Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τη VW στις ΗΠΑ
  • [02] Οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Κινέζος πρόεδρος
  • [03] Μετά την επανεκλογή του ο Τσίπρας μπορεί πραγματικά να πετύχει, σχολιάζει η FAZ
  • [04] Η ΕΕ αναζητεί λύση για το προσφυγικό, η Ουγγαρία ενισχύει περισσότερο τα σύνορά της
  • [05] Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν στη Συρία εννέα άνδρες και ένα αγόρι με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας
  • [06] Ράπισμα στο κατεστημένο η επανεκλογή Τσίπρα, δηλώνει ο Γκ.Γκίζι
  • [07] Την πάγια θέση για αυτονόμηση του ΥΠΠΟ επαναλαμβάνουν οι αρχαιολόγοι
  • [08] Ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ
  • [09] Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τη VW
  • [10] Champions League: Σάλος για τη χρήση αναβολικών
  • [11] Τα μυστικά του νέου VW Tiguan

  • [01] Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τη VW στις ΗΠΑ

    Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε με τη Volkswagen στις ΗΠΑ, με τη Γαλλία να κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη Νότια Κορέα να καλεί τους εκπροσώπους της εταιρείας για συνομιλίες.

    Για να "καθησυχάσουμε" τους πολίτες φαίνεται "απαραίτητο" να διεξαχθούν έλεγχοι και στις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, μετά την αποκάλυψη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

    Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι 482.000 οχήματα Volkswagen και Audi, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ του 2009 και του 2015 και είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που μπορούσε να εντοπίσει αυτομάτως τους ελέγχους μέτρησης των ρύπων για να παραποιήσει τα αποτελέσματά τους.

    [02] Οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Κινέζος πρόεδρος

    Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την οικονομία και είπε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι διακυμάνσεις στις αγορές στην Κίνα δεν θα αποτρέψουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

    Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, τη πρώτη σε ξένο μέσο μετά τη βουτιά των κινεζικών μετοχών το καλοκαίρι, ο Σι είπε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι για να ανακόψει την πτώση ήταν αναγκαία για να «εξουδετερωθούν οι συστημικοί κίνδυνοι».

    Η κίνηση αυτή μοιάζει με τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε «κάποιες ώριμες ξένες αγορές», είπε ο Κινέζος πρόεδρος σε γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις της εφημερίδας εν όψει της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    Σχετικά με την επιβράδυνση που έχει αποδειχθεί μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν τόσο οι διεθνείς αγορές, όσο και το Πεκίνο, ο Σι παρότρυνε τους ξένους επενδυτές να κοιτάξουν τη μακροπρόθεσμη εικόνα και παρομοίασε την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με ένα πλοίο που βρίσκεται σε θαλασσοταραχή.

    Ο Σι, που ξεκινά την επίσκεψή του στο Σιάτλ την Τρίτη, υποβάθμισε τις διαφορές που έχουν αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης των θεμάτων της κυβερνοασφάλειας και της κατασκευής τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα, δηλώνοντας ότι η Κίνα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική στάση στον στρατιωτικό τομέα και θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

    [03] Μετά την επανεκλογή του ο Τσίπρας μπορεί πραγματικά να πετύχει, σχολιάζει η FAZ

    Μετά την εκλογική του νίκη ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πραγματικά να πετύχει, αναφέρει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine, επισημαίνοντας όμως ότι στον δρόμο του μπορεί να σταθούν εμπόδια οι επικριτές και οι αμφισβητούντες στο εσωτερικό του κόμματός του.

    Δυστυχώς το δράμα στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, παρόλο που οι ψηφοφόροι που προτίμησαν και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα επιθυμούν πάνω απ? όλα σταθερότητα για τη χώρα, τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλούν αναταράξεις.

    Οι πιο αισιόδοξοι από τους εταίρους της Ελλάδας ήλπιζαν σε μια νίκη του Τσίπρα καθώς πίστευαν ότι θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από εκείνον, επισημαίνει η FAZ.

    Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, η πλειονότητα των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα προβάλει μεγάλη αντίσταση. Όμως ο Τσίπρας είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα. Εξάλλου ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι θα προσπαθήσει να πετύχει μια χαλάρωση των όρων.

    [04] Η ΕΕ αναζητεί λύση για το προσφυγικό, η Ουγγαρία ενισχύει περισσότερο τα σύνορά της

    Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών τους, σε όσον αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων, ενώ η Βουδαπέστη ενίσχυσε περισσότερο τα μέτρα κατά των μεταναστών, κυρίως επιτρέποντας στον στρατό να χρησιμοποιεί μη θανατηφόρα όπλα εναντίον τους.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία του Λουξεμβούργου, οι 28 ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο στο οποίο δεν θα υπάρχει ο όρος που προσδιορίζει «υποχρεωτικές» τις ποσοστώσεις.

    Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών θα προηγηθεί της έκτακτης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 αύριο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ίσως η «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια ενιαία και συνεκτική απάντηση» στην πιο σοβαρή μεταναστευτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει από 1945.

    Η Ουγγαρία, χώρα από την οποία έχουν περάσει 225.000 μετανάστες από την αρχή του έτους, ενίσχυσε χθες την αστυνομία και το στρατό με νέες εξουσίες στο πλαίσιο μιας «κατάστασης κρίσης λόγω της μαζικής μετανάστευσης».

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για τον στρατό να χρησιμοποιεί όπλα που έχουν πλαστικές σφαίρες ή ακόμη και τουφέκια εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

    «Τα σύνορά μας είναι σε κίνδυνο (...) Η Ουγγαρία και όλη η Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο», δικαιολογήθηκε ο λαϊκιστής ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας ότι η ήπειρος «έχει βυθιστεί» από τους μετανάστες. «Δεν χτυπούν την πόρτα μας, την παραβιάζουν», δήλωσε.

    Για τα νέα αυτά μέτρα η μκο Επιτροπή του Ελσίνκι εξέφρασε την ανησυχία της που υπογραμμίζει ότι έχουν στόχο «πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία και έχουν ήδη υποστεί τις ωμότητες της αστυνομίας και του στρατού της χώρας τους».

    Βαθιά διχασμένες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν επίσης αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν επί μιας αρχής κατανομής για την υποδοχή προσφύγων και να αποδεσμεύσουν οικονομική βοήθεια για τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

    Αχτίδα ελπίδας για συναίνεση: παρά τους παλληκαρισμούς του Ορμπάν, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επιφυλακτικές στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισαν αργά χθες τη βούλησή τους να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το θέμα αυτό. "Όλοι οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο είναι προσηλωμένοι στην ιδέα επίτευξης μιας κοινής θέσης. Η Ευρώπη χρειάζεται συλλογική ανάληψη δράσης για να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια βαρύτατη κατάσταση", διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, τη Λετονίας και του Λουξεμβούργου στην Πράγα.

    Χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν εκ νέου χθες στην Ουγγαρία από την Κροατία, πριν μεταφερθούν από τις αρχές στα αυστριακά σύνορα και από εκεί συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία, όπου σχεδόν 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βαυαρία το Σαββατοκύριακο.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «καμία χώρα» ευρωπαϊκή «δεν μπορεί να εξαιρείται» από την υποδοχή «προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου», την ώρα που η ΕΕ δεν κατορθώνει να συμφωνήσει για την κατανομή των 120.000 προσφύγων, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί φέτος στην Ευρώπη.

    Η Πολωνία, αντίθετη προς κάθε σύστημα δεσμευτικού χαρακτήρα, δήλωσε εντούτοις έτοιμη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τις προτεινόμενες ποσοστώσεις, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της και καταρτίσει «μια κοινή λίστα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς». Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό να ξεχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν από χώρες των Βαλκανίων όπως το Κόσοβο και η Αλβανία και να ζητεί από τους δεύτερους να επιστρέφουν στις χώρες τους.

    «Τελευταία ευκαιρία»

    Εκτός από το ακανθώδες θέμα της κατανομής των μεταναστών, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συζητήσουν άλλα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί «το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που είναι δυνατό» για να βοηθηθούν τρεις χώρες που φιλοξενούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφός τους: η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

    Ένδειξη της σοβαρότητας της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία προστίθεται στις εντάσεις στην ευρωζώνη, ο Σουλτς ανακοίνωσε την «ιστορική επίσκεψη» του ζεύγους Μέρκελ - Ολάντ στις 7 Οκτωβρίου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς έφτασε χθες στη Βηρυτό για να συζητήσει για την προσφυγική κρίση. Σήμερα θα επισκεφτεί καταυλισμό σύρων προσφύγων στην κοιλάδα του Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο.

    Χθες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια «ομοιογενής» ευρωπαϊκή πολιτική, ζητώντας επίσης από την ΕΕ μεγαλύτερη «ανθρώπινη υποστήριξη» για την παρακολούθηση των συνόρων.

    [05] Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν στη Συρία εννέα άνδρες και ένα αγόρι με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας

    Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Kράτος εκτέλεσε εννέα άνδρες και ένα αγόρι τους οποίους κατηγόρησε για ομοφυλοφιλία στην κεντρική και τη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επτά άνδρες εκτελέστηκαν στην πόλη Ραστάν της κεντρικής επαρχίας Χομς «αφότου κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλία», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης επί του πεδίου στη χώρα αυτή που μαστίζεται από αιματηρό πόλεμο επί τεσσεράμισι χρόνια.

