Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [02] Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιορδανίας, αποφάσισαν Ν. Κοτζιάς και Νάσερ Γιούντεχ
  • [03] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο
  • [04] Ποιοι απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ
  • [05] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο
  • [06] Α. Μέρκελ: Μόνο με τη βοήθεια της Ρωσίας μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση της Συρίας
  • [07] Τουλάχιστον 15 νεκροί και 20 τραυματίες από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον
  • [08] Ν. Αναστασιάδης: Ετεροβαρής λύση προς τη μία ή την άλλη κοινότητα, δεν θα συνιστά βιώσιμη επιλογή
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού
  • [10] Εύκολα η Σάλκε 4-0 τον Αστέρα Τρίπολης

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση επιλέγει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που μετείχαν και κομματικά στελέχη, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα μπει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού σκληραίνοντας την στάση του και προμηνύοντας υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, έθεσε δύο όρους για να ψηφίσει τον Νίκο Βούτση για τη θέση του Προέδρου της Βουλής: Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι θα ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση,ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική. Κάλεσε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τηρήσουν την ίδια στάση.

    «Κάποιοι για να δώσουν μια ελπίδα στον κόσμο, διαδίδουν ότι ο Τσίπρας έχει εναλλακτικές. Υπάρχει το Ποτάμι,υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ. Ας μας προσπεράσουν λοιπόν εμάς. Και ας πάνε κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ ,που έχει και κυβερνητική εμπειρία, στην άλωση του κράτους. Εμάς, ο ρόλος μας στη Βουλή θα είναι άλλος. Αντιπολίτευση - προτάσεις, αντιπολίτευση - προτάσεις. Αν και εφόσον υπάρχει κάτι σωστό θα το ψηφίσουμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, καθιστώντας σαφές ότι «νέους φόρους το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει».

    [02] Ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιορδανίας, αποφάσισαν Ν. Κοτζιάς και Νάσερ Γιούντεχ

    Oι εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στο παλαιστινιακό ζήτημα και στην κρίση στη Συρία με την προσφυγική κρίση που αυτή έχει προκαλέσει, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Ιορδανό ομόλογό του, Νάσερ Σ. Γιούντεχ (Nasser S. Judeh), κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν, επίσης, τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, και αποφάσισαν την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας.

    [03] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

    Την σημασία του ρόλου της Αρχιεπισκοπής για την ομογένεια των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Ο Αλ. Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συζήτησαν για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε με την πτώση των Δίδυμων Πύργων στις 11/9, σαν ένα συμβολικό έργο ελπίδας για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το φιλανθρωπικό του έργο και τις πρωτοβουλίες του για την στήριξη της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης, και οι δύο άνδρες συμφώνησαν, ότι οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής, θα συνεχιστούν σε στενή και εγκάρδια βάση.

    [04] Ποιοι απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ

    Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή εξ ολοκλήρου, προβλέπεται και φέτος για μια σειρά κατηγοριών φορολογούμενων, τους οποίους περιγράφει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

    Έτσι, ενόψει της αποστολής των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου έως τις 20 Οκτωβρίου, σε όλους τους ιδιοκτήτες, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

    Ειδικότερα, το μισό φόρο θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά.

    Από το σύνολο του φόρου απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του φόρου θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

    [05] H «ακτινογραφία» του σκανδάλου ΤΤ, οι πρωταγωνιστές και η ζημιά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

    Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο διάστημα 2006 έως 2012. Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

    Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις :

    -της εταιρείας BESTLINE (του Ομίλου Κοντομηνά)

    -του ομίλου Κοντομηνά (με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ)

    -του ομίλου Κοντομηνά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 12.500.000 ευρώ

    -του ομίλου Λαυρεντιάδη: ζημιά 105.384.605 ευρώ (σε προσωπικούς λογαριασμούς Λαυρεντιάδη)

    -και του ομίλου Γριβέα: ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ

    Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι οι :

    -Δημ. Κοντομηνάς (απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Άγγελος Φιλιππίδης (απάτη κατά του Δημοσίου και απιστία)

    -Μάριος Βαρότσης (απάτη κατά του Δημοσίου, απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης (απάτη κατά του Δημοσίου)

    -Παναγιώτα Μπέζα (απιστία, άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου (απιστία από κοινού)

    -Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς (απιστία από κοινού κατ' επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας)

    -Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα (άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Περικλής Λίβας (άμεση συνέργεια σε απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

    -Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος (άμεση συνέργεια σε απιστία)

    Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά

    Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:

    -Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).

    -Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    -Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis, Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.

    -Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».

    -Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .

    -Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.

    -Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).

    -Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους 17 εκατ.).

    -Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.

    -Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.

    [06] Α. Μέρκελ: Μόνο με τη βοήθεια της Ρωσίας μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση της Συρίας

    Μόνο με τη βοήθεια της Ρωσίας μπορεί να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

    Μιλώντας στην πόλη Χάλε για την προσφυγική κρίση, η καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

    "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Συρία, όπου όλοι ξέραμε εδώ και χρόνια ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση μόνο (με τη συμβολή) της Ρωσίας και όχι χωρίς τη Ρωσία" είπε η Μέρκελ στην ομιλία που εκφώνησε με την ευκαιρία της επικείμενης επετείου από τα 25 χρόνια της επανένωσης της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.

    Οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα και ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να παρατείνουν τη σύρραξη στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τα οποία όπως ανακοίνωσε είχαν στόχο τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συζήτησαν για τους τρόπους αποφυγής οποιουδήποτε επεισοδίου στον συριακό εναέριο χώρο.

    Όσον αφορά το γειτονικό Ιράκ, όπου δρα επίσης το ΙΚ, η Μόσχα ανέφερε ότι δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει σε αυτή τη χώρα τη δράση της Πολεμικής της Αεροπορίας, ωστόσο η Βαγδάτη σημείωσε ότι θα εξέταζε μια τέτοια πρόταση.

    [07] Τουλάχιστον 15 νεκροί και 20 τραυματίες από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον

    Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί από τους πυροβολισμούς μέσα σε ένα πανεπιστήμιο στο Ρόζμπεργκ του Όρεγκον, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την πολιτειακή αστυνομία.

    Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Ντάγκλας επιβεβαίωσε ότι ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC). Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο δράστης έχει συλληφθεί. Ωστόσο η τοπική εφημερίδα Oregonian, ανέφερε ότι ο ένοπλος είναι νεκρός, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες των αστυνομικών μέσω των ασυρμάτων.

    Νωρίτερα, η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία με μήνυμά της στο Twitter είχε καλέσει φοιτητές και κατοίκους της περιοχής να μην επιχειρήσουν να βγουν έξω, ούτε να πλησιάσουν στη ζώνη του πανεπιστημίου.

    [08] Ν. Αναστασιάδης: Ετεροβαρής λύση προς τη μία ή την άλλη κοινότητα, δεν θα συνιστά βιώσιμη επιλογή

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινό διάγγελμα του με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς, όπως επισημαίνει, «η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό».

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι εξ αρχής οι δύο κοινότητες της Κύπρου δεν πίστεψαν στο νεοϊδρυθέν κράτος και το δικοινοτικό χαρακτήρα του, «αφού οι μεν το θεωρούσαν σταθμό και όχι την οριστική λύση, ενώ οι δε ευνοημένοι από τις συνθήκες θεώρησαν το νέο κράτος εφαλτήριο ολοκλήρωσης ξένων σχεδιασμών».

    Μέσα από τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκεται συμφωνία για ένα κράτος που θα είναι « μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο η διασφάλιση του διζωνικού χαρακτήρα δεν θα αφαιρεί από κανέναν, είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος, κανένα ανθρώπινο δικαίωμα».

    Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος, «έχουμε επιτύχει να γεφυρώσουμε διαφορές, αλλά βεβαίως δεν το αποκρύβω πως έχουμε διαπιστώσει και απόσταση σε κάποιες πτυχές του κυπριακού προβλήματος». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας, αλλά και του διεθνούς παράγοντα και όσων άλλων δυνάμεων μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού

    Στις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση τριών κρίσεων τα τελευταία χρόνια, την οικονομική, την κρίση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την κρίση ασφάλειας της περιοχής, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έστειλε το μήνυμα ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογές εξωτερικής πολιτικής χωρίς να εξετάζονται εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμφώνησε η κυβέρνηση μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι συμπεριλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς επίσης και πως συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, ωστόσο το όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού δεν έχει εκπληρωθεί και πως σήμερα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγουμένου μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της φτώχειας, της βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά πως το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Οργανισμός αυτός που ιδρύθηκε για τον λόγο αυτό, είναι το πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές με τη βάση των κοινών αξιών μας που θεσπίζονται στη Χάρτα του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε όχι μόνο στα ίδια προβλήματα αλλά και στις ίδιες απαρχαιωμένες συνταγές που προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά.

    «Γι' αυτό», υπογράμμισε, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι υπαρξιακές: Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικού κατακερματισμού και μεταναστευτικών ρευμάτων ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα με εμπιστοσύνη και την ικανότητα να μάθουμε από τα λάθη μας;».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Όμως, όπως σημείωσε, η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησε σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να τις αντιμετωπίσουν. Χάσαμε, επισήμανε, το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια πολύ σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με μεγάλη περικοπή μισθών και συντάξεων.

    [10] Εύκολα η Σάλκε 4-0 τον Αστέρα Τρίπολης

    Την ήττα με 4-0 γνώρισε ο Αστέρας Τρίπολης από τη Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν, για την 2η αγωνιστική του Europa League. Ο Ντι Σάντο μέσα σε 16 λεπτά πέτυχε χατ τρικ (28΄, 37΄, 44΄ πεν.), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Χούντελααρ στο 84΄.

    Στο άλλο ματς του 11ου ομίλου,η Σπάρτα Πράγας νίκησε 2-0 τον ΑΠΟΕΛ καικαι σε συνδυασμό με την ισοπαλία που είχε αποσπάσει στην πρεμιέρα από τον Αστέρα στην Τρίπολη, βρίσκεται στη 2η θέση με 4 βαθμούς, δύο λιγότερους από τη Σάλκε, που είναι στην κορυφή με το απόλυτο, ενώ η κυπριακή ομάδα έμεινε τελευταία, με δύο ήττες και χωρίς βαθμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2015 - 20:32:12 UTC