Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ηράκλειο της Κρήτης σήμερα η Φ. Γεννηματά
  • [02] Ομιλία Δημ. Κουτσούμπα απόψε στο Σύνταγμα
  • [03] Συγκέντρωση ΛΑ.Ε. στη Λάρισα και ομιλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου στις 20:30
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου
  • [05] Το «σπάσιμο» της Hewlett-Packard στα δύο θα οδηγήσει στην ανεργία άλλο ένα 10% των εργαζομένων
  • [06] Τζ. Στίγκλιτς: Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί και η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί
  • [07] Η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην ΕΕ για μετανάστες και πρόσφυγες
  • [08] Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας
  • [09] Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό
  • [10] Άρθρο του Στ. Θεοδωράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ένα Ποτάμι στο 10% είναι η καλύτερη τιμωρία στο διεφθαρμένο κομματικό σύστημα
  • [11] Το αντισηπτικό σαπούνι (με τρικλοζάν) για τα χέρια δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό σαπούνι

  • [01] Στο Ηράκλειο της Κρήτης σήμερα η Φ. Γεννηματά

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά θα μιλήσει στις 19:30 σε προεκλογική συγκέντρωση, στο Ηράκλειο (κινηματογράφος Αστόρια) της Κρήτης.

    «Δώστε μας τη δύναμη να είμαστε εμείς ο εγγυητής της σταθερότητας, να είμαστε εμείς ο καταλύτης της συνεργασίας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην πλατεία Κοτζιά, το βράδυ της Τρίτης.

    [02] Ομιλία Δημ. Κουτσούμπα απόψε στο Σύνταγμα

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας θα μιλήσει στις 20:00 στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος.

    «Γιατί κρύβουν τις πρώτες 100 ημέρες»; Γιατί οι «100 πρώτες ημέρες, είναι οι μέρες που θα εφαρμοστεί το μνημόνιο και ό,τι αντιλαϊκό αυτό περιλαμβάνει» ανέφερε ο κ Κουτσούμπας την Τρίτη από το Ηράκλειο και μίλησε για «βαρύ λογαριασμό που θα αποσταλεί αμέσως μετά τις εκλογές στον λαό όποιος κι αν είναι κυβέρνηση».

    [03] Συγκέντρωση ΛΑ.Ε. στη Λάρισα και ομιλία της Ζ. Κωνσταντοπούλου στις 20:30

    Συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας πρόκειται να πραγματοποιηθεί απόψε στη Λάρισα, όπου στις 20:30 θα μιλήσει η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

    «Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μεϊμαράκης. Οι δύο αυτοί συνέταιροι στην ψήφιση του μνημονίου θα είναι από τη Δευτέρα μαζί. Μαζί στην κυβέρνηση, με κολαούζους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι» ανέφερε κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στην εκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας το βράδυ της Τρίτης, ο επικεφαλής του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εκτόξευσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της συγκέντρωσης.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κάνει ό,τι χρειάζεται για σωθεί το λόμπι των μνημονίων», υπουργούς της κυβέρνησης ότι συναλλάσσονται με την διαπλοκή και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «συμμάχησε με τις δυνάμεις του χθες για να περάσουν το τρίτο μνημόνιο και είναι διαθέσιμος για όλα στα χέρια των δανειστών».

    Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, εκτίμησε ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι εταίροι δανειστές είναι σύμφωνοι με την διεξαγωγή τους και γίνονται «για να παρακαμφθούν τα μνημόνια» και για να «εκκαθαριστούν από τη Βουλή, οι βουλευτές που δεν πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή».

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου

    «Έφθασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή θπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Μουζάλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η εποχή μας ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα του πρόσφυγα πολέμου και η σύγκλιση Σύνοδος Κορυφής, θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποκτήσει πολιτική ακριβώς πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα, καθώς μέχρι σήμερα η Ευρώπη γνώριζε τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι όμως ζητούσαν πολιτικό άσυλο.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι απαιτείται ταυτόχρονα και εξωτερική πολιτική από την Ευρώπη, δηλαδή πολιτική που είναι εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης και επισήμανε ότι:

    «Η Ευρώπη επιτέλους γυρίζει στις ρίζες της. Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Η βασική της πολιτική είναι ο άνθρωπος, δηλαδή ξαναγυρνά στις ελληνικές της ρίζες αυτό που ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας έλεγε: «Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν ο άνθρωπος».

