Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Κούβα για τετραήμερη επίσκεψη
  • [02] Νεκρό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Μυτιλήνης
  • [03] Γενικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές
  • [04] «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού απέσπασε τον «Χρυσό Διόνυσο» στο 38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
  • [05] Με νέους και νέες συναντήθηκε στο Μοναστηράκι ο Αλ. Τσίπρας
  • [06] Αιματηρό οικογενειακό επεισόδιο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

  • [01] Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Κούβα για τετραήμερη επίσκεψη

    Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Κούβα για τετραήμερη επίσκεψη, πρώτο σταθμό ενός ταξιδιού που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τον λατινοαμερικανικής καταγωγής ποντίφηκα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας τον για την συνδρομή του στη διπλωματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο και την κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

    Ο πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του ζήτησε από τον κουβανό ηγέτη τα "μέσα" ώστε η Εκκλησία να επιτελεί το έργο της σε συνθήκες ελευθερίας στην Κούβα, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον και την Αβάνα να προχωρήσουν στην προσέγγισή τους.

    Βαπτισμένος καθολικός, όπως και ο αδελφός του Φιντέλ, ο Ραούλ Κάστρο έχει λάβει ιησουιτική εκπαίδευση. Πριν από μήνες είπε στον πάπα ότι ίσως να αρχίσει να προσεύχεται και πάλι, επιστρέφοντας στην Εκκλησία.

    [02] Νεκρό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Μυτιλήνης

    'Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε μετανάστες και είχε ως αποτέλεσμα ένα 5χρονο κορίτσι να χάσει τη ζωή του και ένα ακόμα άτομο να μεταφερθεί με υποθερμία στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

    Το λιμενικό σώμα κατάφερε να διασώσει συνολικά 12 άτομα μεταξύ των οποίων και τον ενήλικα μετανάστη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 26 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ και έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάποιος από τους 13 αγνοούμενους. Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει που θα μεταφερθούν οι 200 περίπου μετανάστες που διεσώθησαν σήμερα σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου από σκάφος της frontex. Δεν αποκλείεται να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι ένας από τους μετανάστες που έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Καλαμάτας.

    [03] Γενικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές

    Το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές, παραθέτει τις ακόλουθες γενικές πληροφορίες που αφορούν τους ψηφοφόρους:

    Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

    -Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

    -Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

    -Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

    -Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

    Πού ψηφίζουμε

    Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

    Πώς ψηφίζουμε

    Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

    Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

    Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

    Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

    H ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

    Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.

    Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

    [04] «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού απέσπασε τον «Χρυσό Διόνυσο» στο 38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

    Στην ταινία «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, μια τρυφερή χιουμοριστική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης στα ύστερα χρόνια, απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δημοτικό Ωδείο.

    Γυρισμένη εξολοκλήρου στα Ζαγοροχώρια, η πέμπτη ταινία του Νικόλα Κολοβού -που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Σουηδία -εξιστορεί τη συναρπαστική περιπέτεια ενός ηλικιωμένου άνδρα, του Κώστα, στην προσπάθεια του να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της αγαπημένης του συζύγου, που δεν είναι άλλη από το να της φέρει ένα σύκο. Ο χρόνος όμως είναι λίγος και ο Κώστας γέρος. Η επιστροφή του στο σπίτι με το σύκο μετατρέπεται σε μια μικρή προσωπική οδύσσεια, καθώς περνά δύσκολες στιγμές μέσα στην απρόβλεπτη και σκληρή φύση.

    Η κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους Αχιλλέα Κυριακίδη, Νίκο Σέκερη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Γιώργο Φρέντζο) -που κλήθηκε ν' αξιολογήσει 41 μικρού μήκους ταινίες από ένα «εντυπωσιακό υπό τις περιστάσεις σύνολο 168 ταινιών που είχαν υποβληθεί στην προκριματική επιτροπή» - απένειμε στο «Σύκο» το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ για «το παραμυθητικό ΝΑΙ που κλείνει μαγικά, συγκινητικά και χιουμοριστικά μία διαδρομή ζωής».

    Τον «Αργυρό Διόνυσο» απέσπασε η ταινία «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα, μια άκρως στιλιζαρισμένη αποδόμηση του τρόπου ζωής του σύγχρονου άνδρα στην Ευρώπη, για «την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της». Το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του κόσμου» απονεμήθηκε στην ταινία «Simon Says» σε σκηνοθεσία Νίκου Τσεμπερόπουλου για «τον συναρπαστικά ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το θέμα της μοναξιάς στο σύγχρονο κόσμο».

    Το Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» απέσπασε η Φαίδρα Τσολίνα για την ταινία «Έκδυσις» και το Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού δόθηκε ομόφωνα στον Στέλιο Καμμίτση για την ταινία του «Κατηφόρα».

    Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ρομάνα Λόμπατς για την ερμηνεία της στην ταινία «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου και Καλύτερης Ανδρικής στον Κίμωνα Κουρή για την ερμηνεία του στην ταινία «Pacino's way» του Χάρη Παντελιδάκη. Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε το «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου .

    Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το «Grand Prix 2015» δόθηκε στην ταινία «Tranquillity of Blood» του Σενάντ Σαχμάνοβιτς από το Μαυροβούνιο και το δεύτερο βραβείο στην ταινία «Three variations on Ofelia» του Πάουλο Ρίκε από το Μεξικό.

    [05] Με νέους και νέες συναντήθηκε στο Μοναστηράκι ο Αλ. Τσίπρας

    Συνάντηση με νέους και νέες είχε σήμερα το μεσημέρι σε υπαίθριο μπαρ στο Μοναστηράκι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα ήταν και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

    Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε μαζί τους για θέματα που τους απασχολούν και ανταλλάχθηκαν απόψεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, σημειώνοντας πως η σημερινή είναι ημέρα ξεκούρασης.

    Συγχρόνως, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης.

    [06] Αιματηρό οικογενειακό επεισόδιο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

    Αιματηρό οικογενειακό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Γύρω στις επτά, η αστυνομία δέχτηκε τηλεφώνημα από μια γυναίκα που καλούσε για βοήθεια. Αστυνομικοί έσπευσαν στην οδό Στρωμνίτσης 6, στην περιοχή Μαρτίου και όταν η γυναίκα άνοιξε την πόρτα του σπιτιού βρέθηκε πυροβολημένη στο πόδι από τον αδελφό της.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης πυροβόλησε εναντίον αστυνομικού και στη συνέχεια κλείστηκε στο σπίτι και αυτοπυροβολήθηκε.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης του αιματηρού οικογενειακού επεισοδίου είναι πιθανότατα τοξικομανής

    Ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου βρίσκεται ήδη η αδελφή του ενώ ελεγχόμενη είναι η κατάσταση της υγείας του αστυνομικού που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο 424.

    Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια του συμβάντος στο διαμέρισμα βρισκόταν εκτός από τον δράστη και την αδελφή του και η μητέρα τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 September 2015 - 22:32:11 UTC