Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Κυριακή η Διάσκεψη των Προέδρων
  • [02] Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό οι μετανάστες και πέρασαν στην ΠΓΔΜ
  • [03] Από απλοί τουρίστες, ήρωες
  • [04] Τουλάχιστον 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν γίνει στη Μεσόγειο
  • [05] Συνάντηση Γ. Αμανατίδη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι
  • [06] Κλείνουν δρόμους επ' αόριστον οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός»
  • [07] Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση στην αμαξοστοιχία Thalys

  • [01] Την Κυριακή η Διάσκεψη των Προέδρων

    Για αύριο το βράδυ συγκάλεσε, εκ νέου, τη Διάσκεψη των Προέδρων, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την απόφαση για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης λόγω μη απαρτίας.

    Συγκεκριμένα στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση παράστησαν μόνο τα στελέχη του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα» (που είναι μέλη της Διάσκεψης) και κανένας εκπρόσωπος από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, και έτσι υπήρξε απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης για αύριο το βράδυ (στις 20:00). Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι οι εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το Ποτάμι δεν παραβρεθήκαν στη σημερινή συνεδρίαση, με δεδομένο, όπως εξήγησε, για τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει κάνει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για το δε Ποτάμι ότι ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης έχει διατυπώσει αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια για το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής άσκησε -για μία ακόμα φορά- κριτική στον πρωθυπουργό για τη διαδικασία που ακολούθησε και για το ότι δεν ενημέρωσε τη Βουλή. Επιπλέον, ανέφερε ότι κύκλοι του Μαξίμου και ενώ η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί, την αποκαλούν «δικτάτορα» και συμπλήρωσε ότι «δικτάτορες δεν είναι εκείνοι που προστατεύουν τους θεσμούς και τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά όσοι τα υπονομεύουν».

    Παράλληλα η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πως έχει συμπράξει σε θεσμική εκτροπή. Όπως ανέφερε, σήμερα του έστειλε επιστολή με την οποία του επισημαίνει ότι δρομολόγησε με αντισυνταγματικό τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς και πως δεν τιμά κανέναν να επιλέγει να τοποθετείται με διαρροές μέσω κύκλων. Όπως είπε «ζητώ να τηρηθεί το Σύνταγμα που έχει παραβιαστεί και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

    [02] Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό οι μετανάστες και πέρασαν στην ΠΓΔΜ

    Πρόσφυγες και μετανάστες παρέκαμψαν κατά εκατοντάδες τον αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Γευγελής και εισήλθαν αθρόα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Οι παρατεταγμένοι στο σημείο αστυνομικοί και στρατιώτες περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τους πρόσφυγες να διέρχονται τα σύνορα και να κατευθύνονται πεζή, κατά μήκος των γραμμών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.

    Νωρίτερα το απόγευμα, πάνω από 1.500 πρόσφυγες παρέκαμψαν τον κλοιό, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και με γκλομπς, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τους εμποδίσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

    Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά λιποθυμούσαν, ενώ από τα γκλομπς των αστυνομικών κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο στην ουδέτερη ζώνη και οι μόνοι που δεν έχουν περάσει ακόμη τη συνοριακή γραμμή είναι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κάθονται στην σιδηροδρομική γραμμή καθώς είναι εξαντλημένοι και δεν μπορούν να τρέξουν προς το αφύλαχτο σημείο μετά το συρματόπλεγμα.

    [03] Από απλοί τουρίστες, ήρωες

    Τρεις νεαροί Αμερικανοί, παιδικοί φίλοι, που περνούσαν τις διακοπές τους στην Ευρώπη εν μέρει για να γιορτάσουν την επιστροφή του ενός από αυτούς, του Ελληνοαμερικανού πεζοναύτη Άλεκ Σκαρλάτου από το Αφγανιστάν, θα γυρίσουν στα σπίτια τους ως ήρωες: ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο Σπένσερ Στόουν και ο Άντονι Σάντλερ ήταν εκείνοι που, με τη βοήθεια και ενός Βρετανού, του Κρις Νόρμαν, απέτρεψαν το μακελειό στην αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, αφού, χωρίς να διστάσουν ούτε λεπτό, αφόπλισαν και ακινητοποίησαν τον ένοπλο δράστη.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον ηρωισμό τους ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε μέσω του Twitter «απίστευτα υπερήφανος για τους τρεις Αμερικανούς ήρωες».

    Ο 22χρονος Άλεκ Σκαρλάτος κατάγεται από το Ρόζεμπεργκ του Όρεγκον και είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Πολιτείας αυτής των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν μετά από εννεάμηνη υπηρεσία στη χώρα αυτή.

