Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογισμός έργου για το πρώτο εξάμηνο στη Βουλή από την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας
  • [03] Β. Μεϊμαράκης: Αναγκαία η συνεννόηση για «να περάσουμε τον δύσκολο δρόμο που μας ανοίγει το τρίτο μνημόνιο»
  • [04] Στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός
  • [05] Άνοδος 3,25% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [06] Νέα συντρίμμια αεροσκάφους εντοπίσθηκαν στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν
  • [07] Τα Θρησκευτικά, ένα μάθημα ανοιχτό για όλους τους μαθητές
  • [08] Αναστέλλουν την επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
  • [09] Επενεξετάζεται η ανέλκυση του Sea Diamond στη Σαντορίνη
  • [10] Στο 25% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο
  • [11] Πρ. Παυλόπουλος: Διαθέτουμε ως λαός και ως έθνος τη δυνατότητα να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας
  • [12] Η Ρίβερ Πλέιτ κατέκτησε το Copa Libertadores

  • [01] Απολογισμός έργου για το πρώτο εξάμηνο στη Βουλή από την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Σε πλήρη και διεξοδικό απολογισμό της εξάμηνης περιόδου της λειτουργίας της Βουλής προχώρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα για την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους και κατά πόσο το έργο της επιτροπής αυτής έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος και απολύτως είχε συμμεριστεί την αναγκαιότητα δημιουργίας της. «Με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αναγνώρισε τη σημασία της. Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και απαρίθμησε τα μέλη της κυβέρνησης που παρέστησαν στις εργασίες της επιτροπής. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους, δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης». «Αυτό δεν σημαίνει», είπε, «ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Όσο υπάρχει δυνατότητα, υποχρέωσή δική μου είναι να επιμείνω για να το αξιοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα είναι να λάβει υπόψη της αυτό το πόρισμα. Επισημαίνω ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το πόρισμα αυτό, έχει λάβει απόφαση η διάσκεψη των προέδρων, ήταν αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε πεδίο τεράστιο ενεργοποίησης και αξιοποίησης».

    Ερωτηθείσα για το ζήτημα θεσμικής δυσαρμονίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της στάσης της στα προαπαιτούμενα, η πρόεδρος της Βουλής είπε: «όπως έχω κατ΄επανάληψη πει, με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Η δήλωσή μου μετά την έξοδο μου από το Μαξίμου ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνεννοούνται, να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν διαφωνούν με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι και ο πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω και δεν θα το αλλάξω, να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper, δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας». Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη ότι εν προκειμένω η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα τέθηκαν από την τρόικα και η κυβέρνηση σε κατάσταση εκβιασμού αναγκάστηκε να τις φέρει στη Βουλή. «Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω ξέροντας τις ειλικρινείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει από τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα. Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος, των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων, το ένα μάλιστα 1000 σελίδων».

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας

    Την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση μετά το σημερινό πέρας του πρώτου κύκλου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.

    Προς επίρρωση της διατυπωθείσης αισιοδοξίας της, η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε σημερινή δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία «είμαστε πραγματικά κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

    Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε την πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, χωρίς να ορίζεται επακριβώς, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα θέματα του πολιτικού συστήματος. Εμείς έχουμε θέσεις γι` αυτό και επεξεργαζόμαστε διαρκώς ρεαλιστικές προτάσεις περί αυτού του μεγάλου ζητήματος».

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το όλο ζήτημα συνδέεται με το αναλογικότερο σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορεί να εκφράζονται και να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά. Σήμερα, επειδή δε τους συμφέρει, στέκονται απέναντι ως να ήταν πάραυτα υποστηρικτές της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια αντίφαση η οποία δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη».

    Πρόσθεσε ότι αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, θα γίνει με τον παλιό εκλογικό νόμο.

    Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι εξαρτάται κυρίως από το πόσο σταθερή θα μπορέσει να είναι στην πορεία αυτή η κυβέρνηση.

    [03] Β. Μεϊμαράκης: Αναγκαία η συνεννόηση για «να περάσουμε τον δύσκολο δρόμο που μας ανοίγει το τρίτο μνημόνιο»

    Την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων επισήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.

