Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤτΕ: Στα 85,3 δισ. ευρώ υποχώρησε η χρηματοδότηση των τραπεζών, μέσω του ELA
  • [02] Έρευνα: Η Γερμανία ωφελήθηκε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα
  • [03] Ευ. Τσακαλώτος: Πάει αρκετά καλά η συζήτηση με τους θεσμούς
  • [04] Ιταλία: Πάνω από 1.550 μετανάστες διασώθηκαν σε ένα 24ωρο
  • [05] Τελευταίο αντίο στον Κώστα Βίρβο
  • [06] To Πικ Νικ Urban Festival στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
  • [07] Η μόδα στους αιθέρες
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα
  • [09] Μιλιβόγεβιτς: «Θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό»

  • [01] ΤτΕ: Στα 85,3 δισ. ευρώ υποχώρησε η χρηματοδότηση των τραπεζών, μέσω του ELA

    Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο του 2015 η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του ELA, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με τη συνοπτική λογιστική κατάσταση της 31ης Ιουλίου 2015, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε στο τέλος του Ιουλίου στα 85,3 δισ. ευρώ από 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

    [02] Έρευνα: Η Γερμανία ωφελήθηκε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα

    Η Γερμανία, η οποία τηρεί σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζει ένα γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών σε έρευνά του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.

    «Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα», συνεχίζουν.

    [03] Ευ. Τσακαλώτος: Πάει αρκετά καλά η συζήτηση με τους θεσμούς

    Η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από τη συμφωνία των Βρυξελλών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    «Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

    Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και τη διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

    Αναφορικά με τις δηλώσεις από τη Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για τη συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».

    Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτή την συμφωνία».

    [04] Ιταλία: Πάνω από 1.550 μετανάστες διασώθηκαν σε ένα 24ωρο

    Πάνω από 1.550 μετανάστες που κινδύνευαν και επέβαιναν σε επτά πλεούμενα διασώθηκαν σήμερα στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

    Ενώ πολλές εκατοντάδες μετανάστες που διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έφθασαν σε πόλεις της νότιας Ιταλίας, το πλοίο Phoenix, που έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF) διέσωσε 230 ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο μικρά πλεούμενα.

    Το πλοίο αυτό που εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές παρέλαβε στη συνέχεια 125 άλλους μετανάστες που διασώθηκαν από ένα τρίτο πλεούμενο από το ιρλανδικό πλοίο Niamh, που ήταν το πρώτο που επενέβη την 5η Αυγούστου στο ναυάγιο με πάνω από 200 νεκρούς.

    Το πλοίο Fenice του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε ακόμη 77 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα τέταρτο πλεούμενο, ενώ το Fiorillo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος διέσωσε 345 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος.

    Την πιο λεπτή επιχείρηση της ημέρας πραγματοποίησε το Phoenix, διασώζοντας τους επιβαίνοντες σε δύο πλεούμενα με κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων από τον κανονικό, το ένα εκ των οποίων ρυμουλκούσε το άλλο.

    Χρειάστηκαν προσπάθειες πέντε ωρών για να διασωθούν οι 775 επιβάτες των δύο πλεούμενων αυτών, συμπεριλαμβανομένων 196 γυναικών και 40 ανηλίκων, με την υποστήριξη πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των Λιμενικών Σωμάτων της Ιταλίας και της Σουηδίας. Το Λιμενικό Σώμα της Σουηδίας συμμετέχει στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από τον FRONTEX, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

    [05] Τελευταίο αντίο στον Κώστα Βίρβο

    "Ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα" και η αγάπη πλήθους κόσμου που έσπευσε να αποτίσει τον τελευταίο φόρο τιμής στον στιχουργό του, συνόδευσαν τον Κώστα Βίρβο στην τελευταία του κατοικία.

    Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε στα Τρίκαλα και πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 89 ετών. Έγραψε στίχους για περισσότερα από 2000 τραγούδια έχοντας συνεργαστεί με τους κορυφαίους του λαϊκού μας τραγουδιού.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη για τον Κώστα Βίρβο στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στο Παλαιό Φάληρο σήμερα το απόγευμα.

    Παρόντες στην τελετή, ήταν ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, και αρκετοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Καίτη Γκρέυ, η Γλυκερία, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, η Γιώτα Γιάννα που έπαιξε φυσαρμόνικα πάνω από τον τάφο του κ.ά.

