Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στην Αλβανία: Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος
  • [02] Κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου προβλέπει ο Νικήτας Κακλαμάνης
  • [03] Θ. Δρίτσας: Απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες
  • [04] Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ
  • [05] Β. Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα
  • [06] Το Βερολίνο αναστέλλει την εφαρμογή του «Δουβλίνου II» για τους Σύρους πρόσφυγες
  • [07] «Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό»
  • [08] Από σήμερα οι αιτήσεις για 19.101 θέσεις σε προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ
  • [09] Συνάντηση μεταλλωρύχων με αντιδημάρχους στο παλιό δημαρχείο Αρναίας
  • [10] Συγχαρητήριο μήνυμα του υπουργείου Παιδείας προς τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [11] Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»
  • [12] Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στη Λακωνία
  • [13] Γιάννης Πανούσης: Δεν θα κατέβω στις εκλογές
  • [14] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

  • [01] ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στην Αλβανία: Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος

    Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η σημερινή κατεδάφιση του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε σε επικριτικό τόνο ότι «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» και πρόσθεσε: «Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».

    Σε ό,τι αφορά τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Κούτρας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση, σημειώνοντας:«Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».

    Η κατεδάφιση του ναού έγινε τα ξημερώματα από μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα. Η επιχείρηση κατεδάφισης, που ξεκίνησε περίπου πριν από μία εβδομάδα, είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του χωριού Δρυμμάδες, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου προβλέπει ο Νικήτας Κακλαμάνης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί, εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Καλαμάνης και προέβλεψε κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.

    «Δυστυχώς, έχουμε τρεις αρνήσεις να συμμετάσχουν σε συμβούλιο αρχηγών, από τη στιγμή που οι τρεις από τους έξι δεν πάνε για να γίνει μια τελευταία προσπάθεια, η οποία εκ των προτέρων, ξέρουμε ότι είναι ατελέσφορη, δεν έχει νόημα να συγκληθεί τυπικά. Άλλο συγκαλώ και άλλο γίνεται. Ότι θα συγκαλέσει, θα συγκαλέσει, αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί. Επομένως, αυτό είναι άλλο πράγμα κι άλλο η εκλογική τακτική των κομμάτων», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, προσθέτοντας: «Είναι εκλογική τακτική των κομμάτων και πρέπει να σας πω ότι καθορίζει το κάθε κόμμα όπως τη νομίζει, για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

    Διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μιλά εξ ονόματος του προέδρου ή ως εκπρόσωπός του, μιλώντας στο ραδιοσταμό Βήμα εκτίμησε πως «θα δοθεί - κι αυτό πρέπει να γίνει κατά την άποψή μου - μια επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία που να λέει ότι έγινε προσπάθεια να γίνει σύγκλιση συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν επετεύχθη, διότι οι τάδε απάντησαν θετικά και οι τάδε αρνήθηκαν να προσέλθουν. Κατόπιν τούτου και βάση και την επιταγή του Συντάγματος, δεν υπήρχε λόγος να γίνει η σύγκληση».

    Αναφορικά με την στάση της ΝΔ είπε : «αν θα με βάζανε εμένα να γράψω την ανακοίνωση αυτή, θα ήμουν λίγο προσεκτικός στους επιθετικούς προσδιορισμούς. Δεν χρειάζονται αυτά τα πράγματα, περισσότερο νομίζω χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο που το διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας και έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του από κάτω και ο ίδιος και ο κ. Καμμένος. Να υπενθυμίζουμε ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια και πράγματι, έφεραν ένα σκληρό, ίσως το πιο σκληρό τρίτο μνημόνιο. Και να υπενθυμίζουμε έτσι απλά, όπως σάς το είπα κι εγώ, ποιος ήταν ο λόγος που το ψηφίσαμε».

    [03] Θ. Δρίτσας: Απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες

    Τους 200.000 έχουν ξεπεράσει μέχρι τώρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας το 2015 και από αυτούς οι 100.000 μόνον το τελευταίο δίμηνο. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μιλώντας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου προσήλθε προκειμένου να ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μεταναστευτικό. Ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν διασωθεί 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Λιμενικό και δεν υπήρξε ούτε ένας πνιγμός μετανάστη ή πρόσφυγα στα χωρικά μας ύδατα.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε ότι απαιτείται συστράτευση και συνέργεια όλων στην αντιμετώπιση του προβλήματος -του κράτους, του λαού, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλων των φορέων. Ενημέρωσε ότι καθημερινά διεξάγονται επιχειρησιακές συσκέψεις σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο για το θέμα, συχνές είναι και οι διυπουργικές συσκέψεις, ενώ συσκέψεις γίνονται και υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων άλλων υπουργείων όπως το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αυτό επιβεβαιώνει, σημείωσε, ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, τον οποίον όμως δεν είχε ποτέ η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειρισθεί το θέμα μόνη της λόγω της πολυπλοκότητάς του.