    «Πρέπει να συνεννοηθούμε για να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο με επιχειρήματα ουσιαστικά, τα οποία θα μπορέσουμε να θέσουμε στους εταίρους μας και θα προσπαθήσουμε να τα κατανοήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν επώδυνες αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ). Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητήθηκε θέμα που απασχολεί τα Σώματα Ασφαλείας με βάση το νέο ασφαλιστικό.

    [04] Στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός

    Σημαντικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας θα έχει σήμερα στην Ισμαηλία της Αιγύπτου όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις για την νέα διώρυγα του Σουέζ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να παραστούν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.

    Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

    Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

    Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6/08/2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.

    Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023, καθώς θα καταστήσει τη θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

    Συναντήσεις Τσίπρα

    Διμερή θέματα και θέματα σχετικά με την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα συζητήσει ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι. Είναι η δεύτερη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες μέσα σε λίγους μήνες. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένη Απρίλιο στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, όπου είχε υπογραφεί και η διακήρυξη των τριών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών.

    Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και κοινοτικά θέματα. Με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την διμερή συνεργασία, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει τον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό», αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

    [05] Άνοδος 3,25% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ενισχύεται η αρχική ανοδική αντίδραση της κεφαλαιαγοράς με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αντιδρά ανοδικά μετά από τη δραματική πτώση του 63,81% των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:10 διαμορφώνεται στις 664,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,25%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 27,36 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 4,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,41%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+25,49%), της Eurobank (+13,54%), της ΕΥΔΑΠ (+6,10%), της Jumbo (+4,66%) και της Lamda Development (+4,46%).

    Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,57%), και της Aegean Airlines (-0,58%).

    Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,77%), της Υγείας (+11,70%), των Προσωπικών Προϊόντων (+4,14%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+4,05%).

    Ανοδικά κινούνται 49 μετοχές, 15 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Εθνική +22,42%, Inform Λύκος +20,47%, Attica Bank +19,23% MIG +13,04%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Paperpack -26,21 %, Γενική Εμπορίου -10,00% και ΕΛΒΕ -9,40%.

    [06] Νέα συντρίμμια αεροσκάφους εντοπίσθηκαν στο γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν

    Μαξιλάρια αεροπορικών θέσεων, παράθυρα αεροπλάνου και φύλλα αλουμινίου βρέθηκαν στις ακτές του γαλλικού νησιού Λα Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ξεβράστηκε την περασμένη εβδομάδα ένα πτερύγιο του εξαφανισμένου Boeing 777 της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα νέα ευρήματα εντοπίσθηκαν από ομάδα μαλαίων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στο νησί και πρόσθεσε ότι δεν έγινε δυνατόν να διαπιστωθεί εάν τα συντρίμμια προέρχονται από το αεροσκάφος της πτήσης MH370. "Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί από τις γαλλικές αρχές", είπε.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ είχε ανακοινώσει ότι το πτερύγιο αεροσκάφους που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε παραλία του νησιού ανήκει στο Boeing 777 της Malaysia Airlines που εξεφανίσθηκε εδώ και 17 μήνες μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, γεγονός που αποτελεί και την πρώτη ένδειξη ότι το αεροσκάφος κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό.

    [07] Τα Θρησκευτικά, ένα μάθημα ανοιχτό για όλους τους μαθητές

    Οι αλλαγές, που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη σύνθεση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενισχύοντας το θρησκευτικό πλουραλισμό της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και γεγονότα με παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως η 11η Σεπτεμβρίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και η αιματηρή δράση του ISIS, αναθέρμαναν τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη σημασία και το ρόλο της θρησκείας στις κοινωνίες. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και έκφρασης και τα όριά τους, η ελευθερία της έκφρασης και τα όριά της σε σχέση με την προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος (βλέπε, βλασφημία), τα θρησκευτικά σύμβολα σε σχολεία και χώρους εργασίας, αποτελούν μερικά μόνο από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