    Οι τζιχαντιστές του ΙΚ σκότωσαν επίσης δύο άνδρες και ένα αγόρι για τον ίδιο λόγο στην περιοχή Χρεϊτάν, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, οι εκτελέσεις έλαβαν χώρα δημόσια αλλά οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν όλες τις κάμερες που πιθανόν είχαν μαγνητοσκοπήσει τους φόνους αυτούς.

    Η σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα χρησιμοποίησε πολύ βάναυσες μεθόδους για να εδραιώσει την εξουσία της σε περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία τις οποίες έχει ανακηρύξει «χαλιφάτο» του.

    [06] Ράπισμα στο κατεστημένο η επανεκλογή Τσίπρα, δηλώνει ο Γκ.Γκίζι

    «Ράπισμα στο κατεστημένο» αποτελεί η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός «φέρθηκε έξυπνα» επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γερμανός πολιτικός επαναφέρει ακόμη την πρότασή του για Διάσκεψη Χρέους, που θα αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης.

    Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα «καταρχήν είναι ένα πραγματικό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση», δηλώνει ο κ. Γκίζι σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και προσθέτειι: «Διότι ήθελε να παραγκωνίσει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε. Έχουμε 19 κυβερνήσεις υπεύθυνες για το ευρώ. Οι 18 είναι νεοφιλελεύθερες και μία εξαίρεση που έρχεται από την Ελλάδα, κάτι που βρίσκω ωραίο. Εάν η γερμανική κυβέρνηση κατάφερνε να μην επανεκλεγεί η κυβέρνηση Τσίπρα, θα ήταν βαριά ήττα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, που σημαίνει ότι θα πρέπει ο Τσίπρας να συνεχίσει (?). Θα είναι δύσκολο να το κάνει με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά θα μπορέσει να περάσει άλλα σημαντικά πράγματα».

    [07] Την πάγια θέση για αυτονόμηση του ΥΠΠΟ επαναλαμβάνουν οι αρχαιολόγοι

    Ενόψει του επικείμενου σχηματισμού της κυβέρνησης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην αυτονόμηση του ΥΠΠΟ, που όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, αποτελεί «πάγια θέση όλων των σωματείων του ΥΠΠΟ και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έχει διαμορφωθεί μέσα από συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες και εκφράστηκε στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του συλλόγου κάθε φορά που συγχωνεύτηκε με άλλο χαρτοφυλάκιο, του Τουρισμού (2010-2012) και του Παιδείας (2012-2013).»

    Την άποψή του υπέρ της αυτονόμησης του ΥΠΠΟ, είχε εκφράσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 όταν συγκροτήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.

    [08] Ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ

    Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη ΝΔ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεργασία που είχαν, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

    Για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας απάντησε ότι, το πιθανότερο είναι να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς, εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.

    "Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος", δήλωσε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

    Μ. Βορίδης: Απολύτως ορθή η απόφαση να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου

    Απολύτως ορθή χαρακτήρισε την απόφαση να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ωρα MEGA". Ωστόσο,δεν αποσαφήνισε αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

    «Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκρεμμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα».

    Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει» προσθέτοντας ότι «αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα».

    [09] Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με τη VW

    Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε με τη Volkswagen στις ΗΠΑ, με τη Γαλλία να κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη Νότια Κορέα να καλεί τους εκπροσώπους της εταιρείας για συνομιλίες.

    Για να "καθησυχάσουμε" τους πολίτες φαίνεται "απαραίτητο" να διεξαχθούν έλεγχοι και στις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, μετά την αποκάλυψη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

    Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι 482.000 οχήματα Volkswagen και Audi, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ του 2009 και του 2015 και είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που μπορούσε να εντοπίσει αυτομάτως τους ελέγχους μέτρησης των ρύπων για να παραποιήσει τα αποτελέσματά τους.

    Ερωτηθείς μια μέρα μετά την ιστορική πτώση της μετοχής της VW στην Φραγκφούρτη (-17%) αν κρίνει απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα για εξαπάτηση στην Ευρώπη ή στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Σαπέν απάντησε: "Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, με ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτοί θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί".

    "Μόνον και μόνο για να καθησυχάσουμε τους μεν και τους δε, μου φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να το κάνουμε και για τους Γάλλους κατασκευαστές", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει "κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πιστεύει ότι οι Γάλλοι κατασκευαστές συμπεριφέρθηκαν όπως η Volkswagen".

    Είναι σημαντικό να δράσουμε "στον τομέα αυτόν που είναι πολύ σημαντικός καθώς αφορά την ρύπανση της ατμόσφαιρας", σχολίασε.

