Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Ο Π. Λαφαζάνης οριστικοποιεί την απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο
  • [02] «Η συμφωνία και το χρέος θα κρίνουν το ενδεχόμενο εκλογών»
  • [03] Επικοινωνία Παυλόπουλου - Γιούνκερ
  • [04] Κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό
  • [05] Ομαλοποιείται η ροή πληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013
  • [06] Πτώση 0,69% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [07] Τροπολογία για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων αποχωρούν από το Δημόσιο
  • [08] Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης Τιαντζίν
  • [09] Προς νέες βουλευτικές εκλογές η Τουρκία
  • [10] Μεσογειακή φώκια εμφανίστηκε σε παραλίες της Λεμεσού
  • [11] Γ. Βαρουφάκης: Η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη
  • [12] «Ναι» από τη Φινλανδία στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

  • [01] Μαξίμου: Ο Π. Λαφαζάνης οριστικοποιεί την απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο

    Απόφαση, που οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του, όπως αναφέρουν, να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την υπογραφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε κάλεσμα για «πολιτική και κοινωνική συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος».

    Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι "η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο".

    Σημειώνουν επίσης ότι "επειδή, ωστόσο, ο Παν. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο -δηλαδή δραχμή με Μνημόνιο- μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ".

    Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν επιπλέον ότι "όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα".

    [02] «Η συμφωνία και το χρέος θα κρίνουν το ενδεχόμενο εκλογών»

    Η έγκριση της συμφωνίας και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Είμαστε όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οποίο βεβαίως είναι προβληματικό και το οποίο από μόνο του ενδεχομένως να πρέπει κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε εκλογές. Από την άλλη πλευρά, όπως διατυπώνετε και εσείς το ερώτημα είναι διαφορετικό το κάτω από 120, πάνω από 120 και αυτό παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν εκλογές. Και δεν υπάρχουν εκλογές αυτή τη στιγμή με την έννοια των προτεραιοτήτων και των αναγκών όχι γιατί δεν θα τις θέλαμε ενδεχομένως ή ότι θα τις αποφεύγουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παρεμποδιστούν οι δυο βασικές προτεραιότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή: Η πρώτη είναι η σημερινή ψηφοφορία και η κατάληξη του αυριανού Eurogroup, η επίτευξη δηλαδή της συμφωνίας διότι μέχρι τότε αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν είναι απολύτως ήσυχος. Η δεύτερη είναι η κρίσιμη σημαντική επίπονη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος που είναι το μεγάλο θέμα μας που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα ή μη της συμφωνίας. Επομένως, αυτές τις δυο προτεραιότητες και ο χώρος και ο χρόνος τα οποία ενδεχομένως θα αφήσουν, θα κρίνουν το αν και πότε θα γίνουν εκλογές.

    Ερωτηθείσα για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρόεδρο της Βουλής, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση όσον αφορά την εκτίμηση των προτεραιοτήτων και την εκτίμηση της μεγάλης ανάγκης και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται. Και χθες δημόσια, με δημόσια συνεδρίαση αποτυπώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις. Επομένως ενάγει ένα πραγματικό πρόβλημα που μας απασχολεί. Ξέρετε όμως ότι δεν απλό αυτό δεν λύνεται με έναν τρόπο όπως διατυπώνεται και απαιτείται από πολλούς οι οποίοι κυρίως είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά θεωρεί πως «δεν είναι λύση» η άποψη του Ποταμιού για πρόταση μομφής.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμά ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί «ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως λέει χαρακτηριστικά «Αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά. Χθες προαναγγέλθηκε από τον κύριο Ήσυχο με κάποιο τρόπο η ίδρυση ενός καινούριου κόμματος. Αυτό ξέρετε δεν μπορώ να το πω εγώ. Θα το κρίνουν εκείνοι πως, πότε και αν. Φαίνεται να διαμορφώνεται έτσι πάντως η κατάσταση. Να επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα δυστυχώς από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η κα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις, μια προσπάθεια ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος και επαναπροσδιορισμού. Αυτό σε ένα βαθμό σε μεγάλο βαθμό μάλλον είναι και αντικειμενικό. Από τη μία πλευρά είναι οι πολιτικοί οργανισμοί οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σήμερα μπαίνουν σε μία πολιτική η οποία δεν είναι υποστήριξης του προγράμματος με την οποία απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη. Επομένως θα χρειαστεί και θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Διότι αντιλαμβάνεστε, ναι μεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία όπως απαιτείται, αλλά ταυτοχρόνως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διανύσει μία μεγάλη διαδρομή όσον αφορά τα αντιρροπιστικά μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να κάνει και θα πρέπει να μελετήσει ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο θα απαλύνει τις επιπτώσεις της καινούριας συμφωνίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία πραγματικά για να μπορέσει να αμυνθεί η ελληνική κοινωνία να σταθεί όρθια με στόχο βεβαίως την έξοδο από τις κάθε τύπου συμφωνίες και την έξοδο από τα αδιέξοδα του δανεισμού και του χρέους. Επομένως το επόμενο διάστημα στο δικό μας πολιτικό χώρο θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός. Πρέπει ωστόσο να γίνει και γρήγορα και πρέπει να γίνει και αποφασιστικά και γρήγορα και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο να φτάσουμε στην ανάπτυξη».

