Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου:Σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο
  • [02] Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο υπάλληλος της ΓΓΕΕ για δυσφημιστικές αναρτήσεις στο Twitter
  • [03] Από πότε και για ποιους αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος
  • [04] «Κόκκινο πανί» για εκατομμύρια Ευρωπαίους η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων
  • [05] Την επέκταση της πιστοποίησης «Ελληνικό Σήμα» περισσότερων προϊόντων επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας
  • [06] O Eνρίκο Λέττα δημιουργεί την «Σχολή των πολιτικών» και αναφέρεται στην νίκη του Αλ.Τσίπρα στην Ελλάδα
  • [07] Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία,λόγω προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [08] Αρνητικό για χολέρα το πρώτο αποτέλεσμα των εξετάσεων στον Ολλανδό τουρίστα από την Κω
  • [09] Συνάντηση Δ. Παπαγγελόπουλου με τους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς
  • [10] Σωτήρια επέμβαση του Λιμενικού για μια 18χρονη παραπληγική πρόσφυγα
  • [11] UNHCR:168.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο μόνο τον Σεπτέμβριο
  • [12] Παναθηναϊκός: «Παραμένουν τα φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας»
  • [13] Ανακοίνωση της Volkswagen AG για την επισκευή των αυτοκινήτων με το παραποιημένο λογισμικό
  • [14] «Ρομπότ Δημοσιογραφία», «Ψευδοβίωμα» και τα οφέλη των Νέων Μέσων στον Αθλητισμό
  • [15] EURO 2016: Πρώτη κλήση στην Εθνική ομάδα για Πέλκα
  • [16] Ο ΠΑΟΚ κράτησε στο 1-1 την Ντόρτμουντ

  • [01] Ρ. Σβίγκου:Σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο

    Για επιβεβαίωση και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει γίνει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των διεθνών επαφών της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όπως δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ρ/σ «στο Κόκκινο 105,5», αποτίμησε την παρουσία και τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

    Παραπέμποντας και στα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο». «Μάλιστα», συνέχισε, «βλέπουμε τη χώρα μας να στέκεται στα διεθνή φόρα όχι ως μια, θα έλεγα, «προβληματική χώρα» που επιζητεί τη διεθνή στήριξη, που επιζητεί τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά πλέον ως ένας κρίσιμος παράγοντας του ευρωπαϊκού σκηνικού, ο οποίος με βάση και τη γεωστρατηγική του θέση μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

    Εκτίμησε ότι αυτό πλέον είναι αποδεκτό και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για να επισημάνει ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, τόσο αναφορικά με την ανάπτυξη και τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σ΄ αυτόν τον τομέα, αλλά και αναφορικά με τις προσφυγικές ροές και την εκρηκτική κατάσταση, τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να παίξει το ρόλο που της αναλογεί ως παράγοντας διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας, προάγοντας και το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

    [02] Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο υπάλληλος της ΓΓΕΕ για δυσφημιστικές αναρτήσεις στο Twitter

    Σε απάντηση των συνεχών δημοσιευμάτων, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με την ανάρτηση στο twitter του υπαλλήλου του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πέτρου Κορμικιάρη και σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία τονίζει "οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν φέρει την ιδιότητα του δημοσιογράφου αφενός και αφετέρου σε καμία περίπτωση η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν έχει σχέση με τις απόψεις που δημοσιεύει, τις οποίες και καταδικάζει.

    Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς, μετά από εισήγηση-αναφορά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ε. Κρέτσου, παρέπεμψε τον ανωτέρω υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με βάση τα άρθρα 107,123 με το ερώτημα της οριστικής παύσης".

    [03] Από πότε και για ποιους αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος

    Διευκρινίσεις για την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνει με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαίδου. Πρόκειται για την εγκύκλιο με την οποία δίνονται οδηγίες στις φορολογικές υπηρεσίες για την εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής στη φορολογία εισοδήματος.

    Στην εγκύκλιο, επίσης, διευκρινίζεται ότι από το 2016 δεν θα ισχύσει η έκπτωση 2% επί του φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του.

    Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα:

    1. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 ενώ για τα εισοδήματα του 2016 θα αυξηθεί στο 100%.

