, τις οποίες και καταδικάζει.

    Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, μετά από εισήγηση-αναφορά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ε. Κρέτσου, παρέπεμψε τον ανωτέρω υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με βάση τα άρθρα 107,123 με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

    Ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού της ΓΓΕΕ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού τη ΓΓΕΕ αναφέρει ότι "το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας σέβεται τις προσωπικές απόψεις του κάθε εργαζόμενου στην Υπηρεσία, εντούτοις είναι ευνόητο ότι δεν ενστερνίζεται απόψεις που προβάλλουν ακραίες αντιλήψεις οποιασδήποτε μορφής".

    [02] Τρεις οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ

    Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ είναι οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως ανακοινώθηκε μετά τησυνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ)

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι η ΚΕΦΕ διαπίστωσε ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα ο φάκελος της υποψηφιότητας από τον Άδωνι Γεωργιάδη και με ομόφωνη απόφαση απορρίφθηκε η εν λόγω υποψηφιότητα λόγω του εκπροθέσμου της κατάθεσής της.

    Με την απόφαση της ΚΕΦΕ της ΝΔ να μην κάνει δεκτή την υποψηφιότητα Γεωργιάδη διαφώνησαν οι Β. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας

    [03] Το ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του Π. Σκουρλέτη για τα μεταλλεία

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ? αρ. 299/2015 απόφασή του ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015) με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λπ.) της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

    Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ (σε σχηματισμό Ολομέλειας) με την υπ? αρ. 299/2015 απόφασή του (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο).

    Το ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

    [04] Μέτρα προστασίας και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης

    Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξασφάλισης του μνημείου στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, και ταυτόχρονα για την μακροπρόθεσμη προστασία και ανάδειξή του.

    Οι πρώτες εργασίες εξειδικεύονται στη στερέωση των πρανών του λόφου-τύμβου και στη συντήρηση των γλυπτών, των ψηφιδωτών και του γραπτού διακόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό τον γενικό συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες κατόπιν πολλαπλών αυτοψιών και συνεργασιών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να σχεδιαστούν οι προσφορότερες λύσεις.

    Για τη διενέργεια των παραπάνω εργασιών έχει συνταχθεί σειρά μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Ειδικότερα, η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει προχωρήσει στην τοπογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, στη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για την ενόργανη παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων, ενώ εκπονείται και η αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα, από το τμήμα Λίθου ολοκληρώνεται εξέχουσας σημασίας πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το δομικό υλικό του μνημείου.

    Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου, Κατερίνας Περιστέρη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεσητων μέχρι σήμερα πορισμάτων της μελέτης, με την απαραίτητη τεκμηρίωση.

    [05] «Αρκαδία Χαίρε»: Το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή βγαίνει στις αίθουσες από τις 15 Οκτωβρίου

    Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στο 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάρτιο, όπου τιμήθηκε με το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) για την καλύτερη ελληνική ταινία και την προβολή της στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας, το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή έρχεται στις ελληνικές αίθουσες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 15 Οκτωβρίου 2015.

    Το «Αρκαδία Χαίρε» είναι μία περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στη συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της, ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

    Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, μετά την Ελευσίνα και την εμπορική και κριτική επιτυχία του ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα», επισκέπτεται ακόμη έναν φορτισμένο, ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο.

    [06] Μια ιστορική έκθεση για την επέτειο των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας

