Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για ελλιπή μεταρρυθμιστική πρόοδο στην Ελλάδα κάνει λόγο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το «Spiegel»
  • [02] Ποιοι απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ
  • [03] «Κλειδώνει» σήμερα η λίστα των προαπαιτούμενων για την Ελλάδα
  • [04] Β. Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προσφυγικό νόμο και πολιτική
  • [05] Νεκρός ο 20χρονος δράστης της ένοπλης επίθεσης στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον
  • [06] Έντεκα νεκροί από συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου στο Αφγανιστάν
  • [07] Ήρωες στο Αιγαίο
  • [08] Στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου εγκαταστάθηκαν 1.000 πρόσφυγες
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

  • [01] Για ελλιπή μεταρρυθμιστική πρόοδο στην Ελλάδα κάνει λόγο το ΔΝΤ, σύμφωνα με το «Spiegel»

    Δυσαρεστημένο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φέρεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν από τα μέσα Ιουλίου ψηφίσει μια σειρά από νόμους ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η τελευταία βοήθεια, αλλά έχει εφαρμόσει μόνο ένα μέρος τους.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel το οποίο κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, σε εσωτερική ανάλυσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων περιμένουν ακόμη την εφαρμογή τους.

    «Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω-κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις τον Δεκέμβριο», επισημαίνει το Spiegel, προσθέτει όμως ότι ως τότε θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον νέας χρηματοδοτικής ανάγκης, αν της τελειώσουν τα χρήματα.

    «Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας των 26 δισεκατομμυρίων κανονικά δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής προόδου, λέγεται στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται, λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης, προς το τέλος του χρόνου».

    [02] Ποιοι απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ

    Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή εξ ολοκλήρου, προβλέπεται και φέτος για μια σειρά κατηγοριών φορολογούμενων, τους οποίους περιγράφει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

    Έτσι, ενόψει της αποστολής των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου έως τις 20 Οκτωβρίου, σε όλους τους ιδιοκτήτες, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

    Ειδικότερα, το μισό φόρο θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά.

    Από το σύνολο του φόρου απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του φόρου θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

    [03] «Κλειδώνει» σήμερα η λίστα των προαπαιτούμενων για την Ελλάδα

    Σήμερα αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Επιπλέον, θα έχει προηγηθεί, όπως σημείωσε, και η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου.

    Ως εκ τούτου, η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    [04] Β. Σόιμπλε: Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως προσφυγικό νόμο και πολιτική

    Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεσπίσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό νόμο για τους πρόσφυγες, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη, μιλώντας για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.

    «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα!» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.

    Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

    [05] Νεκρός ο 20χρονος δράστης της ένοπλης επίθεσης στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον

    Η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν δήλωσε πως ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ της πολιτείας Όρεγκον ήταν ένας 20χρονος άνδρας που σκοτώθηκε από την αστυνομία.«Έχουμε την επιβεβαίωση ότι ο δράστης είναι νεκρός. Ήταν ένας 20χρονος άνδρας», δήλωσε η κυβερνήτης στα μέσα ενημέρωσης σε μια σύντομη ανακοίνωση, πριν αναχωρήσει για το Ρόζμπεργκ, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

    «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειες τους», δήλωσε.

    Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας Τζον Χάνλιν σε μια συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του δράστη και πρόσθεσε πως δεν έχει διαπιστωθεί η ταυτότητα του.Παράλληλα τόνισε πως κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.

    Ο σερίφης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αναφέρει αν εμπλέκεται και άλλος στην ένοπλη επίθεση και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών της επίθεσης. Αξιωματούχοι της κομητείας αρχικά ανέφεραν 13 νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες.

    [06] Έντεκα νεκροί από συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου στο Αφγανιστάν

    Έντεκα άτομα σκοτώθηκαν όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο Hercules C-130 συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν νωρίς σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), είπε αξιωματούχος του Πενταγώνου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από προηγούμενη δήλωση κατά έναν, ο οποίος ήταν στρατιωτικός.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν υπήρχαν αναφορές για εχθρικά πυρά ή εχθροπραξίες στην περιοχή, και το επεισόδιο είναι υπό έρευνα, ενώ δήλωση της 455ης Αεροπορικής Πτέρυγας Εκστρατειών στη βάση Μπάγκραμ το περιέγραψε ως «ατύχημα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες στο έδαφος.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν έξι στρατιωτικοί και πέντε πολίτες συνεργαζόμενοι με τη διεθνή δύναμη της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο εκπρόσωπος τύπου.