    2. Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά.

    3.Καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου.

    4. Για εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% ( από 27,5%).

    Διευκρινίζεται ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το φορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.

    Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.

    Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.

    5. Για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

    [04] «Κόκκινο πανί» για εκατομμύρια Ευρωπαίους η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων

    Περισσότεροι από τρία εκατ. Ευρωπαίοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων με τις ΗΠΑ (TTIP), αλλά και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA), διά μέσου της αυτοδιαχειριζόμενης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.

    «Κόκκινο πανί» αποτελούν η μυστικότητα που διέπει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δύο υπερδυνάμεων, καθώς πολύ λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει σε σχέση με το περιεχόμενο και την ουσία των συνομιλιών και εστιάζουν τις έντονες αντιδράσεις τους στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (Investor State Dispute Settlement - ISDS) και στη ρυθμιστική συνεργασία (regulatory cooperation). Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το βάρος των έντονων και διαρκών αντιδράσεων, έχει ήδη προτείνει ένα νέο δικαστικό σύστημα για τις επενδύσεις και την TTIP και άλλες εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις της.

    Ειδικότερα, όσον αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS), όπως καταγγέλλει η Greenpeace, «διαιτητικά δικαστήρια θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να ασκούν αγωγές δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση, όταν κρίνουν ότι τα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες της TTIP».

    Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, η οποία συμμετέχει δυναμικά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, «η ρυθμιστική συνεργασία (regulatory cooperation) θα επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να συζητά κάθε σχετική νομοθετική ή κανονιστική πράξη πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή συζητηθεί στη Βουλή, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, ενώ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση «να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να διακόψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαπραγματεύσεις οριστικά».

    [05] Την επέκταση της πιστοποίησης «Ελληνικό Σήμα» περισσότερων προϊόντων επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

    Την επέκταση της πιστοποίησης με το «Ελληνικό Σήμα» όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι η συμβολή του στην προώθηση των προϊόντων και των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας.

    Μετά τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά, στο προσεχές διάστημα σειρά έχει η έκδοση των απαραίτητων κανονισμών για το παρθένο ελαιόλαδο και τις γούνες, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το μέλι και το κρασί.

    Το «ελληνικό σήμα», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ήδη από το 2012, φιλοδοξεί να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και να συμβάλει στην ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια παραγωγή.

    Εκπρόσωποι των έξι πρώτων επιχειρήσεων και δη γαλακτοβιομηχανιών που έλαβαν το «Ελληνικό Σήμα» μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εκτίμησαν ότι η σχετική πιστοποίηση θα έχει θετικές επιπτώσεις στον κλάδο, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα αλλά και την εμπιστοσύνη στην ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

    [06] O Eνρίκο Λέττα δημιουργεί την «Σχολή των πολιτικών» και αναφέρεται στην νίκη του Αλ.Τσίπρα στην Ελλάδα

    Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, παρουσίασε στην Ρώμη την «Σχολή των πολιτικών» (Scuola di politiche), η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη εβδομάδα και στοχεύει στην επιμόρφωση των νέων που θέλουν να αφιερώσουν την δράση τους στην πολιτική θεωρία και πράξη.

    Στους διδάσκοντες της Σχολής συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η Ιταλίδα πρώην υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Μαρκ Λαζάρ.

    Κατά την παρουσίαση της Σχολής του, ο Ενρίκο Λέττα υπογράμμισε ότι «οι θέσεις που έλαβαν οι πρωθυπουργοί Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και Ρόμπερτ Φίκο στην Σλοβακία, ο ένας, μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο άλλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σε ότι αφορά θέμα των διαφόρων τειχών, του Σέγκεν, των συνόρων και των προσφύγων, είναι απαράδεκτες».

    Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό, «όποιος προβάλλει τις θεωρίες αυτές και χαρακτηρίζεται από αυτού του είδους τις συμπεριφορές, είναι ασύμβατος με την δυνατότητα παραμονής στην ενωμένη Ευρώπη».

    Σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Λέττα εξέφρασε ανησυχία, τονίζοντας ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος οπισθοδρόμησης και πως η μόνη πραγματική προοπτική είναι η δημιουργία των ηνωμένων πολιτειών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια ολοκλήρωση δυο ταχυτήτων: πρώτα ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη του Ευρώ και στην συνέχεια διευρυμένη σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [07] Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία,λόγω προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, εφόσον υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αυτό ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

    «Το Σύμφωνο είναι το Σύμφωνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα». Όπως σημείωσε η ίδια, οι εν λόγω κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, «που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων», προβλέπουν ότι «υπό εξαιρετικές συνθήκες» είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία». Εάν κάποιο κράτος μέλος καταθέσει αίτημα για να υποβληθεί στην εν λόγω διάταξη, εξήγησε, θα κριθεί κατά περίπτωση και βάσει των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».

    Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει επαναλάβει επανειλημμένως πως η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας.

    [08] Αρνητικό για χολέρα το πρώτο αποτέλεσμα των εξετάσεων στον Ολλανδό τουρίστα από την Κω

    Για σοβαρό περιστατικό λοιμώδους γαστρεντερίτιδας με επιπλοκές κάνει λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν γνωστά πριν από λίγο στους επιστήμονες του Κέντρου. Ο μικροβιολογικές έλεγχος θα συνεχιστεί με μοριακή ανάλυση ώστε οι επιστήμονες να αποκλείσουν πλήρως ή/και να επιβεβαιώσουν την πιθανότητα χολέρας.

    Παραμένουν πάντως σε επιφυλακή χωρίς όμως να ανησυχούν σε υπερβολικό βαθμό. Από το πρωί το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απευθύνει συστάσεις για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με αφορμή το περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω. Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή.

    Το Κέντρο, εν αναμονή του τελικού μικροβιολογικού αποτελέσματος του ασθενούς συστήνει, όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες, την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

    Το πρωί εστάλη και κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

    [09] Συνάντηση Δ. Παπαγγελόπουλου με τους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς

    Συνάντηση με όλους τους εποπτευόμενους φορείς της αρμοδιότητας του, είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, παρουσία του ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργου Βασιλειάδη.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Δάνης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, ο κ. Εμμανουήλ Πλουμής, Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η κα Ειρήνη Γιαλλούρη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, ο κ. Σταύρος Ποτουρίδης, προϊστάμενος του ΣΕΔΕ, ο κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΕΔΔ και ο κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, Γενικός Επιθεωρητής ΣΕΥΥΠ.

    Ο υπουργός, κ. Παπαγγελόπουλος, ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τέθηκαν προτεραιότητες και δόθηκε εντολή να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις, άμεσα.

    Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης και σε αυτή τη βάση ο κ. Παπαγγελόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πλήρη ελευθερία να φέρουν εις πέρας το έργο τους, χωρίς κανενός είδους οχλήσεις ή αναστολές.

    Βασικός στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η άμεση επίλυση, από την πολιτική ηγεσία, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανισμοί. Οι συναντήσεις αυτές θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναμόρφωση του συνόλου των ελεγκτικών μηχανισμών.

    [10] Σωτήρια επέμβαση του Λιμενικού για μια 18χρονη παραπληγική πρόσφυγα

    Μια 18χρονη παραπληγική έβγαλαν σήμερα το πρωί από τη θάλασσα μαζί με ακόμα 42, Σύρους στην πλειονότητα, πρόσφυγες, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά το αεροδρομίου της Μυτιλήνης, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Αγώνας δόθηκε να σωθεί και το βυθιζόμενο αναπηρικό καροτσάκι, απαραίτητο εργαλείο για να συνεχίσει η 18χρονη το ταξίδι της.

    Το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε σήμερα το πρωί, από παραθαλάσσιο στρατιωτικό φυλάκιο στη νοτιοανατολική χερσόνησο της Λέσβου, ότι πλαστική βάρκα γεμάτη με μετανάστες και πρόσφυγες έπλεε ακυβέρνητη στην εκεί θαλάσσια περιοχή.

    Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού έσπευσε αμέσως και διαπίστωσε ότι η βάρκα, με 42 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και τρία μικρά παιδιά, είχε αρχίσει να βάζει νερά.