    «Η πιο όμορφη, η πιο γλυκειά μέρα του κόσμου» έχει γράψει ο Γιώργος Σεφέρης για την ημέρα της Απελευθέρωσης που ξημέρωσε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, μετά από τρεισήμισι χρόνια γερμανικής κατοχής. Είναι πασίγνωστες οι εικόνες από την ξέφρενη γιορτή χαράς των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας, με πανό και πλακάτ να πανηγυρίζουν στη θέα της αποχώρησης των στρατιωτών της Βέρμαχτ με αίσθημα λύτρωσης, πολίτες μιας χώρας βυθισμένης σε βαθιά φτώχεια και καταστροφή, που είχε επιδείξει μεγαλειώδη Αντίσταση αλλά και διχασμό. Ενάμισι μόλις μήνα αργότερα, η Αθήνα της Απελευθέρωσης οδηγήθηκε στη σύγκρουση των Δεκεμβριανών κι αργότερα στον Εμφύλιο, εξέλιξη που εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν γιορτάζει τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Εφέτος, η επέτειος των 71 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, θα γιορταστεί εμβληματικά τόσο λόγω της διάρκειας του εορτασμού -σχεδόν ένα μήνα- όσο και από το εύρος των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν πολυάριθμοι δημόσιοι φορείς. Ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου με μια ιστορική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας και θα επεκταθούν έως τις 31 Οκτωβρίου σε όλη την πόλη.

    [07] Προσωρινά κρατούμενος ο Θωμάς Λιακουνάκος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που απολογήθηκε για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας την Δευτέρα το βράδυ, οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON. Σύμφωνα με όσα του αποδίδονται από την Δικαιοσύνη διακίνησε χρήματα που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην δικογραφία αναφέρεται ότι τα επίμαχα ποσά διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Μονακό της εξωχώριας εταιρίας Ιnteraction, η οποία κατά τις δικαστικές αρχές σχετίζεται με τον Θωμά Λιακουνάκο, κάτι που αρνείται ωστόσο, ο ίδιος. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν, μέσω ελβετικών λογαριασμών, από την Σουηδική Εταιρία ως "ωφέλιμες πληρωμές" για την επιλογή της ως προμηθεύτριας των συγκεκριμένων συστημάτων.

    [08] Η προετοιμασία ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων στο επίκεντρο της ατζέντας του Αλ. Τσίπρα

    Ο συντονισμός των υπουργείων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, η προετοιμασία της ομιλίας του τη Δευτέρα στη Βουλή όπου θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις και η προετοιμασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -που συνεδριάζει αύριο- για την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή, βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, από τις ΗΠΑ.

    Επιπλέον, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, θα καλυφθούν οι θέσεις του διευθυντή και του γραμματέα της Κ.Ο., καθώς επίσης και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Νίκος Βούτσης θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

    Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας

    Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, η προετοιμασία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η λειτουργία της ΚΟ, ήταν οι άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος.

    Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση δεν πήρε μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθούν αύριο οι κύριοι Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Ρήγας, για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Ρήγας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος στην συνεδρίαση της ΚΕ και να οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο, οπότε και θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας με πλήρη θητεία.

    Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η εισήγηση της (διευρυμένης μετά την διάσπαση) ΠΓ, θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς: στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την ανάλυση της ψήφου, και στην προετοιμασία του κόμματος για το συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο τοποθετείται νωρίτερα, μάλλον τον Ιανουάριο - το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου - και όχι την άνοιξη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    [09] «Ρομπότ Δημοσιογραφία», «Ψευδοβίωμα» και τα οφέλη των Νέων Μέσων στον Αθλητισμό

    Με τρεις ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ομιλίες από δύο καθηγητές Πανεπιστημίων και τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) συνεχίστηκε το πρωινό πρόγραμμα της 2ης ημέρας του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία. «Όταν μιλάς ο ίδιος, επαναλαμβάνεις αυτό που ήδη γνωρίζεις, ενώ όταν ακούς μαθαίνεις κάτι καινούριο», υπενθύμισε ο Μαλτέζος γ.γ. της AIPS, Τσαρλς Καμενζούλι, τονίζοντας επίσης πως «αν κάθε ημέρα μαθαίνεις κάτι καινούριο, στο τέλος του χρόνου θα γνωρίζεις 365 καινούρια πράγματα». Τις τρεις διαλέξεις παρακολούθησαν από το συνεδριακό κέντρο όλα τα τμήματα της πρώτης τάξης του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, ανάμεσα στους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες, υψηλές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού και τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής.

