Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η επόμενη ημέρα μετά το debate
  • [02] Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ διορίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας
  • [03] Αυτοκτόνησε ο ύποπτος για τον φόνο ενός καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Μισισίπι
  • [04] Πυρκαγιά σε σκάφος στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά
  • [05] Σεισμός 4,2 βαθμών, νότια του Ηρακλείου
  • [06] Ραπ φεστιβάλ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για τα δύο χρόνια από το θάνατο του Π. Φύσσα
  • [07] Ο πρώτος στον κόσμο πύργος ελέγχου αεροδρομίου, όπου κανένας δεν δουλεύει μέσα
  • [08] Η ρύπανση του αέρα με μικροσκοπικά σωματίδια αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

  • [01] Η επόμενη ημέρα μετά το debate

    Ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου. Τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρησητου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, διατύπωσαν τα πολιτικά κόμματα.

    Για καλύτερη διαδικασία σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας όπου «πράγματι ήταν στημένοι μονόλογοι», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μετά το ντιμπέιτ.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, ο ελληνικός λαός έβγαλε κάποια συμπεράσματα, μας δόθηκε η δυνατότητα και να ανταλλάξουμε θέσεις, απόψεις, να συγκρουστούμε κιόλας». Ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση με αυτή τη μορφή, επισημαίνοντας ότι σε σχέση με τα προηγούμενα ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας που ήταν πάντοτε στημένα, τώρα είναι πιο ανοικτό "και άρα κάναμε μια καλή αρχή και πρέπει να τη συνεχίσουμε, γιατί ο ανοικτός διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και τον χρειάζεται το πολιτικό σύστημα».

    Ήταν ένας καλός διάλογος και θα μπορούσε να επαναληφθεί, και αύριο και μεθαύριο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, δήλωσε οΕυάγγελος Μεϊμαράκηςκαι υπαινήχθη ότι η διοίκηση της ΕΡΤ υπέπεσε σε σφάλματα το πρωί αλλά και κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ. Σε ερώτηση αν αναφέρεται στο πως έδειχνε ο σκηνοθέτης το ύψος του κ. Τσίπρα απάντησε: "Όχι μόνο. Στο διάλειμμα πάντως εγώ ενημέρωσα".

    Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του.Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων.Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας»

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κληθείς από την εκπομπή «Στον ενικό» να αποτιμήσει την τηλεμαχία των κκ. Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καταρχήν χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής της πολύ ενδιαφέροντα και πρότεινε την υιοθέτηση του σε μελλοντικές τηλεμαχίες με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναπτύσσουν ελεύθερα διάλογο μεταξύ τους.Είπε ότι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη εξερχομένου του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και «ο πανικός του, δείχνει τον νικητή».

    Πρόσθεσε, δε ότι αφ' ης στιγμής ο Α. Τσίπρας «πρόφερε το όνομα Παπασταύρου», ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να απαξιώνει τον συνομιλητή του.Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τα λεγόμενά του, «δεν άλλαξε το κόμμα του, από τους ακροδεξιούς που πήγαν στην ΝΔ από τον ΛΑ.Ο.Σ, ούτε έθεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διώκεται, εκτός λίστας».Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι ο ίδιος δεν περιέλαβε τον κ. Χαϊκάλη στις λίστες των ΑΝΕΛ, παρότι δεν διώκεται.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην απόφαση για τον κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που κάνει τους Νεοδημοκράτες, τουλάχιστον τους καραμανλικούς, να σηκώνονται από την καρέκλα τους».Επίσης ο κ. Καμμένος έκρινε ως ατυχή την υπεράσπιση του κ. Βέμπερ από τον κ. Μεϊμαράκη.

    Κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Παπασταύρου και Μαρκογιαννάκη, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής προέλευσης, αλλά στάσης έναντι της διαφθοράς «μεγάλης» και «μικρής», την οποία χαρακτήρισε ως το μείζον πρόβλημα της χώρας.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα με καινούργια ήθη, οι ΑΝΕΛ συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση», είπε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι για να προχωρήσουν στο αύριο και όχι σε συγκάλυψη».

    «Ήταν η μονομαχία του πολιτικού τίποτα. Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα κι ακόμη αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας» ανέφερε κατά την παρέμβαση του στο STAR και την εκπομπή «Στον Ενικό» ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το debate.

    Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, ερωτώμενος από το Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε. Εκτιμώ ότι και οι δύο έχασαν. Οι δύο αρχηγοί που διεκδικούν την εξουσία δεν έχουν δώσει καμία απάντηση, και νομίζω ότι εδώ κρύβεται μία πολιτική απάτη».

    «Πρόβα συγκυβέρνησης» χαρακτήρισε το ντιμπέιτ η Λαϊκή Ενότητα και κάνει λόγο για «επίφαση πόλωσης που δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική».«Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    «Μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για "ισοδύναμα", μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου? της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα, προτιμώντας να αναλωθούν σε αποστηθισμένες ατάκες, χαμόγελα και αστειάκια. Το μόνο στο οποίο διαφώνησαν ήταν η ονομασία της επόμενης συγκυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει "εθνική ομάδα", ο κ. Τσίπρας την προτιμά "κυβέρνηση εθνικής ευθύνης".

    Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές έσπευσαν να ανακαλύψουν, για να φτιάξουν επίφαση "πόλωσης", δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαθύτερη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική.Από σήμερα ο ελληνικός λαός έχει έναν παραπάνω λόγο την Κυριακή να αφήσει τους μονομάχους του αποψινού σόου το ίδιο έκπληκτους και έντρομους όσο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».

    [02] Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ διορίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας

    Διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Αυστραλίας ο πολυεκατομμυριούχος Μάλκομ Τέρνμπουλ, ο οποίος κέρδισε χθες την ψηφοφορία που διεξήχθη στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, ο οποίος του παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, μόλις δύο χρόνια από την άνοδό του στην εξουσία.

    Ο 60χρονος Μάλκομ Τέρνμπουλ, πρώην δικηγόρος και πρώην τραπεζίτης, γίνεται σήμερα ο 29ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, μετά την ορκωμοσία του μπροστά στον εκπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία, τον γενικό κυβερνήτη Πίτερ Κόσγκροβ, στην Καμπέρα.«Αισθάνεται κανείς μεγάλο ενθουσιασμό που είναι Αυστραλός αυτήν τη στιγμή» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τέρνμπουλ μετά την ορκωμοσία του. «Είναι ένα γύρισμα της τύχης, το οποίο δεν περίμενα, όπως οφείλω να ομολογήσω, αλλά είναι ένα γύρισμα της τύχης που με τιμή οφείλω να αντιμετωπίσω και είμαι απολύτως ικανός γι'αυτό», πρόσθεσε.

    Ο Τέρνμπουλ δεσμεύτηκε για ένα νέο είδος διακυβέρνησης, διαφορετικό από αυτό του προκατόχου του, στον οποίο οι επικριτές προσάπτουν ότι ήταν αυταρχικός και ότι έπαιρνε μονομερώς τις αποφάσεις του.

    [03] Αυτοκτόνησε ο ύποπτος για τον φόνο ενός καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Μισισίπι

    Νεκρός είναι ο άνδρας που υποπτευόταν η αστυνομία ότι πυροβόλησε χθες και σκότωσε έναν συνάδελφό του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Delta State του Μισισίπι, μεταδίδουν αυτήν τη στιγμή αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο ύποπτος για τον φόνο, ο οποίος ονομαζόταν Σάνον Λαμπ και ήταν καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιο αυτό, έστρεψε το όπλο του στον εαυτό του και αυτοκτόνησε, όταν τον στρίμωξε η αστυνομία σε ένα φανάρι, μετέδωσε το WALA-TV.

    Η αστυνομία είχε εξαπολύσει εδώ και σχεδόν μια ημέρα ανθρωποκυνηγητό κατά του Λαμπ σε σχέση με τον φόνο χθες του Ίθαν Σμιθ, ενός επίκουρου καθηγητή αμερικανικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Delta State, όπως και μιας γυναίκας, με την οποία μοιραζόταν ένα σπίτι, σε μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 480 χιλιομέτρων από το Delta State.

    [04] Πυρκαγιά σε σκάφος στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες, σε σκάφος στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό Αττικής.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο.

