Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα ψηφίσουν νέο μνημόνιο
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας
  • [03] Στις 643,22 μονάδες με πτώση 2,53% έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • [04] Π.Σκουρλέτης:Θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια της συμφωνίας
  • [05] Τουρκία: Πλειοψηφία στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [06] Αναστέλλουν την επίσχεση οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί
  • [07] Αντάμωμα του απανταχού της Γης ελληνισμού: μετά τους Κρήτες οι Μεσσήνιοι
  • [08] Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία για την πανσέληνο της 29ης Αυγούστου
  • [09] Ευ.Τσακαλώτος: Παραμένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά θέματα
  • [10] ΕΚΤ: Ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω των κεφαλαίων διάσωσης
  • [11] Στην ΑΕΚ ο Κατσίβελης
  • [12] Στην εξάδα του κόσμου οι Γυναίκες
  • [13] Στον τελικό των 50μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ η Δράκου

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα ψηφίσουν νέο μνημόνιο

    Δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το ίδιο φαντάζεται ότι θα πράξουν όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και τόνισε πως αν ψηφιστεί, θα συνεχίσουν την πορεία τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεσμευμένοι, όμως, με το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν είναι μονόδρομος η στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Είμαστε δεσμευμένοι με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε δεσμευμένοι με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Αυτές εμείς υλοποιούμε, αυτές προωθούμε, αυτές στηρίζουμε. Δεν στηρίζουμε προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο, δεν στηρίζουμε Μνημόνια, δεν στηρίζουμε μνημονιακές ρυθμίσεις. Εμείς δεν συναινούμε στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα για να καταργήσει τα Μνημόνια και όχι για να φέρει νέο Μνημόνιο».

    Ο πρώην υπουργός περιόδευσε σε χώρους εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, και όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνει όταν έρθει στη Βουλή η νέα συμφωνία με τους Θεσμούς είπε: «Όταν έρθει νέο Μνημόνιο στη Βουλή, εγώ, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να το ψηφίσω και φαντάζομαι όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν πρόκειται να ψηφίσουν».

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας

    Την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση μετά το σημερινό πέρας του πρώτου κύκλου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.

    Προς επίρρωση της διατυπωθείσης αισιοδοξίας της, η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε σημερινή δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία «είμαστε πραγματικά κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

    Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε την πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, χωρίς να ορίζεται επακριβώς, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα θέματα του πολιτικού συστήματος. Εμείς έχουμε θέσεις γι` αυτό και επεξεργαζόμαστε διαρκώς ρεαλιστικές προτάσεις περί αυτού του μεγάλου ζητήματος».

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το όλο ζήτημα συνδέεται με το αναλογικότερο σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορεί να εκφράζονται και να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά. Σήμερα, επειδή δε τους συμφέρει, στέκονται απέναντι ως να ήταν πάραυτα υποστηρικτές της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια αντίφαση η οποία δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη».

    Πρόσθεσε ότι αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, θα γίνει με τον παλιό εκλογικό νόμο.

    Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι εξαρτάται κυρίως από το πόσο σταθερή θα μπορέσει να είναι στην πορεία αυτή η κυβέρνηση.

    [03] Στις 643,22 μονάδες με πτώση 2,53% έκλεισε το Χρηματιστήριο

    Το νέο σφυροκόπημα που δέχθηκαν για τρίτη ημέρα οι τραπεζικές μετοχές οδήγησε την αγορά σε νέα πτώση.

    Ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει δραματική πτώση 63,81% από την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου, ενώ η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποτιμάται πλέον χαμηλότερα από τα 5 δισ. ευρώ.

    Η ανοδική αντίδραση μερικών μη τραπεζικών blue chips περιόρισε στο κλείσιμο τις ενδοσυνεδριακές απώλειες οι οποίες ξεπερνούσαν το 4%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 643,22 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,53%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 630,98 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 4,39%.

    Στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, ο βασικός χρηματιστηριακό δείκτης σημειώνει συνολικές απώλειες 19,35%.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 1,35δισ. ευρώ, ενώ μέσα σε τρεις συνεδριάσεις έχει μειωθεί κατά 11,34 δισ. ευρώ.

    Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη και ανήλθε στα 81,390 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,22%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΛΠ (+11,23%), της Coca Cola HBC (+7,60%), της ΕΥΔΑΠ (+5,89%), της ΕΧΑΕ (+5,67%), της Grivalia Prtoperties (+4,08%), της Ελλάκτωρ (+3,73%), της ΔΕΗ (+3,65%), της Lamda Development (+3,59%), της Viohalco (+3,20%) και της Aegean Airlines (+2,84%).

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-29,59%), της Alpha Bank (-29,56%), της Eurobank (-26,76%), της Εθνικής (-24,29%), της Τιτάν (-6,19%), των ΕΛΠΕ (-4,79%) και της Motor Oil (-4,40%).

    [04] Π.Σκουρλέτης:Θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια της συμφωνίας

    «Στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του υπουργείου, στην οποία ήταν "παρών" και ο κ. Σκουρλέτης.

    «Η ανάγκη για μια σε βάθος παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα, πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, «ένα σχέδιο», που, όπως είπε, «θα λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία, αλλά που θα διευρύνει καθημερινά τα όριά της και που θα ανοίγει νέους δρόμους». «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως ίσως να έγινε σε προηγούμενες εποχές, πολύ πρόσφατες, να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε να τα διευρύνουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας, είπε ότι, με βάση την πραγματικότητα του ελληνικού αγροτικού κόσμου, δεν χωρούν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Τόνισε, μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί η αγροτική παραγωγή με την αγροτική βιομηχανία.

    [05] Τουρκία: Πλειοψηφία στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) θα λάμβανε ικανό ποσοστό των ψήφων ώστε να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνοσυνέλευση, την οποία είχε απολέσει τον Ιούνιο, εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές άμεσα, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση, οι οποίες ξεκίνησαν περίπου έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, επισκιάστηκαν από την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας αντιστοίχως, καθώς και από την κλιμακούμενη βία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό από τη μια και τους Κούρδους αντάρτες από την άλλη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Το AK, ένας από τους ιδρυτές του οποίου είναι ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα λάμβανε το 42,9% των ψήφων εάν διεξάγονταν άμεσα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της SONAR, δηλαδή ένα ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 40,9% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο. Η επίδοση αυτή ήταν η χειρότερη για το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα την τελευταία δεκαετία και πλέον, και σηματοδότησε την απώλεια της απλής πλειοψηφίας των εδρών που διέθετε στην τουρκική Βουλή.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) θα διατηρούσαν αμετάβλητα τα ποσοστά τους, αλλά το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα έβλεπε το δικό του ποσοστό να υποχωρεί στο 10,3%, οριακά πάνω από το όριο για την είσοδό του στο κοινοβούλιο και αρκετά χαμηλότερα από το 13% που κατέγραψε στις φετινές εκλογές.

    Λίγο πάνω από το 50% των 3.500 ανθρώπων που αποτέλεσαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημοσκόπησης της SONAR, η οποία διεξήχθη μεταξύ της 26ης και της 4ης Αυγούστου σε 26 τουρκικές επαρχίες, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    [06] Αναστέλλουν την επίσχεση οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί

    Αναστολή από αύριο, της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών, των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), μετά την συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

    «Αποφασίζουμε την αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα καλέσει εκ νέου σε δυναμικές κινητοποιήσεις τα μέλη της από 1 Σεπτεμβρίου" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Ελευθερίου.

    Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γεν. διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Ι. Βαφιάδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, συζητήθηκαν τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το ζητημα των συμβάσεων. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, ο ΕΟΠΥΥ εντός των επόμενων ημερών θα εξοφλήσει ιατρικές πράξεις και επισκέψεις του μηνός Μαρτίου, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα αποπληρώσει τις ιατρικές πράξεις του μηνός Απριλίου. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών προ του 2012, και εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών του έτους 2012.

    [07] Αντάμωμα του απανταχού της Γης ελληνισμού: μετά τους Κρήτες οι Μεσσήνιοι

    Η σκυτάλη της αντάμωσης στην Ελλάδα με τον «Μύθο και Πολιτισμό» περνά στους Μεσσήνιους όλου του κόσμου. Στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη,.