    Η επιμορφωτική διαδικασία ξεκίνησε με τον Καθηγητή, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Βέγλη, να τοποθετείται για την κρίση στα ΜΜΕ, τα νέα μέσα και τα νέα εργαλεία για τη δημιουργία, διανομή και κατανάλωση ειδήσεων. Ο κ. Βέγλης παρουσίασε δύο νέες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν εν γένει τη δημοσιογραφία και εύλογα την αθλητικογραφία στο εγγύς μέλλον. Ξεκίνησε με μία αναδρομή στο παρελθόν, όταν η εμφάνιση του ραδιοφώνου θεωρήθηκε από πολλούς ως «απειλή» για τις εφημερίδες (και εν συνεχεία η τηλεόραση). «Κάθε μέσο εν τέλει βρήκε το χώρο του, το ακροατήριό του και τη στιγμή του (το ραδιόφωνο το ακούμε όταν οδηγούμε). Το ίδιο συνέβη και με την τηλεόραση», εξήγησε ο κ. Βέγλης.

    Εκείνα, όμως, τα μέσα (ραδιόφωνο, τηλεόραση) δεν υποστήριζαν την αμφίδρομη επικοινωνία, κάτι που συμβαίνει σήμερα με τα νέα μέσα. Αυτή τη διαφορά είναι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το διαδίκτυο, οι έξυπνες συσκευές και οι ταμπλέτες. Προχωρώντας προς το μέλλον, ήδη παρατηρείται μείωση πωλήσεων στους φορητούς υπολογιστές, όσο η τεχνολογία δημιουργεί νέες συσκευές την ώρα που αναζητούνται νέοι ικανοί τρόποι επικοινωνίας (interfaces) πέραν του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

    Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο Web 3 (σημασιολογικός ιστός) που έρχεται να βελτιώσει το Web 2 (συνεργατική δημιουργία) εξηγώντας πως ενώ σήμερα όταν παραδείγματος βάλεις τη λέξη single σε μια μηχανή αναζήτησης δεν γνωρίζει αν ενδιαφέρεσαι για την έννοια της λέξης στη μουσική ή στην κατάσταση σχέσης (στο web 2) αυτό θα είναι καθορισμένο στο web 3, αφού θα συνδέεται με άλλα κείμενα, έγκυρες πηγές που θα το προσδιορίζουν. Πρόκειται για τα αποκαλούμενα Ανοιχτά Συνδεδεμένα Δεδομένα, τα οποία θα μπορούν να συνδεθούν το ένα με το άλλο και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Τα Άρθρα δημοσιογραφίας νέων δεδομένων είναι το μέλλον της δημοσιογραφίας. Όταν δηλαδή οπτικοποιούμε δεδομένα με βοήθεια γραφημάτων (infographic). Παραδείγματος χάρη όταν θέλει ένας αθλητικογράφος να παρουσιάσει πόσα μετάλλια έχει πάρει κάθε χώρα σε μία διεθνή διοργάνωση, αυτές οι πληροφορίες γίνονται πιο εύκολα κατανοητές, όταν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Ένα γράφημα γίνεται πιο εύκολα κατανοητό, από παράθεση σωρείας στατιστικών στοιχείων και αριθμών σε μορφή κειμένου. Ως στάδια δημοσιογραφίας με τα δεδομένα που δημιουργούν τα νέα μέσα όρισε την αναζήτηση στα δεδομένα, τον καθορισμό και επανακαθορισμό δεδομένων, το φιλτράρισμα, την οπτικοποίηση και ως τελευταία στάδιο τη συγγραφή άρθρου που συνοδεύει τα δεδομένα.

