Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Θέτω στην κρίση του λαού όσα έπραξα
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνάει με την ανοχή της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης
  • [03] Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
  • [04] «Ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο», τονίζουν κυβερνητικές πηγές
  • [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό
  • [06] Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις νομικών και φυσικών προσώπων
  • [07] Στις 637,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,19%
  • [08] Κομισιόν: Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος
  • [09] Ο Κιμ Γιονγκ-ουν θέτει τη Β. Κορέα επί ποδός πολέμου
  • [10] «Ο Τσίπρας έλαβε την απόφαση που θα έπρεπε να έχει πάρει ο Ρέντσι», γράφει ο ιταλικός Τύπος
  • [11] Δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Κομισιόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα
  • [12] Επίθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου σε πρωθυπουργό και ΠτΔ κατά την συνάντηση με τον Β. Μεϊμαράκη

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Θέτω στην κρίση του λαού όσα έπραξα

    "Καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση" ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον ελληνικό λαό με το "διάγγελμα" που απηύθυνε χθες, ενώ σημείωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές, η λαική εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός.

    Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, είπε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιός και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα, ποιός και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιός και πως θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλε για την επίτευξη της συμφωνίας τονίζοντας ότι χωρίς τη λαική αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλει πλήρως τη βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Με την εκταμίευση της πρώτης δόσης είπε ο πρωθυπουργός, αυτή η περίοδος έκλεισε, η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό

    Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τη συμφωνία που προσδοκούσε, ότι έγιναν υποχωρήσεις, αλλά όπως είπε είναι μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικούς συσχετισμούς και με βάση όσα κληρονόμησε η κυβέρνησή του, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, αλλά, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες.

    Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αφήσω στη δική σας κρίση όσα έπραξα, και τα σωστά και τα λάθη και τις παραλείψεις και τα θετικά και με την ψήφο σας θα κρίνετε όσαν έγιναν. Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας λέγοντας ότι με τη θέση τους για ιδεολογική συνέπεια, θέλουν μνημόνιο με δραχμή και τους κατηγόρησε ότι μετέτρεψαν σε μειοψηφία, την κυβερνητική πλειοψηφία.

    Επίσης, ζήτησε από τον ελληνική λαό, να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με τη σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία τονίζοντας ότι "επαφίεμαι στην κρίση σας με την συνείδησή μου ήσυχη".

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής, δήλωσε ότι έχει μπροστά του δύσκολες μάχες για καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την φοροδιαφυγή και την αλλαγή του κράτους, πράγματα που όπως είπε απαιτούν καθαρή εντολή και ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε ο πρωθυπουργός

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνάει με την ανοχή της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης

    Το Ποτάμι φιλοδοξεί να είναι ο κορμός και εγγυητής της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα είναι λογική, θα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θα ασχοληθεί με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχει η χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του κόμματος.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν θα γίνει στη βάση ανταλλαγών, αλλά πάνω σε μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το μέλλον της χώρας και με τη μέγιστη συσπείρωση των μεταρρυθμιστικών προοδευτικών δυνάμεων. «Το Ποτάμι συζητάει σε όλη την Ελλάδα με νέες δυνάμεις και αυτές θα εμφανιστούν και στις εκλογικές λίστες» σημείωσε.

    Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι, μετά τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, επιθυμεί τη διαξαγωγή εκλογών το συντομότερο, με αυστηρή τήρηση των προβλέψεων του Συντάγματος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η παρούσα Βουλή να στηρίξει άλλον πρωθυπουργό πλην του κ. Τσίπρα, τον οποίο επέκρινε για τους χειρισμούς του.

    Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνάει με την ανοχή της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν με νέο εκλογικό νόμο, με μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και χωρίς μπόνους. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα πάει σε εκλογές διαλυμένη και με ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα.

    [03] Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

    «Οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες προγραμματικές βάσεις, αλλά και στη φερεγγυότητα των πολιτικών πια προσώπων» τονίζει ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Σκουρλέτης καθιστά σαφές ότι «δεν βλέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ» και εκτιμά ότι «η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή».

    Ερωτηθείς για το νέο κόμμα του Παν. Λαφαζάνη, ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει: «Είμαστε όλοι οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που πιστεύει στον διάλογο. Στον διάλογο, στις αντιπαραθέσεις μέσα σε δημοκρατικά, βέβαια, πάντοτε πλαίσια. Νομίζω ότι δεν μας χωρίζει, τουλάχιστον με ένα πολύ μεγάλο μέρος των συντρόφων που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτό το νέο πολιτικό μόρφωμα που θα προκύψει. Από τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας δεν μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Εκείνο, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε να πούμε είναι, με πολύ σαφήνεια, το εξής: Μπροστά στις επιλογές που είχαμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, διαλέξαμε τη λιγότερο επώδυνη και καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Μπροστά μας είχαμε, λοιπόν, ή τη συγκριμένη συμφωνία ή την αναδίπλωση και την έξοδο σε ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο, όμως, θα συνοδευόταν με ένα σκληρότατο μνημόνιο. Η τρίτη λύση ήταν το χάος. Ήταν η διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης και απρόβλεπτες πια καταστάσεις για τη χώρα και τον λαό μας. Επιλέξαμε, λοιπόν, το λιγότερο επώδυνο».

    Ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «η χθεσινή πράξη του πρωθυπουργού για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με μία βαθειά δημοκρατική αντίληψη για τα πράγματα, για την κοινωνία και τη λειτουργία της. Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μία συμφωνία που δεν είναι το πρόγραμμά μας, που δεν εμπεριέχει τα πιστεύω μας και τις απόψεις μας σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θέτει το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης για την από δω και πέρα πορεία».

    Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει στην εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας.

    [04] «Ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο», τονίζουν κυβερνητικές πηγές

    Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να «ροκανίσει» τον χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας, διατυπώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις χθεσινές και σημερινές δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, και κάνουν επίκληση για σοβαρότητα.

    Ειδικότερα, αναφέρουν: «Μόλις χθες, ο κ. Μεϊμεράκης δήλωνε ότι δεν φοβάται τις εκλογές και είναι έτοιμος για αυτές», ενώ «σήμερα, υποτίθεται ότι επιχειρεί τη δημιουργία κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή». «Φτιάχνει φανταστικά κυβερνητικά σενάρια όπου εμπλέκει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», «ενδέχεται ακόμα και να συναντηθεί με προέδρους κομμάτων που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως "δραχμιστές" και τη Χρυσή Αυγή», προσθέτουν οι πηγές της κυβέρνησης.

    «Τελικά, επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας», τονίζουν οι ίδιες πηγές, για να συμπληρώσουν: «Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει».

    [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε σήμερα οι εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

    «Ελπίζω ότι θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    «Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε το πακέτο των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρή» μετά τις εκλογές, σημείωσε εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ.

    «Οι συμφωνίες και το πρόγραμμα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και η επίβλεψή μας γι' αυτό θα είναι αυστηρή. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκλογές», κατέληξε.

    [06] Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις νομικών και φυσικών προσώπων

    Σε δηλώσεις σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και τα τεχνικά προβλήματα του TAXIS NET, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

    "Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις, επισημαίνουμε ότι:

    1. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα έχει παραταθεί μέχρι και την Παρασκευή 28.8.15.

    2. Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει παραταθεί (με σημερινή απόφαση) μέχρι και την Κυριακή 30.8.15. Η πρώτη δόση θα είναι την Δευτέρα 31.8.15.

    3. Το TAXIS NET εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας την Τετάρτη 19.8 και την Πέμπτη 20.8, τα οποία προβληματίζουν έντονα και ως προς την χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου μια μέρα πριν (για τις φορολογικές δηλώσεις), αλλά και ως προς την δυνατότητά του να ολοκληρώσει αξιόπιστα και εμπρόθεσμα την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο το σεβασμό και τη συμπαράσταση στα στελέχη που αγωνίζονται πέρα από ωράριο και πενθήμερο για την μηχανογραφική στήριξη του Υπουργείου, είμαι αναγκασμένος να διερευνήσω, αν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήταν τεχνικά ή άλλης φύσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ζητήσει από χτες σχετικές εισηγήσεις από την ΓΓΔΕ και την ΓΓΠΣ.

    4. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των λογιστών με ρεαλισμό και φυσικά με κοινωνική ευαισθησία. Προσπαθούμε να κινηθούμε στα περιορισμένα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια της περιόδου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η φορολογική πολιτική και η αναντιστοιχία της, με τη συνταγματική επιταγή για φορολογική Δικαιοσύνη. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου (από τις 20.7.15) προσπάθησα με κάθε δυνατότητα που υπήρχε, να ανταποκριθώ στα συγκεκριμένα προβλήματα του Υπουργείου, με ασφυκτικά πλαίσια χρόνου, μηχανισμών και αρμοδιοτήτων".

    [07] Στις 637,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 2,19%

    Επιδεινώνεται το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς επανέρχονται οι αρχικές ισχυρές πιέσεις.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:25, διαμορφώνεται στις 637,30 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,19%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 632,46 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,93%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,82 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,44%.

    [08] Κομισιόν: Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μετά την παραίτηση που υπέβαλε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίχθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

    «Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν».

    [09] Ο Κιμ Γιονγκ-ουν θέτει τη Β. Κορέα επί ποδός πολέμου

    Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν έδωσε εντολή σήμερα στα στρατεύματα της χώρας που βρίσκονται στα σύνορα να είναι έτοιμα για μάχη, καθώς στη χερσόνησο αναζωπυρώνεται η ένταση, έπειτα από μια σπάνια ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ.