    Πρόκειται για τη δεύτερη «Συνάντηση του Μύθου με τον Πολιτισμό» (Myth and Culture Meeting Points), μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι της 31ης Ιουλίου, στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, όπου αντάμωσε, φέτος για πρώτη φορά, ο απανταχού της Γης κρητικός Ελληνισμός.

    Οι «Συναντήσεις του Μύθου με τον Πολιτισμό» είναι πολυεπίπεδες εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών υπό την διοργάνωση και τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη. Έρεισμα αλλά και κίνητρο της πρωτοβουλίας των εκδηλώσεων αποτέλεσαν, όπως είπε ο κ. Πλευράκης «δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης. Από τη μία πλευρά εκείνος της παραγωγής αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και φιλοσοφίας και μεταλαμπάδευσής τους στον κόσμο μέσω της Ελληνικής Διασποράς σε εποχές πολιτικής μισαλλοδοξίας και οικονομικού προτεσταντισμού. Από την άλλη πλευρά εκείνος της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των Ελληνικών αξιών που γέννησαν τον Ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος στηρίζεται στην χρήση και όχι στην κατάχρηση, είτε εννοιών είτε φυσικών πόρων».

    Στο «αντάμωμα» της Κρήτης, σε σκηνικό μινωϊκής τελετουργίας, με έντονες τις επιδράσεις της κρητικής ορεινής παράδοσης, στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης, κάτω από το μυθικό σπήλαιο όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας, το Δικταίο Άντρο, έγινε η ονοματοδοσία της πλατείας, η οποία συμβολικά πήρε το όνομα "Ευρώπη".

    Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το νέο όνομα της "Πλατείας Ευρώπης" στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και στη Μινωϊκή γραφή, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Τόσκα, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου των δημάρχων Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, των προέδρων της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων της Γερμανίας και των Απανταχού Κρητικών Γιάννη Επιτροπάκη και Μανώλη Βεληβασάκη.

    «Όποιος έρθει εδώ στο οροπέδιο για πρώτη φορά» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς «θα νοιώσει τη συγκίνηση που ένοιωσα εγώ, ιδιαίτερα έχοντας πανσέληνο και αναλογίζοντας το πόσο είναι ανόητοι εκείνοι που μιλούν για Grexit, όταν η Ευρώπη γεννήθηκε εδώ, όταν η Ευρώπη ερωτεύθηκε εδώ. Η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας και αυτός εδώ ο όμορφος τόπος πρέπει να αναδειχθεί ευρωπαϊκά και εγώ θα βοηθήσω».

    [08] Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία για την πανσέληνο της 29ης Αυγούστου

    Περισσότερες από 140 εκδηλώσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, πλαισιώνουν φέτος τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που είναι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.

    Με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να πραγματοποιούνται το βράδυ της πανσελήνου, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, αστροφυσική παρατήρηση ή ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία το αργότερο ως τη μία το πρωί.

    Όπως σημειώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είπαν ομόφωνα το «ναι» στη λειτουργία των χώρων αυτών για την πανσέληνο, την περσινή χρονιά οι συμμετέχοντες στις 86 εκδηλώσεις που έγιναν σε 120 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ξεπέρασαν τους 74.000.

    Φέτος, η αφίσα του εορτασμού απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό.

    [09] Ευ.Τσακαλώτος: Παραμένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά θέματα

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, και όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ένα από αυτά αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη». Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω». Επίσης, το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι δεν τέθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Πάντως, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

    [10] ΕΚΤ: Ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω των κεφαλαίων διάσωσης

    Αν με την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών διαπιστωθεί έλλειψη κεφαλαίων, αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφάλειας του τρίτου προγράμματος βοήθειας, δηλώνει η επικεφαλής του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας, Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην επιστολή της προς τον Γιόνας Φερνάντες, η κυρία Νουί επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ελλάδα από το τέλος του προηγούμενου έτους, η εποπτική διαδικασία έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά, συμπεριλαμβάνοντας πιο συχνή και λεπτομερή ανάλυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας, της κερδοφορίας και της θέσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, συνοδευόμενη από στενή συνεργασία με άλλες ανάλογες εθνικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται στην εποπτεία των συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων και πιο συχνή συνεργασία με την διεύθυνση των πιστωτικών ιδρυμάτων». Αυτός ο εντατικοποιημένους έλεγχος, προσθέτει, «έχει επιτρέψει και εξακολουθεί να επιτρέπει την απαραίτητη εποπτική δράση προκειμένου να βοηθήσει στην διατήρηση της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των εν λόγω τραπεζών».