    Κατά πόσο είναι αξιόπιστα τα στοιχεία που βρίσκουμε στο διαδίκτυο; Τίθεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση θέμα αξιοπιστίας στο διαδίκτυο. Κάτι που ο κ. Βέγλης θεωρεί πως θα λυθεί στο web3. Κι αυτό γιατί θα υπάρχουν σύνδεσμοι σε άλλες πηγές. Προχώρησε και σε πρόταση ενός βιβλίου που διατίθεται ήδη στο διαδίκτυο και μάλιστα σε ελληνική μετάφραση, το ?VERIFICATION HANDBOOK? ή «Εγχειρίδιο Επαλήθευσης», το οποίο παρουσιάζει ποια βήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επαληθεύσουμε ότι οι πληροφορίες είναι αληθινές.

    Το ?ROBOT JOURNALISM?, δηλαδή το Ρομπότ Δημοσιογραφίας, είναι λογισμικό που ήδη χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα στις ΗΠΑ και σύντομα θα έρθει και στην Ευρώπη. Κάποιο λογισμικό δηλαδή γράφει ειδήσεις. «Εξανθρωπίζουν σετ μεγάλων δεδομένων εντοπίζοντας πρότυπα, τάσεις και βασικά στοιχεία. Είναι λογισμικά που παράγουν ειδήσεις και γράφουν άρθρα, χρησιμοποιώντας τμήμα των αλγορίθμων ειδήσεων που βασίζονται στις δημοφιλείς αναζητήσεις στο διαδίκτυο (Google trends). Αφού όλοι ψάχνουν αυτό το θέμα, πρέπει να γραφτεί άρθρο,» εξήγησε. Μπορούν ν? αποκλειστούν οι δημοσιογράφοι στο μέλλον; Πως κρίνεται η αξιοπιστία τέτοιου τύπου ειδήσεων από τους αναγνώστες; Είναι ευχαριστημένοι; Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας δεν βρίσκουν καμία διαφορά. Τα αυτοματοποιημένα άρθρα πέτυχαν καλύτερο σκορ από τους ανθρώπους/δημοσιογράφους. Οι εφημερίδες θα εξαφανιστούν; Όχι θα αλλάξουν μορφή οι εφημερίδες. Κάποιου τύπου ειδήσεις θα αυτοματοποιηθούν. Ο δημοσιογράφος βέβαια θα μπορεί να δώσει τη γνώμη του, να πει μια άλλη πλευρά. Σχολιασμό δεν μπορεί να κάνει το λογισμικό, μπορεί να κάνει παράθεση γεγονότων.

    Γι? αυτό είναι σημαντικό, οι δημοσιογράφοι να προσαρμοζόμαστε και προσπαθούμε ν? ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά, ο δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας της AIPS Europe, Τσαρλς Καμενζούλι. Η ομιλία του είχε θέμα: «Αθλητικά μέσα: από την ιστορία ? στην πραγματικότητα ? κοινωνικά μέσα». Ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στην αθλητικογραφία, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον Πιερ ντε Κουμπερτέν. «Ήταν ο πρώτος οργανωμένος δημοσιογράφος. Έγραψε 1110 κριτικές/αναλύσεις, 50 φυλλάδια και 34 βιβλία», είπε συγκεκριμένα. Το διάστημα 1896-1920 είναι η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης των εφημερίδων, ειδικά στην Ευρώπη, κάτι που πυροδοτήθηκε και λόγω του ενδιαφέροντος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ΑIPS εμφανίζεται το 1924. Το ίδιο έτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υπήρχαν δημοσιογράφοι μόνο από 29 χώρες και ήταν κυρίως από την Ευρώπη λόγω των δυσκολιών μετακίνησης. Μοιράστηκε με το ακροατήριο ντοκουμέντα από εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητών που έδωσαν τον 1ο αγώνα τους ως αθλητές και στον 2ο οι ίδιοι ήταν... δημοσιογράφοι. Το 1928 στο Αμστερνταμ αναπτύχθηκε κατά κάποιο τρόπο για πρώτη φορά το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ τότε πρωτοεμφανίστηκε και το βίντεο. Το 1936 στο Βερολίνο για πρώτη φορά μεταδόθηκαν οι Ο.Α, χρονολογία που συμπίπτει με τη γέννηση της τηλεόρασης. Από το 1936 μέχρι και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρείται... τεχνολογική «έκρηξη», ενώ τo 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμη η ιταλική τηλεόραση (RAI) ακολουθεί ό,τι έκανε το ΒΒC 12 χρόνια πριν. Τότε είναι που ο δημοσιογραφικός κόσμος συνειδητοποιεί και τη σημασία των πρακτορείων ειδήσεων.