    Τα ευρωπαϊκά σχολεία, μικρογραφίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, επηρεάζονται άμεσα από το ερώτημα «ποια η θέση της θρησκείας στη δημόσια ζωή», από τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να μορφώσουν /εκπαιδεύσουν πολίτες, ικανούς να συμβιώνουν αρμονικά σε πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες. Το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, είναι όμως επίκαιρο; Στα ερωτήματα, εάν η διδασκαλία του ΜτΘ είναι πλέον ξεπερασμένη, εάν είναι καλύτερα να «αγνοείται» η θρησκεία στα σχολεία, η απάντηση που προκύπτει από τα λόγια όσων μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι αρνητική, με την επισήμανση, μάλιστα, της συμβολής που μπορεί να έχει στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και στην ενίσχυση μιας θρησκευτικής πίστης ανοιχτής, συνώνυμης της ανοχής του «άλλου», του διαλόγου, της συμφιλίωσης, της συμπόνιας, της δικαιοσύνης.

    «Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι οι χειρότεροι πόλεμοι μετά τους εμφύλιους, είναι οι θρησκευτικοί. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν είναι να καταργήσουμε τη θρησκεία, αλλά να μην αφήσουμε τη διδασκαλία για τις αρχές κάθε θρησκευτικής πίστης στα χέρια των φανατικών. Εκείνοι που αγωνίζονται για να καταργήσουν τη θρησκεία και το μάθημα των Θρησκευτικών, πιστεύοντας ότι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα του θρησκευτικού φανατισμού, μοιάζουν με τον Ξέρξη όταν μαστίγωνε τη θάλασσα» επισημαίνει ο ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής.

    «Στην Ευρώπη παρατηρείται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το θρησκευτικό φαινόμενο» λέει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

    [08] Αναστέλλουν την επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

    Αναστέλλεται από σήμερα η επίσχεση παροχής υπηρεσιών των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ. Αυτό αποφάσισε χθες η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), μετά την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

    «Αποφασίζουμε την αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα καλέσει εκ νέου σε δυναμικές κινητοποιήσεις τα μέλη της από 1 Σεπτεμβρίου" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Ελευθερίου.

    Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γεν. διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Ι. Βαφιάδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, συζητήθηκαν τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το ζητημα των συμβάσεων. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, ο ΕΟΠΥΥ εντός των επόμενων ημερών θα εξοφλήσει ιατρικές πράξεις και επισκέψεις του μηνός Μαρτίου, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα αποπληρώσει τις ιατρικές πράξεις του μηνός Απριλίου. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών προ του 2012, και εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών του έτους 2012.

    [09] Επενεξετάζεται η ανέλκυση του Sea Diamond στη Σαντορίνη

    Τη βούλησή τους, για επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών για ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου sea diamond που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης το 2007 μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, εξέφρασαν σε συνάντησή τους, οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα του υπ.Ναυτιλίας Γιάννη Θεοτοκά και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Ωστόσο, το 2014, με αμετάκλητη απόφασή του το εφετείο Πειραιά, είχε κρίνει ως «τεχνικώς ανέφικτη» την όποια δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου.

    Πάντως τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται την υπόθεση, αποφάσισαν να παρέχουν κάθε υποστήριξη αλλά και να ζητήσουν επίσης από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, που έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, την εκ νέου διεθνής προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρείες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες, αλλά και να προσδιοριστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

    Εμπειρογνώμονες που έχουν μελετήσει το θέμα του ναυαγίου έχουν προβληματιστεί για τη θέση την οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο καθώς είναι 90 μέτρα βάθος η πλώρη και 140 η πρύμνη.

    Ο David Ashley Pockett ειδικός σύμβουλος επί 35 χρόνια της εταιρείας LOC που ειδικεύεται στη διάσωση πλοίων και απομάκρυνση ναυαγίων σε όλο τον κόσμο, συμμετείχε στην ομάδα αξιολόγησης των μεθόδων ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου costa Concordia στην Ιταλία.

    Σε κατάθεσή του πέρυσι στο εφετείο Πειραιά, την οποία παρακολούθησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ναυάγιο του sea diamond ήταν το 2007, όταν η εταιρεία του, του ανέθεσε να προχωρήσει σε μελέτη αν είναι εφικτή η όχι η ανέλκυση του ναυαγίου, μέσω του αλλολοασφαλιστικού οργανισμού στο οποίο ανήκει το κρουαζιερόπλοιο.

