Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας
  • [02] Η Ελλάδα αποπλήρωσε τόκους 186 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
  • [03] Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • [04] Εγκαινιάστηκε η νέα Διώρυγα του Σουέζ
  • [05] Πάνω από 223.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία από τις αρχές του έτους
  • [06] ΗΠΑ: Πιο αυστηρά μέτρα για όσους επισκέπτες δεν υποχρεούνται να εκδίδουν βίζα
  • [07] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα
  • [08] Άμεση πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν οι φαρμακοποιοί
  • [09] Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από ξαφνικό μπουρίνι
  • [10] Κομισιόν: Ικανοποιητική η πρόοδος των διαπραγματεύσεων

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας

    Την ανάγκη για ενότητα εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας χθες στη Σάμο, κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, στην Πλατεία Πυθαγορείου (παλιό Δημαρχείο). Υπογράμμισε, επίσης, τη δέσμευσή του να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις, θεσμικές και σωματικές, «ώστε η Ελλάδα, στο πλαίσιο του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο ως ακραίο όριο και οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως διαμορφώθηκαν σταδιακώς από την ανεκτίμητη, πνευματική και θεσμική, κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας και των Προγόνων μας».

    «Με ιερή συγκίνηση αλλά και ανυπόκριτη ταπεινότητα δέχομαι τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Σάμου. Πως, άλλωστε, τα αισθήματά μου θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά όταν έχω πλήρη συναίσθηση ότι σ' αυτόν τον Τόπο, στην Σάμο, ηχούν ακόμη τα βήματα της Ιστορίας. Κι όχι μόνο της δικής μας ιστορίας, μα της παγκόσμιας ιστορίας καθώς κι εκείνης του πολιτισμού εν γένει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

    [02] Η Ελλάδα αποπλήρωσε τόκους 186 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

    Η Ελλάδα αποπλήρωσε ένα ποσό ύψους 186,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας μια νέα αθέτηση πληρωμών έναντι του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της.

    «Η Ελλάδα αποπλήρωσε τους τόκους οι οποίοι οφείλονταν στο ΔΝΤ σήμερα» ανέφερε εκπρόσωπος του ταμείου σε ανακοίνωσή του.

    Η προσεχής πληρωμή, που ανέρχεται σε περίπου 306 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

    [03] Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών θα βρεθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα .

    Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία.

    Σήμερα έχει προγραμματισθεί συζήτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος.

    [04] Εγκαινιάστηκε η νέα Διώρυγα του Σουέζ

    Σε μια φαντασμαγορική τελετή, παρουσία πολλών ξένων ηγετών μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ελλάδας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εγκαινίασε τη νέα Διώρυγα του Σουέζ, που πιστεύεται ότι θα δώσει ανάσες ανάκαμψης στη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας του.

    Στην ομιλία των εγκαινίων ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα νικήσει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η διέλευση των πλοίων και η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το πρώτο εμπορικό σκάφος που μπήκε στη νέα διώρυγα.

    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Νέα Διώρυγα του Σουέζ και η βιομηχανική ζώνη που πρόκειται να δημιουργηθεί γύρω της θα σφραγίσουν την αναγέννηση της αιγυπτιακής οικονομίας, παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι. Το σχέδιο, που ολοκληρώθηκε σε έναν χρόνο κατ' εντολή του προέδρου Σίσι, περιλάμβανε τη διάνοιξη ενός καναλιού παράλληλου με το ήδη υπάρχον από το 19ο αιώνα που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Επιπροσθέτως, στην παλιά διώρυγα, τον συντομότερο θαλάσσιο δρόμο από την Ευρώπη για την Ασία, έγιναν έργα διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης.

    [05] Πάνω από 223.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία από τις αρχές του έτους

    Περίπου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR).

    Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στοΓαλλικό Πρακτορείοη Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

    Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται ακόμη. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα και οι αγνοούμενοι από την τελευταία ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης.

