Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994 καταγράφει το γιουάν μετά την υποτίμησή του
  • [02] Στις 700,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,49%
  • [03] Κομισιόν: Επιτεύχθηκε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, απομένει η πολιτική
  • [04] Σε λειτουργία μετά από τέσσερα χρόνια ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία
  • [05] Το Eurogroup θα συνεδριάσει την Παρασκευή για την Ελλάδα, λέει ο Μ. Ραχόι
  • [06] Σ. Κωφίδης: Το ποδόσφαιρο θα αλλάξει όταν οι ποδοσφαιριστές καταλάβουν την δύναμή τους
  • [07] Έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου
  • [08] Έκκληση του δημάρχου της Κω για τους μετανάστες
  • [09] Γ. Ρωμανός: Οι λαοί που δεν αναγνωρίζουν το ζήτημα της συνευθύνης δεν δημιουργούν μνήμες
  • [10] Καλλιστεία αλόγων στη Σιάτιστα
  • [11] To Πικ Νικ Urban Festival στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

  • [01] Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994 καταγράφει το γιουάν μετά την υποτίμησή του

    Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών κατέγραψε το γιουάν σήμερα, υποχωρώντας σε χαμηλό τριετίας, μετά την κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Κίνας να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα σχεδόν κατά 2%.

    Η κεντρική τράπεζα την περιέγραψε ως «εφάπαξ υποτίμηση» και τη χαρακτήρισε μεταρρύθμιση της ελεύθερης αγοράς, αλλά μετά την ανακοίνωση μιας σειράς αδύναμων οικονομικών στοιχείων, με τις εξαγωγές να υποχωρούν πάνω από 8% τον Ιούλιο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έγινε η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

    «Καθώς το κινεζικό εμπόριο αγαθών συνεχίζει να καταγράφει σχετικά μεγάλα πλεονάσματα, η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή έναντι διαφόρων άλλων νομισμάτων και αποκλίνει από τις προσδοκίες της αγοράς», ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Συνεπώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί περαιτέρω η μέση τιμή του γιουάν προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς».

    Η μέση τιμή του γιουάν ορίστηκε στα 6,2298 ανά αμερικανικό δολάριο, συγκριτικά με τα 6,1162 που ήταν χθες. Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, η τιμή spot του γιουάν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα κατά 2% από την μέση τιμή κάθε ημέρα.

    [02] Στις 700,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,49%

    Διατηρείται το θετικό κλίμα, για τέταρτη συνεδρίαση, στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30 διαμορφώνεται στις 700,52 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,49%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 708,29 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,62%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 35,67 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,85%.

    [03] Κομισιόν: Επιτεύχθηκε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, απομένει η πολιτική

    Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε μια «κατ' αρχήν τεχνική» συμφωνία, όμως οι συνομιλίες συνεχίζονται σε ορισμένες λεπτομέρειες και δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Αυτό που έχουμε σ' αυτό το στάδιο, είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχουμε προς το παρόν συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιντχαρτ.

    «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνική βάση και οι συνομιλίες συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες», δήλωσε η εκπρόσωπος χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «ήταν σε στενή επαφή με τις ομάδες που βρίσκονται επιτόπου και συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Αργότερα σήμερα πρόκειται επίσης να συνομιλήσει με «την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ».

    Το επόμενο στάδιο έγκειται σε «μια πολιτική αξιολόγηση» και μια τηλεφωνική διάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των 28 υπουργείων Οικονομικών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί «νωρίς το απόγευμα» ώστε «να καταστεί δυνατό να ενημερωθούν όλα τα κράτη μέλη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή για να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών.

    [04] Σε λειτουργία μετά από τέσσερα χρόνια ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία

    Ξανατέθηκε σήμερα σε λειτουργία ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία, περισσότερα από 4 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα που είχε οδηγήσει στην παύση της λειτουργίας όλων των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2013.

    «Ο υπ'αριθμόν 1 αντιδραστήρας του σταθμού του Σεντάι (1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην περιοχή Καγκοσίμα) τέθηκε ξανά σε λειτουργία στις 10:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδος)», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Kyushu Electric Power.