    Τα στρατεύματα του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (ΚΡΑ) που βρίσκονται στα σύνορα πρέπει να είναι "σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη και να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις" από σήμερα, διέταξε ο Κιμ Γιονγκ-ουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής που συνήλθε εκτάκτως χθες βράδυ, μερικές ώρες μετά την ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο Κορέες. Από τα πυρά δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    [10] «Ο Τσίπρας έλαβε την απόφαση που θα έπρεπε να έχει πάρει ο Ρέντσι», γράφει ο ιταλικός Τύπος

    Ευρείες αναφορές στην απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, φιλοξενεί σήμερα ο ιταλικός τύπος.

    «Ο Τσίπρας έλαβε την απόφαση που θα έπρεπε να έχει πάρει ο Ματτέο Ρέντσι», σημειώνει σε σχόλιό της η Λουτσία Αννουντσιάτα, διευθύντρια της ειδησεογραφικής πύλης Huffington Post Italia.

    «Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε τις αποφάσεις που θα μπορούσατε (και ίσως θα έπρεπε) να έχετε λάβει και εσείς, πριν κάποιους μήνες. Αναφέρομαι στις εκλογές σε αυτές που θα έπρεπε (και θα μπορούσατε) να ζητήσετε μόλις σας εξέλεξαν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος », προσθέτει η γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος, απευθυνόμενη προς στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι.

    «Ο Τσίπρας άλλαξε τις αρχικές, αδιάλλακτες θέσεις του, σε ότι αφορά την συμφωνία με την Ευρώπη και δίχασε το ίδιο του το κόμμα. Και ο ίδιος, όμως, δεν διαψεύδει την αλλαγή στάσης του, την παρουσιάζει, αντιθέτως, ως αναπόφευκτη, ως το μικρότερο κακό. Και για τον λόγο αυτό ζητά να του ανανεωθεί η εμπιστοσύνη διαμέσου της ψήφου. Σε πολλά σημεία μπορεί κανείς να διαφωνήσει, αλλά δεν μπορεί -σίγουρα- να αμφισβητήσει την διαφάνεια της όλης μεθόδου», γράφει η Αννουντσιάτα.

    «Μετά την έγκριση του συμβιβασμού με τους πιστωτές από μέρους και του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Τσίπρας θα μπορεί να βασισθεί σε μια σαφώς πιο ήρεμη κατάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε μέρος από τις προσεγγίσεις του, αλλά συνεχίζει να χαίρει, στην χώρα του, ισχυρής δημοτικότητας» τονίζει, παράλληλα, ο σχολιαστής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, Ντανιέλε Μάνκα.

    Η εφημερίδα Λα Στάμπα, σημειώνει ότι «οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα, την Λαϊκή Ενότητα, με τουλάχιστον είκοσι πέντε διαφωνούντες».

    Ο δε Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με παρέμβασή του μέσω Twitter, τονίζοντας:

    «Πέφτουν βροχή οι κριτικές από υπερβολικά πολλούς πρώην θιασώτες του Αλέξη Τσίπρα. Είχε υποσχεθεί το ανέφικτο, ακόμη και μέσω δημοψηφίσματος. Αλλά τώρα προσπαθεί να σώσει την Ελλάδα».

    [11] Δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Κομισιόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

    Δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

    Η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι πριν από την ανακοίνωση για προκήρυξη εκλογών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. «To περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Συνεχίζοντας, η Ανίκα Μπράιτχαρτ τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές και πρόσθεσε ότι για την Επιτροπή προέχει η πλήρης στήριξη του προγράμματος σταθερότητας που μόλις υπέγραψε η Ελλάδα.

    H Aνίκα Μπράιτχαρτ σημείωσε, επίσης, ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ το προγράμματος την περασμένη Παρασκευή. «Η ευρεία στήριξη και η έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα είναι αναγκαία συστατικά για την επιτυχία του», ανέφερε η ίδια.

    Επιπλέον, η Α. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι η Επιτροπή δεν ανησυχεί για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι έχουν ψηφιστεί και οι προαπαιτούμενες δράσεις.

    Τέλος, η Ανίκα Μπράιτχαρτ υπενθύμισε ότι το επόμενο ?κύμα? σημαντικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται τον Οκτώβριο και η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή τους. Η πρώτη αξιολόγηση για την εφαρμογή του νέου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος.

    [12] Επίθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου σε πρωθυπουργό και ΠτΔ κατά την συνάντηση με τον Β. Μεϊμαράκη

    Τη θέση ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που δρομολόγησαν, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες, διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου υποδεχόμενη τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση. Επίσης χαρακτήρισε δυσάρεστο γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών», όπως και το ότι δεν επικοινώνησε μαζί της πριν τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ (και ενώ, όπως είπε, τον είχε αναζητήσει).

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη και εξάφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη.

    Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε την άποψη ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση από την παρούσα Βουλή, και προέτρεψε τους αρχηγούς των κομμάτων να συνεννοηθούν με την πρόεδρο της Βουλής προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλίσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 August 2015 - 12:32:13 UTC