    Αμέσως άρχισε η περισυλλογή των ανθρώπων αυτών, κάποιοι είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ από τη βυθιζόμενη βάρκα την τελευταία στιγμή κάποιοι από τους άνδρες του Λιμενικού άρπαξαν τη ανάπηρη και αδύνατο να κινηθεί γυναίκα.

    «Διαπιστώσαμε την αγωνία της..., με το βλέμμα της μας έδειχνε προς τη άκρη της βάρκας όπου διακρίναμε πως υπήρχε ένα αναπηρικό καροτσάκι έτοιμο να βυθισθεί. Το αρπάξαμε και το φέραμε πάνω στο σκάφος» λέει στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

    [11] UNHCR:168.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο μόνο τον Σεπτέμβριο

    Περίπου 168.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μηνιαίο ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).«Τον Σεπτέμβριο, περίπου 168.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο», εξήγησε εκπρόσωπος της UNCHR, ο Άντριαν Έντουαρντς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

    Πρόκειται για πενταπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από αυτόν που είχε καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο και αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ, είπε.

    Για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το γεγονός ότι οι νέες αφίξεις παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να τεθεί το ταχύτερο σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατανομής 120.000 προσφύγων στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Η UNHCR δεν σταματά επίσης να προτρέπει την Ευρώπη να δημιουργήσει πραγματικά κέντρα υποδοχής, καταγραφής και διαλογής μεταναστών με σκοπό κυρίως να προσδιοριστεί πόσοι από αυτούς δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

    Η UNHCR προβλέπει πως 700.000 μετανάστες που έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος και τουλάχιστον άλλοι 700.000 το 2016.

    Από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 520.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, έχουν κάνει ήδη τον περίπλου, σύμφωνα με τη UNHCR. Περίπου 3.000 έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι.

    [12] Παναθηναϊκός: «Παραμένουν τα φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας»

    Ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση κατά της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, ενώ παράλληλα θεωρεί πως τα φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας παραμένουν και στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

    Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπέβαλε αναφορά στον αρμόδιο ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, θέτοντας υπόψη του σημαντικά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν έπειτα από τα τελευταία γεγονότα και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Στην ΕΠΟ εξώθησαν σε παραίτηση τον Γιάννη Τσαχειλίδη από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι το απερχόμενο μέλος της ΚΕΔ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των ανωτέρων του σχετικά με τον ορισμό Βοσκάκη στην αναμέτρησή μας με τον Πανιώνιο (αντ' αυτού είχε τοποθετηθεί ο Παππάς).

    Παράλληλα, η νέα σύνθεση της ΚΕΔ έδειξε άμεσα τις προθέσεις της με τους ορισμούς της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League. Ποιος λησμονεί τις διαιτησίες του Βοσκάκη με αποκορύφωμα τα αμέτρητα λεπτά καθυστερήσεων στον αγώνα Λεβαδειακός - Ολυμπιακός έως ότου σκοράρουν το νικητήριο γκολ οι φιλοξενούμενοι; Ποιος ξεχνάει τον Γιάχο στον τελικό Κυπέλλου του 2013 όταν δεν είδε τα προφανή, κρίνοντας το νικητή της αναμέτρησης Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός;

    Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Δικαιοσύνης και τις προσδοκίες μας, η έρευνα και οι διώξεις για την εγκληματική οργάνωση δεν φαίνεται να έχουν καταπολεμήσει τα φαινόμενα αναξιοκρατίας και διαφθοράς ούτε κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο Παναθηναϊκός κρούει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ της ισονομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    [13] Ανακοίνωση της Volkswagen AG για την επισκευή των αυτοκινήτων με το παραποιημένο λογισμικό

    Η Volkswagen AG σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους κατόχους αυτοκινήτων για τις ενέργειες που θα γίνουν έτσι ώστε να επισκευασθούν τα αυτοκίνητα με το παραποιημένο λογισμικό.

    Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι, δεν επηρεάζονται τα καινούργια οχήματα EU6, ταυτοποιήθηκαν τα οχήματα που επηρεάζονται, τα οχήματα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση, τεχνικές λύσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα παρουσιαστούν εντός Οκτωβρίου. Η Volkswagen AG ενημερώνει για τις προσεχείς ενέργειεςπου αφορούν στην ενημέρωση των κατόχων και στην αποκατάσταση των τιμών εκπομπής ρύπων για όσα πετρελαιοκίνητα οχήματα επηρεάζονται.

