Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του εξετάζει ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [02] Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
  • [03] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μ. Αμπάς
  • [04] Aπαγόρευση ανοικτών πωλήσεων μόνο για τραπεζικές μετοχές
  • [05] ΕΕ: Σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ ως το 2019
  • [06] Λ. Κατσέλη: Έως τις αρχές του 2016 η άρση των capital controls
  • [07] Σ. Λαβρόφ: Να μη λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου
  • [08] Τα 2/3 της συνολικής ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει δεχθεί η Μυτιλήνη
  • [09] Ανοίγει για πρόσφυγες το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση
  • [10] Για τον "Ηφαιστίωνα" το μνημείο της Αμφίπολης, υποθέτουν οι ανασκαφείς
  • [11] Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα συμμετάσχω σε αυτομαστίγωμα του Ποταμιού

  • [01] Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του εξετάζει ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Τον χρόνο ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος εξετάζει σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Αρχικά από το περιβάλλον του είχε διαρρεύσει ότι θα αναγγείλει την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, ωστόσο δεν αποκλείεται να το κάνει και την τελευταία στιγμή την Παρασκευή.

    Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο υπάρχει διαφωνία για τον χρόνο διεξαγωγής της εκλογής. Πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ , ανέφεραν ότι για τον χρόνο διεξαγωγής θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι «όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε είκοσι ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες» και προσέθεταν ότι «θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ». Παράλληλα ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μεϊμαράκη ζήτησε και παρέλαβε από την αρμόδια διεύθυνση του κόμματος τους καταλόγους με τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε επίσης να ενημερωθεί και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την εκλογή του νέου προέδρου.

    [02] Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    Με μία κοινή Διακήρυξη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Κασουλίδης και Σάμεχ Σούκρυ, σφράγισαν κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον στρατηγικό χαρακτήρα της τριμερούς συνεργασίας τους, σε όλους τους τομείς και επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή εταιρική σχέση και συνεργασία, και τη δέσμευσή τους να εργαστούν σθεναρά για την ενίσχυσή της στην υπηρεσία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αποφασιστικότητα εκφράστηκε για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία, ενώ υπογραμμίστηκε ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS). Ειδική αναφορά έγινε στη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Zohr" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου και συμφωνήθηκε να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους.

    Σχετικά με το Κυπριακό οι τρεις ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξή τους στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, μία λύση που θα επανενώσει τη νήσο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Αναφορικά με την εταιρική σχέση της Αιγύπτου με την ΕΕ σημείωσαν τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της και συμφώνησαν στην ανάγκη η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, να την στηρίξει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

    Ειδικότερα για την τρομοκρατία οι τρεις ΥΠΕΞ τόνισαν την ανάγκη συντονισμένης δράσης και δεσμεύτηκαν υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η ροή ξένων μαχητών και η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Παράλληλα επισήμαναν την επείγουσα ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και των γενεσιουργών αιτιών της, με άμεση προτεραιότητα στην ανθρωπιστική πτυχή της σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.

    Ειδικότερα για τη Συρία, εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν ντε Μιστούρα, και την προώθηση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Παράλληλα εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη και απηύθυναν εκ νέου έκκληση για την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου, τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αναφερόμενοι στην Υεμένη εξέφρασαν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της και στη διαφύλαξη της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη καταπολέμησης των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, διασφάλισης της προστασίας των αμάχων και παροχής ελεύθερης πρόσβασης για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό.

    Αναφορικά με το Ιράκ, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την επίτευξη σταθερότητας, πολιτικής συνοχής, ηρεμίας και ειρήνης. Ενώ για το Ιράν χαιρέτησαν την συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα και υπογράμμισαν την ανάγκη πιστής και πλήρους εφαρμογής της.

    Παράλληλα προέβησαν σε έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους και τάχθηκαν υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις καταστροφές και τις επιθέσεις κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μέσης Ανατολής και την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επιβάλλει καθολικούς περιορισμούς στο εμπόριο και στη μεταφορά αντικειμένων τέχνης που προέρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες, με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας εμπορίας να βαρύνει τους εμπόρους, τους οίκους δημοπρασιών και τους αγοραστές και όχι το κράτος προέλευσης.

