Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παυλόπουλος: Ουσιαστική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο μεταναστευτικό
  • [02] Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε δήλωσε ο Μ. Βέμπερ
  • [03] Ζ.Κ.Γιούνκερ: Εάν η Ελλάδα δεν σεβασθεί τους κανόνες η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική
  • [04] Μέρκελ: Δώσαμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αυξήσει την απασχόληση
  • [05] Ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές
  • [06] Οι ευρωβουλευτές συζητούν για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση
  • [07] Επτά τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου ΚΤΕΛ με στρατιωτικό όχημα
  • [08] Το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει αυτή την Παρασκευή και στα σχολεία των φυλακών
  • [09] Στον Πειραιά εντός της ημέρας δύο πλοία από τη Μυτιλήνη, με 4.225 μετανάστες
  • [10] «Όλα πήγαν στον βρόντο. Έμεινε, όμως, η δημοκρατία» λέει ο Δημ.Κουκουλάς
  • [11] Συνεχίζουμε τη δρομολόγηση των μέτρων για το μεταναστευτικό
  • [12] Καμία δυσφορία για την Ελλάδα, όσον αφορά τη χορήγηση άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναέριου χώρου, λέει το ΥΠΕΞ
  • [13] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες
  • [14] Μάρκο Σίλβα: «Οδηγός η φιλοσοφία μου»

  • [01] Παυλόπουλος: Ουσιαστική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο μεταναστευτικό

    Την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, σήμερα το πρωί, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αντώνη Μακρυδημήτρη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «η αστυνομία κάνει τεράστιες προσπάθειες, με έναν τρόπο που ταιριάζει στον ελληνικό πολιτισμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και ιδίως των προσφυγικών ροών δεν είναι μόνο ζήτημα ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και εκεί η συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι υποδειγματική, ιδίως με όσα έχει επιτύχει τις τελευταίες δύο ημέρες στη Λέσβο και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι επιτέλους υπάρχει μία ουσιαστική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ιδιαίτερα, η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά σημαντική και με την έλευση του κ. Τίμερμανς και του κ. Αβραμόπουλου.

    «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, γιατί δεν είναι ελληνικό, ούτε καν ευρωπαϊκό, υπερβαίνει την Ευρώπη και αυτό οφείλεται στο ότι πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και στη ρίζα του, που είναι οι φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ας αντιληφθούμε ότι όσο οι φωτιές του πολέμου και κυρίως στη Συρία συνεχίζονται και υπάρχει αυτού του είδους η απάθεια σχετικά με τη ρίζα του κακού, το κακό θα συνεχίζεται. Το κακό με την έννοια των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να έρθουν στην Ευρώπη, διότι οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν αφεθεί αυτό το θέμα, με την απάθεια που αντιμετωπίζεται σήμερα από τους ισχυρούς του κόσμου, τότε, από εκεί και πέρα, η επέκτασή του είναι ζήτημα χρόνου. «Γι' αυτό, έχω την άποψη για άμεση σύγκλιση συνόδου κορυφής, διότι τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται μόνο σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών, καθώς οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αγγίζουν τις ευθύνες των ηγετών της Ευρώπης. Ιδίως, όταν έχουμε μία απόφαση του συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου, η οποία υπήρξε ανεπαρκής, και όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά είναι ομολογημένο από πολλούς και ιδίως από τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Ρέντσι» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε δήλωσε ο Μ. Βέμπερ

    Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην Ελλάδα κατά τη σημερινή παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο:«Οποιος θέλει να δει πως πάνε τα πράγματα σωστά, είπε, πρέπει να δει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες. Οποιος κοιτάει όμως την Ελλάδα, βλέπει ότι πέρασαν οι χαμένοι μήνες. Είχαμε μια συζήτηση εδώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά πρέπει να πω ότι αξίζει σεβασμό η αλλαγή πορείας που έκανε, γιατί χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει μέλλον η χώρα. Ετσι, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε σε αυτήν την ήπειρο, γι' αυτό και υποχωρούν οι Podemos στην Ισπανία".

    Αναφερόμενος στον ένα χρόνο θητείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν χαρακτήρισε ως «πολιτική»την Επιτροπή Γιούνκερ διότι επικεντρώθηκε στα ουσιαστικά ζητήματα καταφέρνοντας να έχει μια πολιτική προσέγγιση».

    [03] Ζ.Κ.Γιούνκερ: Εάν η Ελλάδα δεν σεβασθεί τους κανόνες η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική

    Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του ενώπιον του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    «Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».

    Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα: «Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος.Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία.Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ'αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές».

    [04] Μέρκελ: Δώσαμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αυξήσει την απασχόληση

    Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

    «Εργαζόμαστε επίμονα για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αυτό το καλοκαίρι δημιουργήσαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μία ευκαιρία- στην κλασική προσέγγιση "αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης"- να φτάσει και πάλι σε οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση», ανέφερε η κ. Μέρκελ μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2016.

    Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι αν κοιτάξουμε προς το σύνολο της Ευρωζώνης, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη. «Η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, και ιδιαίτερα, χώρες δυνατές στις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται πάνω από τον μέσο όρο. Η Ισπανία αναπτύσσεται τώρα όσο γρήγορα αναπτυσσόταν πριν από την κρίση και μπορούμε να πούμε ότι η μεταρρυθμιστική πορεία άξιζε τον κόπο», τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «το λεγόμενο ποσοστό χρέους το 2015 θα μειωθεί για πρώτη φορά- στην Ευρωζώνη στο 94% του ΑΕΠ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 88%», για να προσθέσει, αναφερόμενη στην Ελλάδα: «Αν είμαστε ειλικρινείς, και η Γερμανία έχει εδώ ακόμη δρόμο, αν δούμε τους όρους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και η Σουηδία και η Δανία, έχουν σημαντικά λιγότερα χρέη σε σχέση με το ΑΕΠ τους από ό,τι εμείς. Άρα πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

    [05] Ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές

    Οργισμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και «Ο Θεός είναι μεγάλος», επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες, ενώ τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επιθέσεις και σε άλλες έξι τουρκικές πόλεις.

    Το HDP κατήγγειλε ότι γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε εκατό πόλεις.

    Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε «δολοφόνος» από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK. «Κούρδοι και Τούρκοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

    Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων.

    [06] Οι ευρωβουλευτές συζητούν για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση

    Την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη, που προκάλεσαν οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, συζητούν οι ευρωβουλευτές με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νίκολας Σμιτ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    Το ΕΚ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σε ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Πέμπτη.

    [07] Επτά τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου ΚΤΕΛ με στρατιωτικό όχημα

    Επτά μόνιμα στελέχη (υπαξιωματικοί) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) τραυματίστηκαν, στη μετωπική σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικού οχήματος και λεωφορείου που σημειώθηκε περί τις 06:45 στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Τρικάλων.

    Οι τραυματίες έχουν διακομισθεί στα νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις βρίσκονται εκτός κινδύνου.

    Το στρατιωτικό όχημα εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς στελεχών της ΣΜΥ, από την Καρδίτσα στην έδρα της Σχολής στα Τρίκαλα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ.

    [08] Το σχολικό κουδούνι θα ηχήσει αυτή την Παρασκευή και στα σχολεία των φυλακών

    Έναρξη της σχολικής χρονιάς αυτή την Παρασκευή με το κουδούνι να ηχεί και σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας, στις φυλακές Κορίνθου, Αυλώνα, Βόλου και στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, όπου λειτουργούν σχολεία.

    Οι διευθυντές των σχολείων στις φυλακές Αυλώνα, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σχολείο-νησίδα ελευθερίας πίσω από τα κάγκελα, για το δάσκαλο με Δ κεφαλαίο , για τους μαθητές τους που είναι ίδιοι με όλους τους άλλους μαθητές και τις ανάγκες που έχουν.

    Στο Δημοτικό σχολείο των φυλακών Αυλώνα, ο αριθμός των μαθητών στις αρχές της εβδομάδας ανερχόταν σε 73, ηλικίας 18-21 ετών. Από αυτούς, οι νεοεισερχόμενοι είναι 32, αλλοδαποί 33, κυρίως μετανάστες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τουρκία, χώρες του Μαγκρέμπ και οι υπόλοιποι Ρομά. Διευθυντής είναι ο Νίκος Αρμένης, υπηρετούν σε αυτό ένας δάσκαλος και μια γυμνάστρια,ενώ αναμένεται ένας ακόμη διορισμός, που όπως εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ Αρμένης, ο δάσκαλος θα είναι στην έδρα του την ερχόμενη Δευτέρα. Έχει 6 τμήματα που λειτουργούν σε δύο χρονικές ζώνες. Τα τρία, από τις 8.15 έως τις 11.00 το πρωί και τα άλλα τρία από τις 11.10 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.

    Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο των φυλακών Αυλώνα, όπου διευθυντής είναι τα τελευταία 15 χρόνια ο Πέτρος Δαμιανός, ο αριθμός των μαθητών δεν είναι ακόμη οριστικός και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι με το νέο νόμο για τις αποφυλακίσεις ο πληθυσμός στις φυλακές έχει μειωθεί πολύ. Βάσει των περυσινών στοιχείων, το 60-70% των μαθητών σε Γυμνάσιο και Λύκειο ήταν αλλοδαποί και το 30% Έλληνες, φέτος όμως, μπορεί η αναλογία να είναι 50-50. Προγραμματίζεται πάντως, η λειτουργία εννέα τμημάτων, έξι στο Γυμνάσιο και τριών στο Λύκειο. Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ο κ Δαμιανός αναφέρει «πέρυσι, έπρεπε να ήμασταν 17 καθηγητές, και στο τέλος της χρονιάς είχαμε φτάσει τους 15. Φέτος, περιμένουμε τους αναπληρωτές και να δούμε πόσες πιστώσεις θα διατεθούν. Μέχρι να έρθουν οι καθηγητές θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα καλοκαιρινά σχολεία ώστε τα παιδιά να ασχολούνται με καλλιτεχνικά, μουσική, γυμναστική, να μην τα ?χάσουμε? και σιγά ?σιγά να μπούμε σε κανονικό πρόγραμμα. Εύχομαι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση των καθηγητών».

    [09] Στον Πειραιά εντός της ημέρας δύο πλοία από τη Μυτιλήνη, με 4.225 μετανάστες

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν εντός της ημέρας δύο επιβατηγά πλοία από τη Μυτιλήνη με 4.225 μετανάστες. Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν ναυλωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού για τη μεταφορά μεταναστών.

    Ειδικότερα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το νησί 2.187 μετανάστες και στις 11 χθες βράδυ αναχώρησε με προορισμό τον Πειραιά.

    Επίσης, το καταμαράν tera jet παρέλαβε άλλα 1.740 άτομα και αναχώρησε σήμερα στις 10:30 με προορισμό τον Πειραιά. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται καιτο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star patmos το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει στις 01:10 τα μεσάνυχτα με προορισμό τη Μυτιλήνη και έχει ναυλωθεί και αυτό για τη μεταφορά μεταναστών.

    Στο μεταξύ στη διάσωση 364 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή σε 8 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που διεξήχθησαν στο χώρο του ανατολικού Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου,Σάμου,Φαρμακονησίου και Κω.

    [10] «Όλα πήγαν στον βρόντο. Έμεινε, όμως, η δημοκρατία» λέει ο Δημ.Κουκουλάς

    Πώς οργανώθηκαν και πώς έδρασαν οι αριστεριστές στην Ελλάδα; Ποια ακριβώς ήταν η ιδεολογία τους; Πώς θα περιγράφαμε τις τάσεις που διαμορφώθηκαν κατά καιρούς στο εσωτερικό τους; Κι ακόμα, σε τι ακριβώς πίστεψαν και με ποιον τρόπο είδαν κάποτε τις πεποιθήσεις τους να διαψεύδονται; Τις προσωπικές του απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα δίνει ο Δημήτρης Κουκουλάς με το βιβλίο του «Οι αριστεριστές. Ένα γλυκόπικρο χρονικό», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Εύμαρος.

    Πώς αξιολογεί σήμερα ο συγγραφέας την εμπειρία του από τη συμμετοχή στις αριστερίστικες οργανώσεις των δεκαετιών του 1979 και του 1980; «Πρέπει να πω» παρατηρεί ο Δ. Κουκουλάς στη συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι οι αναρχικοί της εποχής δεν έμοιαζαν σε τίποτε με τους τωρινούς μπαχαλάκηδες. Εξάλλου στον χώρο δραστηριοποιούνταν οι πιο διαφορετικές ομάδες: αναρχοκομμουνιστές, σπαρτακιστές, αρχειομαρξιστές και τροτσκιστές, γκραμσιανοί, ανεξάρτητοι εργάτες και μαοϊκοί. Υπήρχαν επίσης αυτοί που έλεγαν τσιτάτα χωρίς κομματική ένταξη, υπήρχαν κι εκείνοι που παρέμεναν βαθιά σταλινικοί, βάζοντας στο στόχαστρό τους τον Χρουστσόφ. Ο ίδιος προερχόμουν από συντηρητικό πολιτικό περιβάλλον και όλα αυτά με γοήτευσαν αμέσως. Αριστεριστής για τους έξω ήταν βρισιά. Εγώ το θεωρούσα τιμή μου. Με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή η μόρφωση και η ενημέρωση των αριστεριστών: ήταν ίδιον όλων των τύπων του αριστερισμού. Ανήκα στην Κίνηση Ελλήνων Μαρξιστών-Λενινιστών και κάτι που διαπίστωσα ευθύς εξαρχής ήταν όχι μόνο η πολυμέρεια του χώρου, αλλά και η πολυδιάσπασή του».

    [11] Συνεχίζουμε τη δρομολόγηση των μέτρων για το μεταναστευτικό

    «Η κυβέρνησή μας συνέχισε τη δρομολόγηση των μέτρων για το μεταναστευτικό, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

    «Επιπλέον, πέραν της βελτίωσης των μέτρων αυτών προσπαθούμε να αποφασίσουμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και ορισμένα επιπλέον μέτρα για να μπορέσουμε κατά το δυνατό να δώσουμε ανακούφιση στην επίλυση του μεγάλου αυτού και κατεπείγοντος προβλήματος» σημειώνει η κα Θάνου. Τονίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνησή μας συνεχίζει τη στενή συνεργασία την οποία είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα τα οποία υποβάλουμε για αρωγή προς επίλυση του προβλήματος αυτού».

    Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «κύρια αρμοδιότητά της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο άψογο και αδιάβλητο». Επαναλαμβάνει ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας».

    Ερωτηθείσα για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και το κυρίαρχο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει, η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου τονίζει: «Αυτό θα το υποδείξει ο ελληνικός λαός με την επιλογή την οποία θα κάνει στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Στα στελέχη της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό, θεωρώ ότι δεν αρμόζει να δώσει μία απάντηση η οποία ενδεχομένως θα παρερμηνευθεί ή θα θεωρηθεί ως πολιτική απάντηση. Πιστεύω λοιπόν ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει το κόμμα εκείνο, ανάλογα με το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει, που θεωρεί ότι θα επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν» εκτιμά η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

    Η κα Θάνου σημειώνει με έμφαση ότι «ως ενήμερος πολίτης και ως επικεφαλής τους ανωτάτου δικαστηρίου πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ήμουν συνεχώς ενήμερη για τα προβλήματα είχα ήδη διαμορφωμένη γνώμη επομένως απλώς τώρα επιπλέον εκλήθην να αναλάβω την διαχείριση και την ευθύνη των προβλημάτων αυτών. Σας διαβεβαιώ όμως ότι η τεσσαρακονταετής πορεία μου στο δικαστικό σώμα με έχει θωρακίσει με την αναγκαία εμπειρία για την λήψη αποφάσεων επί των προβλημάτων όπως επίσης και με την αναγκαία εμπειρία που απαιτείται για τον συντονισμό της λειτουργίας της συγκεκριμένης αυτής υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία όπως γνωρίζεται βεβαίως είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και περιορισμένων αρμοδιοτήτων».

    [12] Καμία δυσφορία για την Ελλάδα, όσον αφορά τη χορήγηση άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναέριου χώρου, λέει το ΥΠΕΞ

    «Όχι μόνον δεν εξεφράσθη δυσφορία ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό σχόλιο προς την ελληνική κυβέρνηση, από οιαδήποτε πλευρά, σχετικά με το ζήτημα χορήγησης άδειας υπερπτήσης του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά, αντιθέτως, εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως οι χειρισμοί της Ελλάδας στο θέμα αυτό».

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν δυσφορίας που εξεφράσθη σε ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά στο ζήτημα παροχής άδειας υπερπτήσης του ελληνικού εναερίου χώρου σε ρωσικά κρατικά πολιτικά αεροσκάφη.

    [13] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες

    «Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

    Ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε τηδημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης, που θα αφορά στην μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων, οι οποίοι θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων.

    «Το σύστημα Σένγκεν δεν θα καταργηθεί κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ απεύθυνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις» στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί», παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, «αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερη "Ευρώπη" και περισσότερη "Ένωση"».

    «Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [14] Μάρκο Σίλβα: «Οδηγός η φιλοσοφία μου»

    Τους στόχους της νέας σεζόν έθεσε ο προπονητής του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθλητική εφημερίδα της Πορτογαλίας «Record». Ο 37χρονος προπονητής μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις, για τις ελλείψεις που διαπίστωσε αρχικά και για τις μεταγραφές που έγιναν, για τους αγώνες με την Μπάγερν και την Άρσεναλ, για το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι η κατάκτηση του νταμπλ και φυσικά μια καλή πορεία στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

    «Εκτός από το πρωτάθλημα ο σύλλογος θέλει να κερδίσει το κύπελλο, φυσικά. Και στη συνέχεια υπάρχει η επιθυμία για μία καλή παρουσία στο Champions League», τονίζει χαρακτηριστικά και για το αν ο Ολυμπιακός θα έχει το ίδιο παιχνίδι, όπως η Σπόρτινγκ και η Εστορίλ με την κατοχή της μπάλας, λέει:

    «Ναι, φυσικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του παιχνιδιού μου. Ήδη το έκανα στην Εστορίλ, η οποία δεν είχε καθόλου αυτό το στοιχείο, είναι κάτι που χρειάζονται οι μεγάλες ομάδες. Είναι αυτό που θέλω και εδώ. Έχουμε την μπάλα και πρέπει να την χρησιμοποιούμε στο γήπεδο με συγκεκριμένο σκοπό. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα. Στο πρώτο παιχνίδι είχαμε πάνω από 70% την κατοχή. Στο Champions League μπορεί να είναι διαφορετικά, ανάλογα με τη ποιότητα του αντιπάλου, αλλά και εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ταυτότητά μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 2015 - 10:32:44 UTC