    Σε συνέχεια ενημέρωσης της Kosmocar AE από την Volkswagen AG, προκύπτει ότι από τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα επηρεάζονται 6.362 Επιβατικά οχήματα Volkswagen, 1.875 οχήματα Audi και 882 Επαγγελματικά οχήματα Volkswagen. Αυτά τα οχήματα, συγκεκριμένων μοντέλων και ετών κατασκευής, είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες του τύπου EA 189. Τα αυτοκίνητα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση.

    Από το εν λόγω θέμα δεν επηρεάζονται όλα τα καινούργια οχήματα που διαθέτουν το πανευρωπαϊκά ισχύον πρότυπο EU6.

    Το πρόγραμμα δράσης προβλέπει ως πρώτο βήμα, την ενημέρωση των κατόχων στους οποίους αφορά το θέμα.

    Τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις ιστοσελίδες www.volkswagen.gr και www.audi.gr θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη, καθώς και η δυνατότητα στους κατόχους να διακρίνουν αν το όχημά τους επηρεάζεται, με την εισαγωγή του αριθμού πλαισίου.

    Στην συνέχεια, η Volkswagen και οι άλλες μάρκες του Ομίλου των οποίων τα αυτοκίνητα επηρεάζονται, θα επιδείξουν εντός Οκτωβρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες, τις τεχνικές λύσεις και την εφαρμογή τους. Κατόπιν αυτών, θα ενημερωθούν οι κάτοχοι των οχημάτων προκειμένου να κλείσουν ραντεβού στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Συνεργατών Service της Kosmocar ΑΕ για την εφαρμογή των απαραίτητων τεχνικών μέτρων.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] «Ρομπότ Δημοσιογραφία», «Ψευδοβίωμα» και τα οφέλη των Νέων Μέσων στον Αθλητισμό

    Με τρεις ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ομιλίες από δύο καθηγητές Πανεπιστημίων και τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) συνεχίστηκε το πρωινό πρόγραμμα της 2ης ημέρας του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία. «Όταν μιλάς ο ίδιος, επαναλαμβάνεις αυτό που ήδη γνωρίζεις, ενώ όταν ακούς μαθαίνεις κάτι καινούριο», υπενθύμισε ο Μαλτέζος γ.γ. της AIPS, Τσαρλς Καμενζούλι, τονίζοντας επίσης πως «αν κάθε ημέρα μαθαίνεις κάτι καινούριο, στο τέλος του χρόνου θα γνωρίζεις 365 καινούρια πράγματα». Τις τρεις διαλέξεις παρακολούθησαν από το συνεδριακό κέντρο όλα τα τμήματα της πρώτης τάξης του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, ανάμεσα στους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες, υψηλές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού και τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής.

    Η επιμορφωτική διαδικασία ξεκίνησε με τον Καθηγητή, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Βέγλη, να τοποθετείται για την κρίση στα ΜΜΕ, τα νέα μέσα και τα νέα εργαλεία για τη δημιουργία, διανομή και κατανάλωση ειδήσεων. Ο κ. Βέγλης παρουσίασε δύο νέες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν εν γένει τη δημοσιογραφία και εύλογα την αθλητικογραφία στο εγγύς μέλλον. Ξεκίνησε με μία αναδρομή στο παρελθόν, όταν η εμφάνιση του ραδιοφώνου θεωρήθηκε από πολλούς ως «απειλή» για τις εφημερίδες (και εν συνεχεία η τηλεόραση). «Κάθε μέσο εν τέλει βρήκε το χώρο του, το ακροατήριό του και τη στιγμή του (το ραδιόφωνο το ακούμε όταν οδηγούμε). Το ίδιο συνέβη και με την τηλεόραση», εξήγησε ο κ. Βέγλης.