    [03] Επικοινωνία Παυλόπουλου - Γιούνκερ

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Αντικείμενο της συζήτησης, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλιμα, ήταν η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παυλόπουλος, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά χθες και είχε συζητήσει το ίδιο ζήτημα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    [04] Κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό

    Ολοκληρώθηκε η διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στην συνάντηση, στην οποία παρέστη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμμετείχε η αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργόςΕπικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ΘοδωρήςΔρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης.

    Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς και όλων των κατεπείγοντων ζητημάτων σε σχέση με το μεταναστευτικό.

    [05] Ομαλοποιείται η ροή πληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013

    Υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι πληρωμές για έργα του ΕΣΠΑ 2007-13, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Το τελευταίο διάστημα η ΓΓ έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές, σε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και προωθεί τις πληρωμές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 50 εκατ. ευρώ, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα (10-16 Αυγούστου) οι πληρωμές θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

    Το προσεχές διάστημα, όπως ανακοινώνει το υπουργείο, η προσπάθεια ενίσχυσης των ροών πληρωμών θα συνεχιστεί και εντατικοποιηθεί, με στόχο να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13.

    [06] Πτώση 0,69% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία.

    Η αγορά έκλεισε με ήπια πτώση, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ με άνοδο έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 686,65 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,69%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 12 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 696,17 μονάδες(+0,69%) και κατώτερη τιμή στις 684,09 μονάδες (-1,06%).

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 35,44 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90.779.897 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,12 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,69%.

    [07] Τροπολογία για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων αποχωρούν από το Δημόσιο

    Τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης όσων αποχωρούν από το Δημόσιο προβλέπει τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αν. υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΕΜΣ.

    Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, με τις διατάξεις της τροπολογίας αυτής,

    1-α- τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 3865/2010 (σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου ώστε

    αα) ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) να εφαρμόζεται για όλους όσους (περιλαμβανομένων και των στελεχών των ΕΔ, των ΣΑ και του ΠΣ) έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1.1.2015 και μετά (αντί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την εν λόγω ημερομηνία)

    ββ)βασική σύνταξη με λιγότερα χρόνια από 15 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο δικαιούνται όσοι συμπληρώνουν το 67ο (αντί το 65ο) έτος της ηλικίας τους (και εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις).

    Β-Συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 55 του π.δ. 169/2007, σχετικά με το κατώτατο όριο σύνταξης και προβλέπεται ότι αυτό δεν εφαρμόζεται σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1.7.2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους (και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού αυτού ορίου). Επίσης προβλέπεται ότι το ποσό του εν λόγω κατώτατου ορίου παραμένει αμετάβλητο μέχρι το έτος 2021 (ενώ θα αυξανόταν από 1/1/2016).

    [08] Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης Τιαντζίν

    Δύο τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν μία βιομηχανική περιοχή όπου φυλάσσονταν τοξικά χημικά και αέριο στη βορειοανατολική πόλη-λιμάνι Τιαντζίν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 πυροσβέστες, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι και μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Τουλάχιστον 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περισσότεροι από 71 σοβαρά, ανέφερε η κυβέρνηση της Τιαντζίν στο λογαριασμό της στο Weibo, το κινεζικό Twitter. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε πως δύο πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

    Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ήταν τόσο ισχυρές ώστε καταγράφηκαν από δορυφόρους στο διάστημα και προκλέσουν ωστικό κύμα που έφθασε σε συγκροτήματα κατοικιών πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη-λιμάνι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ δείχνουν πύρινες σφαίρες κι ένα μανιτάρι από καπνό να υψώνονται στον ουρανό, ενώ το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο κατέγραψε τις εκρήξεις ως σεισμικές δονήσεις.

    Τεράστιες περιοχές του λιμανιού -του δέκατου μεγαλύτερου στον κόσμο- καταστράφηκαν, κοντέινερ πλοίων διαλύθηκαν σαν να ήταν σπιρτόκουτα, εκατοντάδες καινούρια αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς και από ορισμένα κτίρια του λιμανιού απέμεινε μόνο το καμένο κέλυφος, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς.