    «Είδα έναν τύπο να μπαίνει στο τρένο οπλισμένος με ένα ΑΚ (σ.σ. Καλάσνικοφ) και ένα πιστόλι. Στράφηκα στον Σπένσερ και του είπα «Πάμε. Πάμε». Πρώτος ο Σπένσερ τον άρπαξε από τον λαιμό, εγώ τον έριξα κάτω και του πήρα το ΑΚ» αφηγήθηκε ο νεαρός Ελληνοαμερικανός στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

    «Είμαι υπερήφανος για τον γιο μου. Έχω μείνει άναυδος» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του Άλεκ, ο Εμμανουήλ Σκαρλάτος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Μου αφηγήθηκε πως ο ίδιος και οι φίλοι του εξουδετέρωσαν έναν τρομοκράτη μέσα σε ένα τρένο που κατευθυνόταν στο Παρίσι. Έτσι απλά. Σα να ήταν κάτι φυσιολογικό» συνέχισε ο υπερήφανος πατέρας που δήλωσε «κατάπληκτος» από το «θάρρος και το ένστικο επιβίωσης» του γιου του και των φίλων του.

    Ο Βρετανός Κρις Νόρμαν αποκάλυψε ότι, αφού οι τρεις φίλοι εξουδετέρωσαν τον ένοπλο, ο Σκαρλάτος ήταν εκείνος που πήγε να ελέγξει το τρένο «για να δει αν υπήρχαν και άλλοι τρομοκράτες».

    Ο Σπένσερ Στόουν υπηρετεί στον στρατό όπως και ο Σκαρλάτος, ενώ ο Άντονι Σάντλερ είναι φοιτητής στην Καλιφόρνια. Οι τρεις φίλοι έκαναν διακοπές εδώ και 10 ημέρες στην Ευρώπη για να γιορτάσουν την επιστροφή του Άλεκ από το Αφγανιστάν.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον ευχαρίστησε θερμά για την «υποδειγματική στάση» των τριών φίλων που εμπόδισαν τη σφαγή μέσα στο τρένο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση στην αμαξοστοιχία Thalys

    [04] Τουλάχιστον 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν γίνει στη Μεσόγειο

    Το πολεμικό ναυτικό και οι ιταλικές λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι διέσωσαν περίπου 2.200 πρόσφυγες σε μια τεράστια επιχείρηση που οργανώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης αφού έλαβαν εκκλήσεις για βοήθεια από περισσότερα από 20 πλεούμενα.

    Η επιχείρηση, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέσα σε μία ημέρα και στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον επτά σκάφη --έξι ιταλικά και ένα νορβηγικό-- συνεχίζεται ακόμη ώστε να διασωθούν και άλλοι μετανάστες που επιβαίνουν σε φουσκωτές λέμβους και σαπιοκάραβα. Συνολικά υπολογίζεται ότι είναι 2.000 με 3.000 άνθρωποι.

    [05] Συνάντηση Γ. Αμανατίδη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι

    Τα μείζονα θέματα του Πατριαρχείου και η προετοιμασία της Παναρθόδοξης Συνόδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Γιάννη Αμανατίδη στο Φανάρι, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπουλη.

    Η μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών, θα αποτελέσει την κατάληξη προσπαθειών πολλών δεκαετιών «και κυρίως θα καταδείξει σε όλο τον κόσμο την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών».

    «Η επίσκεψη στο παλαίφατο κέντρο του Ορθόδοξου κόσμου και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δίνουν την ευκαιρία να αντικρίσουμε, να αφουγκραστούμε και να βιώσουμε την κοινή παράδοση πίστης και γένους ως ζωντανή και ανανεούμενη πραγματικότητα. Το Φανάρι αποδεικνύει ότι το γένος μας καταφέρνει μέσα από τις αντιξοότητες να αναδεικνύεται δυνατότερο και πιο εύρωστο», τόνισε ο υφυπουργός.

    [06] Κλείνουν δρόμους επ' αόριστον οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός»

    Να κλείσουν επ' αόριστον από τη Δευτέρα τους δρόμους στην αερογέφυρα Στρατωνίου και στον κόμβο Γοματίου στη Χαλκιδική, αποφάσισαν στη διάρκεια της πολύωρης συνέλευσής τους οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός», διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ανακαλούνται οι τεχνικές μετέλες που αφορούν τα έργα της εταιρείας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

    Αυτό γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Χατζής, προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα το πρωί θα πάμε να υπογράψουμε τις διαθεσιμότητές μας και στη συνέχεια θα κλείσουμε τους δρόμους στα δύο σημεία που σας ανέφερα. Δεν θα περνάει τίποτα, μόνο ασθενοφόρα και περιπολικά και οχήματα της πυροσβεστικής».

    Υπενθυμίζεται ότι στα εργοτάξια εργάζονται 2.000 άτομα, ενώ η απόφαση για το κλείσιμο το δρόμων είναι ομόφωνη.

    [07] Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που συνελήφθη για την επίθεση στην αμαξοστοιχία Thalys

    Ο ύποπτος για την επίθεση που σημειώθηκε στην αμαξοστοιχία Thalys το βράδυ της Παρασκευής ταυτοποιήθηκε από τις γαλλικές αρχές και, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, ονομάζεται Αγιούμπ Ελ Χαζάνι.

    Πρόκειται για τον Μαροκινό υπήκοο για τον οποίο οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες γαλλικές χαρακτηρίζοντάς τον ριζοσπάστη ισλαμιστή.

    Ο Ελ Χαζάνι, που θα γίνει 26 ετών στις 3 Σεπτεμβρίου, ταυτοποιήθηκε από διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2015 - 20:32:10 UTC