    Περνώντας στην αμφίδρομη επικοινωνία που επετεύχθη χάρη στη δημιουργία των νέων μέσων, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα, δηλαδή πως σήμερα δίνεται η ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις, για διαφήμιση, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία πίσω από μία ιστορία. Πολλές φορές δημιουργείται ολόκληρη πολιτική κοινότητα γύρω από σχόλια χρηστών για ένα θέμα. Παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία όσον αφορά τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των χρηστών. Παραδείγματος χάρη το 2008 μόλις 90 εκ. άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, το 2012 901 εκατ. και σήμερα 3,1 δισεκατομμύρια. Τα νέα μέσα προσφέρουν πολλαπλή και ευκολότερη πρόσβαση, κατανάλωση της είδησης τη στιγμή που συμβαίνει, χρήση κινητού τηλεφώνου και προσβασιμότητα, αλλά και εργαλεία για τη νέα γενιά. Το 2008 υπήρχαν μόνο computer και όχι ταμπλέτες. Το 2012 υπήρχαν ήδη 54,8 ταμπλέτες. Ποιοι χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από τα Νέα Μέσα στο χώρο του αθλητισμού; Οι αθλητές, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους, οι σπόνσορες, η ΔΟΕ, οι καταναλωτές, η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ΜΜΕ. Κλείνοντας, ο γ.γ. της AIPS Europe απαρίθμησε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τα Νέα Μέσα για τον αθλητισμό: «Η θετική πλευρά είναι ότι ως πλατφόρμα είναι η ιδανική για να πολεμήσει κανείς κατά της φαρμακοδιέγερσης, του «στησίματος» αγώνων/αποτελεσμάτων (?match/result fixing?), του ρατσισμού, ενώ μπορεί να προωθήσει και την αξία του ευ αγωνίζεσθαι.

    Το πρωινό πρόγραμμα της 2ης ημέρας έκλεισε με την παρουσίαση της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Γιώτας Αντωνοπούλου, με θέμα «Το "ψευδοβίωμα" ως εγγενής λειτουργία της κινούμενης εικόνας και οι επιπτώσεις του στην Αθλητική Βία». Παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την υψηλή χρήση διαδικτύου σε ηλικίες 7 έως 9 ετών. Συγκεκριμένα, το 39,4% χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή, το 31% σταθερό υπολογιστή, το 29,4% τάμπλετ και το 6,1% κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά κυρίως «κατεβάζουν» παιχνίδια, τραγούδια ή βρίσκουν πληροφορίες ή βλέπουν ταινίες. Το ψευδοβίωμα αφορά το πώς βιώνει κανείς μέσω της εικόνας της τηλεόρασης σκηνές βίας. Ένας τηλεθεατής που παρακολουθεί σκηνές βίας δεν είναι στο χώρο που ασκείται η βία και αν και του δημιουργούνται συναισθήματα, από τη στιγμή που δεν είναι στο χώρο δείχνει ανευθυνότητα. Δεν με αγγίζει, δεν «χτυπούν» το σπίτι μου. Η κυρία Αντωνοπούλου έθεσε στους παρευρισκόμενους το ερώτημα αν θα πρέπει να δείχνουν τα ΜΜΕ σκηνές βίας και αναπτύχθηκε διάλογος, με ειδική αναφορά στη βία εντός και εκτός γηπέδων.