    [09] Προς νέες βουλευτικές εκλογές η Τουρκία

    Ολοταχώς προς νέες βουλευτικές εκλογές, πολύ πιθανόν το Νοέμβριο, οδεύει η Τουρκία μετά τη σημερινή συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εκ των δηλώσεων πάντως προκύπτει ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αφού η πρόταση του Νταβούτογλου αφορούσε απλώς το σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης.

    Ξεκινά στην Τουρκία μια νέα προεκλογική περίοδος κατά την οποία αναμένεται το βασικό σημείο αναφοράς να είναι η στάση των κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.

    Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Κιλιτσντάρογλου, ο Νταβούτογλου είπε πως «οι εκλογές είναι το μοναδικό ενδεχόμενο». Άφησε όμως αναπάντητες τις ερωτήσεις για το αν θα κρατήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή θα την παραδώσει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα δοθεί εντολή στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα, δηλαδή στον ηγέτη του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ούτε αν οι εκλογές θα προκηρυχθούν από την εθνοσυνέλευση ή από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης δεν είναι γνωστό αν θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές η υπάρχουσα κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ή θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο Κιλιτσντάρογλου μετά τη συνάντηση είπε πως ο Νταβούτογλου πρότεινε δύο πράγματα. Πρώτον να σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση από τα δύο κόμματα και δεύτερον το ΡΛΚ να στηρίξει εκλογική κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Δεν μας προτάθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

    Ερωτηθείς για τα κεφάλαια στα οποία υπήρξε διαφωνία κατά τις συνομιλίες με τον Νταβούτογλου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «μα δεν υπήρξαν κεφάλαια». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέδρασε ώστε να μην σχηματιστεί κυβέρνησης συνασπισμού και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «θα πρέπει να ερωτηθεί η κοινή γνώμη και ο Νταβούτογλου γι? αυτό».

    [10] Μεσογειακή φώκια εμφανίστηκε σε παραλίες της Λεμεσού

    Η μεσογειακή φώκια, με την επιστημονική ονομασία «Monachus monachus», η οποία απαντάται επίσης στην Ελλάδα και στην Τουρκία, έκανε τις τελευταίες μέρες, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», την εμφάνιση της στα αβαθή νερά δύο παραλιών της Λεμεσού, στην Ακτή του Κυβερνήτη και στον Άγιο Γεώργιο τον Αλαμάνο, προς μεγάλη έκπληξη των λουομένων, οι οποίοι θαύμασαν το εξαιρετικό κολύμπι και τα παιχνιδίσματα στο νερό του συμπαθούς θαλάσσιου θηλαστικού.

    Την εμφάνιση της φώκιας στις δύο παραλίες απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο ειδικός του Τμήματος Δασών για την κυπριακή πανίδα, Χάρης Νικολάου, ο οποίος και παραχώρησε φωτογραφίες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας Κύπρου η μεσογειακή φώκια «Monachus monachus» είναι είδος, που απειλείται με εξαφάνιση και υπολογίζεται ότι στις θάλασσες της Κύπρου ζουν περίπου δέκα τέτοια θηλαστικά. Ωστόσο, το 2011 καταγράφηκε επίσημα γέννα «Monachus monachus» σε θαλάσσια σπηλιά της Κύπρου.

    [11] Γ. Βαρουφάκης: Η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη

    «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έκαναν ότι μπορούσαν στο πλαίσιο μιας ταπεινωτικής συμφωνίας, η οποία παραμένει μη βιώσιμη» επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

    Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι διάβασε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά, και διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως υπήρχε, επανέρχεται. Σχετικά με τις υψηλές αμυντικές δαπάνες που αποτελούν ένα σταθερό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει με κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να απαιτηθεί η εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.

    Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ύποπτο ότι με τη διάταξη στη νέα συμφωνία όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    [12] «Ναι» από τη Φινλανδία στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής Αλεξάντερ Στουμπ πριν από λίγο.

    «Διανύσαμε πολύ δρόμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κρινόταν το μέλλον του ευρώ αλλά τώρα έχουμε μια λύση και θα ζήσουμε με αυτήν», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους μετά την υπερψήφιση από τη λεγόμενη Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής της πρότασης για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

    Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε επίσης ότι η φινλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η Φινλανδία, η οποία είναι γνωστή για τη σκληρή στάση που τηρεί έναντι των συμφωνιών στήριξης χωρών της Ευρωζώνης που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε κρίση, είχε ταχθεί τον περασμένο μήνα υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση, ωστόσο κατόπιν είχε σημειώσει ότι δεν θα αντιτασσόταν από μόνη της σε μια συμφωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 August 2015 - 16:32:14 UTC