    [07] Ήρωες στο Αιγαίο

    Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει ήρωα. Η εικόνα, χθες το πρωί, ενός άντρα μέχρι κει πάνω να κάνει τεχνητή αναπνοή σε ένα μωρό τόσο δα, μόλις δυο χρόνων, από την ώρα του κατάπλου μέχρι την ώρα που το άφησε στα χέρια των διασωστών του ΕΚΑΒ, ήταν συγκλονιστική. Ακόμα πιο πολύ, η εικόνα του αξιωματικού αυτού, του Λιμενικού Σώματος, του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602, που κατέρρευσε αμέσως μετά... Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του και ξέσπασε σε λυγμούς. Δευτερόλεπτα μετά άκουγε από την ενδοεπικοινωνία του σκάφους του, πως υπήρχε ένα ακόμα περιστατικό με 40-50 ανθρώπους που κινδύνευαν σε μια πλαστική βάρκα μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας», λέει μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε...».

    Ο 41χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος ξέρει από προσφυγιά. Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια της Μικρασίας, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων των Οινουσών, ναυτικός πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί στο Λιμενικό Σώμα. Είναι η εικόνα του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Ειδικότητα του... να σώζει ζωές! Είναι ο μέσος αξιωματικός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αξιωματικός που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου που μιλά για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και δυο παιδιά, δυο κορίτσια 15 και 6 χρόνων. Ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και... χαμηλές αποδοχές κοιτώντας κάθε πρωί την ακτή απέναντι.

    «Κάθε περιστατικό λέει είναι διαφορετικό από το άλλο. Άλλα πρόσωπα, άλλα απλωμένα για βοήθεια χέρια, άλλα μάτια που ζητούν σωτηρία... Κι όλα αυτά συμβαίνουν με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Γιατί διαφορετική είναι κάθε φορά η ανεξέλεγκτη εκδήλωση του πανικού αυτών των ανθρώπων. Και νιώθω τον εαυτό μου τυχερό γιατί οι απώλειες όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που αντιμετωπίσαμε είναι μηδαμινές».

    Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σταμάτησε να μετρά τις επιχειρήσεις διάσωσης, στις οποίες συμμετείχε, τον πρώτο μήνα της θητείας του στο Λιμενικό Σώμα. «Στις πρώτες 20 με 30 φορές συνειδητοποίησα πως το να σώζεις ανθρώπους είναι σαν την ανάσα. Αναπνέεις χωρίς να μετράς τις ανασαιμιές σου...».

    Μιλά για το πλήρωμα του. Τη δεύτερη του οικογένεια. «Το πλήρωμα είναι η συνέχεια του καπετάνιου. Οι άνθρωποι που στηρίζεσαι πάνω τους. Αν λείψουν αυτοί θα λείψεις κι εσύ» λέει.

    Δεν θυμάται πόσους ανθρώπους έσωσε. «Μπορούμε να πούμε χιλιάδες. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα σώθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Κι οι συνθήκες είναι δύσκολες είτε πάνω στη βάρκα είναι δυο είτε 102 άνθρωποι. Στα σκοτεινά με κάποιες θερμικές κάμερες, με τα κιάλια προσπαθούμε να εντοπίσουμε μέσα στα κύματα τη βάρκα, τους ανθρώπους που είναι γαντζωμένοι μέσα ή πάνω ή μερικές φορές και κάτω από αυτήν...»

    «Χθες, άκουσα από το VHF ένα επιβατικό να καλεί σε βοήθεια. Σε λίγα λεπτά βρεθήκαμε εκεί. Σώσαμε 48 άτομα. Χάσαμε δυο. Μια γυναίκα με σωσίβιο κι ένα παιδάκι που το βρήκαμε χωρίς σωσίβια... Αφήνουν παιδιά να περνάν τη θάλασσα χωρίς σωσίβια. Είναι εγκληματίες...» λέει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Σκληροτράχηλος που συχνά πυκνά βουρκώνει. «Ήταν εγκλωβισμένο το παιδί, στο δίπλωμα του ημιβυθμισμένου φουσκωτού σκάφους... Η θάλασσα ήταν αγριεμένη. Δώσαμε σκοινιά, δέσαμε το φουσκωτό πάνω μας κι αρχίσαμε κρεμασμένοι από το σκάφος να ανεβάζουμε τον κόσμο... 10-11 παιδιά πρώτα κι ύστερα γυναίκες και ενήλικες. Σε στιγμές απίστευτου πανικού. Σε μια φουσκωτή εξάμετρη λέμβο κάπου 50 άτομα. Ποιον να πρωτοσώσεις... Ο ένας πατούσε πάνω στον άλλο».

    Και κάπου εκεί είδε το δίχρονο παιδί. «Τον ανασύραμε τον μικρό μόλις τον εντοπίσαμε. Παρούσα στην επιχείρηση η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη. Αυτή πρώτη κι εγώ δεύτερος στη μάχη να ζήσει το παιδί... Το έχουμε ξανακάνει. Άλλες φορές τα καταφέραμε άλλες όχι...». Σταματά να μιλά για λίγο... Παίρνει βαθειά ανάσα και συνεχίζει. «Κάποια στιγμή το παιδί έδωσε σημάδια πως θα ζήσει. Έβγαλε νερό από το στόμα του κι από τη μύτη του. Συνέχισα να του δίνω το ?φιλί της ζωής?. Χάρηκα, αλλά η χαρά κράτησε λίγο. Είχα καταλάβει πως το παιδί είχε πεθάνει, αλλά έλεγα πως δεν μπορεί, θα ζήσει. Πρέπει να ζήσει. Μέχρι που το παρέδωσα...».

