Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεσα μέτρα για το προσφυγικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση
  • [02] Για «παραπλανητικά δημοσιεύματα» κάνει λόγο σε επιστολή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [03] Μετατίθεται ως τις 16 Οκτωβρίου ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • [04] Το ΔΝΤ και οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, θεωρεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών
  • [05] Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες, εκτιμά η Fitch
  • [06] Υποβολή δήλωσης στη ΔΟΥ για τα ανείσπρακτα ενοίκια
  • [07] Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά
  • [08] Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους πρόσφυγες από τη Συρία παρουσιάζει η UNICEF στο μετρό του Συντάγματος
  • [09] «Σε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας ή τιμωρίας» κάλεσε τους πολίτες ο Β. Μεϊμαράκης

  • [01] Άμεσα μέτρα για το προσφυγικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

    H δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου

    Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου από την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής:

    -Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

    -Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

    -Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

    -Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

    [02] Για «παραπλανητικά δημοσιεύματα» κάνει λόγο σε επιστολή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γ. Κατρούγκαλος

    Για σειρά «παραπλανητικών δημσιευμάτων περί δήθεν πρότασής μου για σύνταξη έως 600 ευρώ» και για «μέθοδο μονταζιέρας», κάνει λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς την «Εφημερίδα των Συντακτών». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλο αναφέρει ότι ο συντάκτης δεν επικοινώνησε μαζί του για τη διασταύρωση των πληροφοριών του.

    Σημεώνει ότι ουδέποτε πρότεινε εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, «πολύ λιγότερο τερατωδίες όπως αυτή του τίτλου σας«Μία σύνταξη έως 600 ευρώ» και εκφράζει την ελπίδα του ότι η εφημερίδα «στο μέλλον, εν όψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης προεκλογικής περιόδου», «να μην υποκύψει ξανά στον πειρασμό παραπλανητικών εντυπωσιασμών που δεν συντελούν σε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση».

    [03] Μετατίθεται ως τις 16 Οκτωβρίου ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

    Μετατίθεται έως τις 16 Οκτωβρίου 2015 η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

    Αυτό προβλέπει εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου ύστερα από τη διακομματική συναίνεση που υπήρξε για το θέμα αυτό. Έτσι τις οριστικές αποφάσεις για το μέτρο αυτό θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

    Στην εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων σημειώνεται ότι η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 (της ΠΟΛ 1193/2015) που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.

    Όπως επισημαίνεται η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων.

    [04] Το ΔΝΤ και οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, θεωρεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών

    Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι άλλοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση της χώρας.

    Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Σπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να γίνει «ένας πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις» εάν κερδίσει την επανεκλογή του αυτό το μήνα, μολονότι μια αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεχίζει να είναι απαραίτητη και «δεν θα είναι εύκολη».

    «Έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θέλουν να παραμείνουν (στο σχήμα), καθώς και με οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει και πάλι να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση χρέους» είπε ο Σπαν. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων, είπε.

    Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι προκάτοχοί της και να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας, είπε ο Σπαν, που είναι μέλος του κόμματος των ΧριστιανοΔημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ.

    «Μετά από τρεις εβδομάδες κλειστών τραπεζών στην Ελλάδα, όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε.

    [05] Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες, εκτιμά η Fitch

    Οι Έλληνες καταθέτες θα αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, οι ευρωπαϊκές Αρχές θα εφαρμόσουν στις ελληνικές τράπεζες την οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών (την περίφημη BRDD) με τη μέγιση δυνατή ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες, κυρίως, στους καταθέτες, αλλά και στους επενδυτές που κατέχουν τραπεζικά ομόλογα.

    Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς ο οίκος αξιολόγησης προτρέπει, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς, όπως εκτιμά, η "ευελιξία στην εφαρμογή της πιο πάνω Οδηγίας περιορίζεται σημαντικά από το 2016, καθώς αυτή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Συνακόλουθα, η όποια λύση προκριθεί για τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους δεν θα δεσμεύει τις ευρωπαϊκές αρχές για μελλοντικές περιπτώσεις τραπεζών.