    Την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον αντιδραστήρα αυτόν, η εμπορική εκμετάλλευση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία.

    «Εύχομαι η επανέναρξη της λειτουργίας να γίνει με όλες τις εγγυήσεις για την ασφάλεια, η οποία πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

    [05] Το Eurogroup θα συνεδριάσει την Παρασκευή για την Ελλάδα, λέει ο Μ. Ραχόι

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή για να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

    Ο Ραχόι δήλωσε ότι το ισπανικό κοινοβούλιο πιθανόν να ψηφίσει επί του πακέτου διάσωσης, ύψους 85 δισεκ. ευρώ, την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα (PP) που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά βάζει ένα μεγάλο στοίχημα», δήλωσε ο Ραχόι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη βόρεια Ισπανία. «Ας ελπίσουμε ότι μια και καλή αυτό το στοίχημα θα βοηθήσει να επανέλθουν τα πράγματα στην ομαλότητα».

    [06] Σ. Κωφίδης: Το ποδόσφαιρο θα αλλάξει όταν οι ποδοσφαιριστές καταλάβουν την δύναμή τους

    Απομακρυσμένος από τις τηλεοπτικές κάμερες, τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μία επιλογή ζωής, που κάποιες φορές έχει ως συνέπεια και τον αποκλεισμό. Ποτέ όμως κρυμμένος, από τους αγώνες, την κοινωνία, τα κινήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, πάντα κοντά στα παιδιά.

    Ο Σάββας Κωφίδης, γεννημένος πριν από 54 χρόνια στο Αλμάτι του Καζακστάν, είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής, ξεκάθαρος, ανατρεπτικός, ρεαλιστής αλλά την ίδια στιγμή και ονειροπόλος. Όπως ακριβώς ήταν το παιχνίδι του, στα χρόνια του Ηρακλή, του Ολυμπιακού, του Άρη, της εθνικής μας.

    Ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μίλησε για πολλά από εκείνα που συζητάμε ή θα έπρεπε να συζητάμε μεταξύ μας, άνθρωποι και παρέες. Μας μίλησε έστω κι αν δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Οχι γιατί όπως κάποιοι επιλέγουν να αποκαλυφθούν σιωπώντας, αλλά επειδή προτιμά περισσότερο την πράξη από τον λόγο. Όπως έδειξε με την δημιουργία της κίνησης "Hasta la victoria siempre".

    O Σάββας Κωφίδης δηλώνει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να αλλάξει το ποδόσφαιρο, για να ξεπεραστούν τα συμφέροντα. «Πρέπει να αλλάξει όλη η κοινωνία, η παιδεία. Να γίνουν πραγματικά μεγάλες αλλαγές. Όχι, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Το νομοθετικό, πολιτικό, οικονομικό σύστημα δεν είναι δίκαιο. Εμπλέκονται άτομα στην πολιτική μέσα από το ποδόσφαιρο, με τις όποιες συγκρίσεις μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει συγκεκριμένος άνθρωπος του

    ποδοσφαίρου, που τώρα είναι δήμαρχος. Αυτό δεν μπορώ να το διανοηθώ. Οι αξίες έχουν χαθεί. Πνίγονται όσοι προσπαθούν να κάνουν κάτι, που έχουν αξίες. Φεύγουν μόνοι τους ή αναγκάζονται να φύγουν. Έχω συναντήσει ανθρώπους που κάνουν προσπάθειες να αλλάξουν όσο μπορούν τα πράγματα. Φεύγουν ή τους αποβάλει το σύστημα. Ελάχιστοι μένουν να παλεύουν».

    Υποστηρίζει ότι FIFA και UEFA ουσιαστικά καπηλεύονται το ποδόσφαιρο και υπογραμμίζει ότι η δύναμη των ποδοσφαιριστών, είναι ικανή να επαναφέρει την αξία χρήσης του ποδοσφαίρου πάνω από την εμπορευματική.