    Εξάλλου, τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την πολιτική απόφαση να υποστηρίξει το νέο σχέδιο απόφασης για το χρέος των χωρών και θα συμμετάσχει στην σχετική συνάντηση του Δεκεμβρίου, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Αργεντινό ομόλογό του Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [03] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μ. Αμπάς

    Για τις περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την σημασία που αποδίδει στην επίλυση του Παλαιστινιακού, με δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τον πρόεδρο Αμπάςνα επισκεφθεί την αμέσως επόμενηπερίοδο την Ελλάδα, και επεσήμανε ότι ο ίδιος θα ανταποκριθεί σύντομα στην πρόσκληση του κ. Αμπάς να επισκεφθεί την Παλαιστίνη.

    [04] Aπαγόρευση ανοικτών πωλήσεων μόνο για τραπεζικές μετοχές

    Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων μόνο επί των μετοχών στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνιστούν τον FTSE Χ.Α. τραπεζικό Δείκτη και συγκεκριμένα επί των μετοχών των παρακάτω πιστωτικών ιδρυμάτων: Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

    H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεδομένου ότι με την ολοκλήρωση των πρόσφατων πολιτικών διαδικασιών δεν υφίστανται συνθήκες οι οποίες θα δικαιολογούσαν τη συνέχιση της γενικής απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων.

    Όμως, με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων να βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχει ανακοινωθεί πώς και από ποια πρόσωπα θα καλυφθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, καθώς και το ύψος αυτών και, κατά συνέπεια, οποιαδήποτε πρόσθετη πίεση στις εισηγμένες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να επιφέρει επιπτώσεις σε αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων μόνο επί των τραπεζικών μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE Χ.Α. τραπεζικό δείκτη.

    [05] ΕΕ: Σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ ως το 2019

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, ως το 2019, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, πέραν των τραπεζών.

    «Στόχος μου είναι η Ένωση Κεφαλαιαγορών να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και τις ΜΜΕ ιδιαίτερα, να έχουν στη διάθεσή τους ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτικών πόρων. Θέλω να προσφέρω στις ΜΜΕ περισσότερες επιλογές για την επένδυση των κεφαλαίων τους. Θέλω να εξαλείψω τα εμπόδια ώστε να διευκολυνθεί η ελεύθερη ροή κεφαλαίων και στα 28 κράτη μέλη», δήλωσε ο επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, Τζόναθαν Χιλ.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στηρίζουν τη χρηματοδότησή τους στις τράπεζες πολύ περισσότερο από ότι οι αμερικάνικες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται περισσότερο σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Στόχος της Επιτροπής είναι να ανοίξει ένα ευρύτερο φάσμα πηγών χρηματοδότησης και περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ δεν θα επηρεάζονται πλέον από χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς, όπως επηρεάστηκαν κατά την τελευταία κρίση.

    [06] Λ. Κατσέλη: Έως τις αρχές του 2016 η άρση των capital controls

    "Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά. Η διοχέτευση, λοιπόν, αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο" είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Λούκα Κατσέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Κατσέλη είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά.

    Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το "χάσμα" που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, "είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία".

    Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως ένα στα δύο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

    Σχετικά με την άρση των capital controls, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης.

    Τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ.

    [07] Σ. Λαβρόφ: Να μη λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε σήμερα να μη λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων ενάντια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

    «Όλα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιθέσεις» δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».

