Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Καλύτερη η νέα συμφωνία
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Στ. Θεοδωράκης
  • [03] Ν. Ξυδάκης: Κυρίαρχος ρυθμιστής του πολιτικού παιχνιδιού ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
  • [05] Στις 692,08 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 1,83%
  • [06] Από το ψυχόδραμα στην ηρεμία, γράφει η γαλλική Le Monde για τη συμφωνία Αθήνας-πιστωτών
  • [07] Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής
  • [08] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια στην ψήφιση της συμφωνίας
  • [09] Οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου
  • [10] Το πολυφωνικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική «κατακτούν» τους Ευρωπαίους
  • [11] Το 37o River Party από 18 έως 23 Αυγούστου στο Νεστόριο
  • [12] Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας με τους θεσμούς
  • [13] Β. Μεϊμαράκης: Πολύ κακή η συμφωνία
  • [14] Εγγύηση χρέους έναντι αναδιάθρωσης θέλει το Βερολίνο, αναφέρει η Die Zeit
  • [15] Β. Κορκίδης: Εφαλτήριο για μία τελευταία ευκαιρία, η συμφωνία με τους πιστωτές

  • [01] Μαξίμου: Καλύτερη η νέα συμφωνία

    Την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας σε σχέση με τα μέτρα που συζητούσε η τρόικα με την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι πέτυχε η κυβέρνηση με ανεπίσημο σημείωμά της, με το οποίο συγκρίνει το αποτέλεσμα της σημερινής διαπραγμάτευσης με τη διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου του 2014.

    Σύμφωνα με το αναλυτικό σημείωμα της κυβέρνησης έχουν επιτευχθεί:

    1) Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δισ.

    2) Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης. Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δισ., έναντι 4 δισ. που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.

    3) Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δισ.

    4) Επανέρχεται σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.

    5) Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. («πακέτο Juncker»).

    6) Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850.000 οφειλέτες.

    Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης.

    7) Αποτράπηκε η εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds.

    8) Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

    9) Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.

    10) Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.

    11) Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα.

    12) Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

    13) Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

    Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.

    14) Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους θεσμούς

    Επιστολή Αλ. Τσίπρα στη Ζ. Κωνσταντοπούλου για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Στ. Θεοδωράκης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο σε ακρόαση στις 13:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

    [03] Ν. Ξυδάκης: Κυρίαρχος ρυθμιστής του πολιτικού παιχνιδιού ο Αλ. Τσίπρας

    «Υπάρχει μια δυσκινησία από την πλευρά της Βουλής αλλά νομίζω ότι στο τέλος θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει πολιτικά» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90.1», ενόψει της συζήτησης και ψήφισης της συμφωνίας με τους θεσμούς από τη Βουλή.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα «parapolitika.gr», ο κ. Ξυδάκης επισήμανε: «Πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες γιατί είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη δυσφορία και πίεση εκ μέρους της Γερμανίας να μην ολοκληρωθεί τώρα η συμφωνία και να πάμε σε ένα δάνειο-γέφυρα και να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις σε άλλα επίπεδα και νομίζω ότι πολιτικά είναι και μια νίκη και της Κομισιόν και δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη οι οποίες αντιστρατεύονται τη γερμανική κυριαρχία-ηγεμονία. Άρα νομίζω ότι το κλείσιμο της συμφωνίας και η ψήφιση αυτού του πακέτου προαπαιτούμενων και της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή διευκολύνει και την ελληνική πλευρά και θα ολοκληρωθεί, θα γίνει».

    Ο Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα, είπε ότι μεγάλο μέρος τους αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν εκπληρώθηκαν και επανέρχονται. Το καινούργιο στοιχείο, είπε, «είναι κυρίως η αύξηση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίες αλλαγές είναι πράγματι επώδυνες, αλλά υπάρχει πάντα η αιρεσιμότητα ότι αν αυξηθεί η εισπρακτική ικανότητα του κράτους και εισπράξει αρκετά χρήματα μπορεί να μεταβάλει αυτούς τους συντελεστές επί τα βελτίω».

    [04] Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό

    Δεν θίγονται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενώ «παγώνουν» έως το 2021, τα σημερινά κατώτερα όρια κύριων και επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του σχεδίου σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας χρηματοδότησης», που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Προβλέπονται επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2022, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων και ενοποίηση των επιτοκίων σε όλα τα σχήματα ρύθμισης και για την εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών.