    [06] ΗΠΑ: Πιο αυστηρά μέτρα για όσους επισκέπτες δεν υποχρεούνται να εκδίδουν βίζα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας χθες για επισκέπτες που προέρχονται από μία από τις 38 χώρες για τις οποίες δεν χρειάζεται θεώρηση, ή βίζα (VWP). Στη λίστα των χωρών ανήκουν Ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία φεύγουν εκατοντάδες υπήκοοι για να πολεμήσουν με ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

    Οι αλλαγές απαιτούν τη χρήση διαβατηρίων με ηλεκτρονικά τσιπ που περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες ενώ επίσης επεκτείνουν τη παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματούχων ασφαλείας με πολιτικά στα αεροπλάνα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις, είπε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

    Μερικά μέλη του κονγκρέσου έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εισαγάγει μεγαλύτερους περιορισμούς στο VWP, το οποίο επιτρέπει σε υπηκόους συγκεκριμένων κρατών να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα για 90 ημέρες το πολύ. Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάϊνστιν, η αρχαιότερη ιεραρχικά γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών της γερουσίας, έχει ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα, ονομάζοντάς το "Αχίλλειο πτέρνα" των αμερικανικών προσπαθειών να προληφθούν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

    Τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, περιλαμβάνουν και την υποχρέωση κρατών στη λίστα VWP να χρησιμοποιούν μια διεθνή βάση δεδομένων για χαμένα και κλεμμένα διαβατήρια, είπε το υπουργείο.

    [07] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα

    Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κέρκυρας, που από το μεσημέρι προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιώτισσα.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Π.Υ. του νομού Κέρκυρας Απόστολος Βασδέκης, «η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε μετά από μικρή σύγκρουση δύο Ι.Χ. οχημάτων, που βρίσκονταν σε υπαίθριο πάρκινγκ στην περιοχή της Μυρτιώτισσας και τυλίχθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά στις φλόγες».

    Οι υψηλές θερμοκρασίες και η θαμνώδης έκταση στην περιοχή, αναζωπύρωσαν πολύ γρήγορα τις φλόγες, που έκαψαν τελικά τέσσερα Ι.Χ. οχήματα, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί από το υπαίθριο πάρκινγκ στη δασώδη έκταση.

    Από τη μανία της πύρινης λαίλαπας φέρεται να μην κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ μέχρι αυτή την ώρα, δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή. Σύμμαχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας φαίνεται να είναι ο καιρός, με τον άνεμο να έχει κοπάσει κατά τις πρώτες νυχτερινές ώρες.

    [08] Άμεση πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν οι φαρμακοποιοί

    Με άρση της πίστωσης στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσα στον Αύγουστο, απειλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, (ΠΦΣ), εάν ο Οργανισμός δεν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των οφειλομένων.

    Ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον «εμπαιγμό», όπως αναφέρει «που υφίσταται για μια ακόμη φορά σχετικά με το θέμα της εξόφλησης των οφειλομένων και σημειώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις «η υποτιθέμενη εξόφληση μέρους των οφειλομένων ... λοξοδρόμησε».

    Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί , πολλές φορές έχουν «προειδοποιήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την ασυνέπεια στις πληρωμές αλλά συναισθανόμενοι την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία δεν έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα τους παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ». Επί μήνες, σημειώνουν πιστώνουν τον Οργανισμό λαμβάνοντας «σταγόνες ρευστότητας» που διοχετεύεται στην αγορά των φαρμάκων των ασφαλισμένων και καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους 11.000 φαρμακοποιούς. Είναι στο χέρι τους», αναφέρουν για «να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».

    [09] Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από ξαφνικό μπουρίνι

    Πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος προκάλεσε ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε χθες το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και περιοχές πέριξ αυτού. Η βροχόπτωση ήταν έντονη και συνοδευόταν από αστραπές, βροντές και δυνατούς ανέμους.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές κλαδιών και δένδρων, που έπεσαν στο οδόστρωμα, καταπλακώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις σταθμευμένα οχήματα. Μέχρι στιγμής -πάντως- δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ούτε κίνδυνος για ανθρώπινο παράγοντα.

    Λόγω της κακοκαιρίας προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε αρκετούς δρόμους της πόλης, ενώ οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα σε περιοχές που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται στο «πόδι» για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, όπου αυτά παρατηρούνται.

    [10] Κομισιόν: Ικανοποιητική η πρόοδος των διαπραγματεύσεων

    Δηλώνοντας ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει ως τώρα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, απάντησε εμμέσως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για αμφιβολίες της γερμανικής κυβέρνησης ως προς το αν είναι δυνατή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

    Ερωτηθείσα σχετικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής από τα κράτη μέλη οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM στη συγκεκριμένη περίπτωση». Προσέθεσε δε, πως αυτές οι ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και δύο εβδομάδες αναφέρουν πως σημειώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

    «Δεν γνωρίζω να είναι κάποιος άλλος επί τόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ενημέρωσε ότι σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 August 2015 - 6:32:19 UTC