    [08] Τα 2/3 της συνολικής ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει δεχθεί η Μυτιλήνη

    Οι αριθμοί δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής ροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από την αρχή του 2015 τα έχει δεχθεί η Λέσβος. Ειδικότερα, οι αφίξεις που σημειώθηκαν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας ανέρχονται σε 186.720 από τις 300.000 περίπου αφίξεις συνολικά που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2015. Ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις είναι ο Σεπτέμβριος, με 73.179 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Κι ενώ αμείωτη παραμένει η ροή προς τη Λέσβο υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως η κορύφωσή της δεν έχει ακόμα σημειωθεί. Τις τελευταίες ημέρες 3000 άνθρωποι έφθαναν καθημερινά, κυρίως στη βόρεια Λέσβο από τις τουρκικές ακτές, ακόμα και τις ημέρες που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 5.810 αφίξεων σε ένα 24ωρο.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έλεγε πως ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις τα τελευταία χρόνια και μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν πως ο κανόνας θα επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Αφγανιστάν, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, πράγμα που προμηνύει την συνέχιση του μεταναστευτικού κύματος.

    Δεύτερος παράγοντας που δρα καταλυτικά στη μεταναστευτική ροή είναι η ανεξέλεγκτη δράση των δικτύων διακινητών στην Τουρκία. Το δουλεμπόριο έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο προσοδοφόρες παράνομες δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής με τα κυκλώματα να είναι πλέον πανίσχυρα και ικανά να μετακινούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια δραστική ενέργεια για τον περιορισμό της δράσης τους.

    Πώς όμως λειτουργεί το δουλεμπορικό κύκλωμα στην Τουρκία; Αποστολή του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έδειξε πως ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Σμύρνης, το ιστορικό Μπασμανέ, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με την ανοχή κράτους και διωκτικών αρχών, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Κάπως έτσι προέκυψε και το προσωνύμιο "Δαμασκός", με το οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν τη γειτονιά αυτή.

    [09] Ανοίγει για πρόσφυγες το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση

    Το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια ανοίγει τις πύλες του για να λειτουργήσει ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

    Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το στρατόπεδο εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, μέσα από την εύρεση χώρων προσωρινής διαμονής των προσφύγων. Στην λογική αυτή που προανέφερε, λειτουργεί και το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.

    Η διαμόρφωση του στρατοπέδου έχει ξεκινήσει με στόχο να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας το συντομότερο δυνατόν.

    [10] Για τον "Ηφαιστίωνα" το μνημείο της Αμφίπολης, υποθέτουν οι ανασκαφείς

    Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο απο τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αγαπημένου φίλου του Ηφαιστίωνα , ειναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ από τον Αντίγονο το μονόφθαλμο.

    Τις νέες υποθέσεις -με βάση και πρόσφατα ευρήματα- ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς και μελετητές του μνημείου ?αποκωδικοποιώντας? τρεις οικοδομικές επιγραφές που εντοπίστηκαν πρόσφατα όπως είπαν, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων ? λίγα χιλιόμετρα νότια της περιοχής της Αμφίπολης.

    Οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την ?υπογραφή? ΑΝΤ (?υπογραφή? που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδω αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη ?ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ? και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα ?Ηφαιστίωνος? (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος) ...

    Τα νέα στοιχεία (και τα νέα ευρήματα) παρουσίασαν απόψε σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (στην πρώτη δημόσια εκδήλωση του πανεπιστημίου στην οποία παραβρίσκεται και μιλά η ανασκαφέας της Αμφίπολης ) με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» .

    [11] Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα συμμετάσχω σε αυτομαστίγωμα του Ποταμιού

    Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτομαστίγωμα του Ποταμιού, τόνισε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς, όπως είπε, βλέπει μια τέτοια διάθεση στη συζήτηση που γίνεται για τις αιτίες της μείωσης του εκλογικού ποσοστού, ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος.

    Στην προσυνεδριακή σύσκεψη του Ποταμιού που έγινε στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι είναι υπερήφανος για τη μέχρι τώρα πορεία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κανένα άλλο κόμμα δεν έχει πετύχει τόσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Παραδέχθηκε ότι έκανε και ο ίδιος λάθη και επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να του ασκήσουν σκληρή κριτική, ακόμα και να τον αμφισβητήσουν, όμως λέει όχι σε γενικόλογες συζητήσεις, διότι δεν προσφέρουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 September 2015 - 20:32:18 UTC