    Εκείνα, όμως, τα μέσα (ραδιόφωνο, τηλεόραση) δεν υποστήριζαν την αμφίδρομη επικοινωνία, κάτι που συμβαίνει σήμερα με τα νέα μέσα. Αυτή τη διαφορά είναι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το διαδίκτυο, οι έξυπνες συσκευές και οι ταμπλέτες. Προχωρώντας προς το μέλλον, ήδη παρατηρείται μείωση πωλήσεων στους φορητούς υπολογιστές, όσο η τεχνολογία δημιουργεί νέες συσκευές την ώρα που αναζητούνται νέοι ικανοί τρόποι επικοινωνίας (interfaces) πέραν του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

    Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο Web 3 (σημασιολογικός ιστός) που έρχεται να βελτιώσει το Web 2 (συνεργατική δημιουργία) εξηγώντας πως ενώ σήμερα όταν παραδείγματος βάλεις τη λέξη single σε μια μηχανή αναζήτησης δεν γνωρίζει αν ενδιαφέρεσαι για την έννοια της λέξης στη μουσική ή στην κατάσταση σχέσης (στο web 2) αυτό θα είναι καθορισμένο στο web 3, αφού θα συνδέεται με άλλα κείμενα, έγκυρες πηγές που θα το προσδιορίζουν. Πρόκειται για τα αποκαλούμενα Ανοιχτά Συνδεδεμένα Δεδομένα, τα οποία θα μπορούν να συνδεθούν το ένα με το άλλο και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Τα Άρθρα δημοσιογραφίας νέων δεδομένων είναι το μέλλον της δημοσιογραφίας. Όταν δηλαδή οπτικοποιούμε δεδομένα με βοήθεια γραφημάτων (infographic). Παραδείγματος χάρη όταν θέλει ένας αθλητικογράφος να παρουσιάσει πόσα μετάλλια έχει πάρει κάθε χώρα σε μία διεθνή διοργάνωση, αυτές οι πληροφορίες γίνονται πιο εύκολα κατανοητές, όταν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Ένα γράφημα γίνεται πιο εύκολα κατανοητό, από παράθεση σωρείας στατιστικών στοιχείων και αριθμών σε μορφή κειμένου. Ως στάδια δημοσιογραφίας με τα δεδομένα που δημιουργούν τα νέα μέσα όρισε την αναζήτηση στα δεδομένα, τον καθορισμό και επανακαθορισμό δεδομένων, το φιλτράρισμα, την οπτικοποίηση και ως τελευταία στάδιο τη συγγραφή άρθρου που συνοδεύει τα δεδομένα.

    Κατά πόσο είναι αξιόπιστα τα στοιχεία που βρίσκουμε στο διαδίκτυο; Τίθεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση θέμα αξιοπιστίας στο διαδίκτυο. Κάτι που ο κ. Βέγλης θεωρεί πως θα λυθεί στο web3. Κι αυτό γιατί θα υπάρχουν σύνδεσμοι σε άλλες πηγές. Προχώρησε και σε πρόταση ενός βιβλίου που διατίθεται ήδη στο διαδίκτυο και μάλιστα σε ελληνική μετάφραση, το ?VERIFICATION HANDBOOK? ή «Εγχειρίδιο Επαλήθευσης», το οποίο παρουσιάζει ποια βήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επαληθεύσουμε ότι οι πληροφορίες είναι αληθινές.

    Το ?ROBOT JOURNALISM?, δηλαδή το Ρομπότ Δημοσιογραφίας, είναι λογισμικό που ήδη χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα στις ΗΠΑ και σύντομα θα έρθει και στην Ευρώπη. Κάποιο λογισμικό δηλαδή γράφει ειδήσεις. «Εξανθρωπίζουν σετ μεγάλων δεδομένων εντοπίζοντας πρότυπα, τάσεις και βασικά στοιχεία. Είναι λογισμικά που παράγουν ειδήσεις και γράφουν άρθρα, χρησιμοποιώντας τμήμα των αλγορίθμων ειδήσεων που βασίζονται στις δημοφιλείς αναζητήσεις στο διαδίκτυο (Google trends). Αφού όλοι ψάχνουν αυτό το θέμα, πρέπει να γραφτεί άρθρο,» εξήγησε. Μπορούν ν? αποκλειστούν οι δημοσιογράφοι στο μέλλον; Πως κρίνεται η αξιοπιστία τέτοιου τύπου ειδήσεων από τους αναγνώστες; Είναι ευχαριστημένοι; Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας δεν βρίσκουν καμία διαφορά. Τα αυτοματοποιημένα άρθρα πέτυχαν καλύτερο σκορ από τους ανθρώπους/δημοσιογράφους. Οι εφημερίδες θα εξαφανιστούν; Όχι θα αλλάξουν μορφή οι εφημερίδες. Κάποιου τύπου ειδήσεις θα αυτοματοποιηθούν. Ο δημοσιογράφος βέβαια θα μπορεί να δώσει τη γνώμη του, να πει μια άλλη πλευρά. Σχολιασμό δεν μπορεί να κάνει το λογισμικό, μπορεί να κάνει παράθεση γεγονότων.