    Τον ρωτάμε τι τον κάνει τόσο δυνατό. Λένε για αρρώστιες που φέρνουν οι μετανάστες... «Έχεις παιδιά του λέμε, σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί να φέρεις στο σπίτι μια αρρώστια;».

    Χαμογελά πικρά... «Ναι... Το σκέφτομαι. Αλλά όχι την ώρα της μάχης. Μετά, στο σπίτι, κάποιες φορές αναρωτιέμαι. Αλλά στο σκάφος όχι. Εκεί πρέπει να κάνω αυτό για το οποίο έχω ταχθεί. Πρέπει να βοηθήσω ανθρώπους στη θάλασσα και αυτό κάνω. Δεν με νοιάζει αν είναι εγκληματίας, διακινητής ή το παιδάκι το χτεσινό. Εγώ πρέπει να τον σώσω».

    Τον ρωτάμε πόσους ανθρώπους έχει σώσει. Δεν θυμάται. Δεν τους μέτρησε. Χθες έσωσε με τους συναδέλφους του στο 602, 88. Ρωτάμε αν τους θυμάται... «Όχι», λέει. «Δεν τους θυμάμαι. Στον δρόμο όμως όταν με βλέπουν και μέχρι να φύγουν με θυμούνται αυτοί. Όταν με βλέπουν με χαιρετάνε, μου χαμογελάνε... μεγάλο πράγμα είναι αυτό. Και δεν πληρώνεται με τίποτα στον κόσμο»

    Τον ρωτάμε αν θυμάται αυτούς που έχασε... «Αυτούς που χάθηκαν μπροστά μου;» ρωτά. Ναι αυτούς.

    Ο σκληρός ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους 602 βουρκώνει για μια ακόμα φορά. «Αυτοί όλοι είναι ο εφιάλτης μου λέει. Δε νιώθω ένοχος για το ότι χάθηκαν. Λέω μόνο θα έπρεπε να ζήσουν...».

    Τον αποχαιρετάμε. Μπαίνει μέσα στην καμπίνα του σκάφους. Όπου να ?ναι το VHF θα τον ξανακαλέσει σε μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης...

    [08] Στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου εγκαταστάθηκαν 1.000 πρόσφυγες

    Στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου εγκαταστάθηκαν οι περίπου 1.000 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας.

    Τις εργασίες για τη δημιουργία υποδομών, προκειμένου να διαμείνουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες, έχει αναλάβει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) συνεπικουρούμενη από τις υπηρεσίες του δήμου Γαλατσίου.

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, «το πρόβλημα με το Γυμναστήριο εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι? αυτό και μπορεί να παρουσιασθούν κάποια προβλήματα. Παρόλα αυτά» σημειώνει «η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει τις τροποποιήσεις των χώρων, ενώ ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια με το εργατικό δυναμικό του. Συγχρόνως, ο δήμος -με δική του δαπάνη- έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων». Όπως διευκρινίζει «ο χώρος ήδη διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις υγιεινής, αφού -όταν κατασκευάσθηκε- είχε προδιαγραφές εξυπηρέτησης 20.000 ατόμων». Συγχρόνως, ο δήμος Γαλατσίου έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου.

    Για τη διαχείριση του χώρου είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους όμορους δήμους, τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Κι αυτό, διότι πέρα από τις συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, για σήμερα την έχει αναλάβει ο στρατός. Αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους παραπάνω φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ο δήμος Γαλατσίου βρίσκεται σε επικοινωνία.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

    Στις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση τριών κρίσεων τα τελευταία χρόνια, την οικονομική, την κρίση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την κρίση ασφάλειας της περιοχής, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έστειλε το μήνυμα ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογές εξωτερικής πολιτικής χωρίς να εξετάζονται εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμφώνησε η κυβέρνηση μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι συμπεριλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς επίσης και πως συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, ωστόσο το όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού δεν έχει εκπληρωθεί και πως σήμερα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγουμένου μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της φτώχειας, της βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά πως το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Οργανισμός αυτός που ιδρύθηκε για τον λόγο αυτό, είναι το πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές με τη βάση των κοινών αξιών μας που θεσπίζονται στη Χάρτα του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε όχι μόνο στα ίδια προβλήματα αλλά και στις ίδιες απαρχαιωμένες συνταγές που προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά.

    «Γι' αυτό», υπογράμμισε, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι υπαρξιακές: Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικού κατακερματισμού και μεταναστευτικών ρευμάτων ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα με εμπιστοσύνη και την ικανότητα να μάθουμε από τα λάθη μας;».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Όμως, όπως σημείωσε, η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησε σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να τις αντιμετωπίσουν. Χάσαμε, επισήμανε, το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια πολύ σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με μεγάλη περικοπή μισθών και συντάξεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 4:32:14 UTC