Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Β. Θάνου στον Ζ.Κ. Γιούνκερ
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου - Φρ. Ολάντ για το μεταναστευτικό
  • [03] Στις 21:30 θα καταπλεύσει στον Πειραιά το "ΤΕRA JET" με 1.749 μετανάστες από τη Μυτιλήνη
  • [04] Αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες
  • [05] «ΔΕΘΙΣΤΑΣ»: Η ιστορία της ΔΕΘ σε κόμικ
  • [06] Ένα διαφοροποιημένο αφήγημα για τον μινιμαλισμό
  • [07] Β. Μεϊμαράκης: Θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή

  • [01] Επιστολή Β. Θάνου στον Ζ.Κ. Γιούνκερ

    Τις ευχαριστίες της για τη δέσμευση παροχής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον ίδιο προσωπικά, στην επιτέλεση των καθηκόντων της Ελληνικής Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, εκφράζει η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Το κείμενο της ευχαριστήριας επιστολής είναι το ακόλουθο:

    «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

    Σας ευχαριστώ θερμά για τη συγχαρητήρια επιστολή σας, επί τη αναλήψει των καθηκόντων μου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της και σεβόμενη τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για συνέχιση του έργου της σταθεροποίησης της οικονομίας.

    Παράλληλα, θέτουμε ως κυβερνητική προτεραιότητα την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της περιοχής. Η ανάγκη μιας ενιαίας και αρραγούς αντιμετώπισης του κεντρικού αυτού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ζητήματος, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μείζον διακύβευμα για όλες τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου - Φρ. Ολάντ για το μεταναστευτικό

    Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora, να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ως άνω προβλημάτων, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ .

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε, στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τις απόψεις του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού -τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.

    Η επικοινωνία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και θα συνεχισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με το ίδιο αντικείμενο.

    [03] Στις 21:30 θα καταπλεύσει στον Πειραιά το "ΤΕRA JET" με 1.749 μετανάστες από τη Μυτιλήνη

    Στις 9:30 το βράδυ με 1.749 μετανάστες που μεταφέρει από τη Μυτιλήνη, θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το καταμαράν "ΤΕRA JET".

    Στις 5 το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει από τη Μυτιλήνη και το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.459 μετανάστες.

    [04] Αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες

    Δύο διμοιρίες μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ, μετέβησαν μετά το μεσημέρι από την Αθήνα, στη Λέσβο και στην Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις που καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων.

    Οι ενισχύσεις έφτασαν στα νησιά, με ελικόπτερα Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, με εντολή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου, ύστερα και από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη κατά την ταυτοποίηση και την προσπάθεια των μεταναστών να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, που αποτελεί την πόρτα για τον προορισμό τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φιλιππάκος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε., τόσο για την υποδοχή και προώθηση των μεταναστών, αλλά και προς την πλευρά της Τουρκίας, απ' όπου καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.

    Για τον λόγο αυτό, πιθανότατα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας θα περιοδεύσει για μια ακόμα φορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα έχει συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.

    [05] «ΔΕΘΙΣΤΑΣ»: Η ιστορία της ΔΕΘ σε κόμικ

    Στο 1ο ράλλυ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που ξεκίνησε από τη νότια πύλη της, έναν Σεπτέμβρη πριν από 65 χρόνια, ο νικητής Σταύρος Γεωργιάδης τερμάτισε με ένα κίτρινο ?mini cooper?.

    Είναι αυτό το ίδιο ?μίνι?, το σκιτσαρισμένο στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης κόμικς με τίτλο ...?ΔΕΘΙΣΤΑΣ?.

    Μικρή λεπτομέρεια. Στους ?ΔΕΘΙΣΤΑΣ? -την έκδοση κόμικς- των 40 σελίδων που κυκλοφορούν με την έναρξη της 80ής επετειακής ΔΕΘ, ?αόρατος? - ασκιτάριστος πρωταγωνιστής είναι και ο ...σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Είναι ο ...ιδιοκτήτης του μίνι κούπερ, που το είχε δανείσει στον φίλο του Σταύρο Γεωργιάδη κι εκείνος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το δάνειο.

    Το κόμικ των ΔΕΘίστας, μια διαφορετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλεκτική έκδοση, ετοίμασε με την αφορμή της φετινής επετειακής διοργάνωσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης (σενάριο και κείμενα), ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκε η γραφιστική εταιρεία IdeART Karamanlidis.