    [04] Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 0,4% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) έναντι 0,5% που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

    Ο ρυθμός του δευτέρου τριμήνου είναι ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ εδώ και ένα χρόνο.Από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η βρετανική σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, με έναν ρυθμό 0,7%, ακολουθούμενη από την αμερικανική με ρυθμό 0,6%.

    Οι άλλες αναπτυγμένες οικονομίες δεν τα πήγαν τόσο καλά, με την ιαπωνική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,4% και την ιταλική κατά 0,2%, ενώ η γαλλική παρέμεινε στάσιμη. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ παρέμεινε αμετάβλητος στο 2%. Και πάλι, τους υψηλότερους ρυθμούς σημείωσαν η Βρετανία (2,6%), οι ΗΠΑ (2,3%).

    [05] Β. Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα

    Η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Βαλντις Ντιμπρόφσκις.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαινεί την Ελλάδα για την απόφασή της να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται στην Αθήνα ανάλογα με την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και από το αν υπάρχει πραγματική πρόεδρος στον τομέα αυτό.

    Όπως είπε ο κ Ντομπρόφσκις στη γερμανική εφημερίδα, η συμφωνία της Ελλάδας με του διεθνείς πιστωτές της είναι η βάση για τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

    Κατά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κλειδί» είναι η εφαρμογή στην πράξη, από τις ελληνικές αρχές, των μεταρρυθμίσεων.

    [06] Το Βερολίνο αναστέλλει την εφαρμογή του «Δουβλίνου II» για τους Σύρους πρόσφυγες

    Η Γερμανία σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου "Δουβλίνου 2", του κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

    "Χαιρετίζουμε αυτήν την ενέργεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την Κομισιόν, αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη", σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό.

    "Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε" συνέχισε η Μπερτό.

    Στον λογαριασμό της στο Twitter η BAMF ανέφερε ότι "επί του παρόντος" και "στην πράξη" δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύρων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το "Δουβλίνο 2" υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν χθες από το Βερολίνο μια "ενιαία" στάση της ΕΕ στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

    [07] «Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό»

    Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι ο καταμερισμός προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνει ανάμεσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

    Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου και τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρέθεσε, βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβλεψε ότι αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

    Τόνισε ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών αυτών τους τελευταίους μήνες, κατέρρευσαν εν τοις πράγμασι οι Συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ , Δουβλίνο ΙΙΙ και η Σύμβαση Σέγκεν, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν μπει 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000. «Αυτοί δεν φυλάνε τα σύνορά τους; 'Η τους έκαναν νεύμα «Ελάτε»» σημείωσε και χαιρέτισε τις προχθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

    Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών, «ούτε για να εξαφανίζονται οι μετανάστες». Όπως και ο υπουργός κ. Δρίτσας επισήμανε ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Ανέφερε ότι, παρότι από τον Απρίλιο ζητήθηκε η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, κανένας δήμος και καμία Περιφέρεια δεν υπέδειξαν χώρους, με εξαίρεση τους δήμους Αθηναίων, Μυτιλήνης και ορισμένους άλλους.

    Παρόλα αυτά, υπογράμμισε τη εν γένει συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά που πρώτα δέχονται το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως παράλληλα κατήγγειλε ότι υπάρχει μια μειοψηφία πολιτών «που έχει πλουτίσει. Γιατί οι Σύριοι που έρχονται, ήταν η αστική και πνευματική τάξη στη χώρα τους. Και μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ. Αλλά δυστυχώς θα πάρουν άλλοι αυτούς τους επιστήμονες».

    Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου, η ραγδαία αύξηση των ροών το τελευταίο δίμηνο οφείλεται και στην ανέγερση τείχους στην Ουγγαρία, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα είναι έτοιμο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Και αυτό έχει κάνει πολλούς από τους πρόσφυγες - μετανάστες να φοβούνται ότι θα αποκλεισθούν και δεν θα μπορέσουν να περάσουν στις χώρες επιλογής τους.

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε ότι τα 472 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση επτά χρόνων δεκάδων δράσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα , σημείωσε, θα γίνει εκταμίευση των πρώτων 30 εκατ. ευρώ., ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,7 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στην Κω και στη Λέρο, για προμήθειες και κάλυψη άλλων αναγκών.

    Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρέστη και μίλησε ο Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Τζανέτος και δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που δέχονται το μεγάλο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

    [08] Από σήμερα οι αιτήσεις για 19.101 θέσεις σε προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ

    Ξεκινά από σήμερα και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 19.101 ανέργους για πρόσληψη στα 5μηνα Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας του ΟΑΕΔ.

    Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μόνο διαδικτυακά, ενώ δικαίωμα υποβολής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που είναι πάνω από 18 ετών.

    Επίσης για να μπορούν υποβάλλουν αίτηση, θα πρέπει να είναι μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, που οι σύζυγοί τους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα, άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών και εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

    Οι θέσεις που θα καλυφθούν αφορούν κυρίως θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως υπουργεία, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις.

    Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ(www.oaed.gr) οι ενδιαφρόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων και τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων.

    [09] Συνάντηση μεταλλωρύχων με αντιδημάρχους στο παλιό δημαρχείο Αρναίας

    Δίωρη συνάντηση με τους αντιδημάρχους του δήμου Αριστοτέλη Αργύρη Τσακνή και Χαράλαμπο Λαζαρίδη, παρουσία και του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Αρναίας Γιώργου Διαμαντούδη είχαν, στο πρώην δημαρχείο της Αρναίας, το οποίο απέκλεισαν συμβολικά σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών στα μεταλλεία Γιώργος Χατζής, οι μεταλλωρύχοι έθεσαν τα αιτήματά τους στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και έλαβαν τη διαβεβαίωση, ότι θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

    Ο κ. Χατζής ευχαρίστησε επίσης τους δημοτικούς υπαλλήλους για την "αυτόβουλη" αποχώρησή τους από το κτίριο, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμβολική διαμαρτυρία.

    Στις δύο το μεσημέρι, οι μεταλλωρύχοι θα λύσουν τον αποκλεισμό του παλιού δημαρχείου και θα μεταβούν στην Ολυμπιάδα για να συμπαρασταθούν σε συναδέλφους τους που εξακολουθούν να παραμένουν κλεισμένοι μέσα στις στοές.

    Αύριο το πρωί, οι μεταλλωρύχοι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στις διασταυρώσεις Στρατωνίου - Ιερισσού και Γοματίου - Πλανών.

    [10] Συγχαρητήριο μήνυμα του υπουργείου Παιδείας προς τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων

    Συγχαρητήρια προς όλους τους επιτυχόντες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και ευχές για καλή σταδιοδρομία απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το υπουργείο, «[Σ]ε μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα [...] αναγνωρίζει και εκτιμά τον αγώνα που έδωσαν οι υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με τη συνδρομή των καθηγητών τους και τη συμπαράσταση των οικογενειών τους». Παράλληλα, απευθύνεται σε όσους υποψηφίους δεν τα κατάφεραν αυτή τη χρονιά, τους οποίους καλεί να μην αποθαρρυνθούν -γιατί το μέλλον είναι κάτι που σχεδιάζεται διαρκώς και δεν κρίνεται από μία στιγμή- ευχόμενο καλή επιτυχία σε όλους, είτε επιθυμήσουν να επαναλάβουν την προσπάθειά τους είτε όχι. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι «το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, αν το επιλέξουν, θα τους διευκολύνει καθώς -πέραν των άλλων βελτιώσεων- προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες επιλογής επιστημονικών πεδίων».Το υπουργείο εύχεται επίσης καλή επιτυχία στους νέους υποψηφίους που ξεκινούν φέτος την προετοιμασία για τις εισαγωγικές της επόμενης χρονιάς

    Τέλος, γίνεται ειδική μνεία στους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, «που συνέβαλαν με την εργασία και την προσήλωσή τους στην επιτυχή διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων».

    [11] Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»

    Μία πρώτη γεύση από το πρόγραμμα με τις νέες τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου και ονόματα νέων δημιουργών στη μυθοπλασία και την τεκμηρίωση, ανακοίνωσαν οι « Νύχτες Πρεμιέρας»- το καθιερωμένο και καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- που θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

    Την Χρυσή Αθηνά και το βραβείο Κοινού θα διεκδικήσουν στο πολυσυλλεκτικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ταινίες από κάθε γωνιά της γης, από τη Δανία και την Αμερική έως την Ταϋλάνδη και την Αργεντινή.

    Ανάμεσα στις ταινίες που επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν είναι o «Κοιμώμενος Γίγαντας» (Sleeping Giant), η ιστορία ενηλικίωσης που προκάλεσε αίσθηση στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, τοποθετώντας αυτομάτως τον πρωτοεμφανιζόμενο Καναδό σκηνοθέτη, Άντριου Τσιβιντίνο, στη λίστα των πιο ταλαντούχων νέων δημιουργών. Στην ταινία του, ένα φαινομενικά ήσυχο καλοκαίρι μετατρέπεται σε μυητική πορεία ενηλικίωσης για τρία νεαρά αγόρια.