    Γι? αυτό είναι σημαντικό, οι δημοσιογράφοι να προσαρμοζόμαστε και προσπαθούμε ν? ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά, ο δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας της AIPS Europe, Τσαρλς Καμενζούλι. Η ομιλία του είχε θέμα: «Αθλητικά μέσα: από την ιστορία ? στην πραγματικότητα ? κοινωνικά μέσα». Ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στην αθλητικογραφία, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον Πιερ ντε Κουμπερτέν. «Ήταν ο πρώτος οργανωμένος δημοσιογράφος. Έγραψε 1110 κριτικές/αναλύσεις, 50 φυλλάδια και 34 βιβλία», είπε συγκεκριμένα. Το διάστημα 1896-1920 είναι η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης των εφημερίδων, ειδικά στην Ευρώπη, κάτι που πυροδοτήθηκε και λόγω του ενδιαφέροντος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ΑIPS εμφανίζεται το 1924. Το ίδιο έτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υπήρχαν δημοσιογράφοι μόνο από 29 χώρες και ήταν κυρίως από την Ευρώπη λόγω των δυσκολιών μετακίνησης. Μοιράστηκε με το ακροατήριο ντοκουμέντα από εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητών που έδωσαν τον 1ο αγώνα τους ως αθλητές και στον 2ο οι ίδιοι ήταν... δημοσιογράφοι. Το 1928 στο Αμστερνταμ αναπτύχθηκε κατά κάποιο τρόπο για πρώτη φορά το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ τότε πρωτοεμφανίστηκε και το βίντεο. Το 1936 στο Βερολίνο για πρώτη φορά μεταδόθηκαν οι Ο.Α, χρονολογία που συμπίπτει με τη γέννηση της τηλεόρασης. Από το 1936 μέχρι και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρείται... τεχνολογική «έκρηξη», ενώ τo 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμη η ιταλική τηλεόραση (RAI) ακολουθεί ό,τι έκανε το ΒΒC 12 χρόνια πριν. Τότε είναι που ο δημοσιογραφικός κόσμος συνειδητοποιεί και τη σημασία των πρακτορείων ειδήσεων.

    Περνώντας στην αμφίδρομη επικοινωνία που επετεύχθη χάρη στη δημιουργία των νέων μέσων, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα, δηλαδή πως σήμερα δίνεται η ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις, για διαφήμιση, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία πίσω από μία ιστορία. Πολλές φορές δημιουργείται ολόκληρη πολιτική κοινότητα γύρω από σχόλια χρηστών για ένα θέμα. Παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία όσον αφορά τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό των χρηστών. Παραδείγματος χάρη το 2008 μόλις 90 εκ. άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, το 2012 901 εκατ. και σήμερα 3,1 δισεκατομμύρια. Τα νέα μέσα προσφέρουν πολλαπλή και ευκολότερη πρόσβαση, κατανάλωση της είδησης τη στιγμή που συμβαίνει, χρήση κινητού τηλεφώνου και προσβασιμότητα, αλλά και εργαλεία για τη νέα γενιά. Το 2008 υπήρχαν μόνο computer και όχι ταμπλέτες. Το 2012 υπήρχαν ήδη 54,8 ταμπλέτες. Ποιοι χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από τα Νέα Μέσα στο χώρο του αθλητισμού; Οι αθλητές, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους, οι σπόνσορες, η ΔΟΕ, οι καταναλωτές, η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ΜΜΕ. Κλείνοντας, ο γ.γ. της AIPS Europe απαρίθμησε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τα Νέα Μέσα για τον αθλητισμό: «Η θετική πλευρά είναι ότι ως πλατφόρμα είναι η ιδανική για να πολεμήσει κανείς κατά της φαρμακοδιέγερσης, του «στησίματος» αγώνων/αποτελεσμάτων (?match/result fixing?), του ρατσισμού, ενώ μπορεί να προωθήσει και την αξία του ευ αγωνίζεσθαι.

