Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικός ο Στ. Θεοδωράκης στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου
  • [02] «Βουτιά» 10,54% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [03] Μαύρη Δευτέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια
  • [04] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στο Μιλάνο
  • [05] «Στην Παλμύρα καταπατείται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ηθικής»

  • [01] Θετικός ο Στ. Θεοδωράκης στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου

    Συμφώνησε ο Σταύρος Θεοδωράκης με την πρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

    Μολονότι τα δύο κόμματα δεν έχουν παρά μόνο ελάχιστα σημεία συμφωνίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι «οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συζητούν ακόμα και αν διαφωνούν μεταξύ τους. Του εξήγησα ότι πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα, να εξαντληθούν δηλαδή, οι διερευνητικές εντολές, και μετά να δημιουργηθεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

    «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση αλλά να τηρήσουμε και το γράμμα του Συντάγματος» συμπλήρωσε.

    Θετικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας τόνισε πως «οι εκλογές δεν θα γίνουν στα μουλωχτά», αλλά με την άνεση που προβλέπει το Σύνταγμα.

    [02] «Βουτιά» 10,54% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Δραματική πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να «βυθίζεται» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πρόωρες εκλογές.

    Το κλίμα επιβαρύνθηκε, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.

    Τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

    Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31,20%.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,126 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,047 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136.134.806 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,12%.

    Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,53%), της Εθνικής (-23,67%), της Alpha Bank (-21,74%), της Eurobank (-19,05%), της ΔΕΗ (-17,91%), του ΟΤΕ (-17,28%), της Folli Follie (-16,67%), της Ελλάκτωρ (-16,15%), της ΕΥΔΑΠ (-14,48%) και της Τιτάν (-12,57%).

    Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%).

    [03] Μαύρη Δευτέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια

    Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σήμερα κατά 8,5%, χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από τις κινεζικές Αρχές για στήριξή του, πυροδότησε κύμα μαζικών πωλήσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η σημερινή εξέλιξη στην Κίνα ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της χώρας και της απόφασης των Αρχών στο Πεκίνο να υποτιμήσουν το γουάν πριν από δύο εβδομάδες.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες 4,70% και έκλεισε κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,648,43 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχώρησε 4,67%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε απώλειες 5,35%. Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Η Γουόλ Στριτ περιορίζει τις απώλειες που σημείωνε αμέσως μετά το άνοιγμα σήμερα, όταν ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε περισσότερο από 1.000 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με μεγάλες διακυμάνσεις.

    Ο Dow Jones, ο οποίος δεν είχε σημειώσει ποτέ πτώση μεγαλύτερη από 800 μονάδες σε μία ημέρα, κατέγραφε πριν από λίγο πτώση 120 μονάδων ή 0,7%. Απώλειες 1% σημείωνε ο δείκτης S&P 500, ενώ μικρότερη πτώση κατέγραφε ο Nasdaq (0,4%).

    [04] Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στο Μιλάνο

    Εκατοντάδες μετανάστες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και απέκλεισαν για λίγη ώρα έναν κεντρικό δρόμο στο Μιλάνο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους και για το μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η άδεια για να αναζητήσουν δουλειά στην Ιταλία.

    Φωνάζοντας "έγγραφα, έγγραφα", περίπου 300 άνθρωποι απέκλεισαν έναν δρόμο της πόλης. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κλήθηκαν να τους απωθήσουν και να τους μεταφέρουν πίσω, στον προσωρινό καταυλισμό όπου διαμένουν περιμένοντας να τους καταγράψουν και να τους χορηγηθούν ταυτότητες.

    Οι διαδηλωτές προέρχονταν κυρίως από αφρικανικές χώρες. "Αυτό το σπίτι δεν είναι καλό, δεν είναι καλό", επαναλάμβανε ένας από αυτούς.

    Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών. Μολονότι πολλοί επιδιώκουν να φύγουν για τη βόρεια Ευρώπη, τουλάχιστον 85.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια ελπίζοντας ότι θα τους δοθούν προσωρινά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να εργαστούν.

    [05] «Στην Παλμύρα καταπατείται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ηθικής»

    Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συνιστά η καταστροφή του ναού του Διός-Βάαλ στην Παλμύρα της Συρίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη από τη διεθνή κοινότητα, τονίζει σε ανακοίνωση του σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

    Επίσης στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει τη στενή πολιτιστική σχέση της Ελλάδος με τη Συρία, από την εποχή των επιγόνων του Μεγ. Αλέξανδρου, των ελληνιστικών βασιλείων, των βυζαντινών χρόνων αλλά και κατά τους νεώτερους χρόνους.

    «Επιστήμονες εκτελούνται με αποτρόπαιο τρόπο και πολιτιστικά αγαθά καταστρέφονται συστηματικά. Σήμερα με οδύνη πληροφορούμαστε ότι ένα μοναδικό μνημείο οικουμενικής σημασίας, ο ναός του Διός-Βάαλ (στην Παλμύρα της Συρίας) υπέστη εκτεταμένες και ανυπολόγιστες ζημιές από τα χέρια βανδάλων, φανατικών και μισαλλόδοξων ανθρώπων, οι οποίοι επιδεικνύουν το μένος τους σε κάθε μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς - δημιουργίας της ανθρωπότητας. Αγάλματα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια εξαλείφονται από την κληρονομιά του κοινού παρελθόντος. Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική και διεθνής κοινή γνώμη την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αλλά πολύ περισσότερο την καταπάτηση κάθε έννοιας ηθικής» αναφέρει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες βίαιες και τρομοκρατικές πράξεις αντιβαίνουν σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα προτίθεται να πράξει ό,τι είναι δυνατό δεδομένων των συνθηκών και σε συντονισμό με την ηγεσία της UNESCO».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 20:32:11 UTC