    «Το συμπέρασμά μου» τόνισε ο David Ashley Pockett απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είναι ότι «το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι πολύ σταθερό στη θέση που βρίσκεται και ότι η ανέλκυσή του είναι ανέφικτη».

    [10] Στο 25% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο

    Σε 25% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2015 έναντι 27% τον Μάιο του 2014 και 25,6% τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.604.102 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.200.981 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.286.476 άτομα.

    Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 81.832 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2014 (αύξηση 2,3%) και κατά 65.387 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (αύξηση 1,8%).

    Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 98.820 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2014 (μείωση 7,6%) και κατά 15.278 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (μείωση 1,3%).

    Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 32.879 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2014 (μείωση 1%) και κατά 53.701 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 (μείωση 1,6%).

    [11] Πρ. Παυλόπουλος: Διαθέτουμε ως λαός και ως έθνος τη δυνατότητα να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας

    Την ανάγκη, αλλά και την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ενότητα και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί η κρίση, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χθες στην Σάμο, στον χαιρετισμό του στην τελετή της λιτάνευσης της εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

    Με αφορμή και την νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης, της οποίας η 191η επέτειος γιορτάστηκε χθες στο νησί, ο κ Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, "τον δρόμο αυτό θα τον διανύσουμε ξανά, για ν' αντιμετωπίσουμε την δεινή κρίση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τον τόπο και τον λαό μας. Τούτη τη φορά μάλιστα, μαζί με τους ομόθρησκους λαούς της Ευρώπης και με πυξίδα τις αρχές και της αξίες του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που βρίσκονται στον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας.Και θα τον διανύσουμε οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι, όπως το πράξαμε όταν χρειάσθηκε να γράψουμε τις πιο λαμπρές σελίδες της μακραίωνης ιστορίας μας».

    Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος «εμφανίζεται για εμάς, τους Έλληνες που έχουμε ταχθεί φύλακες της κιβωτού της Ορθοδοξίας, ως αφετηρία έμπνευσης με στόχο την υπέρβαση κάθε εθνικής κρίσης.Αφετηρία αποφασιστικότητας και ελπίδας για τη δύναμη που διαθέτουμε, ως λαός και ως έθνος, όπως έχουμε ιστορικώς και διαχρονικός αποδείξει, να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας και την προοπτική μας, ιδίως υπό δύσκολες περιστάσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [12] Η Ρίβερ Πλέιτ κατέκτησε το Copa Libertadores

    Η Ρίβερ Πλέιτ νίκησε 3-0 την Τίγκρες και κατέκτησε για τρίτη φορά το Copa Libertadores και πρώτο μετά από 19 χρόνια, ολοκληρώνοντας ιδανικά την πιο σημαντική μεταμόρφωση στην ιστορία της. Η επιτυχία αυτή στο "Monumental" φτάνει τέσσερα χρόνια μετά από τον υποβιβασμό της ομάδας του Μπουένος Αϊρες, για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα αιώνα. Τώρα, όμως, με την καθοδήγηση του Μαρσέλο Γκαγιάρδο κατέχει και τα δύο σημαντικά τρόπαια της Νότιας Αμερικής, μετά την επικράτησή της στο Copa Sudamericana τον Δεκέμβριο.

    Ο Λούκας Αλάριο άνοιξε στο 45΄ το σκορ και ο Κάρλος Σάντσες από το σημείο του πέναλτι διπλασίασε στο 75΄ τα τέρματα των «εκατομμυριούχων», πριν ο Ραμίρο Φούνες Μορί, τέσσερα λεπτά αργότερα, διαμορφώσει το τελικό 3-0. Το αποτέλεσμα αυτό επέτρεψε στην Ρίβερ να πανηγυρίσει, μιας και την περασμένη εβδομάδα στο Μοντερέι του Μεξικού οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση χωρίς σκορ (0-0).

    Ο αγώνας ήταν σκληρός, σημειώθηκαν 44 φάουλ και ο Ουρουγουανός διαιτητής, Ντάριο Ουμπριάκο, έδειξε 9 κίτρινες κάρτες, αλλά η Ρίβερ Πλέιτ ήταν καλύτερη, μέσα σε ένα βαρύ και δύσκολο αγωνιστικό χώρο στο "Monumental", που είχε δημιουργήσει η συνεχής βροχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2015 - 10:32:25 UTC