    [12] Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στη Λακωνία

    «Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές συστηματικές έρευνες που διεξάγονται σήμερα, από την οποία περιμένουμε πολλά στοιχεία για τη μυκηναϊκή Ελλάδα, τόσο ως προς τα ανάκτορα και τη διαμόρφωσή τους όσο, κατά κύριο λόγο, σε σχέση με την αύξηση της πληροφορίας για την πρωτοϊστορία στον ελληνικό χώρο».

    Με αυτά τα λόγια η αναπληρώτρια γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, παρουσίαζε τον Ιούνιο στα μέλη του ΚΑΣ το αίτημα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για τη συνέχιση των ανασκαφών στον Αγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου Λακωνίας, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Εταιρείας, τη διεύθυνση της επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων, Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και με τη συμμετοχή πολυάριθμης διεπιστημονικής ομάδας.

    Χτες, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαίωνε τη σημασία των ερευνών: Πρόκειται για μία «από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας», ανακοίνωνε το ΥΠΠΟ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής», δηλαδή τις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής (της πρώτης καταγραφής της ελληνικής γλώσσας), τις οποίες διέσωσε προϊστορική πυρκαγιά.

    «Φέτος συνεχίστηκε η έρευνα του αρχείου η οποία έφερε στο φως και άλλες πινακίδες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βασιλογάμβρου. Ένα αρχείο που, σύμφωνα και με το υπουργείο, περιλαμβάνει πινακίδες όλων των γνωστών από τα άλλα ανακτορικά κέντρα τύπων, καθώς και ετικέτες και πήλινα σφραγίσματα, ενώ στα κείμενα αναφέρονται παροχές αγαθών σε ιερό ή ιερά, ανδρικά και γυναικεία ονόματα, τοπωνύμια και ο τίτλος άναξ (βασιλιάς) στη γενική πτώση (άνακτος).

    «Οι πινακίδες διαβάζονται αλλά είναι αποσπασματικές. Κάνουμε μια πρώτη μεταγραφή και μελέτη σε όσες σώζουν πληρέστερα κείμενα. Δεδομένου ότι η έρευνα στο χώρο του αρχείου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (προχωρεί πολύ αργά λόγω της φύσης του αρχαιολογικού στρώματος), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες και πολύ πιθανό να συμπληρωθούν κάποιες που ήδη έχουμε. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο χώρο που έχουμε μέχρι τώρα ανασκάψει στον Άγιο Βασίλειο η κύρια αρχιτεκτονική φάση ανήκει στον πρώτο ανακτορικό αιώνα, τον 14 αι. π.Χ., στον οποίο χρονολογείται και το αρχείο, είναι δηλαδή παλαιότερο από της Πύλου, κατά τουλάχιστον ένα αιώνα», συμπλήρωσε.

    [13] Γιάννης Πανούσης: Δεν θα κατέβω στις εκλογές

    «Δεν κατέβηκα στις εκλογές του 2015 με τη ΔΗΜΑΡ και δεν θα κατέβω και τώρα. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο εκτιμώ και θεωρώ ότι είναι πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί». Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, σχετικά με την πλατφόρμα «FeelSafe», που αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ασφαλή χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

    Όταν ρωτήθηκε ο κ.Πανούσης, γιατί δεν θέλει να είναι υποψήφιος, υπογράμμισε: «Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα από την πρώτη ημέρα, γιατί με στήριξε ο πρωθυπουργός - και τον ευχαριστώ πάρα πολύ - ότι δεν είμαι κλασικός πολιτικός. Εχω την τεχνογνωσία και μια αίσθηση της κοινωνίας και προφανώς κάθε απόφασή μου έχει μία πολιτική βάση. Είχα δηλώσει, από την πρώτη στιγμή που είχα εκλεγεί βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στους έξι μήνες ότι «δεν είμαι πολιτικός, είμαι δάσκαλος». Δεν κατέβηκα στις εκλογές του 2015 με τη ΔΗΜΑΡ. Δεν κατέβηκα και δεν θα κατέβω και τώρα στις εκλογές. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Τσίπρα τον οποίο εκτιμώ και θεωρώ ότι είναι πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Είμαι στη διάθεση της Πολιτείας. Παραμένω στη διάθεση της Πολιτείας μετά τις εκλογές, με μια κυβέρνηση οποιασδήποτε μορφής».

    [14] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

    «Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

    Συναντήσαμε τον Ζυλιέν στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, όπου διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια. Η χαρά του ξεχειλίζει και τη μοιράζεται μαζί μας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

    Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική, στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

    «Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν, όταν τον ρωτάμε για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει. Όπως αναφέρει, το Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

    Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια. Οι άνθρωποι της Κόνιστας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

    Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλισαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

    Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε» είναι η απάντησή του στο ερώτημα για το πώς βλέπει τώρα το μέλλον του.

    Τον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός ζει με αναμνήσεις από την οικογένεια που έχασε και τον τόπο του. Γιός πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2015 - 12:32:21 UTC