    Αναφερόμενος στον ρόλο της χώρας μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «η Ελλάδα απέδειξε ότι δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη, και ανήκει σε άλλες χώρες της Ευρώπης να αποδείξουν πλέον εάν πραγματικά εννοούν την Ευρώπη και την παραμονή τους στην Ευρώπη, αλλά με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

    Παράλληλα, συνεχάρη τον κ. Μουζάλα και τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι μετείχαν στα υπόλοιπα Συμβούλια, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και στο Συμβούλιο των Υπουργών που είναι αρμόδιοι για την Μετανάστευση, διότι, όπως είπε, ανέδειξαν μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ότι η Ελλάδα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα και ότι η ίδια η Ευρώπη μπορεί να εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο κ.Μουζάλας τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν πέρασαν ακόμη στην Ευρώπη οι θέσεις Γιούνκερ, πετύχαμε μια σημαντική νίκη, αντιστρέψαμε το κλίμα. Δείξαμε ότι η μικρή μας χώρα, με τους δικούς της πόρους, κάνει αυτά τα οποία είναι υποχρεωμένη απέναντι στην Ευρώπη να κάνει και που η ίδια τα θέλει, την ταυτοποίηση, τα hot spots" και τόνισε ότι πλέον «είναι η σειρά της Ευρώπης να ανταποκριθεί με αλληλεγγύη».

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, υπενθυμίζοντας ότι ξαναγίνεται εκτάκτως το Συμβούλιο, μήπως έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις χωρών σε σχέση με την απορρόφηση των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη συνολικά.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στη στήριξη που έλαβε όλο αυτό το διάστημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι «από την ορκωμοσία διέγνωσα μέσα από αυτά που μου είπατε την μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για να λυθεί αυτό το ζήτημα σε ένα επίπεδο Ευρώπης» και προσέθεσε ότι «τώρα πια είμαι σε θέση και από μέσα να ξέρω πόσο καιρό και πόσο έντονα κάνετε αυτή την προσπάθεια, ώστε η χώρα μας στην Ευρώπη να λάβει αυτό που δικαιούται και Ευρώπη να ξαναγίνει αυτό το οποίο οφείλει να είναι».

    [05] Το «σπάσιμο» της Hewlett-Packard στα δύο θα οδηγήσει στην ανεργία άλλο ένα 10% των εργαζομένων

    Ένας στους δέκα εργαζόμενους (10%) της Hewlett-Packard θα δει την πόρτα της εξόδου, εξαιτίας της νέας εταιρικής αναδιάρθρωσης της αμερικανικής εταιρείας, η οποία «σπάει» σε δύο κομμάτια. Από 25.000 έως 30.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους, όπως η ίδια η εταιρεία έκανε γνωστό.

    Είχε προηγηθεί η απόλυση 55.000 εργαζομένων στο πλαίσιο μιας προηγούμενης αναδιάρθρωσης, που είχε εξαγγελθεί το 2012. Στο τελος του 2014 η ΗΡ είχε περίπου 300.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι νέες περικοπές θα έχουν διεθνή εμβέλεια, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αναλυτές μάλιστα δεν θεωρούν απίθανο να υπάρξουν νέες απολύσεις εντός του 2016.

    Η ΗΡ θα χωριστεί σε δύο επιμέρους -εισηγμένες στο χρηματιστήριο- εταιρείες: η μία (Hewlett Packard Inc) θα εστιασθεί στους προσωπικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές, ενώ η άλλη (Hewlett Packard Enteprise), που θα αποκοπεί από τον εταιρικό κορμό, θα ασχοληθεί με το λογισμικό και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (υπολογιστικό «νέφος», αποθήκευση δεδομένων, δικτύωση κ.α.), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    [06] Τζ. Στίγκλιτς: Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί και η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι δεν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ενώ προσθέτει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί.

    Παρά την πρόσφατη διάσωση της Ελλάδας ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί. «Η κρίση στην ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα πάνε πολύ λίγο καλύτερα», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Παράλληλα ο Αμερικανός οικονομολόγος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία», εξήγησε.

    Όμως ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες. «Όμως όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Στίγκλιτς τάχθηκε επίσης και κατά της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). «Δεν υπάρχει πληθωρισμός και η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το καταγεγραμμένο 5,1%. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν τώρα τα επιτόκια».

    [07] Η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην ΕΕ για μετανάστες και πρόσφυγες

    Στην Κροατία κατευθύνονται πλέον όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη Σερβία. Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.Από χθες το βράδυ, τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία.

    Οι τοπικές αρχές στο Σιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια.Σήμερα το πρωί έφτασαν στην πόλη Σιντ δύο λεωφορεία από το Πρέσεβο, ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν στο κέντρο υποδοχής και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ' όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία.

    Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση «Χόργκος» προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.

    Από την άλλη πλευρά, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.

    [08] Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

    Στους δρόμους βγήκαν, σήμερα, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και κατευθύνονται με τα τρακτέρ τους σε κομβικά, όπως λένε, σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου προκειμένου να παραταχθούν.

    Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, το μεσημέρι, αφού έχουν φτάσει όλοι στον προορισμό τους, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα «βήματα» και πώς θα κινηθούν όλοι «συντεταγμένα και σε κοινή πλεύση».

    Τα μέτρα που προωθούνται για το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι αυτά που, όπως λένε οι αγρότες, τους βγάζουν στους δρόμους.

    Υπογραμμίζεται ότι οι Βορειοελλαδίτες αγρότες αναμένεται να συναντηθούν στα εξής σημεία: Κήποι στον Έβρο, στην Εγνατία οδό στην Κομοτηνή, στο δρόμο του τελωνείο Εξοχής στη Δράμα, στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα, στον κόμβο Κερδυλίων στις Σέρρες, στην δεύτερη έξοδο της Κατερίνης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στον «κόμβο Λαρίσης» στην Κοζάνη.

    Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα εκλογών, οι αγρότες έχουν δώσει «ραντεβού» στα εκλογικά κέντρα και τους συνοριακούς σταθμούς της χώρας.

    Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, αγρότες από τους νομούς Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Μαλγάρων, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας και Λαμίας.

    Στο μεταξύ, για τις 28 Σεπτεμβρίου έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συνεδρίασης του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό των νέων κινητοποιήσεων.

    [09] Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντως, ούτως ώστε να αποδεσμευτεί άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμυρία ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να αποστείλουν επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. «Είχαμε ζητήσει από την ελληνική πλευρά να το κάνει νωρίτερα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots) που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό τόνισε ότι δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης.

    [10] Άρθρο του Στ. Θεοδωράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ένα Ποτάμι στο 10% είναι η καλύτερη τιμωρία στο διεφθαρμένο κομματικό σύστημα

    «Ένα Ποτάμι στο 10% είναι η καλύτερη τιμωρία στο διεφθαρμένο κομματικό σύστημα»

    Γιατί το Ποτάμι έβαλε στόχο το 10%; Πήραν τα μυαλά του αέρα; Έχει κάποιο σχέδιο; Θα αλλάξει κάτι; Και τέλος πάντων τι έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα; Να έχει το Ποτάμι 10% ή να είναι ποιο δυνατός ο πρώτος; Πότε θα έχουμε σταθερότερη κυβέρνηση;

    Να σας πω λοιπόν τις απαντήσεις μας στα ερωτήματα των φίλων αλλά και των αντιπάλων. Αυτοδυναμία δεν θα έχει κανένα κόμμα. Θα πάμε αναγκαστικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Και έτσι πρέπει. Γιατί ένα κόμμα αυτοδύναμο, μόνο του, θα είναι ανεξέλεγκτο. Θα αλωνίζει ο κομματικός του μηχανισμός παντού.

    Οι περισσότεροι πολίτες λοιπόν θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Και εδώ τα μοντέλα είναι τρία:

    1ον. Συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων

    2ον Συνεργασία του πρώτου κόμματος με 2-3 μικρά κόμματα

    3ον Συνεργασία του πρώτου κόμματος με ένα ισχυρό κόμμα του 10% και πιθανόν και με άλλα μικρότερα κόμματα

    Το πρώτο σενάριο στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Δεν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, οπότε ας μην χάνουμε χρόνο.

    Το δεύτερο σενάριο καθιστά απόλυτο κυρίαρχο το πρώτο κόμμα. Μπορεί «κάθε μέρα» να παζαρεύει με τα μικρά κόμματα, να μοιράζει «ξεροκόμματα» και να κυβερνά ουσιαστικά χωρίς να ρωτά κανένα. Πρακτικά, κανένα μικρό κόμμα δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην αυθαιρεσία του «μεγάλου», γιατί ο «μεγάλος» θα έχει εναλλακτικές λύσεις.

    Και πάμε στο τρίτο σενάριο. Το πρώτο κόμμα είναι υποχρεωμένο να βασιστεί σε έναν ισχυρό «τρίτο παίχτη». Δεν θα μπορεί να αυθαιρετεί γιατί θα γνωρίζει ότι αν χάσει την υποστήριξη του 10% θα πέσει. Βεβαίως η στήριξή του και από άλλα κόμματα αυτής της κυβέρνησης είναι επιθυμητή. Θα προσθέσει σταθερότητα αλλά χωρίς όλοι να πρέπει να υπακούουν στις «εντολές» του πρώτου.

    Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια του Ποταμιού. Γι' αυτό διεκδικεί να είναι η τρίτη δύναμη με 10%.

    Και εδώ αρχίζουν και τα θέματα ουσίας. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τους γνωρίσαμε και μαζί και χώρια. Κομματικό κράτος - ατολμία - προσωπικές στρατηγικές - απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις - αδικίες - εξυπηρέτηση συμφερόντων και συντεχνιών. Θέλουμε ξανά να τους παραδώσουμε τη χώρα; Μάλλον όχι. Σίγουρα όχι.

    Η άλλη «λύση» που έχουμε δοκιμάσει είναι Τσίπρας - Καμμένος. Είναι τόσα πρόσφατα τα λάθη τους, που ίσως δεν υπάρχει λόγος να τα θυμίσω. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα. Στην Παιδεία, στη μέση εκπαίδευση τοποθέτησαν σε όλες τις θέσεις-κλειδιά μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και όταν το επεσήμανα στον κ.Τσίπρα στην Βουλή μου είπε απολογητικά: «μα το ίδιο έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι». Αυτή λοιπόν είναι η υπόσχεση του κ.Τσίπρα. Να κάνει με το «συνεταίρο» του τα ίδια που έκαναν και οι προηγούμενοι.

    Το Ποτάμι λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει πίσω. Μας αξίζει κάτι καλύτερο. Θέλουμε: «δουλειές - σύγκρουση με τη διαφθορά και μια επανάσταση στην παιδεία». Αυτές οι τρεις θέσεις συγκροτούν τη νέα μεγάλη ιδέα. Αλλά όλα αυτά δεν θα έρθουν αν συνεχίσουν να κυβερνούν οι κομματικοί υπάλληλοι, οι «κληρονόμοι» και οι ένοχοι των μικρών και μεγάλων εγκλημάτων του παρελθόντος, οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έδιωξε ο λαός τον Γενάρη. Το Ποτάμι έχει πει ποιοι άνθρωποι πρέπει να βγουν μπροστά. Έχουμε δώσει ονόματα και διευθύνσεις. Η παρουσία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσώπων όπως ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο «εισαγγελέας των φτωχών» Βασίλης Μαρκής, η οικολόγος Λενιώ Μυριβήλη, ο ρεφορμιστής οικονομολόγος της Αριστεράς Μάνος Ματσαγγάνης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος δείχνει ότι αυτό που λέει το Ποτάμι το εννοεί. Βάζει μπροστά τους ικανούς. Όχι τους έμπιστους ή τους κολλητούς. Γιατί μπορεί το πρόβλημα να είναι δικό τους - των κομμάτων που κυβέρνησαν - οι λύσεις όμως πρέπει να είναι δικές μας. Και οι λύσεις στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι.

    Διαβάστε επίσης:Απαντήσεις στα οικονομικά θέματα δίνει το μεσημέρι το Ποτάμι

    [11] Το αντισηπτικό σαπούνι (με τρικλοζάν) για τα χέρια δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό σαπούνι

    Το αντισηπτικό αντιμικροβιακό σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κοινό σαπούνι, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα. Έχουν προηγηθεί άλλες μελέτες που κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιν-Σουκ Ρι του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας «Journal of Antimicrobial Chemotherapy», μελέτησαν την τρικλοζάνη (τρικλοζάν), την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη δραστική αντισηπτική ουσία στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν αρχικά στο εργαστήριό τους την αποτελεσματικότητα της ουσίας έναντι 20 διαφορετικών μικροοργανισμών, μεταξύ των οποίων σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο, λιστέρια κ.α. Στη συνέχεια, πειραματίσθηκαν σε πραγματικές συνθήκες με 16 εθελοντές, που κλήθηκαν να πλύνουν τα χέρια τους επί μισό λεπτό σε ζεστό νερό, συγκρίνοντας έτσι άμεσα την αποτελεσματικότητα των σαπουνιών με τρικλοζάνη σε σχέση με τα κοινά σαπούνια.

    Το συμπέρασμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου διαφορά ανάμεσα στα δύο σαπούνια, το αντισηπτικό και το απλό. Μόνο όταν τα μικρόβια εκτέθηκαν σε τρικλοζάνη για πάνω από εννέα ώρες, υπήρξε σαφής διαφορά στην αποτελεσματικότητα, αλλά φυσικά ένα πλύσιμο χεριών διαρκεί ελάχιστα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 September 2015 - 8:32:21 UTC