    Στο μεταξύ, με την έννοιατης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στον αθλητισμό εξοικείωσε τους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες η δημοσιογράφος και μέλος του ΠΣΑΤ, Ήρα Νικολετοπούλου, στο απογευματινό πρόγραμμα της 2ης ημέρας του 2ου Θερινού Σχολείου, στην Αρχαία Ολυμπία.

    Η δημοσιογράφος παρουσίασε τη Διπλωματική Εργασία που εκπόνησε για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ρωσικού Ολυμπιακού πανεπιστημίου στο Σότσι με θέμα: «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: ποιος είναι ο ρόλος των αθλητικών οργανισμών στο «χτίσιμο» και την ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης των οπαδών».

    Ως «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» (ΕΚΕ) σύμφωνα με το World Business for Sustainable Development (2000) ορίζεται, όπως ανέφερε, «η συνεχιζόμενη δέσμευση των επιχειρήσεων να συμπεριφέρονται ηθικά και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής του εργατικού τους δυναμικού και των οικογενειών τους καθώς και της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας στο σύνολό της». Οι τρεις βασικοί πυλώνες της ΕΚΕ είναι οι Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία.

    Εν συνεχεία, η Ήρα Νικολετοπούλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου τέθηκαν οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Για πρώτη φορά και συγκεκριμένα στην παράγραφο 37 της «Ατζέντα 2030» αναφέρθηκε ο αθλητισμός ως σημαντικός καταλύτης της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Οι πιο «πράσινοι» Ολυμπιακοί Αγώνες στη ιστορία θεωρούνται αυτοί του Λονδίνου το 2012, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004) χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα ως αρνητικό παράδειγμα κυρίως λόγω της μη χρήσης των γηπέδων μετά το πέρας της διοργάνωσης.

    Στην παρουσίαση, η Ήρα Νικολετοπούλου παρουσίασε την κατάταξη της οργάνωσης ?RESPONSIBALL? για την περίοδο 2014-15 ως προς την πρόοδο και τη δέσμευση των ποδοσφαιρικών συλλόγων στον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης. Μια αξιολόγηση που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, τη Διακυβέρνηση, την Κοινότητα και το Περιβάλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση, ανέβηκε δηλαδή μία θέση από την προηγούμενη σεζόν.

    Η έρευνα της δημοσιογράφου συνέκρινε τις απόψεις των υπεύθυνων των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ ΑΕΚ, Super League και των φιλάθλων ως προς την ΕΚΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα «υπάρχει στενή σχέση μεταξύ ΕΚΕ και ποδοσφαίρου, το οποίο θεωρείται κοινωνικό φαινόμενο και από τις δύο πλευρές. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη νεολαία και στην κοινωνία, ενώ υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για συμμετοχή και υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από τους φιλάθλους για τα πραγματικά κίνητρα των ομάδων και αυτό πιθανότητα οφείλεται στον τρόπο που το επικοινωνούν οι ΠΑΕ. Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι των ομάδων είναι εν γένει πιο αισιόδοξοι όσον αφορά στη σχέση ΕΚΕ/οικονομική κρίση, θεωρώντας ότι μπορεί να γίνει εργαλείο αντιμετώπισής της με στρατηγικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Το θετικό συμπέρασμα από την εν λόγω έρευνα είναι ότι οι Έλληνες φίλαθλοι φαίνεται να έχουν κοινωνική συνείδηση και ότι οι πρωτοβουλίες για την ΕΚΕ τους φέρνουν πιο κοντά στην ομάδα τους».

    Η παρουσίαση έκλεισε με τη διάσημη φράση του Νέλσον Μαντέλα στο Μονακό το 2000 (Laureus World Sports Awards): «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να εμπνεύσει, έχει τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους με τρόπο που λίγα πράγματα μπορούν. Μιλάει στη νεολαία σε μία γλώσσα που καταλαβαίνει. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα εκεί όπου κάποτε υπήρχε μόνο απελπισία»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 18:32:25 UTC