    [05] Σεισμός 4,2 βαθμών, νότια του Ηρακλείου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα στις 08:04 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη θαλάσσια περιοχή νότια του Ηρακλείου.

    Η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή τη Μεσαράς και της νότιας Κρήτης και προερχόταν από απόσταση 374 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 39 χιλιόμετρα νότια -νοτιοανατολικά του Τυμπακίου.

    [06] Ραπ φεστιβάλ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής για τα δύο χρόνια από το θάνατο του Π. Φύσσα

    Δύο χρόνια συμπληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η ραπ κοινότητα αποτίει φόρο τιμής στον Killah P, όπως ήταν γνωστός, με το 3ο μουσικό φεστιβάλ «Rap Monsters Festival», που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

    Πρόκειται για διοργάνωση, την οποία ξεκίνησε ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας το 2012 και η ραπ κοινότητα αποφάσισε να συνεχίσει στη μνήμη του.

    Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι οι: 12ος Πίθηκος, Μέγας, Τοτέμ, Wrongface, Ορθολογιστές, Flowjob, Μυστική Συνταγή, MC Yinka, JK1 & Eversor, Λύκος, X-KAPE.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, «το συγκεκριμένο μουσικό φεστιβάλ δεν συνδιοργανώνεται με κανένα πολιτικό σχήμα, αφού εξ αρχής δεν είχε ποτέ πολιτικό χαρακτήρα, αλλά σκοπός του ήταν να αναδείξει την ραπ κοινότητα και κουλτούρα μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η μόνη πολιτική θέση που αποκτά φέτος το φεστιβάλ, οφείλεται στον τρόπο που χάθηκε ο άνθρωπος που το ξεκίνησε και είναι η προσπάθεια να γίνει πλήρως κατανοητό σε όλη την κοινωνία και ειδικά στους νέους ανθρώπους, πως οι δολοφόνοι του Παύλου, δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς που πριν λίγες δεκαετίες δολοφονούσαν μαζικά ανθρώπους για κάποια δήθεν "ανώτερη ιδέα". Αυτό ονομάζεται φασισμός. Και ο λαός μας δεν ξεχνά. Ελπίζουμε ούτε οι δικαστές που τους δικάζουν αυτές τις ημέρες».

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9 μμ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [07] Ο πρώτος στον κόσμο πύργος ελέγχου αεροδρομίου, όπου κανένας δεν δουλεύει μέσα

    Θα εμπιστευόσασταν ένα αεροδρόμιο όπου στον πύργο ελέγχου δεν υπάρχει ψυχή; Και όμως οι Σουηδοί είναι τολμηροί άνθρωποι, αφού έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο, όπου ο πύργος ελέγχου είναι πλήρως αυτοματοποιημένος και δεν διαθέτει ελεγκτές ενάεριας κυκλοφορίας.

    Πρόκειται για το απομακρυσμένο και συχνά παγωμένο αεροδρόμιο Ομσκολντβίκ στον βορρά της χώρας, ο πύργος ελέγχου του οποίου παρακολουθεί την κυκλοφορία των αεροσκαφών με κάμερες. Τις κάμερες ελέγχουν οι ελεγκτές, μόνο που βρίσκονται σε ένα άλλο αεροδρόμιο, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων.

    Οι επιβάτες των περίπου δέκα αεροπλάνων που καθημερινά πετούν προς και από το αεροδρόμιο Ομσκολντβίκ (συνολικά 80.000 επιβάτες ετησίως), βλέπουν τον πύργο ελέγχου, αλλά δεν γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό του είναι έρημος από ανθρώπους.

    Ήδη και άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει σχετικές δοκιμές.

    [08] Η ρύπανση του αέρα με μικροσκοπικά σωματίδια αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

    Τα μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια που, εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, είναι διάσπαρτα στον αέρα που αναπνέουμε, ιδίως στις πόλεις, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κυρίως λόγω καρδιοπάθειας, όπως επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζορτζ Θέρστον, καθηγητή υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή και το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως «τα σωματίδια του αέρα είναι όντως επιβλαβή για την υγεία, αυξάνοντας τη γενική θνησιμότητα, κυρίως τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους, καθώς και τους θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στους μη καπνιστές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 September 2015 - 6:32:22 UTC