    [06] To Πικ Νικ Urban Festival στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

    Πικνίκ σε αρχαιολογικούς χώρους; Αυτή είναι η ιδέα του Πικ Νικ Urban Festival, μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη αναξιοποίητων, συχνά, αρχαιολογικών χώρων που υπάρχουν μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων. Πρόκειται για το τριήμερο φεστιβάλ που υλοποιείται από το 2012 στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη προσέλευση νέων κυρίως θεατών, καθώς συνοδεύεται από συναυλίες και προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ειδικά διαμορφωμένο, υπαίθριο, θερινό σινεμά. Η πρωτοβουλία είναι μια πρόταση της εταιρείας Parenthesis (της ομάδας επαγγελματιών με εμπειρία σε τομείς όπως η πολιτιστική διαχείριση, η επικοινωνία και το web design and development), με σκοπό η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης να επαναπροσδιορίσει τη χρήση της.

    Εξαιρετική ιδέα που δίνει ιδιαίτερη ζωντάνια στην περιοχή, η πιο έξυπνη χρήση που έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ήταν οι αντιδράσεις των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα οποία εξέτασαν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ, το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης (με την υποστήριξη του οποίου υλοποιείται το φεστιβάλ) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιηθεί το εν λόγω φεστιβάλ από τις 26 ως τις 28 Αυγούστου. Φυσικά, δίνοντας και τη θετική γνωμοδότησή τους.

    Έτσι, το παραπάνω τριήμερο κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης δεν έχουν παρά να ετοιμάσουν τα καλαθάκια με τα απαιτούμενα και να μεταβούν στη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης. Εκεί, εκτός από την εμπειρία του να απολαμβάνει κανείς τον χώρο με τον οικείο τρόπο ενός πικνίκ, θα ακουστούν μουσικές από γνωστά και ανερχόμενα μουσικά συγκροτήματα της πόλης, ενώκάθε βραδιά θα κλείνει με προβολές ταινιών μικρού μήκους και μιας μεγάλου.

    [07] Η μόδα στους αιθέρες

    Ενδυματολογικά το ιπτάμενο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών όλου του κόσμου δεν θα πρέπει να έχει κανένα παράπονο, καθώς από την δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα, έχουν φορέσει στολές με τις υπογραφές διάσημων σχεδιαστών μόδας, που αποτέλεσαν για την εποχή τους συνώνυμο στάτους και υψηλής αισθητικής. Στολές κομψές, φινετσάτες και λειτουργικές, άλλες φορές εντυπωσιακές, μερικές φορές κακόγουστες, γεμάτες χρώματα και σχέδια, άλλοτε παραδοσιακές και άλλες φορές μοντέρνες, όλες τους έδιναν το δικό τους στίγμα για τους ανθρώπους που εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες, από την εποχή που ένα αεροπορικό ταξίδι ήταν εμπειρία ζωής μέχρι και σήμερα, που πολλές φορές, είναι απλώς μια μετακίνηση.

    Σ' αυτήν την αναδρομή το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει έμφαση στην «δική μας» Ολυμπιακή Αεροπορία που από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στους αιθέρες εντυπωσίασε με τις στιλιστικές της επιλογές.

    Πρώτος σχεδιαστής των στολών της Ολυμπιακής, ήταν ο Jean Desses (ή Γιάννης Ντεσσές, όπως ήταν το ελληνικό του όνομα) από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος υπήρξε από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας των δεκαετιών 1940-1960. Στη συνέχεια τα σκήπτρα στα μοντελάκια της Ολυμπιακής πήρε το 1966 η Coco Chanel, για να ακολουθήσουν ο Γιάννης Τσεκλένης, ο Billy Bo, κ.α.

    Για την Ιστορία, πιο «κομψές» αεροπορικές εταιρείες θεωρούνται η Air France, η Korean Air, η British Airways, η Delta Airlines, η Air Canada, η Virgin Atlantic και φυσικά η Singapore Airlines.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα

    Με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους», τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύσκεψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και πως «γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών». Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο» και πως «η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Δημήτρης Μάρδας, αρμόδιος για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

    Το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών θα κατατεθεί σήμερα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, σχετικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

    - Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων.

    Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

    - Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

    - Καθορισμός ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

    - Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, αλλά αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Προγραμματικές Δηλώσεις.

    [09] Μιλιβόγεβιτς: «Θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό»

    Απόλυτα ικανοποιημένος στον Ολυμπιακό δηλώνει ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Με δηλώσεις του στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού ο Σέρβος μέσος των Πειραιωτών τονίζει ότι επιθυμία του είναι να συνεχίσει την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους», παρά το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Φενερμπαχτσέ για την απόκτησή του. «Είμαι πολύ χαρούμενος στον Ολυμπιακό και θέλω να παραμείνω στην ομάδα. Η εφετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε τα όσα κατακτήσαμε πέρυσι. Πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτεροι εφέτος» τόνισε μεταξύ άλλων ο 24χρονος άσος.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 August 2015 - 18:32:13 UTC