    Η Fitch αναφέρει ότι από το τρίτο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα (ύψους περίπου 86 δισ. ευρώ) τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του ελέγχου ποιότητας του Ενεργητικού (Asset Quality Review -AQR), ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    [06] Υποβολή δήλωσης στη ΔΟΥ για τα ανείσπρακτα ενοίκια

    Η υποβολή δηλώσεων εκχώρησης μισθωμάτων θα παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ μέχρι τις 4.9.2015 υπενθυμίζει στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων .

    Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης εκχώρησης στις Δ.Ο.Υ των ανείσπρακτων ενοικίων αποτελεί προϋπόθεση για τη μη επιβαρύνσή τους από τον φόρο επί των ενοικίων.

    [07] Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά

    Τουλάχιστον 12 πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω ,ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.

    Η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, το πτώμα του οποίου εκβράστηκε σε μια παραλία σε ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Τουρκίας, έκανε τον γύρο των τηλεοπτικών καναλιών και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σε όλον τον κόσμο σήμερα. .

    Η φωτογραφία δείχνει ένα αγοράκι που φοράει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτσάκι να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, κοντά στην Αλικαρνασσό. Σε μια δεύτερη εικόνα, ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομακρύνει από το σημείο.

    Το χάσταγκ«KiyiyaVuranInsanlik»,που σημαίνει«Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά»έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

    Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

    Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δύο ακόμη πρόσφυγες που αγνοούνται.

    [08] Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους πρόσφυγες από τη Συρία παρουσιάζει η UNICEF στο μετρό του Συντάγματος

    Η διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία διαμέσου της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον αποτυπώνεται σε έκθεση φωτογραφίας, που θα παρουσιάσει η UNICEF από αύριο ως την ερχόμενη Κυριακή στο σταθμό μετρό του Συντάγματος.

    «Αυτά τα παιδιά που βιώνουν τη βία του πολέμου δεν θα πάνε στο σχολείο ή θα πάνε καθυστερημένα σε μια διαφορετική χώρα. Όμως, το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ένα δικαίωμα όλων των παιδιών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF, Ηλίας Λυμπέρης. «Θέλαμε σε αυτή την ταραγμένη εποχή να δώσουμε το στίγμα ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά», προσθέτει ο ίδιος.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 50 φωτογραφίες, τις οποίες υπογράφουν δέκα φωτογράφοι από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με τη UNICEF.

    [09] «Σε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας ή τιμωρίας» κάλεσε τους πολίτες ο Β. Μεϊμαράκης

    «Σε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι διαμαρτυρίας ή τιμωρίας» κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου που ήταν ο πρώτος σταθμός της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

    Σε δήλωση που έκανε μετά την συνάντησή του με τους τοπικούς παράγοντες ο Πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «Οι εκλογές μόνο αστάθεια και αβεβαιότητα φέρνουν» και συμπλήρωσε : «Ανακόπτουν την όποια πορεία έχει χαράξει η χώρα. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα, παρότι είπα ότι θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή η Βουλή».

    Επίσης σημείωσε ότι « Η Νέα Δημοκρατία και άλλες πολιτικές δυνάμεις έδωσαν στήριξη δυνατή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δικό μας προσωπικό, πολιτικό κόστος και είπε οτι για πρώτη φορά Πρωθυπουργός πήρε 251 κοινοβουλευτικές ψήφους και είχε τόσο μεγάλη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένας εθνικός ηγέτης. Και θα μπορούσε να προχωρήσει τη χώρα σε μια αλλαγή σελίδας, συνεννόησης, σύνθεσης και ανάπτυξης».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην επίσκεψη του στην Κρήτη συνοδεύεται από τον βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη, τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανόλη Κεφαλογιάννη ,τους βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη , Λευτέρη Αυγενάκη ,Όλγα Κεφαλογιάννη , Θεόδωρο Φορτσάκη , και Γιάννη Κεφαλογιάννη και κομματικά στελέχη .

    Το βράδυ ο κ. Μειμαράκης αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο του Ηρακλείου .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2015 - 16:32:13 UTC