Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε διαφωνίες του σε σειρά πολιτικών αποφάσεων αποδίδει την παραίτησή του ο Τ. Κορωνάκης
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος και Αναστάσιος συζήτησαν για το μεταναστευτικό
  • [03] Στις 601,15 μονάδες με άνοδο 5,77% ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο
  • [04] Μέρκελ και Ολάντ: Δεν απειλείται η παγκόσμια οικονομία από τη βουτιά των χρηματιστηρίων
  • [05] Ενιαίο φορολογικό συντελεστή ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
  • [06] Το σύνδρομο της Κίνας στις διεθνείς αγορές
  • [07] «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε Ισπανία και Μαρόκο
  • [08] Παραμένουν μέσα στις στοές εργαζόμενοι των μεταλλείων, στη Χαλκιδική
  • [09] Για 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών θα δοθεί η «μάχη» στα σχολεία
  • [10] Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ανακοινώνονται οι βάσεις
  • [11] Ι. Μπουτάρης: Τα σκουπίδια δεν έρχονται από τον ουρανό
  • [12] Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Αμαλιάδα
  • [13] Ένας νεκρός από φωτιά σε εργοστάσιο χρωμάτων στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Σε διαφωνίες του σε σειρά πολιτικών αποφάσεων αποδίδει την παραίτησή του ο Τ. Κορωνάκης

    Σε διαφωνίες του σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα, όπως η διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές, η υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος, και οι αποφάσεις που οδήγησαν στις εκλογές, αποδίδει ο Τάσος Κορωνάκης την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς τα μέλη Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, οξύτατη είναι η κριτική που ασκεί και στην Αριστερή Πλατφόρμα και την μετεξέλιξή της σε κόμμα - την Λαική Ενότητα.

    Ειδικότερα για το θέμα των εκλογών ο κ. Κορωνάκης αναφέρει ότι η απόφαση αυτή, "χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία, αγνόησετην τελευταία απόφαση τηςΚεντρικής Επιτροπής συνεχίζοντας τηνυποτίμηση του κόμματοςκαι στερώνταςτη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις". Ως προς την προσωπική του στάση, αφού τονίζει ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κορωνάκης αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει τις διαφωνίες του στα όργανα, τόσο για τηγραμμή στην οποία κινήθηκε το κόμμα του, όσο και για την υποτίμηση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι πάλεψε με κάθε τρόπο για την ενότητα του κόμματος, πιστεύοντας, όχι σε μια ενότητα κενή περιεχομένου, αλλά στην ενότητα που για πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν όλα αυτάτα χρόνια στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου,ως όρος για την αλλαγή των συσχετισμών».

    [02] Πρ. Παυλόπουλος και Αναστάσιος συζήτησαν για το μεταναστευτικό

    Την ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης Συνόδου Κορυφής επί του θέματος και χαιρέτησε τις δηλώσεις του κ.Γιουνκέρ, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο των οποίων αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση, που επηρεάζει μονολότι παραμένει πάντα κατ΄εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα-και την Παγκόσμια Ειρήνη, γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, να σβήσουν οι εστίες πολέμου που το προκαλούν ιδίως στη Μέση Ανατολή.

    Αφορμή για την αναφορά του κ. Παυλόπουλου αποτέλεσε η επισήμανση του κ.Αναστάσιου για το ιδίαιτερο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την Παγκόσμια Ειρήνη, καθώς και η πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant' Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

    Όπως επισήμανε ο κ. Αναστάσιος θα λάβουν μέρος περίπου 500 σύνεδροι από 50 χώρες και αναμένονται 2000 παρατηρητές. Μάλιστα, τόνισε ότι «είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν είναι μόνο τα πολιτικά, είναι τα οικονομικά και τα διαθρησκειακά, τα οποία είναι κρίσιμα θέματα για την εποχή μας».

    Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως και πρόσθεσε «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί» υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ανήκει κυρίως στην Ευρώπη το βάρος και η ευθύνη να είναι η ηγέτιδα δύναμη στα θέματα των αρχών και των αξιών του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, όταν μάλιστα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τρίτος βασικός πυλώνας είναι η Χριστιανοσύνη.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την παραπάνω πρωτοβουλία και εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου, υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά γενικότερα στο χώρο της Ορθοδοξίας.