    Η ΕΚΤ, συνεχίζει η κυρία Νουί, προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για συνολική εκτίμηση των σημαντικών ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου 2015. «Αν αυτή η εκτίμηση διαπιστώσει έλλειψη κεφαλαίων για ένα ή περισσότερα σημαντικά ιδρύματα, αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας το οποίο θα θεσπιστεί από ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την εφαρμογή του αναγκαίου νομικού πλαισίου», καταλήγει.

    [11] Στην ΑΕΚ ο Κατσίβελης

    Ολοκληρώθηκε και τυπικά η μετακίνηση του Δημήτρη Κατσίβελη από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ. Ο Έλληνας γκαρντ, ο οποίος βρισκόταν στο δυναμικό του Ολυμπιακού από το 2010, είχε συμφωνήσει με τους «κιτρινόμαυρους» και σήμερα ο εκπρόσωπος του ενημέρωσε ότι ο παίκτης υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την Ένωση. Ο 23χρονος έχει πανηγυρίσει πέντε τίτλους με την «ερυθρόλευκη» φανέλα (Κύπελλο Ελλάδας 2011, Ευρωλίγκα 2012 και 2013, Πρωτάθλημα Ελλάδας 2012, 2015), ενώ φέτος είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στις υποχρεώσεις των πρωταθλητών Ελλάδας. Το 2008 ο Κατσίβελης είχε πανηγυρίσει με την Εθνική Εφήβων την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στον Πύργο, ενώ το 2009 και το 2010, με αυτόν στη σύνθεσή τους, οι Εθνικές ομάδες U19 και U20 ήταν δεύτερες στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αντίστοιχα.

    Την ενημέρωση του εκπροσώπου του επιβεβαίωσε αμέσως μετά η ΚΑΕ ΑΕΚ: «H διοίκηση της ΑΕΚ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του Δημήτρη Κατσίβελη (24 χρ., 1μ.96). Ο Κατσίβελης υπέγραψε σήμερα (05/08) συμβόλαιο δύο (2) ετών με την ΑΕΚ».

    [12] Στην εξάδα του κόσμου οι Γυναίκες

    Θέση στην εξάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν εξασφάλισε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών, καθώς σε σημερινό αγώνα κατάταξης νίκησε τη Ρωσία με 16-15 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 12-12), αν και είχε βρεθεί να χάνει με τέσσερα γκολ διαφορά στην τελευταία περίοδο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα διεκδικήσει την Παρασκευή την πέμπτη θέση, αντιμετωπίζοντας στις 15:30 την Κίνα, η οποία νωρίτερα επικράτησε 10-9 της Ισπανίας.

    Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 4-3, 1-4, 3-2, 4-3 (κ.α.), 4-3 (πεν.)

    [13] Στον τελικό των 50μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ η Δράκου

    Τεράστια επιτυχία για την ελληνική κολύμβηση και προσωπικά για τη Νόρα Δράκου αποτελεί η πρόκρισή της στον τελικό των 50μ. ύπτιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κολύμβησης του Καζάν. Η Πατρινή αθλήτρια τερμάτισε πέμπτη στη σειρά της με 28.01 και κατετάγη όγδοη στο σύνολο, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τον αυριανό τελικό. Γίνεται μόλις η τρίτη Ελληνίδα που θα αγωνιστεί σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μετά την Έλλη Ρουσάκη (1986) και τη Νέρι Νιαγκουάρα (2003, 2005) και δικαιώνει τη μεγάλη προσπάθειά της, μετά την επέμβαση στον ώμο στην οποία υποβλήθηκε το 2013.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2015 - 16:32:22 UTC