    [10] Champions League: Σάλος για τη χρήση αναβολικών

    Σάλο έχουν προκαλέσει στοιχεία για τη χρήση αναβολικών ουσιών από παίκτες που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στο Champions League. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Gazzetta dello Sport» και «Sunday Times», με βάση πληροφορίες από την UEFA, το 7,7% των ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στη διοργάνωση από το 2008 ως το 2013 έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών!

    Την έρευνα αυτή διεξήγαγε η UEFA, η οποία πήρε δείγματα ούρων από 4.195 ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τα χρόνια αυτά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι 879 παίκτες από αυτούς είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ 68 από τους ελεγχθέντες είχαν κάνει χρήση άλλων στεροειδών αναβολικών ουσιών. Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει σάλο στην κοινή γνώμη και συναγερμό στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία, όμως, έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα. Οι εφημερίδες, ωστόσο, επιμένουν πως το θέμα είναι σοβαρό και ζητά από την UEFA να προχωρήσει σε έρευνα και επίσημες ανακοινώσεις.

    [11] Τα μυστικά του νέου VW Tiguan

    Η δυσκολότερη αποστολή για κάθε αυτοκινητοβιομηχανία είναι η επανάληψη μιας εμπορικής επιτυχίας. Για παράδειγμα, η VW μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι υποψήφιοι αγοραστές στη πρώτη γενιά του Tiguan, θα προσπαθήσει και η δεύτερη γενιά αυτού του μοντέλου, να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο από τη διεθνή αγορά. Το μικρομεσαίο SUV μετράει ήδη 2.64 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο σε διάφορες εκδόσεις κινητήρων και εξοπλισμού.

    Στην 66η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης που θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της δεύτερης γενιάς του αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια νέα μελέτη η οποία όπως διαπιστώθηκε, συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων.

    Τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις γυαλισμένες λαμαρίνες του γερμανικού αυτοκινήτου είναι πολλά:

    Για πρώτη φορά σε SUV του ομίλου χρησιμοποιήθηκε μια εκδοχή της καινοτομικής πλατφόρμας MQB. Αυτό το πάτωμα έχει κοστίσει μερικά δισ. ευρώ στον όμιλο, αλλά είναι μια ανεξάντλητη πηγή εφαρμογών και δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στα νέα αυτοκίνητα.

    Συγκεκριμένα, μειώνει το βάρος της συνολικής κατασκευής, αυξάνει την στρεπτική ακαμψία με άμεσα οφέλη στην οδική συμπεριφορά και την αντοχή στις συγκρούσεις. Έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία σε αρκετά μοντέλα του γερμανικού γκρουπ, όπως το Audi A3, VW Golf, Skoda Fabia, Seat Ibiza κ.α. Το συνολικό βάρος του νέου Tiguan περιορίσθηκε κατά 50 κιλά. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με την συμβολή της νέας πλατφόρμας και την χρήση νέων ελαφρύτερων υλικών. Το μικρότερο βάρος αναδεικνύει τις ικανότητες των κινητήρων συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

    Η νέα πλατφόρμα συνέβαλε και στην αύξηση των ωφέλιμων χωρών.

    Οι επιβάτες έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεση τους ενώ στην αποθηκευτική ικανότητα προστέθηκαν άλλα 150 λίτρα περίπου. Πλέον ο χώρος των αποσκευών έχει χωρητικότητα 615 λίτρα και αν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται μία ενιαία επιφάνεια που φιλοξενεί αποσκευές 1.655 λίτρων. Πλήρες πακέτο ασφάλειας από τον βασικό εξοπλισμό. Αναβαθμισμένο συστήματα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ψηφιακή κονσόλα. Αρκετά premium στοιχεία στον εξοπλισμό και στα υλικά κατασκευής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η plug-in υβριδική έκδοση, η οποία παρουσιάστηκε σαν πρωτότυπο, αλλά σύντομα θα μπει στη γραμμή παραγωγής.

    Στην Ελλάδα θα έρθει στα μέσα Απρίλιου 2016 και αρχικά θα εξοπλίζεται με δυο βενζινοκινητήρες TSI και έναν ντίζελ TDI. Η γκάμα των βενζινοκινητήρων TSI έχει δυο μέλη την μονάδα 1.400 κ.εκ. 122 ίππων και την μονάδα 1.400 κ.εκ. 150 ίππων. Η ισχυρότερη θα συνδυάζεται με τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο DSG και ανακοινώθηκε ότι θα είναι η μοναδική πρόταση στην αγορά των SUV με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ντίζελ 2.000 κ.εκ. TDI ισχύος 140 ίππων, αργότερα μάλλον θα τοποθετηθεί και ο πετρελαιοκινητήρας 1.600 κ.εκ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 September 2015 - 10:32:25 UTC