    «Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, που είναι οι ποδοσφαιριστές, θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να έχουν την βούληση να σταματήσουν αυτό το εμπόριο. Όμως είναι δύσκολο, γιατί το σύστημα λειτουργεί έτσι ώστε οι ποδοσφαιριστές να μπαίνουν σε μία ιστορία που με κάθε τρόπο να κατευθύνονται προκειμένου να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, να κυνηγήσουν τα μεγάλα συμβόλαια, να επιβεβαιώνονται μέσα από αυτό, να αποκτούν δημοσιότητα, με ότι αυτή συνεπάγεται. Πρέπει να το καταλάβουμε, την δύναμη την έχουν οι παίκτες. Για παράδειγμα εάν στην Ελλάδα όλοι οι παίκτες αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ενάντια σε όποιον τα προσβάλει, τα υποστηρίξουν και τα προβάλουν, μέσα σε μία ημέρα θα καταρρεύσει η ομοσπονδία».

    [07] Έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

    Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες κυκλοφορίας και τα διπλώματα που αφαιρέθηκαν για παραβάσεις του ΚΟΚ, ενώ έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, έχει προγραμματίσει η Τροχαία, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των εκδρομέων.

    Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, επιστρέφονται από αύριο, 12-08-2015, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων). Η απόφαση αφορά τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, 11-08-2015.

    Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για την «επιβολή διοικητικών μέτρων» για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και αύριο, 12-08-2015.

    Η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών για ωφέλιμο φορτίο άνω των 1,5 τόνων στα εθνικά δίκτυα θα ισχύσει την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, για το ρεύμα εξόδου, από τις 16:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015, για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα, από τις 15:00 έως τις 22:00.

    [08] Έκκληση του δημάρχου της Κω για τους μετανάστες

    Έκκληση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι ξεπερνούν τις 7.000 στην Κω, απευθύνει με σημερινές δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης.

    «Υπάρχει κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» αναφέρει ο δήμαρχος της Κω και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρίτσης υπογραμμίζει: «Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην πολιτεία. Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός».

    [09] Γ. Ρωμανός: Οι λαοί που δεν αναγνωρίζουν το ζήτημα της συνευθύνης δεν δημιουργούν μνήμες

    Άνθρωπος με πολύπλευρο ταλέντο, με το τελευταίο του βιβλίο «Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Άγκυρα) να έχει κάνει τρεις εκδόσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο Γιώργος Ρωμανός δεν είναι μόνο συγγραφέας. Είναι επίσης ζωγράφος, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει ασχοληθεί με τη γραφική επιμέλεια, έχει ιδρύσει το λογοτεχνικό περιοδικό «Πανδώρα» και τις ομώνυμες εκδόσεις, διδάσκει αφηματολογία, λογοτεχνία και πεζογραφία, δημοσιεύει διηγήματα σε έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε μαζί του για όλα τα παραπάνω και κυρίως για τη μεγάλη του αγάπη, τη λογοτεχνία, το βιβλίο «Γιούντιν» που κρύβει κάποιες αλήθειες που πονάνε, αλλά και για την κρίση που διανύουμε.

    «Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι με αυτή τη λογοτεχνική δουλειά δημιουργώ ρωγμές στα θέματα της ιστορίας, τα βγάζω στην επιφάνεια, αποκαλύπτω πράγματα με επίσημα ντοκουμέντα και στοιχεία, τα οποία μέχρι τώρα κρύβονταν επιμελώς», αναφέρει ο κ. Ρωμανός για το «Γιούντιν», το βιβλίο που αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χαρακτήρες του προέρχονται από δυο οικογένειες, μια χριστιανική και μια εβραϊκή, η ιστορία των οποίων φτάνει μέχρι το 1990.

    «Με αυτό το βιβλίο αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια τεράστια συνευθύνη. Δηλαδή, σαφώς και φταίει ο δολοφόνος Ναζί, να το πω έτσι σχηματικά, αλλά υπάρχει ηθική και άμεση συνέργεια των χριστιανών και των Εβραίων της πόλης. Και λέγοντας άμεση συνέργεια, εννοώ ότι ήταν συνεργάτες των Γερμανών. Οι λαοί που δεν αναγνωρίζουν το ζήτημα της συνευθύνης είναι καταδικασμένοι να μην δημιουργούν μνήμες, αλλά ούτε και βελτίωση στα πράγματα», σημειώνει o Γ. Ρωμανός.