    Γνώστης της ιστορίας της ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της Κυριάκος Ποζρικίδης είναι ο ίδιος που συνέγραψε και επιμελήθηκε, προ πενταετίας σχεδόν, το γοητευτικό λεύκωμα για την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης.

    [06] Ένα διαφοροποιημένο αφήγημα για τον μινιμαλισμό

    Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου παρουσιάζει από τον ερχόμενο μήνα την ομαδική έκθεση Opening the Box: Unpacking Minimalism την οποία επιμελείται ο Mark Godfrey.

    Με αφορμή δέκα έργα από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου, ο επιμελητής προσπαθεί να αποδώσει ένα διαφοροποιημένο αφήγημα για τον μινιμαλισμό, παραθέτοντας διαφορετικές απόψεις, τοποθεσίες και χρονικές περιόδους.

    Στο ισόγειο, τρία έργα περιστοιχίζουν ένα καταπληκτικό έργο του Donald Judd του 1978, ένα ανοιχτό "κανάλι" φτιαγμένο από στιλπνό αλουμίνιο αποτελούμενο από έξι ανοιχτές μονάδες. Το έργο αυτό συνομιλεί με ένα από τα πρώτα ανάγλυφα του Judd από το 1961, ένα πίνακα της Agnes Martin του 1966 και μια σανίδα του 1998 του John McCracken.

    Στο σκοτεινό χώρο του δευτέρου ορόφου, οι θεατές αντικρίζουν ένα σπάνιο το έργο του Dan Flavin φτιαγμένο εξολοκλήρου από κόκκινες φωσφορίζουσες λάμπες, το οποίο αναφέρεται ευθέως στη βία του πολέμου του Βιετνάμ. Επίσης, το έργο Suprematist Composition κατασκευασμένο το 1921 από τον Nikolai Suetin δείχνει μια σειρά από διαφορετικές εκδοχές στη διαγώνια σύνθεση του Flavin σε μια άλλη ιστορική συγκυρία, ενώ το έργο της Isa Genzken Gelbes Ellipsoid (Yellow Ellipsoid), του 1976, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της υποδοχής του μινιμαλισμού στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970. Είναι μια ξύλινη φόρμα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση του υπολογιστή, θυμίζει ακόντιο ή λόγχη, αλλά κείται απευθείας στο πάτωμα.

    [07] Β. Μεϊμαράκης: Θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή

    Μήνυμα ενότητας και προσκλητήριο σε όλους του Έλληνες, ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στο παρελθόν, απηύθυνε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συγκέντρωση της ΝΔ έξω από τα γραφεία της ιστορικής έδρας του κόμματος, στην οδό Ρηγίλλης 18.

    "Ολοι μαζί, πολίτες που μας ψήφισαν και άλλοι που έρχονται τώρα να μας βρουν, όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πάμε τη χώρα μπροστά. Πάνω απ΄ όλα η χώρα", είπε στις πρώτες του κουβέντες ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος ανέβηκε στην εξέδρα βγαίνοντας μέσα από το κτίριο των παλιών γραφείων του κόμματος και ενώ παρόντες ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Αυτό το κτίριο είναι σημείο συνάντησης ιδεών και γενεών", είπε με έμφαση ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος έκανε αναφορά σε όλους όσους διατέλεσαν πρόεδροι του κόμματος.

    "Η ΝΔ υπάρχει για να ενώσει τους Έλληνες, να προσθέσει δυνάμεις. Παλεύει για όλους τους Έλληνες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τι ψήφισαν χθες. Ελάτε να συναντηθούμε στο δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη", τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τον κατονομάσει.

    "'Αμεσος στόχος είναι η σταθερότητα σήμερα. Δεν θα αναφέρω καν σήμερα το όνομα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού", είπε συγκεκριμένα και απάντησε στην κριτική που δέχεται η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος.

    "Προσπαθεί να βρίσκει συνεχώς διχαστικά διλήμματα. Για εμάς το παλιό και το νέο πάνε μαζί. Ενώνουμε γενιές", επισήμανε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "πρόοδος δεν σημαίνει καθετί καινούργιο που δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή όχι, ούτε πειράματα που καταλήγουν σε φέσια 90 δισ.".

    Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να αποφύγει το ντιμπέιτ και ζήτησε εντολή τετραετίας με κορμό τη ΝΔ "για να προχωρήσουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές".

    Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία ψήφος και είπε ότι προτεραιότητα είναι η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για νέες επενδύσεις, ώστε "τα παιδιά να μη φεύγουν στο εξωτερικό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 September 2015 - 18:32:13 UTC