    [03] Στις 601,15 μονάδες με άνοδο 5,77% ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, εν μέσω ανοδικού κλίματος και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινό «ξεπούλημα», με την αγορά να επιστρέφει στα επίπεδα των 600 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 601,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,77%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,08 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 7,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,89%.

    Άνοδο καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+23,61%), της Eurobank (+17,65%), της Εθνικής (+14,53%), της Alpha Bank (+13,89%), του ΟΤΕ (+12,99%), του ΟΠΑΠ (+9,92%) και της ΔΕΗ (+7,93%).

    [04] Μέρκελ και Ολάντ: Δεν απειλείται η παγκόσμια οικονομία από τη βουτιά των χρηματιστηρίων

    Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας υποβάθμισαν, με δηλώσεις που έκαναν χθες το βράδυ, τους φόβους ότι οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, θα αποτελέσουν κίνδυνο για την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πως δε υπάρχει ένδειξη ότι οι χρηματιστηριακές αναταραχές θα οδηγήσουν σε μακράς διάρκειας κρίσεις. «Η Κίνα θα κάνει οτιδήποτε στη δύναμή της για να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γάλλο ομολογό της. «Η εντύπωσή μου είναι ότι αν όλοι κάνουν ότι τους αναλογεί, η Κίνα θα ανταποκριθεί επίσης στο δικό της μερίδιο ευθύνης, για να συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη και το έχει κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης».

    Την εμπιστοσύνη της προς την Κίνα συμμερίσθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να έχει προοπτικές ανάπτυξης, δήλωσε, τονίζοντας ότι αναμένει να θέσει υπό έλεγχο η Κίνα τις πρόσφατες αναταραχές. «Θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και αντιδράσεις», είπε.

    [05] Ενιαίο φορολογικό συντελεστή ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

    Να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα επί της πρότασης για παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος: «η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μεταρρύθμιση. Αυτό απαιτεί κατ' αρχάς ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών».

    Σύμφωνα με την πρόταση, όλα τα είδη εισοδημάτων θα πρέπει να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε κατάργηση του συντελεστή 42% για μισθωτούς, μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%), αύξηση των συντελεστών για αγροτικά εισοδήματα (στην ουσία ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά εισοδήματα) και αύξηση του κατώτερου συντελεστή για ενοίκια.

    Συγχρόνως, για τους μισθωτούς θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ σε 1.150 ευρώ (το οποίο θα ισχύσει για εισόδημα 5.000 ευρώ και σταδιακά θα μειώνεται). Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατά την ΚΕΕ, τη μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος από 9.455 ευρώ σε 5.000 ευρώ.Παράλληλα, προτείνεται να επανεξεταστεί η επί πλέον έκπτωση για νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκια. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

    [06] Το σύνδρομο της Κίνας στις διεθνείς αγορές

    Ενδείξεις ανακούφισης από τη χθεσινή «μαύρη Δευτέρα» δείχνουν σήμερα τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι μαζικές πωλήσεις μετοχών συνεχίσθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία.

    Ο ασιατικός δείκτης μετοχών MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε 1,1% μετά από την αρχική υποχώρησή του σε χαμηλό 3ετίας, καλύπτοντας το ένα τέταρτο περίπου των χθεσινών απωλειών. Ενώ, όμως, μία σειρά ασιατικών χρηματιστηρίων ανέκαμψαν, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με νέα δραματική πτώση 7,6% (σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών 8,5%) και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 4%. Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε αντίδραση από τις κινεζικές Αρχές για τη στήριξη των τιμών των μετοχών, σημειώνει η Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ανάκαμψη στην Ασία ήρθε μετά τη γνωστοποίηση ότι οι προκαταρκτικές συναλλαγές (futures) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι θα ανοίξει σήμερα με άνοδο, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά σχεδόν 4%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 2,25% πριν από λίγο, με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 30 να σημειώνουν άνοδο κοντά ή πάνω από το 2%. Ανάκαμψη σημειώνει και ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης του Stoxx Europe 600, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (το αμερικανικό αργό κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ πάνω από τα 43 δολάρια).

    Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία χθες επλήγησαν βίαια, ανακάμπτουν γενικά. Το ρωσικό ρούβλι κινείται 1,6% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, το νοτιοαφρικανικό ραντ ανατιμάται 0,7% και η τουρκική λίρα 0,6%. Και τα τρία αυτά νομίσματα υποχώρησαν χθες απότομα και σημειώνουν μεγάλη πτώση τον Αύγουστο.

    Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό χώρο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση

    Με 4% έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο βασικός δείκτης Nikkei καταγράφοντας απώλειες 733,98 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.806,70 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την επομένη της "βουτιάς" 4,61%.

    Με «βουτιά» πάνω από 7% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες.

    Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 0,37%.

    «Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και δεν τολμούν πλέον να αγοράσουν, επειδή δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό θα βυθιστεί η αγορά», δήλωσε ο Ζανγκ Σουν, αναλυτής της εταιρίας Citic Securities.

    [07] «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε Ισπανία και Μαρόκο

    Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που πραγματοποιήθηκε από κοινού στην Ισπανία και στο Μαρόκο με στόχο την εξάρθρωση δικτύου στρατολόγησης μαχητών για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών - της Γενικής Επιτροπής Πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας και της Γενικής Διεύθυνσης εποπτείας του μαροκινού έδαφος- «συνέλαβαν σήμερα 14 άτομα στις περιοχές Σαν Μαρτίν ντε λα Βέγκα (κοινότητα της Μαδρίτης), στην Ισπανία και στις πόλεις Φεζ, Καζαμπλάνκα, Ναντόρ, Αλ Χοσέιμα και Ντριούς στο Μαρόκο», διευκρίνισε το υπουργείο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η επιχείρηση συνεχίζεται. Οι συλληφθέντες ανήκουν σε δίκτυο στρατολόγησης και αποστολής ξένων μαχητών που πρόκειται να ενταχθούν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, στην περιοχή των συρο-ιρακινών συνόρων την οποία έχει υπό τον έλεγχό της.

    [08] Παραμένουν μέσα στις στοές εργαζόμενοι των μεταλλείων, στη Χαλκιδική

    Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους μέσα στις στοές εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο σταμάτημα των εργασιών σε Σκουριές και σε Ολυμπιάδα και ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.Οι μεταλλωρύχοι συμπληρώνουν δεκαοκτώ ώρες «αυτοεγκλωβισμένοι» στις στοές, με τις στολές εργασίας τους και με τον εξοπλισμό τους.

    Χθες, κατέβηκαν στις στοές περίπου πενήντα άτομα, αλλά ο αριθμός τους έχει αυξηθεί - σχεδόν διπλασιάστηκε - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των υπογειτών των μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστου Ζαφειρούδα, καθώς και άλλοι συνάδελφοί τους, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί, έσπευσαν στο πλευρό τους.

    «Η κεντρική στοά έχει μήκος τρία χιλιόμετρα, σε βάθος πάνω από τριακόσια πενήντα μέτρα, δεν έχει καλό οξυγόνο, υπάρχει πολλή υγρασία, πολλά νερά, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση σε αυτό το περιβάλλον» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στις στοές Χρήστος Ζαφειρούδας.

    Την ίδια ώρα, στους χώρους δουλειάς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας υπέγραψαν τα χαρτιά της διαθεσιμότητας.Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρούδα, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα η πλειοψηφία του προσωπικού, με εξαίρεση ένα ολιγάριθμο προσωπικό ασφαλείας.Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν σε λίγο στην Ολυμπιάδα και για συμπαράσταση προς τους συναδέλφους τους, αλλά και για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    [09] Για 3.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών θα δοθεί η «μάχη» στα σχολεία

    Περί τις 12.000 υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σχεδόν δυόμιση εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ διαβεβαιώνει ότι η «μάχη» θα δοθεί για τις 3.000 από αυτές, αφού οι υπόλοιπες θα καλυφθούν από κονδύλια του ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

    Η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες από τις περιφερειακές διευθύνσεις να καταγράψουν με ακρίβεια τα κενά στα σχολεία. Η ολοκλήρωση της καταγραφής αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρξει πιο ακριβής εικόνα της κατάστασης.

    Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, πάντως, οι κενές θέσεις είναι 6.000 στα σχολεία ειδικής αγωγής, τα ολοήμερα κ.λπ., ενώ οι υπόλοιπες 6.000 είναι λειτουργικά κενά, δηλαδή εντοπίζονται στο τυπικό σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κάλυψη των πρώτων 6.000 κενών θέσεων, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, θα γίνει στο σύνολό τους από προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία ήδη έχουν υπογραφεί. Από τις υπόλοιπες 6.000, οι 3.000 θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2015, ενώ για τις 3.000 κενές θέσεις που απομένουν έχει ζητηθεί η έγκριση σχετικού κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομίας.

    «Έχουμε ζητήσει το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομίας και ελπίζουμε να εγκριθεί άμεσα για να καλύψουμε τις υπόλοιπες 3.000 θέσεις» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος χειρίζεται τον φάκελο των σχολικών κενών θέσεων. Ο ίδιος παραδέχεται ότι εάν δεν εγκριθεί η σχετική δαπάνη «θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα».

    [10] Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ανακοινώνονται οι βάσεις

    Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί λαμβάνει τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση οπότε και ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

    Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων. Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.

    Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

    Κι αυτοί πάντως που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

    [11] Ι. Μπουτάρης: Τα σκουπίδια δεν έρχονται από τον ουρανό

    "Το πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι η νοοτροπία μας. Δεν γίνεται να κατεβάζουμε τα σκουπίδια όποτε θέλουμε, όπως να 'ναι και όπου να 'ναι, ούτε γίνεται να μην κάνουμε σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης. Θέλει μια ενημερωτική εκστρατεία, να θίξουμε το φιλότιμο των συμπολιτών" ανέφερε, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με το ζήτημα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στην πόλη.

    "Εκείνο που ζητάω από τους συμπολίτες είναι να συνειδητοποιήσουν ότι τα σκουπίδια δεν έρχονται από τον ουρανό. Εμείς τα κάνουμε. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα τα πράγματα" πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

    Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το έργο "Κατασκευή θυλάκων κάδων αποκομιδής και ανακύκλωσης", το οποίο αποσκοπεί στην αποφυγή του φαινομένου αυθαίρετης μετακίνησης των κάδων από τους δημότες και στην εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης.

    Σε πρώτη φάση προβλέπεται η οριστική χωροθέτηση και η ορθολογική κατανομή των κάδων στην 4η και 5η δημοτική κοινότητα και όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Το έργο είναι προϋπολογισμού δαπάνης 500.000 ευρώ και η εκτέλεσή του προτείνεται να γίνει με εργολαβία κατόπιν δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού.

    [12] Ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Αμαλιάδα

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για την σύλληψη αγνώστου ο οποίος χθες βράδυ λήστεψε βενζινάδικο στην Αμαλιάδα.

    Συγκεκριμένα, ο άγνωστος δράστης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, εισέβαλε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αμαλιάδα και με την απειλή όπλου, ακινητοποίησε τους δύο υπαλλήλους του βενζινάδικου και στην συνέχεια τους λήστεψε, παίρνοντας όσα χρήματα είχαν στο ταμείο και διέφυγε.

    [13] Ένας νεκρός από φωτιά σε εργοστάσιο χρωμάτων στη Θεσσαλονίκη

    Απανθρακωμένος βρέθηκε, πριν από λίγη ώρα, ένας άντρας περίπου 40 ετών, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε εργοστάσιο χρωμάτων, στη Βιομηχανική περιοχή Σίνδου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων του,

    Η φωτιά στη βιοτεχνία χρωμάτων έχει σβήσει, αλλά επί τόπου βρίσκονται 5 οχήματα με 14 άνδρες για τυχόν αναζωπύρωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 August 2015 - 10:32:17 UTC