    [10] Καλλιστεία αλόγων στη Σιάτιστα

    Πασαρέλα για να δείξουν την πλούσια χαίτη, την ουρά, αλλά και το καλλίγραμμο σώμα τους, έκαναν τριάντα άλογα, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στη Σιάτιστα Κοζάνης.

    Χωρίς σέλα, για να φανεί σε όλο το μεγαλείο το κάλλος τους, παρέα με τους καβαλάρηδές τους, απέσπασαν θερμό χειροκρότημα και κατέκτησαν μετάλλια, στο πλαίσιο καλλιστείων που διοργάνωσε, για τρίτη χρονιά, ο Ιππικός, Αθλητικός, Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Άγιος Μόδεστος".

    «Τα καλλιστεία αφορούσαν τέσσερις κατηγορίες αλόγων: τα ελληνικά αρσενικά και θηλυκά και τα εισαγωγής, πάλι χωρισμένα σε αρσενικά και θηλυκά. Το ένα άλογο μετά το άλλο περνούσε μπροστά από το κοινό που είχε συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου Παπαγεωργίου και έδειχνε την προτίμησή του με χειροκρότημα» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Μπζιώτης.

    Επιπλέον, βραβεύτηκε η Άννα - Μαρία Παπαγεωργίου για τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεαρών Ιππέων και το βραβείο παρέλαβε ο πατέρας της Γιώργος Παπαγεωργίου, καθώς η αθλήτρια βρίσκεται για αγώνες στο Βέλγιο.

    Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν η αρχή των εκδηλώσεων στη Σιάτιστα Κοζάνης, οι οποίες θα κορυφωθούν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου καθώς θα αναβιώσει για μια ακόμη φορά το έθιμο της παρέλασης αλόγων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    [11] To Πικ Νικ Urban Festival στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

    Πικνίκ σε αρχαιολογικούς χώρους; Αυτή είναι η ιδέα του Πικ Νικ Urban Festival, μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη αναξιοποίητων, συχνά, αρχαιολογικών χώρων που υπάρχουν μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων. Πρόκειται για το τριήμερο φεστιβάλ που υλοποιείται από το 2012 στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη προσέλευση νέων κυρίως θεατών, καθώς συνοδεύεται από συναυλίες και προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ειδικά διαμορφωμένο, υπαίθριο, θερινό σινεμά. Η πρωτοβουλία είναι μια πρόταση της εταιρείας Parenthesis (της ομάδας επαγγελματιών με εμπειρία σε τομείς όπως η πολιτιστική διαχείριση, η επικοινωνία και το web design and development), με σκοπό η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης να επαναπροσδιορίσει τη χρήση της.

    Εξαιρετική ιδέα που δίνει ιδιαίτερη ζωντάνια στην περιοχή, η πιο έξυπνη χρήση που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ήταν οι αντιδράσεις των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα οποία εξέτασαν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ, το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης (με την υποστήριξη του οποίου υλοποιείται το φεστιβάλ) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιηθεί το εν λόγω φεστιβάλ από τις 26 ως τις 28 Αυγούστου. Φυσικά, δίνοντας και τη θετική γνωμοδότησή τους.

    Έτσι, το παραπάνω τριήμερο κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης δεν έχουν παρά να ετοιμάσουν τα καλαθάκια με τα απαιτούμενα και να μεταβούν στη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης. Εκεί, εκτός από την εμπειρία του να απολαμβάνει κανείς τον χώρο με τον οικείο τρόπο ενός πικνίκ, θα ακουστούν μουσικές από γνωστά και ανερχόμενα μουσικά συγκροτήματα της πόλης, ενώκάθε βραδιά θα κλείνει με προβολές ταινιών μικρού μήκους και μιας μεγάλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 August 2015 - 12:32:10 UTC