    Αναλυτικότερα, με το σχέδιο νόμου διατηρούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, είτε αφορούν τα όρια ηλικίας, είτε αφορούν το χρόνο ασφάλισης, τα οποία έχουν θεμελιωθεί έως την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε. Διατηρούνται επίσης έως τις 31.12.2021, τα κατώτατα όρια σύνταξης των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που χορηγούν τα ασφαλιστικά Ταμεία όπως αυτά ίσχυαν στις 31.7.2015.

    Η αύξηση των ορίων ηλικίας, θα γίνει σταδιακά και θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2022. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, το όριο ηλικίας για όλες τις συντάξεις γήρατος συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδος, θα είναι το 62ο έτος με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη και το 67ο έτος για 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

    Αντίστοιχα, για την θεμελίωση δικαιώματος για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η συμπλήρωση 15ετίας ή 4.500 ημερών ασφάλισης.

    Παράλληλα, όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος από την 1η Ιουλίου του 2015, θα λαμβάνουν αρχικά, το ποσόν της σύνταξης το οποίο αναλογεί στις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλλει, και το ποσόν των 360 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην κρατική επιχορήγηση μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από την αλλαγή αυτή αναμένεται εξοικονόμηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για το 2015, 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016, και 28,5 εκατ. ευρώ για κάθε έτος από το 2017 και μετά.

    Ακόμη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όλοι οι φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και του επικουρικού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είχαν εξαιρεθεί έως τώρα.

    Προβλέπεται επίσης, ότι τα ποσά που χορηγούν οι τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, δεν μπορεί να είναι κατώτερα από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ.

    Σε ότι αφορά, τέλος, την είσπραξη των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ισχύσουν για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης οι προβλέψεις του κώδικα δημοσίων εσόδων ενώ θα υπάρχει ενιαίο επιτόκιο, για όλα τα σχήματα ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα ισούται με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσαυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

    Ακόμη, παρέχεται στα ασφαλιστικά Ταμεία η δυνατότητα, να μειώνουν τον αριθμό των δόσεων που είχε χορηγηθεί αρχικά για τη ρύθμιση της οφειλής, εφόσον διαπιστώνουν ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει νωρίτερα την οφειλή του.

    Για την διαπίστωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη, ο ασφαλιστικός φορές θα έχει τη δυνατότητα να συνεργασθεί με την φορολογική διοίκηση.

    Διατηρείται τέλος, η απαλλαγή της προσαύξησης του επιτοκίου για τους μικρούς οφειλέτες, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις κατηγορίες των οφειλετών αυτών, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

    [05] Στις 692,08 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 1,83%

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 700 μονάδων, καθώς εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 9,60%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 692,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,83%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 690,03 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,12%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,85 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,17%.

    [06] Από το ψυχόδραμα στην ηρεμία, γράφει η γαλλική Le Monde για τη συμφωνία Αθήνας-πιστωτών

    Τη στιγμή που προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα, η Ελλάδα και οι εταίροι της υπέγραψαν χθες μία τεχνική συμφωνία σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde.

    «Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στην ατμόσφαιρα ηρεμίας στην οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών και οι οποίες κατέληξαν χθες σε μία τεχνική συμφωνία.

    «Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε πηγή των θεσμών.

    Από τις 20 Ιουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης είχαν συστηματικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών και μαζί διαπραγματεύθηκαν δεκάδες μέτρα που η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει για να λάβει βοήθεια.

    «Τόσο τεχνικής φύσης συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες», δήλωσε ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro.

    «Είναι σχεδόν απίστευτο: εδώ και μόλις τρεις μήνες, ο Τσίπρας δεν θα είχε ποτέ αποδεχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα», σχολιάζουν διαπραγματευτές.

    Τι συνέβη στο μεταξύ; «Ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», εξηγεί ο ανεξάρτητος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

    Ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τον πυρήνα των απαιτήσεων των εταίρων του, με την εξαίρεση ορισμένων κόκκινων γραμμών. Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον διακριτικό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, καλό γνώστη των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι δύο τους βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις και αυτό για δύο λόγους, γράφει η Le Monde.

    Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ταχύτερα από όσο φανταζόταν η κυβέρνηση με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επιστροφή στην ύφεση και ο έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε λεπτό για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο, εξηγεί η Le Monde.

    Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Με την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που αντιτίθεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Και η οποία είναι πιθανόν να αποχωρήσει.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσε, στις 29 Ιουλίου, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι να εμποδίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να συστήσουν παράλληλο κόμμα, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

    [07] Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής

    Δεκάδες κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους για να ανακαλύψουν την αιτία.

    Σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό, τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Παραλία Φούρκας. Οι πρώτοι ασθενείς έκαναν την εμφάνιση τους στο Κέντρο Υγείας την περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 41 περιστατικά, ενώ χθες άλλα 40 άτομα προσήλθαν για ιατρικές εξετάσεις.

    Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας άμεσα ενημέρωσαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Δήμο Κασσάνδρας και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    «Πρόβλημα με το νερό δεν υπάρχει γιατί πριν από λίγες ημέρες ελέγχθηκαν και οι γεωτρήσεις και η δεξαμενή της Φούρκας. Να μην ανησυχεί ο κόσμος. Ωστόσο, πήραμε προληπτικά δείγματα νερού από τα σπίτια των παθόντων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κασσάνδρας, Βασίλης Στακίνης.

    Τα δείγματα εστάλησαν για έλεγχο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρυπαντικής Χαλκιδικής ΑΕ (ΚΕΠΑΜΑΧ ΑΕ).

    [08] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια στην ψήφιση της συμφωνίας

    Κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στις 20.00 και το ΠΑΜΕ στις 19.30 στην Ομόνοια.

    [09] Οι εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, γιορτάζει το Σάββατο, 29 Αυγούστου, την αυγουστιάτικη πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο- αυτή τη φορά σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

    Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία με τη λάμψη της αυγουστιάτικης πανσελήνου και να συμμετέχουν σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών αλλά και παραστάσεις θεάτρου σκιών.

    Κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο όλο και περισσότεροι χώροι και μνημεία, καθώς η συμμετοχή του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Φέτος, ειδικά για την Αττική, μετά από τέσσερα χρόνια, θα συμμετάσχει στον εορτασμό με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό έως τα μεσάνυχτα και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ευχαριστεί όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου που διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα το φυλακτικό προσωπικό που τις υποστηρίζει έμπρακτα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να γιορτάσει τον πολιτισμό με έναν μοναδικό τρόπο.

    [10] Το πολυφωνικό τραγούδι και η παραδοσιακή μουσική «κατακτούν» τους Ευρωπαίους

    Πρεσβευτές της ελληνικής λαϊκής παράδοσης στο εξωτερικό είναι δεκάδες ερασιτέχνες χορωδοί και χορευτές από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Σκοτία, οι οποίοι παρακολουθούν σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού, μουσικής και παραδοσιακών χορών, στο χωριό Κεράσοβο-Αγία Παρασκευή, στην Κόνιτσα.

    Η πρωτοβουλία του εγχειρήματος ανήκει στη δασκάλα τους, Ξανθούλα Ντακοβάνου, η οποία κατάγεται από το χωριό και διδάσκει μουσικοθεραπεία στο πανεπιστήμιο Denis Diderοt-Paris7.

    Το σεμινάριο στην Αγία Παρασκευή πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού και οι ερασιτέχνες χορωδοί πραγματοποίησαν την βράδυ της περασμένης Κυριακής, 9 Αυγούστου, μία όμορφη μουσική βραδιά στην πλατεία, με παραδοσιακά τραγούδια και πολυφωνίες από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία, καθώς και μουσικές με κρουστά από την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

    Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση, κατά την οποία οι μαθητές του σεμιναρίου θα παρουσιάσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τη βορειοδυτική Ελλάδα και παράσταση σύγχρονου χορού με θέμα τη συλλογική μνήμη, ενώ θα γίνει προβολή παλαιών φωτογραφιών από την περιοχή.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντακοβάνου, φιλοδοξεί να «χτίσει» ένα βαλκανικό φεστιβάλ μουσικής και χορού, το οποίο, με αφετηρία το Κεράσοβο, θα περιοδεύει στα χωριά της Κόνιτσας.

    Στο σεμινάριο διδάσκουν, επίσης, παραδοσιακά κρουστά ο Λευτέρης Γρηγορίου, σύγχρονο χορό ο Ταξιάρχης Βασιλάκος, παραδοσιακό χορό ο Ανδρέας Σεγδίτσας, ενώ μεγάλη είναι η υποστήριξη των κατοίκων και συλλόγων του χωριού.

    [11] Το 37o River Party από 18 έως 23 Αυγούστου στο Νεστόριο

    Ένα εξαήμερο γεμάτο από μουσική, κόντρα στις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, θα ζήσουν όσοι επισκεφτούν το διάστημα από 18 έως 23 Αυγούστου το Νεστόριο της Καστοριάς για το 37ο River Party.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, φέτος το River Party, χωρίς καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου του, προσθέτει μία ακόμη μέρα καθώς ενώνεται για πρώτη φορά με το Happy People Dance Festival και φιλοξενεί κορυφαίους Djs.