    Το πρωινό πρόγραμμα της 2ης ημέρας έκλεισε με την παρουσίαση της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Γιώτας Αντωνοπούλου, με θέμα «Το "ψευδοβίωμα" ως εγγενής λειτουργία της κινούμενης εικόνας και οι επιπτώσεις του στην Αθλητική Βία». Παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την υψηλή χρήση διαδικτύου σε ηλικίες 7 έως 9 ετών. Συγκεκριμένα, το 39,4% χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή, το 31% σταθερό υπολογιστή, το 29,4% τάμπλετ και το 6,1% κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά κυρίως «κατεβάζουν» παιχνίδια, τραγούδια ή βρίσκουν πληροφορίες ή βλέπουν ταινίες. Το ψευδοβίωμα αφορά το πώς βιώνει κανείς μέσω της εικόνας της τηλεόρασης σκηνές βίας. Ένας τηλεθεατής που παρακολουθεί σκηνές βίας δεν είναι στο χώρο που ασκείται η βία και αν και του δημιουργούνται συναισθήματα, από τη στιγμή που δεν είναι στο χώρο δείχνει ανευθυνότητα. Δεν με αγγίζει, δεν «χτυπούν» το σπίτι μου. Η κυρία Αντωνοπούλου έθεσε στους παρευρισκόμενους το ερώτημα αν θα πρέπει να δείχνουν τα ΜΜΕ σκηνές βίας και αναπτύχθηκε διάλογος, με ειδική αναφορά στη βία εντός και εκτός γηπέδων.

    [15] EURO 2016: Πρώτη κλήση στην Εθνική ομάδα για Πέλκα

    Τις κλήσεις για τις δύο τελευταίες συναντήσεις της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του EURO 2016 ανακοίνωσε ο (υπηρεσιακός) ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Κώστας Τσάνας.

    Ο Έλληνας τεχνικός απηύθυνε πρόσκληση σε 23 ποδοσφαιριστές για τους αγώνες της 8ης Οκτωβρίου με τη Βόρεια Ιρλανδία στο Μπέλφαστ και της 11ης Οκτωβρίου με την Ουγγαρία, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Εξ αυτών, το «βάπτισμα του πυρός» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παίρνει ο Πέλκας, που κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών, απόρροια της εξαιρετικής σεζόν που πραγματοποιεί ως τώρα.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι: Ορέστης Καρνέζης, Στέφανος Καπίνο, Μάρκος Βελλίδης, Λουκάς Βύντρα, Βασίλης Τοροσίδης, Στέλιος Κίτσιου, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, Βαγγέλης Μόρας, Χοσέ Χολέμπας, Κώστας Σταφυλλίδης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Ανδρέας Σάμαρης, Παναγιώτης Ταχτσίδης, Δημήτρης Πέλκας, Παναγιώτης Κονέ, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Φορτούνης, Στέφανος Αθανασιάδης, Κώστας Μήτρογλου, Νίκος Καρέλης, Χρήστος Αραβίδης.

    [16] Ο ΠΑΟΚ κράτησε στο 1-1 την Ντόρτμουντ

    Ισόπαλος 1-1 με τη Ντόρτμουντ αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα, για τη 2η αγωνιστική του Europa League. Ο Ρόμπερτ Μακ έδωσε το προβάδισμα στον «Δικέφαλο» στο 34΄, ενώ ο Κάστρο ισοφάρισε στο 72΄ για την Μπορούσια, μετά από λάθος του Όλσεν.

    Στο άλλο ματς του 3ου ομίλου η Κράσνονταρ νίκησε 2-1 την Καμπάλα και πέρασε στην 2 θέση, πίσω από τη γερμανική ομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 14:32:26 UTC