    Σε τέσσερις σκηνές, μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και δύο καλεσμένοι από το εξωτερικό, ο Gramatik και ο James Arthur, θα προσφέρουν περισσότερη μουσική κι ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερο ξεφάντωμα στον κόσμο που θα βρεθεί στο Νεστόριο.

    Ο χώρος του River Party είναι ένα πάρκο αναψυχής με διάφορες δραστηριότητες δίπλα στο ποτάμι, ενώ υπάρχουν δύο κατηγορίες εισιτηρίων: το πενθήμερο που δίνει το δικαίωμα κατασκήνωσης στον χώρο και συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες, αλλά και το μονοήμερο για είσοδο στον χώρο μόνο για μία μέρα.

    [12] Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας με τους θεσμούς

    Στις 9:30 μμ έχει προγραμματιστεί -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- από την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου η Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να αποφασιστεί η επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω θέρους.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για κύρωση το κείμενο τηςσυμφωνίαςμε τους θεσμούς. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Εφόσον δεν διεξαχθεί νωρίτερα σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων, το νομοσχέδιο θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή αύριο Πέμπτη και ακολούθως θα τεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

    [13] Β. Μεϊμαράκης: Πολύ κακή η συμφωνία

    «Πολύ κακή» χαρακτήρισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πολύ χρόνο σε ανούσιες συζητήσεις και επέκρινε τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

    Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε για υποκρισία. «Μονίμως έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί έρχεται μια συμφωνία σε ένα άρθρο και τώρα μας εκβιάζει. Αυτός μας εκβιάζει. Όχι οι εταίροι αυτόν. Αν υπήρχαν άρθρα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε πολλά από τα σημεία της συμφωνίας», ανέφερε ενώ για τη στάση της ΝΔ είπε ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα, θα ληφθεί απόφαση στην ΚΟ, και στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει συντεταγμένα.

    «Δεν θα αποφασίσω εγώ, αυτά τελείωσαν, περάσανε», υπογράμμισε.

    «Άκουσα τις προτάσεις και για αποχή και για καταψήφιση ή να βάλουμε όρους να μη γίνουν εκλογές κλπ», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί το πρόβλημα θα είναι άτακτη χρεοκοπία, εθνικό νόμισμα, μείωση αξιών και μισθών.

    «Γι αυτό λέω ότι εκβιαζόμαστε. Αν απέχουμε θα φανεί ως συναλλαγή με την κυβέρνηση, κάτι που δεν πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε και χρέωσε τα μέτρα αποκλειστικά στους κ.κ Τσίπρα και Καμμένο.

    [14] Εγγύηση χρέους έναντι αναδιάθρωσης θέλει το Βερολίνο, αναφέρει η Die Zeit

    Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει μεταξύ των πιστωτών και να αποφευχθεί η ανάγκη για μια μείζονα ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

    Χωρίς να επικαλείται τις πηγές της, η εφημερίδα αναφέρει σήμερα πως η ιδέα σημαίνει ότι «αν η Ελλάδα μείνει χωρίς χρήματα, οι Ευρωπαίοι θα παρέμβουν και το ΔΝΤ δεν θα καταγράψει ζημιές. Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ δεν θα ζητάει πλέον εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους».

    Έτσι με το σχέδιο αυτό εκπληρώνονται δύο σημαντικά αιτήματα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ - να συνεχισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να αποφευχθεί μια παραγραφή χρέους.

    [15] Β. Κορκίδης: Εφαλτήριο για μία τελευταία ευκαιρία, η συμφωνία με τους πιστωτές

    Την εκτίμηση ότι «έστω και εκεί που κατέληξε η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μία τελευταία ευκαιρία», διατύπωσε σε σημερινές δηλώσεις του, με αφορμή τη δημοσίευση των 35 προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς επίσης και την κατάθεση στη Βουλή των βασικών παραμέτρων της συμφωνίας του νέου μνημονίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, ωστόσο δεν βλέπει σύντομα την έξοδο της οικονομίας από το τούνελ, καθώς, όπως εκτιμά, χρειάζεται ένας σοβαρός σχεδιασμός για το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα της ελληνικής αγοράς, με όρους σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 August 2015 - 10:32:16 UTC